Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Terugverdientijd zonnepanelen: Alles over het rendement van zonnepanelen

De terugverdientijd zonnepanelen is misschien wel de belangrijkste keuze om zonnepanelen te nemen of niet. Vaak zie je namelijk namelijk terugverdientijden van 6 a 7 jaar, maar klopt dit wel echt?

Zelf hebben wij ook nog geen zonnepanelen, maar overwegen dit uiteraard wel. Op zonnepanelen kan je namelijk een behoorlijk rendement maken en veel geld besparen. Het enigste nadeel bij ons is de ligging van het dak. Hierdoor ligt ons rendement een stuk lager waardoor het veel minder aantrekkelijk is.

Je ziet dat het bij ons dus al wat gecompliceerder ligt en dat wij echt niet binnen dit termijn onze investering hebben terugverdiend. Wil jij weten wat de Terugverdientijd van je zonnepanelen is? In dit artikel vertel ik je alles over zonnepanelen en of het een goede investering is voor jouw woning

Waarom investeren in zonnepanelen?

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om te investeren in zonnepanelen. Natuurlijk is daar het duurzamen karakter een belangrijke keuze in, maar heel veel mensen doen het om hun vaste lasten te verlagen.

Is jouw huis namelijk geschikt voor zonnepanelen dan kan je hier een aardig rendement op maken. De meeste zonnepanelen aanbieders adverteren dat je zonnepanelen al terug kan verdienen binnen 6 jaar! De meeste gaan 25 jaar mee dus dat zou betekenen dat je 19 jaar pure winst hebt

Zelf zijn wij ook super geïnteresseerd in zonnepanelen en daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Kunnen wij zonnepanelen op ons huis laten zetten dan zou dit betekenen dat wij inderdaad met zes jaar al onze investering eruit zouden hebben?

De ligging & type dak

Neem je zonnepanelen dan is de ligging van je dak cruciaal. Zo geven schuine daken met een ligging op het zuiden de beste rendementen! Heb je een dak op het oosten of westen dan is het rendement al minder, maar nog wel voldoende om zonnepanelen te overwegen. Daken op het noorden zijn over het algemeen niet zo geschikt voor zonnepanelen.

Overigens geldt bij schuine dagen ook dat de beste rendementen behaald worden met een helling van 20 tot 50 graden. Is het dak schuiner of juist platter dan zullen de rendementen vaak iets lager liggen.

Overigens hebben daken vaak twee schuine zijden dus hebben veel huishoudens de keuze waar zij de zonnepanelen plaatsen. Let hier dus goed op!

Heb je een plat dak dan heb je hier wat minder mee te maken. Je kan dan namelijk de zonnepanelen op de meeste effectieve manier plaatsen. Een nadeel van een plat dak is dat je meer oppervlakte nodig hebt. Zonnepanelen geven namelijk slagschaduw en je wilt niet je volgende zonnepaneel in deze schaduw hebben staan. Daarom moet je voor 1m2 zonnepaneel ongeveer 2,3m2 dak berekenen. Zo haal je het meeste rendement uit zonnepanelen.

Leuk om te weten! Plaats je 10 zonnepanelen op het zuiden dan maak je 4% rendement per jaar

Vergoeding van je opgewekte stroom

Dit is ontzettend belangrijk als het gaat om je uiteindelijk terugverdientijd zonnepanelen. Als je stroom opwekt dan zal je een deel direct verbruiken, maar ook een deel terugleveren aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding of je opgewekte stroom wordt gesaldeerd met je verbruikte stroom.

Salderen levert op dit moment het meeste op. Saldeer jij je opgewekte stroom dan zal je opgewekte stroom eerste van je verbruikte stroom gehaald worden waarna ze over het overgebleven deel kosten berekenen.

Op dit moment mag je de volledige teruggeveerde stroom salderen met je verbruikte stroom. Maar vanaf 2023 gaat dit wijzigen. Je mag dan tot 2033 ieder jaar minder stroom salderen.

In de praktijk zal dit het volgende betekenen

Stel je wekt 2.000 kWh per jaar op en verbruikt 2.700 kWh per jaar. Dan mag je op dit moment nog 100% salderen, wat betekent dat je over 700 kWh stroom kosten betaald. dat komt neer op ongeveer 700 * €0,22 per kWh = €154

Maar vanaf 2033 mag je niet meer salderen wat betekend dat je een terugleververgoeding krijgt van €0,07 per kwh. Je wekt 2.000 kWh op en krijgt dus €140. Je verbruikt 2.700 kWh * €0,22 per kWh = €594. Uiteindelijk komt dit neer op een jaarlijkse kosten van €594 – €140 = €454.

Je gaat dus geen €154 per jaar betalen, maar €454 en dat is €300 per jaar meer!

Het grote verschil in deze kosten ligt hem in de energiebelasting. Wij betalen op dit moment €0,15 per kWh aan belasting. Als je saldeert dan betaal je dus geen belasting over je opgewekte energie. Maar als je een terugeleververgoeding krijgt, dan krijg je enkel de kaalprijs zonder energiebelasting vergoed.

Het type zonnepaneel

Er kan een behoorlijk verschil zitten in het type zonnepaneel. Het belangrijkste om te begrijpen is dat iedere zonnepaneel een aantal Wattpiek (wp) oplevert. Dit is ook wel het aantal fotovoltaïsche cellen dat zonne-energie kan omzetten naar stroom.

In Nederland kan je stellen dat 1Wp ongeveer 0,85kWh per jaar opbrengt.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat dit bij afhankelijk is van hoe goed jouw zonnepanelen liggen. Liggen je zonnepanelen op het noorden dan ligt dit een stuk lager!

Verbruik jij als gezin dus 3.000 kWh per jaar dan heb je ongeveer 3000 / 0,85 = 3530 Wp nodig.

Aan de hand van deze waarde kan je bepalen welke zonnepanelen je kan afnemen. Zonnepanelen zijn er in Nederland in verschillende uitvoeringen. Zo heb je panelen die 275 Wp opleveren, maar ook types die 375 Wp halen. Natuurlijk zit hier een verschil in aanschafkosten.

Afhankelijk van de ruimte, hoeveel zonnepanelen je kwijt kan kan je kijken welke zonnepanelen het best jou situatie passen. Soms kan het dus zijn dat meerdere zonnepanelen met een lagere productie goedkoper is als minder duurdere varianten.

Subsidie zonnepanelen

In Nederland kan je voor het verduurzamen van je huis in aanmerking komen voor verschillende regeling.

Helaas zijn er op dit moment geen speciale subsiedes meer om zonnepanelen te kopen.

Wel zijn er een aantal regeleingen waar je gebruik van kan maken als je zonnepanelen wilt nemen.

  • BTW teruggave: Wanneer je zonnepanelen aanschaft dan kan je de BTW hierop terugvragen via de belastingaangiften.
  • Gunstige leningen: Wil jij je huis verduurzamen dan kan je gebruik maken van verschillende gunstige leningen. Zo kan je gebruik maken van de Energiebespaar – of duurzaamheidslening. Hierbij kan je voor 1,6% rente een lening krijgen tot €25.000 voor het verduurzamen van je huis. Lees op de SVN website hier meer over.

Let op dat veel regelingen beperkt aanwezig zijn. Worden potjes aangevuld dan is het dus belangrijk om er snel bij te zijn.

Wat is de terugverdientijd zonnepanelen?

Om de terugverdientijd zonnepanelen te kunnen berekenen is het belangrijk om met alle verschillden aspecten rekening te houden. Zo is natuurlijk de ligging van de zonnepanelen belangrijk, maar ook hoeveel zonuren er zijn. Daarnaast zijn veel berekeningen op dit moment gemaakt met 100% saldering. Dit zal in de toekomst afgebouwd worden waar je dus rekening mee moet houden.

Ik heb hieronder een voorbeeld gemaakt, hoe je de terugverdientijd zonnepalen kan berekenen.

Stel je hebt 10 zonnepanelen van 370 Wp dan heb je per jaar 3500 Wp. Dit komt neer op 3.700 * 0,85 = 3.145 kWh per jaar.

De totale kosten van 10 zonnepanelen van 370 Wp met omvormer en installatie is ongeveer €5.700. Je mag van dit bedrag nog BTW 21% terugvragen. Waardoor je uiteindelijk slechts €4503 zelf hoeft te betalen.

Als je per jaar 3.145 kWh per jaar bespaart dan komt dit neer op 3.145 kWh * €0,22 per kWh = €763 per jaar.

Je zou dus €4.503 / €763 = 6 jaar nodig hebben om je zonnepanelen terug te verdienen.

MAAR! Hier wil ik direct een kanttekening bij maken. Vanaf 2023 mag je namelijk niet meer 100% salderen waardoor je vanaf dan ieder jaar negen procent minder mag salderen. Dit is nog niet 100% zeker! Het kan dus dat je ook nog in 2023 of zelfs nog langer mag salderen.

Het lastige is dat de terugverdientijd zonnepanelen moeilijk te berekenen is. Je zal dan namelijk over het deel wat niet gesaldeerd mag worden, energiebelasting moeten betalen. Nu is dit €0,15 per kWh, maar deze energiebelasting is ieder jaar anders.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram