Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Wel of Geen Tandartsverzekering Afsluiten? Eerlijk Antwoord!

Heb jij je wel eens afgevraagd of je wel of geen tandartsverzekering moet hebben? Ik vraag mijzelf dit ieder jaar af als ik naar mijn zorgverzekering kijk en vond het nu tijd om er eens in te duiken.

Zelf heb ik nog nooit een tandartsverzekering gehad, maar om mij heen zijn er genoeg mensen die dit wel doen. Zelf heb ik niet zoveel problemen met mijn gebit en is één controle per jaar prima, maar wat nou als je wel meer aan je gebit moet doen?

In deze blogpost laat ik je precies zien of een tandartsverzekering nou wel of niet handig is. Bij het onderzoek en schrijven van deze blogpost was ik net zo benieuwd als jij nu! Ik wou weten of ik met een tandartsverzekering op mijn kosten kon besparen of dat ik het beter niet kon doen om te besparen op mijn verzekeringen.

Wat is een tandartsverzekering?

Voor volwassenen (personen boven de 18 jaar) vallen tandartskosten buiten het basispakket. Dit betekent dat je dus zelf je kosten voor de tandarts moet betalen. Om deze kosten alsnog te dekken kan je kiezen voor een extra verzekering bovenop je basispakket. Deze extra verzekering noem je een tandartsverzekering.

Voor kinderen zijn de meeste tandartskosten gewoon verzekerd vanuit het basispakket. Hierbij kan je denken aan behandelingen als tandsteen verwijderen, fluoride, foto’s, en gaatje laten vullen. Orthodontie valt buiten het basispakket!

Handig om te weten is dat je tandartskosten dus ook altijd buiten je eigen risico vallen. Betaal je voor de tandarts dan gaat dus niet van je eigen risico af!

Handig om te weten is dat een tandartsverzekering vaak niet alles vergoed. De meeste verzekeraars vergoeden een bepaald dekking voor een maximaal bedrag. Bijv. 75% vergoed met een maximaal bedrag van €250. Dit kan per pakket en verzekeraar verschillen

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Deze vraag zal per persoon verschillen, maar ik ga je helpen om antwoord op de vraag te krijgen. Belangrijk is om van te voren een aantal criteria vast te stellen.

 • Hoe goed is je gebit: Heb je een ontzettend goed gebit of merk je dat je gebit steeds minder wordt? Je kan je voorstellen dat als je gebit gezond is, de kosten vaak ook minder hoog zullen zijn om dit te onderhouden.
 • Wat voor behandeling verwacht je: De meeste mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. Zelf ga ik één keer per jaar, omdat ik gewoon een prima gebit. Soms moet ik daarnaast nog naar een mondhygieniste. Geen absurt hoge kosten dus voor mij.
 • Kijk wat je verzekering gaat kosten: Kijk bij je verzekeraar wat voor tandartsverzekering kost. Dit is belangrijk om uiteindelijk de prijzen te kunnen vergelijken.

Om alles duidelijk in beeld te brengen heb ik een mooie tabel gemaakt met eventuele kosten en wat een verzekering kost. Super makkelijk om overzichtelijk te zien of jij nou wel of geen tandartsverzekering moet afsluiten.

Belangrijk hierbij is dat ik heb gekeken naar het pakket van Ohra Tand Sterk van €10,40 per maand. Hier krijg je 75% vergoed tot een maximum van €250 per jaar.

BehandelingenKosten
tandarts
Vergoeding tandartsverzekeringZelf betalenTotale kosten (incl verzekering)
Twee controles per jaar€ 45,00€ 33,75€ 11,25€ 136,05
Twee controles + mondhygieniste€ 125,00€ 93,75€ 31,25€ 156,05
Twee controles + gaatje vullen€ 120,00€ 90,00€ 30,00€ 154,80
Twee controles + één keer foto’s€ 80,00€ 60,00€ 20,00€ 144,80
Twee controles + één keer foto’s + gaatje vullen€ 155,00€ 116,25€ 38,75€ 163,55

Zoals je hierboven ziet, is er geen enkele manier te vinden dat de kosten van de zorgverzekering opwegen tegen de kosten. Kortom als je geen gigantisch ingrepen moet doen dan is een tandartsverzekering niet interessant.

Ik vind het wel belangrijk om hierbij te vermelden dat ik met een tandartsverzekering heb gereken dat 75% vergoed. Sommige tandartsverzekering geven 100% vergoeding, maar ook dan moet je ongelofelijk veel aan je gebit laten doen om uiteindelijk je premie terug te verdienen.

Tandartsverzekering afsluiten tips

Wil je een tandartsverzekering afsluiten dan heb ik hieronder nog een aantal tips om er optimaal van te profiteren.

 • Vergoeding: Let op hoeveel de tandartsverzekering maximaal dekt, maar ook hoeveel procent zij van de kosten dekken. Veel verzekeraars dekken niet de volledige 100% van de kosten.
 • Behandeling: Je zou zeggen dat alle kosten bij de tandarts worden vergoed. Bij grote behandelingen is dat toch vaak niet het geval. Kronen, implantaten, protheses enz. vallen vaak buiten een basis tandartsverzekering.
 • Orthodontie: Bij veel verzekeraars vallen deze kosten vaak buiten de tandartsverzekering. Kijk dus altijd goed wat ze precies vergoeden.
 • Grote behandeling(en): Verwacht je grote behandelingen dan kan het wel eens interessant zijn om een wat duurdere tandartsverzekering te nemen. Deze dekken een hoger tarief waardoor je veel kosten kan afschrijven. Ook hier geldt dat je goed moet berekenen of het voor jou financieel aantrekkelijk is.
 • Gemiddelde kosten tandarts: Gemiddeld kost een tandarts €100 per jaar. Let dus op dat je dan maximaal €8 p/m kan betalen aan premie. Nogmaals verwacht je meer kosten dan kan het rendabel zijn, maar dit geeft je een richtlijn.

Losse tandartsverzekering

Onder het schrijven van deze blogpost, vroeg ik bij af of je ook een losse tandartsverzekering kon afsluiten. Dus een tandartsverzekering die je kan afsluiten bij een andere zorgverzekeraar als waar je basisverzekering hebt.

Ja je kan een losse tandartsverzekering afsluiten. Hierbij wel een kanttekening dat die lang niet bij alle verzekeraars kan en dat vaak de voorwaarde en premie minder gunstig zijn. Bij sommige verzekeraars betaal je zelfs 50% extra premie!

Enkele verzekeraars met losse tandartsverzekering zijn: Interpolis, Menzis, Univé, VGZ, Zilveren Kruis en Aevita.

Kortom je kan een losse tandartsverzekering afsluiten alleen zal je zien dat dit veel minder gunstig is als wanneer je een tandartsverzekering afsluit bij je eigen verzekeraar. Ook moet je vaak apart contact opnemen met de verzekeraar en krijg je een apart formulier om in te vullen.

Ga ik een tandartsverzekering afsluiten?

Zoals je hierboven kan lezen heb ik precies laten zien hoe tandartsverzekering werken. In mijn ogen is een tandartsverzekering enkel interessant voor mensen die extreem veel moeten doen aan hun gebid.

Heb jij twee keer per jaar een controle en soms een gaatje of een foto dan is een tandartsverzekering waarschijnlijk niet interessant. Let op ik kan niet alle premies bereken dus kijk goed naar de kosten en wat je zal betalen als premie.

Zelf kies ik ervoor om €15 per maand op een aparte digitale spaarpot te sparen. Deze kosten kan ik dan uiteindelijk gebruiken als ik toch hogere kosten voor mijn gebit krijg.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram