Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Studieschuld Aflossen: Is Sneller Terugbetalen Slim?

Een studieschuld aflossen moet iedereen. Maar is het slim om deze versneld af te lossen of kan je dit geld beter ergens anders voor gebruiken?

Zelf studeerde ik rond mijn 22ste af van mijn HBO studie met een studieschuld van een paar duizend euro. Ik besloot dan ook direct om maandelijks af te lossen en was na vier jaar compleet schuldenvrij.

Helaas hebben veel studenten een veel hogere studieschuld en zullen zij zich afvragen hoe zij het beste om kunnen gaan met hun studieschuld aflossen. Kies je voor het standaard bedrag om af te lossen of ga je versneld aflossen?

Wanneer studieschuld aflossen?

Je studieschuld aflossen hoeft niet direct na je studie. In het kalenderjaar dat je afstudeert hoef je niets te betalen. In de twee jaar hierna zit je in de zogeheten aanloopfase. In deze twee jaar hoef je ook nog niets terug te betalen.

Hierna begint het afbetalen en dan ben je ook verplicht om aan de maandelijkse aflossing te voldoen. Hoeveel dit is ligt aan de hoogte van je lening en wat voor rente je betaald.

Hoeveel moet je aflossen voor je studieschuld

Hoeveel je maandelijks precies moet terugbetalen, hangt af van onder meer het inkomen, renten en de periode van je studieschuld. Natuurlijk gaat dit pas in na de aanloopfase.

Om te bepalen hoeveel je per maand moet betalen, zijn er drie verschillende betalingsregelingen.

 • Studieschuld voor 2012: Je moet hier je studieschuld binnen 15 jaar (of 30 jaar zonder partner) terugbetalen. Hoeveel je moet betalen ligt aan je inkomen en of je jouw partners inkomen laat meerekenen.
 • Studieschuld na 2012 en voor 2018: Dit is een stuk eenvoudige en werkt niet volgens schijven, maar kijkt gewoon naar je totale inkomen met die van je partner
 • Studieschuld na 2018: Je maandbedrag ligt hier een stuk lager als de vorige twee. Hier krijgen studenten niets meer ‘cadeau’ waardoor zij hun gehele lening terug moet betalen. De rente ligt hier lager en de periode waarbij je moet terugbetalen is 35 jaar.

Je ziet hierboven allerlei verschillende betalingsregelingen zelfs met verschil in looptijd. Hoeveel je per maand moet terugbetalen ligt dan ook echt aan wanneer jij jouw studieschuld hebt opgebouwd.

Een exact bedrag is dan ook erg lastig om te bepalen, want naast de verschillende regelingen, kijkt DUO ook nog eens naar je inkomen. Hoe hoger het inkomen des de hoger het bedrag wat jet moet betalen.

Studieschuld aflossen of niet?

Natuurlijk moet je uiteindelijk je studieschuld aflossen. Waarschijnlijk ben je al begonnen met een bedrag per maand betalen, maar de vraag is of je dit versneld gaat aflossen of iets anders doet met dit geld?

De momenteel lage rente is voor veel mensen de vraag of je de studieschuld moet aflossen of niet? Het ligt echt aan je eigen financiële situatie en hoe jij omgaat met geld.

Maar als je het mij vraagt, zal ik zeker starten met aflossen op een studieschuld. Des de minder hypotheek of andere leningen des de minder lage maandlasten

Studieschuld aflossen na voldoende spaargeld

Je studieschuld aflossen moet je hoe dan ook. Maar voor je extra gaat aflossen, is het wellicht verstandig om voldoende spaargeld op te bouwen.

Je bent nog in de startende fase van je leven en wilt misschien je eerste huis kopen of huren. Hiervoor heb je een hoop geld nodig en spaargeld is daarbij essentieel. Zo heb je ongeveer 5-6 procent van de huiswaarde nodig voor allerlei kosten als kosten koper enz.

Heb je dus plannen om op korte termijn een huis te kopen of huren dan kan het verstandig zijn om eerst een hoop geld te sparen. Je kan altijd in één keer een groot bedrag boetevrij aflossen wanneer je geld overhoudt.

Moet je studieschuld aflossen voor hypotheek?

Nee je hoeft niet je studieschuld af te lossen om een hypotheek te kunnen krijgen.

Wel heeft een studieschuld invloed op het maximale bedrag wat je kan lenen als hypotheek. Het heeft dus wel degelijk invloed op je maximale hypotheek, maar bepaald niet of je een hypotheek kan krijgen of niet.

Gelukkig heeft een studieschuld een minder zware weging op je maximale hypotheek als andere leningen. Heb jij een studieschuld voor 1 juli 2015 dan heeft deze een weging van 0,75%. Een studieschuld volgens het nieuwe stelsel heeft een factor van 0,45%.

Hoewel een studieschuld niet BKR geregistreerd staat, is het wel verstandig om dit te communiceren met je hypotheekverstrekker. Zeker wanneer je hypotheek met NHG afsluit dan kan dit namelijk ervoor zorgen dat deze vervalt als je jouw studieschuld niet opgeeft.

De tweede reden om je studieschuld wel op te geven is de financiële inzicht en gevolgen. De studieschuld moet je toch aflossen en dit zorgt dus voor maandelijkse kosten. Laat je dit niet meenemen in je hypotheek dan kan dit maandelijks toch erg tegevenallen.

Waarom studieschuld sneller terugbetalen?

Een studieschuld blijft natuurlijk een schuld en wil je naar een financieel vrije toekomst dan leef je het liefst zonder schulden.

Ook je studieschuld moet je daarvoor terugbetalen en de lage rente is daar geen rente voor! Daarnaast is de spaarrente op dit moment ontzettend laag waardoor extra aflossen op je studieschuld ook aantrekkelijk kan zijn.

Hieronder een aantal redenen waarom je vandaag nog zou moeten starten met het sneller terugbetalen van je studieschuld

 • Schuldenvrij: Niets is zo fijn als schuldenvrij zijn. Op latere leeftijd heb je hierdoor minder lasten waardoor je echt in vrijheid kan leven.
 • Zekerheid: Natuurlijk kan je ervoor kiezen om met dit geld te beleggen, maar rendement is nooit verzekerd. Als je extra aflost op je studielening weet je zeker dat je die rente niet meer betaald.
 • Minder belemmering hypotheek: Je studieschuld heeft een minder zware weging op je hypotheek als andere schulden, maar het heeft een negatief effect op je leenbedrag. Kortom aflossen als je echt in deze moeilijke tijd een huis wilt kopen.

Tips sneller aflossen studieschuld

Natuurlijk wil je jouw studieschuld zo snel mogelijk aflossen. Niets zo fijn om schuldenvrij te leven!

Voor de mensen die zo snel mogelijk van hun studieschuld af willen, heb ik hieronder een aantal goede tips.

 • Stel een doel: Als je op het tempo van DUO aflost dan ben je minimaal 15 jaar bezig! Stel daarom zelf een doel dat je bijvoorbeeld binnen 5 jaar van je studieschuld af wilt zijn. Bereken je maandbedrag en aflossen maar!
 • Eerst aflossen dan geld uitgeven: Wanneer je salaris binnen is, ga je meteen aflossen. Door te budgetteren weet je hoeveel je maandelijks kan aflossen en dat doe je dan ook direct zodra het geld binnen is.
 • Neem een schuld niet voor lief: Wanneer je een schuld voor lief neemt dan zal je nooit actief gaan aflossen. Dit geldt ook voor je studieschuld. Natuurlijk hebben vele mensen een studieschuld, maar dat betekend niet dat we het normaal moeten vinden.
 • Kijk naar de toekomst: Niets is zo motiverend als je toekomst. Wil je heel graag iets in de toekomst? Hang dit visueel op en zorg dat je na het afbetalen van je studielening hiervoor gaat sparen.
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram