Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Vaste lasten koopwoning: Dit zijn alle kosten en bedragen

Wanneer je een eigen huis hebt dan ontkom je niet aan een aantal vaste kosten. De vaste lasten koopwoning zijn bijvoorbeeld om je huis af te betalen, te verzekeren of te onderhouden. Vaste lasten koopwoning zijn dan ook enkel de kosten om er überhaupt in te kunnen leven.

Zelf weet ik nog precies dat ik mijn eerste huis kocht. Ik maakte globaal een eerste begroting en dacht alles goed gedekt te hebben. Later bleken er opeens allerlei extra kosten te bestaan. Kosten die ik niet eerder begrote waardoor ik toch even schrok.

In deze blogpost leg ik precies uit welke vaste lasten een koopwoning met zich meebrengen. Zeker wanneer je net een nieuwe woning wilt kopen is dat erg handig om te lezen, maar ook handig voor mensen die een overzicht willen maken van hun financiën.

Hypotheek

Deze kosten zal iedereen kennen. De hypotheek heb je waarschijnlijk nodig om je woning te kunnen kopen en zal de grootste kosten per maand zijn. Deze kosten bestaat voor vrijwel ieder huishouden uit een stukje aflossing als rente.

Bij je hypotheek is het belangrijk om te weten dat ze tegenwoordig binnen 30 jaar afbetaald moeten worden. Wanneer jij dus geen aflossingsvrije hypotheek hebt dan heb je al dit afbetaald binnen deze termijn. Natuurlijk bepaald de rente en hoogte van de hypotheek hoeveel je hier per maand voor zal betalen.

Heb je een woning van €250.000 en betaal je 2,25% rente dan betaal je ongeveer €956 per maand

Verzekeringen

Een tweede kostenpost waar je niet onderuit komt, zijn verzekeringen. Hier zie je al de meervoud, want als je een huis koop dan zul je meerdere verzekeringen afsluiten. Hieronder een lijstje met verzekeringen die vrijwel iedere iedereen met een koopwoning heeft.

  • Overlijdensrisicoverzekering: Om bepaalde financiële risico’s te dekken bij overlijden is deze verzekering nodig. Met je hypotheekadviseur zal je precies besproken wat voor jou de beste verzekering hiervoor is.
  • Opstalverzekering: Je hypotheekverstrekker zal je verplichten om een opstalverzekering te nemen. Dit is een verzekering die schade aan huis huis bijvoorbeeld dekt. Dit is natuurlijk nodig, omdat het huis de enigste dekking van je hypotheek is.
  • Inboedelverzekering: Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden! Je verzekerd hier namelijk de spullen in je huis mee.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Je zal nu denken is dit perse nodig? Ook deze verzekering is namelijk niet perse nodig, maar ook deze is aan te raden. Stel er laat iets los van je huis en valt op een auto. Dan wil je deze kosten niet zelf betalen. Dit dekt deze verzekering.

Het mooie aan verzekeringen is dat je vaak een hoop kan besparen op je verzekeringen. Sluit je deze af controleer dan jaarlijks of ze elders goedkoper kunnen.

Om deze vier basisverzekeringen te hebben, zal je rekening moeten houden met ongeveer €50 per maand

Belastingen

Belastingen is zo een kostenpost waar je als starter absoluut geen rekening mee houdt. Je denkt het valt wel mee, maar bij de eerste rekeningen zal je echt schrikken! Het is namelijk niet een enkele rekening, maar je zal over veel meer dingen belasting betalen.

Rioolheffing, waterschapsbelasting & afvalstoffenheffing

Je zal echt even schrikken als deze op je deurmat valt. Dit zijn de kosten die je betaald wat te maken heeft met water (zuiveren), riolering en afval ophalen. Kortom weer kosten waar je niet onderuit komt!

Een deel van deze kosten hangt af van bijvoorbeeld hoeveel afvalbakken je hebt en andere zijn afhankelijk van de waarde van je woning (WOZ). Op de rekening kan je precies per onderdeel zien hoeveel je moet betalen.

Gemiddeld betaald een woningeigenaar €480 aan deze kosten

Onroerendezaakbelasting (OZB)

De OZB is een gemeentelijke belasting die huiseigenaren betalen. Deze belasting is eigenlijk om alle taken van de gemeente te bekostigen. De hoogte van deze belasting hangt af van de waarde van je woning (WOZ) en het percentage wat de gemeente vraag. Deze laatste kan per gemeente ontzettend verschillen waardoor het lastig is om een vast percentage vast te stellen.

Om een voorbeeld te geven betaal je in Almere 0,1127% OZB over je WOZ. Stel je huis heeft een WOZ waarde van €250.000 dan betaal je €282 aan OZB.

Gemiddeld betaald een woningeigenaar €300 aan deze kosten

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting betaald iedere Nederlander die een inkomen heeft. De hoogte van deze inkomsten hangen af van hoeveel je verdiend. Het is een percentage over je inkomen verdeelt over drie schalen. Over het eerste deel van je inkomen betaal je bijvoorbeeld minder belasting als over het inkomen daarboven.

Zo betaal je tot €35.130 slechts 19,2% aan inkomsten belasting terwijl alles wat je boven de €68.508 verdiend belast wordt met 49,5%.

Kortom ook hier is het lastig om te vertellen hoeveel inkomstenbelasting je precies gaat betalen. Ga je budgetteren dan is het verstandig om dit met je netto inkomen te doen (inkomen waar inkomstenbelasting over betaald is).

Het gemiddelde inkomen ligt op dit moment op ongeveer €2.800. Je betaald hier ongeveer €520 aan inkomstenbelasting en houd dan €2.280 netto over.

Onderhoud woning

Heb je een eigen woning dan ontkom je niet aan onderhoud van je woning. Ook iets wat je vaak vergeet om op je begroting te zetten, maar absoluut noodzakelijk. Ikzelf heb dan ook een digitaal spaarpotje gemaakt voor onderhoud aan mijn woning. In dit potje stort ik iedere maand een vast bedrag om eventuele onvoorzienbare kosten aan het huis te betalen.

Bij het onderhoud aan het huis kan je denken aan het schilderen van je kozijnen, een nieuwe cv-ketel, lekkage aan het dak en ga zo maar door. Onderhoud aan je woning die je niet vaak hebt, maar wel moet maken om fijn te blijven leven.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat het onderhoud van je woning afhankelijk is van het bouwjaar van de woning en hoe goed deze in het verleden is onderhouden. Lees hier meer daarover.

Het beste kan je hier 1% van je huiswaarde per jaar voor aanhouden. Is je huis dus €250.000 waard dan zal je jaarlijks ongeveer €2.500 aan onderhoud moeten besteden.

Vereniging van eigenaars

Koop je een appartement of koop je een huis waar je gedeelde grond hebt dan is de kans groot dat er een Vereniging van eigenaar is. Afgekort betere bekend als VvE en zij doen alles wat te maken heeft met het gezamenlijk onderhoud.

Bij een appartement kan je denken aan het onderhoud van de lift, het trappenhuis, de gallerijen en bijvoorbeeld de muren van het appartement. Ook hier geldt dat het lastig is om er een prijs op te hangen. Heeft je appartement een lift dan zijn deze kosten een stuk hoger.

Het beste kan je €1,25 per vierkante meter van je appartement aanhouden. Kortom is je appartement 80m2 dan betaal je €100 per maand

Vaste lasten koopwoning om prettig te leven

Het klinkt gek variabele vaste lasten, maar ik bedoel hier kosten mee die je als huiseigenaar absoluut moet maken. Toch zijn de kosten niet noodzakelijk, maar eerder een keuze. Je hoeft het niet af te sluiten, maar zonder is het eigenlijk onmogelijk om er prettig te wonen.

Energie

Zonder energie zal het niet prettig wonen zijn. Je hebt tenslotte stroom nodig en ook een verwarming is wel zo prettig. Kortom warmte en stroom zijn noodzakelijk. De hoogte van je energierekening ligt natuurlijk aan je verbruik en het aantal personen, maar ook waar jij je energiecontract afsluit.

Mijn tip is dan ook om jaarlijks over te stappen om je energierekening zo laag mogelijk te houden. Hierdoor kan je ieder jaar profiteren van flinke overstapkortingen.

Een huishouden van twee personen in een rijtjeswoning verbruikt ongeveer €150 per maand.

Internet & tv

Ook typisch kosten die niet noodzakelijk zijn, maar wel als je prettig wilt wonen in je huis. Internet is ontzettend belangrijk voor veel huishoudens en ook tv zal altijd afgesloten worden. De keuze bij veel huishoudens is alleen of zij ook telefoon erbij willen.

Hoe sneller je internet des de duurder je abonnement zal zijn. Ook extra zenders zal voetbal of een streamingdienst kunnen de kosten behoorlijk verhogen.

De gemiddelde kosten van internet en tv liggen rond de €50, maar dan heb je niet extreem snel internet. Ga je veel streamen of gamen dan zal dit hoger liggen

Gemiddelde kosten koopwoning per maand

Nu wil je natuurlijk weten wat gemiddeld maandkosten van een koopwoning zullen zijn. Hierboven heb ik al laten zien wat gemiddelde kosten per onderdeel zijn. Maar om direct antwoord op de vraag te geven op de vraag, ga ik hieronder uit van een situatie waarbij je met zijn tweeën woont in een rijtjeswoning van een waarde van €250.000.

Met een woningwaarde van €250.000 betaal je ongeveer €1.500 per maand aan vaste lasten.

Hieronder heb ik de kosten per onderdeel samengevat zodat je zelf kan zien hoe deze is opgebouwd.

KostenpostKosten
Hypotheek€ 956,00
Verzekeringen€ 50,00
Belastingen€ 65,00
Onderhoud€ 200,00
Energie€ 150,00
Internet & tv€ 50,00
Totaal gemiddelde kosten koopwoning€ 1.471,00

Wil je precies weten wat jou vaste lasten koopwoning zijn dan kan je onze tool daar ook voor gebruiken.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram