Warren Buffett is één van de bekendste beleggers ter wereld. Niet enkel vanwege zijn gigantische bedrijf, maar vooral door zijn ongelofelijk bekende strategie wat vooral gebaseerd is op het rente op rente effect. Een inspirerende investeerder waar veel mensen zich vandaag de dag door laten inspireren.
Warren Buffett is absoluut één van de investeerders waar ik graag over lees. Zijn kijk op beleggen sluit aan op een manier van beleggen waar ik mij prettig bij voel. Investeren in goede ondergewaarde bedrijven en de bedrijven de tijd geven om uiteindelijk rendement te maken. De tijd moet voor rendement zorgen en niet de korte sprintjes.
Iedere investeerder kan iets leren van Warren Buffett. Niet enkel beleggers die voor de lange termijn beleggen, ook beleggers die sneller winst willen nemen. Buffett was in een inspirerende belegger waar iedereen iets van kan leren.
Wie is Warren Buffett?
Warren Buffett is één van de topinvesteerders van Amerika. Geboren in 1930 en heeft een geschat vermogen van meer dan 73 miljard. Achter dit vermogen zit een ongelofelijk merkwaardig verhaal, aangezien Warren Buffett niet enkel met rijkdom te maken heeft gehad. Toen hij nog in de kinderschoenen stond, was zijn vader na het fahiet gaan van zijn voormalig werkgever voor zichzelf begonnen als broker. In de eerste jaren was dit absoluut geen vetpot en had het gezin te maken met armoede en was het pas jaren later dat deze situatie verbeterde. Toch wist Warren Buffett op jonge leeftijd al dat hij één ding in zijn leven wou, rijk worden!
Deze drive en het vermogen om met cijfers te kunnen werken zorgde ervoor dat Buffett al gauw in de financiële wereld van zijn vader rolde. Hij kwam als jonge jonge als gauw achter het rente op rente effect en wat hier de voordelen van waren. Niet gek dat hij kort daarna als krantenjongen zijn eerste geld verdienden op zijn te beginnen met een vermogen opbouwen. Dit investeerde hij in bijvoorbeeld een flipperkast wat zorgde voor extra inkomsten.
In 1950 vertrok Buffett naar de Universiteit in New York waar hij in aanraking kwam met een andere top belegger Ben Graham. Buffett las zijn boek waarna er een wereld voor hem openging als het ging om vermogen opbouwen. Niet snel, maar met een visie van een juist prijs instappen om vervolgens de investering de tijd te geven om het rente op rente effect optimaal te laten renderen.
Buffett was geobsedeerd door Graham en deed er alles aan om na zijn studie voor hem te werken. De fijne kneepjes van het vak leert hij dan ook absoluut op het kantoor van Graham, maar echt op zijn plek is hij hier nooit geweest.
Vanuit zijn huis uit Omaha runt Buffett zijn eigen bedrijf waar hij uiteindelijk vermogen weet op te bouwen van meer dan 100 miljoen dollar. Uiteindelijk gaat de markt zo goed dat Buffett ervoor kiest om zijn beleggingen te verkopen. Hij kan op geen enkele manier verantwoorden waarom de meeste beleggingen zo gigantisch veel waard zijn. Maar niet al zijn beleggen verkoopt hij, onder meer de belegging in Birkshire Hathaway houd hij.
Later werd Buffett eigenaar vanBirkshire Hathaway onder meer nadat de voormalig eigenaar hem een bod deed om zijn aandelen over te nemen. In de overgang stond enkel een lagere vergoeding per aandeel, dat Buffett zo boos werd dat hij besloot om het omgekeerde te doen. Hij kocht een meerderheidsbelang in het bedrijf en ontslag na verloop van tijd de man die hem zijn aandelen wou overkopen. Vanaf toen was Buffett eigenaar van een stagnerende textielfabrikant.
Buffett had dit snel door en bouwde de oorspronkelijk activiteiten van het bedrijf af om te investeren in andere bedrijven. Uiteindelijk groeide Berkshire Hathaway uit tot beursgenoteerd bedrijf.
Wil je meer over Warren Buffett zijn geschiedenis weten, lees dan zijn Wikipedia.
Wat kan jij leren van Warren Buffett?
Het zou gek zijn als jij als beginnende belegger niets zou kunnen leren van zo een inspirerende belegger als Buffet. De belangrijkste lessen heb ik hieronder samengevat.
Verlies geen geld!
“Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No.1” is de belangrijkste regel van Buffett.
Dit klinkt zo logisch, maar emotie zal bij de hand nemen en voor je het weet vergeet je deze regel. Niet gek dat Buffett voor de lange termijn kiest. Hij gelooft erin dat mensen niet geschikt zijn om te beleggen als zij drang voelen om te verkopen bij bijvoorbeeld een flinke daling van 50%. Integendeel juist, op deze momenten zal je als belegger moeten bijkopen.
Zo richt Buffett zich nooit op de potentie van het bedrijf, maar stel hij eerder vragen als “kan het bedrijf failliet gaan?”. Als een bedrijf niet kan falen, wat kan er dan fout gaan bij een flinke daling van de koers? Dit is ene hele andere gedachten waarbij beleggers vooral kijken naar de potentie van een bedrijf.
Met deze methode zou je kunnen zeggen dat de kans groot is dat je grote winnaar wellicht misloopt, maar loop je veel minder risico met je vermogen, omdat je weet dat je enkel in bedrijven investeert waar het eigenlijk niet mis kan gaan.
Geef je belegging de tijd
Absoluut één van de belangrijkste redenen voor gigantisch rendementen vanWarren Buffett, is de tijd. Het principe van goede dingen komen met de tijd is hier zeker toepasbaar. Hoe goed een bedrijf ook is, het gaat te maken krijgen met moeilijke tijden. Raak niet in paniek en hou je beleggingen zo lang mogelijk vast. Als je goed onderzoek hebt gedaan dan is er geen enkele reden om je zorgen te maken. De tijd zal zorgen voor het rendement.
Zijn buy & hold beleggingsstrategie is de belangrijkste reden van zijn succes. De meeste aandelen heeft hij al decennia lang en hij raadt dan ook aan om enkel te kopen om je aandelen vast te houden. Het enige wat je moet doen is op tijd beginnen met beleggen en met de tijd moet doen, is bijkopen.
Begrijp je beleggingen
Beleggen is niet enkel kwartaalcijfers kunnen lezen en op een goed moment instappen. Echte beleggers doen alsof zij eigenaar van het bedrijf zijn en begrijpen het bedrijf van top tot teen. Niet voor niets isWarren Buffett vaak groot aandeelhouder of zelfs mede-eigenaar van een bedrijf waarin hij investeert.
Hierdoor is je belegging niet enkel iets van getalletjes wat op en neer gaat, maar krijgt het een verhaal. Natuurlijk is het voor jou onmogelijk om mede-eigenaar te worden, maar verdiep je zo goed mogelijk in een bedrijf. Weet wie er in het management zitten, begrijp waar het bedrijf goed in is en wat de concurrenten zijn. Kan je het bedrijf niet in aan je kleine broertje of zusje uitleggen dan weet je niet genoeg van het bedrijf.
Leeft met minder
Absoluut toepasbaar op een mand die al vanaf 1958 in hetzelfde huis woont. Ondanks zijn gigantische vermogen heeft Buffett nooit zijn huis verlaten. Hij gelooft heilig in dat je met minder moet leven dan je kan. Al het geld wat je namelijk uitgeeft kan je niet investeren en dat betekent dat je minder rendement kan maken.
Natuurlijk moet je jezelf belonen met alle basisbehoefte en genieten van het leven. Maar word je niet gelukkiger van een groter huis, duurdere auto of luxer eten doe het dan niet! Investeer het geld en laat de tijd zijn werk doen.
Leer beleggen als Warren Buffet
Doordat hij zo succesvol is geworden, zal het je ook vast niet verbazen dat er meerdere boeken zijn geschreven over Warren Buffet. Ook in Nederland is er een bekend boek over hem geschreven door Hendrik Oude Nijhuis.
In begrijpelijke taal wordt de strategie van Warren Buffet uitgelegd aan de hand van de theorie en praktijkvoorbeelden. Je leert meer over zijn beleggingstrategie en de filosofie die erachter zit.
Het boek is voor iedereen die Warren Buffet als persoon beter wilt begrijpen, meer over beleggen wil leren en tips wilt krijgen hoe dit zelf toe te passen.
Waar belegt Warren Buffett in?
Natuurlijk is het leuk om te weten waar Warren Buffet op dit moment in belegt. Hiervoor kan je een kijkje nemen in zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway. Goed is te zien dat hier vooral toonaangevende bedrijven in zitten, maar ook vaak dividend aandelen.
Hieronder de top 20 aandelen waar Warren Buffet op dit moment in belegt.
APPLE INC | 41.46% |
BANK AMER CORP | 14.21% |
AMERICAN EXPRESS CO | 8.55% |
COCA COLA CO | 7.39% |
KRAFT HEINZ CO | 4.53% |
MOODYS CORP | 3.05% |
VERIZON COMMUNICATIONS | 3.04% |
US BANCORP DEL (COM NEW) | 2.51% |
DAVITA HEALTHCARE PARTNERS I | 1.48% |
CHARTER COMMUNICATIONS INC N (CL A) | 1.28% |
BANK OF NEW YORK MELLON CORP | 1.27% |
GENERAL MTRS CO | 1.21% |
VERISIGN INC | 1.00% |
CHEVRON CORP | 0.83% |
KROGER CO. | 0.81% |
VISA INC (COM CL A) | 0.80% |
AbbVie Inc. | 0.79% |
LIBERTY MEDIA CORP DELAWARE (COM C SIRIUSXM) | 0.68% |
AMAZON COM INC | 0.63% |
BRISTOL-MYERS SQUIBB | 0.60% |
Conclusie: Wat pas ik toe van Warren Buffett?
Ik ben een groot fan van Warren Buffett! Absoluut heeft Buffett ook zijn nadelen. Zo heeft hij vrij laat geïnvesteerd in tech aandelen. Je kan dan ook wel zeggen dat Buffett een echte Technofoob is en lang pessimistisch over deze markt was. Pas in 2016 is Buffett gaan investeren in Apple wat ervoor zorgde dat hij ontzettend lang niet kon profiteren van de enorme groei en potentie van tech aandelen. Natuurlijk ontzettend zonde, hoewel hij vandaag de dag een gigantisch rendement heeft met Apple.
Maar ik denk dat je vooral met voldoening naar de resultaten van de belegger Buffett kan kijken. Hij bewijst dat stabiel beleggen vandaag de dag nog steeds kan en dat in een wereld waar het vooral draait om snel rendement maken. Hij ziet de gevaren in van deze manier van beleggen en kiest ervoor om iets rendement te maken, waar aanzienlijk minder risico in zit.
Wil jij voor de lange termijn beleggen en je niet al te druk maken of je investering morgen niets meer waard is, dan kan je een hoop leren van Buffet. Zo besteed ik vandaag de dag veel aandacht aan de volgende punten van Buffet
- Investeer in wat je begrijpt: Start met een goed onderzoek wat een bedrijf doet. Kan ik dit niet in één alinea opschrijven dan is het nog niet de tijd om erin te investeren.
- Volg niet de kudde: Ik kijk eigenlijk nooit video’s van beleggers waar zij in investeren. Heel veel mensen beleggen investeren op wat zij hebben gehoord van een ander, maar vaak zijn dit enkel de mooie verhalen. Ik volg liever niet de kudde en kies mijn eigen koers.
- Niet verkopen: Ik beleg nu 3 jaar en heb slechts één aandeel verkocht, omdat mijn visie over dit bedrijf wijzigde. Voor de rest blijf ik maandelijks investeren in de verschillende aandelen die ik heb.
- Handel niet op emotie: Gaat een aandeel 10% naar beneden dan blijf ik lekker zitten! Ik ga een rondje lopen en zorg dat ik een aantal dage niet meer naar kijk. Voor niemand is een flink verlies leuk, maar ik doe niet aan paniek verkopen.