• De rente stijgt om de inflatie tegen te gaan.
  • Met een stijgende rente kan je uiteindelijk minder hypotheek krijgen.
  • Een stijgende rente zorgt voor meer onrust op de beurzen.
  • Lees meer over hypotheekrente verlaging of een hypotheekvrij leven.

Ongetwijfeld heb je op het nieuws talloze berichten voorbij zien komen dat de rente stijgt. Op dit moment staat de rente op ruim 3,8% en dit was begin dat jaar 1,2% (zonder NGH). Ruim een verdubbel ten opzichten van een aantal maanden geleden dus.

Waarom de rente stijgt

Dat de rente stijgt is al vrij opmerkelijk, voor het laatste hebben we een rentestijging in 2008 gehad. In deze periode steeg de rente van 4% naar 5,5% in ongeveer 3 jaar tijd. De rente is op dit moment in een paar maanden dus harder gestegen als de laatste stijging in 3 jaar.

Deze stijging komt door de inflatie waar ik eerder over schreef. Op dit moment is er zoveel vraag naar producten dat de prijzen enorm zijn opgelopen. Je betaald op dit moment dus voor alle producten en diensten meer als een jaar eerder. Je kan dus met jouw geld minder kopen als een jaar eerder.

Normaal gesproken ligt deze prijsstijging op ongeveer 2% per jaar. Ieder jaar betaal jij dus gemiddeld 2% meer aan producten en diensten. Maar dit jaar is deze inflatie bijna 10% en dat komt doordat de vraag naar producten vele malen groter is als wat er te krijgen is. Stijgt de vraag dan groeit de prijs automatisch mee.

Om deze inflatie tegen te gaan, zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes verhogen en stoppen ze met het opkopen van schulden. Kort gezegd kan je zeggen dat de ECB de rente verlaagd om de economie te stimuleren. Geld lenen is dan goedkoper waardoor bedrijven en mensen makkelijker aan geld kunnen komen, om dit uit te geven.

Bij een rente stijging is het juist duurder om geld te lenen. Dit zorgt ervoor dat bedrijven en mensen minder geld gaan uitgeven waardoor de vraag afneemt. Uiteindelijk is er dan minder vraag naar aanbod waardoor de prijzen afnemen.

Een stijgende rente voor je hypotheek

Een stijgende rente is over het algemeen slechts nieuws voor je hypotheek. Met een hogere rente ga je namelijk maandelijks meer betalen. Je moet tenslotte meer betalen om het bedrag te kunnen lenen.

Hieronder een voorbeeld wat voor invloed dit heeft op je maandbedrag.

HypotheekLooptijdRenteMaandbedrag (netto)Totale kosten
€300.00030 jaar1,6%€ 1.050€ 359.810
€300.00030 jaar3,8%€ 930€ 432.760

Een verschil van 2% in rente kan je dus maandelijks € 120 schelen. Maar over een looptijd van 30 jaar scheelt het je ruim €70.000 aan kosten.

Het is goed je te beseffen dat een hogere rente absoluut invloed heeft op je maandelijkse lasten en dus ook het bedrag wat je uiteindelijk kan lenen voor je hypotheek. Daarom hieronder een aantal situaties wat het in jou geval kan schelen.

  • Je hebt een woning met een langlopende rente dan hoef jij je geen zorgen te maken. Je hypotheekrente staat waarschijnlijk nog (tientallen)jaren vast en daar verandert niks aan.
  • Je vaste hypotheekrente looptijd loopt af en dat betekent dat je een nieuwe hypotheekrente moet vastleggen. Dit betekent niet dat je automatisch meer gaat betalen, want dit hangt af van je huidige hypotheekrente.
  • Ga jij je woning verkopen een nieuwe woning kopen dan kan je vaak je huidige hypotheekrente meenemen. Moet je extra lenen dan gaat dit wel volgens de nieuwe hypotheekrente.
  • Heb jij nog geen hypotheek dan zul je het moeten doen met de huidige rente. Je gaat het vooral in je maximale leencapaciteit merken. Met een hogere rente zit je vast aan hogere kosten en dus kan je minder lenen.

Extra aflossen op je hypotheek is met een hogere rente dan ook een stuk aantrekkelijker. Let wel op dat het hierbij gaat om je eigen renten en niet wat nu de rente is op de markt.

Een stijgende rente voor je spaarrekening

Een stijgende rente klinkt ook als muziek in je oren als het gaat om je spaarrekening. In de afgelopen jaren is het sparen van geld namelijk ontzettend onaantrekkelijk geworden. Bij de meeste banken moest je zelfs rente betalen over je spaargeld.

Hier lijkt op dit moment een einde aan te komen, want de meeste banken schrappen al de negatieve rente over spaargeld. Toch hoef je niet direct te verwachten dat de spaarrente (flinke) omhoog gaat. Dit heeft vooral te maken dat deze gekoppeld zit aan de rente van de Centrale Bank. In tegenstelling tot de rente van de hypotheek. Deze zit veel meer gekoppeld aan rentes die bedrijven en overheden betalen om geld te lenen.

Een stijgende rente voor je beleggingen

Een stijgende rente is vaak als eerst te merken op de beurzen en dat is terug te zien. De beurs is dit jaar ruim 20% gedaald en sommige spreken zelfs van een beurscrash dit gaat volgen.

Bij een stijgende rente zitten veel (grote) beleggers vast aan hogere kosten. Maar ook bedrijven met hoge schulden lopen meer risico’s, omdat zij meer moeten betalen aan leningen. Hun kosten gaan hierdoor ook omhoog.

Een stijgende rente zorgt dus voor veel meer risico bij beleggers en daar houden beleggers niet van. Vaak zie je daarom bij een stijgende rente een verschuiving van type aandelen. Risicovolle aandelen worden ingewisseld voor minder risicovolle aandelen. Vaak zijn dit bedrijven die ontzettend stabiel zijn, financieel gezond zijn en vaak ook dividend uitbetalen.

Beleg jij voor de lange termijn dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Met periodiek beleggen kan je zelfs voor minder hoge prijzen aandelen of ETF’s kopen. Dat de beurs naar beneden gaat zou in dit geval geen reden tot paniek moeten zijn. Enkel zal het je een bevestiging geven hoeveel risico jij daadwerkelijk loopt met jouw beleggingen.

Een stijgende rente voor je pensioen

De stijgende rente is positief voor je pensioen. Zowel voor huidige pensionarissen als mensen die hun pensioen opbouwen. Bij een oplopende rente hoeven pensioenfondsen namelijk minder geld in kas te hebben, omdat het vermogen met een hogere rente sneller toeneemt.

Een voorbeeld maakt het makkelijker: Stel jij wilt over 10 jaar €1.000 op je rekening hebben dan moet jij met een rente van 1,5% meer inleggen als met een rente van 2,5%. Je krijgt tenslotte minder geld over het geld wat je inlegt.

Bij pensioenfondsen werkt dit net zo. Is de rente hoger dan weten zij dat hun vermogen sneller toeneemt. Dit is gunstig voor iedereen, want dat betekent dat er minder geld nodig is om aan de dekking te voldoen.

Voor huidige pensioen bekent dit dat zij meer pensioen kunnen ontvangen, omdat de pensioenfondsen ook meer ontvangen. Voor mensen die pensioen opbouwen kan dit betekenen dat ze uiteindelijk minder pensioen hoeven in te leggen.