Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Samenwonen en je Geldzaken Goed Regelen

Samenwonen is absoluut een mijlpaal in je relatie, maar tegelijk vraag je je waarschijnlijk af hoe jullie het met het geld gaan regelen. Vaak kunnen financiën tot spanning leiden en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Hier in huis gooien we alle kosten gewoon op één hoop, maar wij hebben dan ook een koophuis. Wij vinden het op deze manier erg prettig, maar er is natuurlijk niets mis om ook je kosten te verdelen als je samen een koophuis hebt.

Samenwonen en je geldzaken goed regelen is erge belangrijk. Niet alleen voor degene die net pas gaan samenwonen, maar iedereen zou er duidelijk afspraken over moeten blijven maken. Zekere wanneer er situaties wijzigen dan is het slim om hiernaar te kijken.

Hieronder heb ik een artikel waarop je kan letten als je gaat samenwonen en je geldzaken goed wilt regelen.

Welke kosten verdeel je?

De eerste stap is om te bepalen welke kosten je gaat delen en welke voor de persoon zelf zijn.

Duidelijk is dat bijvoorbeeld het onderdak betaalt moet worden. Je kan daarbij zeggen dat de huur/hypotheek, energie en internet gesplitst worden. Hier maken jullie namelijk allebei gebruik van.

Maar er zijn ook heel veel kosten waar het wat minder duidelijk is. Bijvoorbeeld wat doe je met kleding kopen of de boodschappen. Deze laatste lijkt zo makkelijk, maar stel je partner eet iedere dag een afhaalsalade en jij brood. Uiteindelijk blijkt dat deze afhaalsalades €100 per maand kosten terwijl jij met je brood nauwelijks €25 per maand kwijt bent. Wat ga je dan doen?

Om je te helpen bij duidelijk afspraken, heb ik hieronder een lijst met kosten waaraan je kan denken.

KostenpostVerdelingNaar ratio
Huur of hypotheekSamen / Per persoon
Energie & waterSamen / Per persoon
Internet & TVSamen / Per persoon
Onderhoud- & servicekostenSamen / Per persoon
(Gemeente)belastingenSamen / Per persoon
Autokosten (verzekering, brandstof, onderhoud enz.)Samen / Per persoon
Grote aankopen (Mobiel telefoon, tv, enz.)Samen / Per persoon
BoodschappenSamen / Per persoon
KledingSamen / Per persoon
Verzorging (verzorgingsproducten, kapper enz.)Samen / Per persoon
Leuke dingen doenSamen / Per persoon
Uiteten & eten bestellenSamen / Per persoon
(Sport)abonnementenSamen / Per persoon
Streaming (Netflix, Disney+ enz.)Samen / Per persoon
LoterijenSamen / Per persoon
VerzekeringenSamen / Per persoon
CadeausSamen / Per persoon

Wil je veel gezeur voorkomen, maak dan afspraken over wanneer je een Tikkie naar elkaar stuurt! Denk hierbij aan duidelijk situaties afspreken en vanaf welk bedrag

Splitten of naar ratio verdelen

Eén van de eerste dingen waar jullie over na moeten denken is hoe jullie de kosten gaan verdelen. Misschien zijn jullie heel makkelijk en gooien jullie alles op één hoop, maar de meeste stellen maken hier duidelijke afspraken over.

Heb je een groot verschil in inkomen dan kan een verdeling op basis van ratio slim zijn. Hierbij betaal je dus niet evenveel, maar betaal je naar verhouding de kosten. Dit betekent dat als jij bijvoorbeeld €2000 verdient en je partner €1500 dat jij dus wat meer kosten op je neemt als de anders. In dit voorbeeld kan je dus zeggen dat jij ongeveer 60% van alle gezamenlijke kosten op je neemt en je partner de overige 40%

Als je de kosten gaat splitten dan betekent het dat je allebei de helft betaalt. Hier kijk je niet naar inkomen, maar puur naar de kosten en daar betaal je vervolgens allebei de helft van.

Nog een andere manier is om een vast bedrag te vragen. Dit is erg makkelijk als een partner bij de ander intrekt. Je wilt dan de partner in het begin niet overal voor laten betalen en dan kan een vaste bedrag per maand erg makkelijk zijn.

Een gezamenlijke rekening of niet?

Wist je dat 79% van alle stellen een gezamenlijke rekening heeft?

Ik stond hier ook van te kijken, maar volgens het Nibud-onderzoek blijkt dat meer dan driekwart van de stellen een gezamenlijk rekening heeft. De kans is dus groot dat jullie ook overwegen om een gezamenlijk rekening te openen.

Je kan bij de bank gewoon een gezamenlijk rekening openen Aan een gezamenlijk rekening zitten absoluut een aantal voordelen. Hieronder heb ik ze samengevat

  • Beide inzicht: Het grootste voordeel van een gezamenlijk rekening vind ik toch wel het inzicht. Voor beide is het duidelijk wat er afgeschreven word en waarvoor je dus geld betaalt.
  • Gemak: Eén rekening waar alle gezamenlijke kosten vanaf gaan is super makkelijk. Stel jullie verdelen de kosten van de boodschappen en dit kan je van een gezamenlijke rekening betalen. Dan hoef je geen tikkie te sturen voor iedere boodschap en weet je zeker dat alles netjes verdeelt wordt.
  • Samen sparen: Je kijkt waarschijnlijk verder dan enkel de kosten en sparen hoort daarbij. Zeker als jullie in de toekomst wilde plannen hebben dan kan samen sparen heel belangrijk zijn. Naast je gezamenlijke betaalrekening is een gezamenlijke spaarrekening ook super handig!

Geld op één hoop

Wanneer je wat langer samenwoont dan kan het ook aantrekkelijk zijn om anders met je geld om te gaan als wanneer je net start. Vaak zie je ook dat dit het geval is en zie je in het begin nog veel geschuif van geld waarna dat in de praktijk toch vaak als lastig bevonden wordt.

Een andere methode is om al het geld op één hoop te gooien. Kortom je hebt besloten om een gezamenlijke rekening te nemen en laat beide salarissen op deze rekening storten. Alle kosten kunnen dan gewoon van deze rekening worden afgeschreven.

Het grote voordeel hieraan is dat je bijna geen omkijken hebt. Tegelijk moet je wel 100% tevreden zijn met hoe jullie beide omgaan met het geld. Geeft de ander bijvoorbeeld veel meer geld uit als de ander dan kan dit voor irritatie zorgen.

Ook bij dit principe moet je goed afspraken maken en beide zorgen voor voldoende inzicht. Ga samen je financiën doen om uiteindelijk beide inzicht te krijgen waar het geld naartoe gaat. Budgetteren is hier erg makkelijk voor. Je krijgt dan beide direct inzicht in waar al het geld naartoe.

Wil je toch geld kunnen uitgeven waar je geen verantwoording over hoeft af te leggen? Stort dan allebei een vast bedrag per maand naar je eigen rekening waarvan je kan doen wat je wilt.

Wanneer ben je fiscaal partner?

Je bent al fiscaal partner als je geregistreerd partner of getrouwd bent. Maar dit kan ook al het geval zijn als je bijvoorbeeld samen een kind hebt of als je één woning op beide namen hebt staan.

Zo is het als eerste belangrijk voor de belastingaangiften om te weten of je fiscaal partner bent of niet. Ben je namelijk fiscaal partner dan dien je samen aangiften te doen en heb je te maken met andere belastingregels.

Zo heb je bijvoorbeeld te maken met andere aftrekregels als wanneer je nog zelf aangiften deed. De belastingdienst ziet jullie inkomen als één waardoor de drempel van veel aftrekposten en heffingskortingen hoger uitvallen als wanneer je nog in je eentje was. Ook mag je bijvoorbeeld meer vermogen hebben waar je dan weer minder belasting over hoeft te betalen.

Maar het is niet altijd voordeliger om fiscaal partner te worden. Daarom hieronder ook een aantal dingen waarop je moet letten.

Heb je allebei een woning op je naam dan mag je voor slechts één woning rente aftrekken. Ook kan het in sommige situatie zo zijn dat er minder aftrekposten overblijven als je fiscaal partner wordt.

Regel een partnerpensioen

Als je in loondienst bent dan doe je aan pensioen opbouw, maar heb je al nagedacht over wat er gebeurt met je pensioen als jij overlijdt?

Een partnerpensioen regelen is daarbij erg belangrijk! Het komt erop neer dat jij je partner inschrijft bij je pensioen waardoor diegene hier aanspraak op maakt als jij overlijdt. Zo ontvangt je partner levenslang pensioen tot 70% van de opgebouwde pensioen.

Om hiervoor in aanmerking te komen heb je wel een samenlevingscontract nodig of moet je getrouwd zijn! Je moet dan vervolgens je partner nog wel inschrijven bij jou pensioen. Hiervoor moet je even apart informatie opvragen bij je pensioenfonds, want de regels verschillen per pensioenfonds.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram