Wanneer moet je aandelen verkopen? Natuurlijk kan je dit veel beter trekken, want dit geldt voor alle beleggingsvormen. Bij winst wil je niet te vroeg verkopen, maar je wilt ook niet te laat verkopen en je winst zien verdampen. Andersom wil je bij verlies verkopen om je verlies wellicht te beperken, maar wil je ook niet te vroeg verkopen en de koers weer zien stijgen.
Maar moet je überhaupt wel je beleggingen willen verkopen? Ik leg mijn visie hieronder uit.
Vraag jezelf af: Waarom wil je aandelen verkopen?
De eerste vraag die jij je moet stellen is, waarom je de investering wilt verkopen?
Zodra de koers omhoog gaat dan voel je aan alles dat je meer winst wilt en ben je zelfs bereidt om op hoge koersen nog bij te kopen. Maar als de koers daalt dan schreeuwt alles in je lichaam om te verkopen. Hoe kon je zo stom zijn om niet eerder je aandelen te verkopen!
Beleggen kan een enorm emotionele achtbaan zijn. Iedereen herkt het gevoel van optimisme groeit naar euforie. Maar bij de eerste daling krijg je te maken met bezorgdheid wat overslaat in angst of zelfs radeloosheid. En als je dit alles overleeft dan krijg je weer te maken maken met hoop.
Precies dit fenomeen speelt een ontzettend belangrijke rol in waarom jij aandelen koopt en verkoopt. Wanneer aandelen in waarde stijgen dan wil je het liefst meer, maar als de aandelen dalen dan wil je ze het liefst verkopen. En precies in deze twee uiterste zitten kansen als belegger. Zo kan je in een tijd dat jij je radeloos voelt het beste ondergewaardeerde aandelen vinden en daarom in de toekomst betere rendementen maken.
Aandelen hebben een flink verlies
Op dit moment hebben de meeste beleggers te maken met flinke verliezen. De S&p500 is alleen dit jaar al met 18% gedaald en dat is voor de grootste beurs van Amerika een flinke tegenvaller. Voor het laatste dat de beurs met zo een grote correctie te maken had, was de start van corona in 2020. Daarvoor was het de bankencrisis in 2008. Niet gek dat sommige beleggers als over een beurscrash spreken.
Heb jij een flink verlies op je beleggingen dan zou dit niets moeten uitmaken, maar vaak zie je op zo een moment wel hoe jij je belegging hebt verdeelt. Als de beurs omhoog gaat dan willen veel beleggers zoveel mogelijk winst. Vaak zie je dat bij deze grote winsten ook grote verliezen horen. Het risico op deze beleggingen is gewoon veel groter.
Lig jij wakker van je beleggingen dan is het tijd om hier iets aan te doen. Je hoeft niet direct als je aandelen te verkopen, maar moet daar vooral goed over nadenken. Wellicht kan je een beter balans in je beleggingen brengen door voor iets minder risicovolle beleggingen te kiezen zoals ETF beleggen. De winsten zullen in dat geval iets minder zijn, maar de verliezen blijven ook veel beperkter.
Te grote positie in aandeel
Een goede belegger houdt altijd zijn verdeling in de gaten. Door de juiste balans in je belegging kan je bepaalde risico afdekken. Daarom is het verstandig om één keer in de zoveel tijd je portfolio langs te lopen en deze te herbalanceren.
Aandelen schommelen in koers en na verloop van tijd kan dit betekenen dat je veel te veel risico loopt. Is bijvoorbeeld een aandeel flink gestegen dan neemt deze een groot deel van je balans in beslag. Daalt dit aandeel dan gaat het verlies ook extreem snel.
Op dit voor te zijn, is het verstandig om wat aandelen te verkopen en andere aandelen te kopen. Door dure aandelen te verkopen en andere aandelen in je portfolio te kopen, krijg je weer de juiste balans. Zolang jij zorgt voor de juiste verdeling in je portfolio kan je de risico’s beperken.
Overigens kan je het balans in je portfolio ook balanceren door andere aandelen te kopen met nieuw vermogen. Je begint dan bij de aandelen die relatief goedkoop zijn in verhouding met de rest. Deze maken waarschijnlijk ook het kleinste percentage van je portfolio uit.
Je kijk op het aandeel verandert
Als het goed is ontwikkel jij je iedere dag als belegger en kan het dus zomaar dat jij tot nieuwe inzichten komt. In dat geval kan het zijn dat je heel anders naar je belegging kijkt. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je aandelen verkoopt. Soms kan je nieuwe inzichten toepassen waardoor je belegging steeds beter je past.
Maar in sommige gevallen heb je in het verleden fouten gemaakt en wil je deze oplossen. Dit hoort bij de ontwikkeling als belegger. Je koopt wel eens een aandeel waar je later op terug moet komen. Vind je dat jij teveel risico loopt met het aandeel dan is het wellicht tijd om het te verkopen.
Bedrijven kunnen van strategie veranderen of het fundament rond het bedrijf kan veranderen. In ieder geval zijn de redenen waarom jij in het bedrijf investeerde niet meer zo sterk als voorheen. Heb jij ene goede analyse gemaakt en kom je tot de conclusie dat het bedrijf niet meer bij je past dan kan het slim zijn om te verkopen.
Passief beleggen kost minder
Veel te veel beleggers willen iets met hun euforie of angst doen. Vaak gaan ze daarom aandelen verkopen en kopen. Iets doen is beter als niets doen… of toch niet?
Heb jij in het verleden aandelen gekozen die bij je passen en is fundamenteel niet verandert dan hoef je niet perse iets te gaan doen. In sommige gevallen kan wat winst nemen een goed idee zijn, maar handelen uit angst is vaak een slechte raadgever.
In dit geval is passief beleggen een veel beter idee. Met passief beleggen heb je namelijk goede keuzes gemaakt om je risico’s te spreiden. Je gelooft in het marktgemiddelde en dalen je aandelen dan is dat waarschijnlijk bij meerdere beurzen het geval.
Beleggen is een kwestie van tijd. Geef je beleggingen vooral te de tijd om rendement te maken.