Zelf beleggen of laten beleggen is één van de eerste stappen als je gaat beginnen met beleggen. Het is ook een groot verschil, want kies je ervoor om zelf verantwoordelijk te zijn of laat je dit aan een ander over?
Voor je deze keuze kan maken, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen zelf beleggen of laten beleggen. Daarom leg ik je hieronder alles over deze twee manieren van beleggen uit, maar geef ik ook nog een andere oplossing waar je wellicht nog niet aan had gedacht.
Zelf beleggen
Zelf beleggen kan je doen door een beleggingsrekening te openen waar je financiële producten kan kopen zoals lossen aandelen en obligaties. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk vanaf je eigen computer of zelfs vanaf je smartphone op een app.
Voor wie is zelf beleggen?
Zelf beleggen kan tegenwoordig iedereen, maar daar zit ook direct de kanttekening. Het is tegenwoordig zo makkelijk om zelf te beleggen dat er niet voldoende stilgestaan wordt bij de risico’s.
Ga je beginnen met beleggen dan moet tijd en energie in je beleggingen steken. Je zult onderzoek moeten doen en weten waarin je precies in belegt.
Veel mensen die zelf beleggen willen zelf de touwtjes in handen hebben. Ze vinden het leuk om zelf aandelen te selecteren en een beter rendement te behalen als het gemiddelde van de markt.
Ook zul je te maken krijgt met emoties die je in de hand moet houden als de beurs daalt of juist enorm stijgt.
Hoe werkt het?
Als je een beleggingsrekening hebt geopend dan kan je al beginnen met beleggen.
Je krijgt dan de toegang tot verschillende beurzen over de hele wereld. Zo kan je beleggen op de verschillende beurzen van Amerika of op onze eigen AEX beleggen. In alle gevallen werkt het exact hetzelfde alleen kunnen de kosten en valuta verschillen.
Nadat je bijvoorbeeld aandelen hebt gekocht, ben je een stukje eigenaar van het bedrijf. Vanaf dat moment kunnen je beleggingen meer en minder waard worden en kan je winst ontvangen in de vorm van dividend beleggen.
Vanaf dat moment doe je mee met beleggen en word je dagelijks blootgesteld aan alle mooie en mindere kanten van het beleggen. Ga je zelf beleggen dan zal er niemand zijn die je advies geeft. Wil je dit wel dan kan je beter opzoek gaan naar beheerd beleggen.
Voordelen zelf beleggen
- 100% vrijheid: Ga je zelf beleggen dan heb je alle vrijheid waarin je belegt.
- Kosten liggen lager: De kosten liggen een stuk lager al beheerd beleggen. Vaak betaal je bij beheerd beleggen een vaste percentage aan kosten. Deze kosten zijn vaak een stuk hoger als de transactiekosten van zelf aandelen kopen.
Laten beleggen
Als je beheerd gaat beleggen dan doe je dit bij een beleggingsfonds waarbij een expert een belegging beheert waarbij jij kan beleggen.
Beheerd beleggen klinkt saai, maar voor heel veel mensen is dat juist heel goed. Is beleggen saai dan heb je meestal een mooi passend risico en ben je tevreden met het rendement.
Voor wie is beheerd beleggen?
Mensen die beheerd beleggen willen vaak niet zoveel bezig zijn met hun beleggen, maar willen over dit vermogen wel wat rendement maken. Vaak hoeft dit niet het hoogste rendement te zijn, maar het belangrijker dat dit met een passend risico gaat.
Het is mogelijk om met een klein bedrag te beginnen met beheerd beleggen alleen heb je dan vaak wat minder ondersteuning. Je zult zien dat je kan aangeven hoeveel risico je wilt lopen met je belegging, maar dat er niet meer persoonlijke keuzes gemaakt kunnen worden.
Vaak zie je dat mensen met een vermogen vanaf €20.000 meer mogelijkheden krijgen. Naast het risico kunnen zij bijvoorbeeld in gesprek gaan met een beleggingsexpert om te kijken hoe het vermogen nog beter kan rederen.
In alle gevallen zal je belegging beheerd worden door een expert alleen is je persoonlijke inspraak anders.
Hoe werkt het?
Zoals je hierboven al kan lezen, hoef je bij beheerd beleggen niet zoveel zelf te doen.
Het belangrijkste is dat je een beleggingsfonds kiest wat het beste bij jou past. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te kijken naar waarin zij beleggen, maar ook door naar de rendement van de afgelopen jaren.
Als je een beleggingsfonds hebt gekozen dan moet je vaak aangeven voor welk bedrag je wilt beleggen. Hierbij moet je nadenken over een startbedrag en of je periodiek beleggen wilt.
Ook moet je hier nadenken over hoeveel risico je wilt nemen als beleggen. Vaak zie je hoe hoger het risico, des de hoger de rendementen, maar ook des de hoger de verliezen kunnen zijn.
Hier kan je samen met het beleggingsfonds een keuze in maken.
Heb je een groter vermogen dan zie je vaak dat er meer keuze is als enkel de risicoprofielen.
Voordelen beheerd beleggen
- Kost nauwelijks tijd: Je beleggingsexpert zorgt ervoor dat jouw belegging altijd blijft lopen.
- Advies van een expert: Je wordt begeleid door een expert waardoor je vaak betere keuzes kan maken als wanneer je zelf gaat beleggen.
- Een plan: Zeker als je met grotere bedragen gaat beleggen dan zal de beleggingsexpert je helpen bij een plan wat perfect past bij jou.
ETF Beleggen
Je zou denken dat je enkel tussen zelf beleggen of beheerd beleggen kan kiezen, maar ik geef je graag een derde optie, ETF beleggen.
ETF beleggen kan je onder het kopje zelf beleggen plaatsen, maar zet dit toch graag neer als aparte keuze. ETF beleggen is namelijk wel degelijk anders als het beleggen in losse aandelen en heeft vrij veel overeenkomsten als beheerd beleggen.
Voor wie is ETF beleggen?
Wil jij zelf de touwtjes in handen hebben, maar niet al te veel tijd kwijt zijn dan is ETF beleggen een goede optie.
Met ETF beleggen beleg je met een goed gespreide ETF in duizenden bedrijven tegelijk waardoor je rendement vaak gelijk staat als het marktgemiddelde. Je hebt hierbij dan een uitermate goede spreiding en lager risico als wanneer je in losse aandelen belegt.
Belangrijk is dat je dan wel een ruime ETF zoals de MSCI WORLD ETF moet nemen.
Mensen die in ETF’s beleggen doen dit vaak voor tientallen jaren en zorgen ervoor dat zo op een periodieke manier bouwen aan dit vermogen. Zij vertrouwen op het marktgemiddelde en op de brede spreiding.
Hoe werkt het?
Net als bij zelf beleggen, kan jij je inschrijven bij een broker of bank waar je zelf aandelen en ETF kan kopen.
Maar het grote verschil met zelf beleggen in losse aandelen is dat je belegt in een ETF. Hierbij het belangrijk om een breed gespreide ETF te kiezen om zo je risico te beperken. Vanaf je eerste euro beleg je dan al in honderden en soms duizenden bedrijven tegelijk.
Je kan de meeste ETF’s al kopen vanaf enkele tientjes per stuk en dat werkt exact hetzelfde als wanneer je een aandeel wilt kopen.
Als je vervolgens een ETF hebt gekocht dan ben je direct mede-eigenaar van al deze verschillende bedrijven. De prestaties van al deze bedrijven zorgt uiteindelijk voor de koers en het rendement van de ETF.
Voordelen ETF beleggen
- Lage kosten: Je kan ETF met vrij lage kosten aankopen en zijn bovendien vaak goedkoper als de beheerkosten van een beleggingsfonds.
- Lager risico: Dit geldt niet voor alle ETF, maar kies jij een breed gespreide ETF dan is je belegging direct in veel verschillende type bedrijven en landen gespreid.
- Flexibel: Je kan ETF kopen en verkopen als de beurzen op zijn. Dit is veel flexibeler als beleggen bij een beleggingsfonds.
Conclusie: Zelf beleggen of laten beleggen?
Zelf beleggen of laten beleggen ligt helemaal aan jezelf. Vind jij het leuk om veel tijd in het beleggen tes teken dan kan je dit overwegen. Wil je geen tijd kwijt zijn dan kan je beter naar de alternatieven kijken.
Wel geef ik graag de waarschuwing dat 80% van de beleggers die het zelf gaan het marktgemiddelde niet verslaan. Kortom, ze stopen veel tijd, geld en energie in het selecteren van aandelen, maar doen het eigenlijk nooit beter als het gemiddelde van de markt.
Een groot deel van deze mensen zal dus beter afzijn met een goed gespreide ETF. Zij hadden dan vaak een hoop tijd en frustratie kunnen besparen.
Wil jij echt geen tijd kwijt zijn aan je belegging dan is een beleggingsfonds een prima keuze. Let wel op dat je vaak wat hogere transactiekosten betaalt, maar dan heb je wel de voordelen van een expert aan je zijde.
Vind jij het leuk om te beleggen dan is zelf beleggen absoluut het overwegen waard. Door jezelf iedere dag te verbeteren en alles te leren over beleggen kan je uiteindelijk de markt verslaan.