Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Overbieden huis? Zo heb je wel succes met overbieden!

Overbieden op een huis lijkt tegenwoordig de normaalste zaak. De woningmarkt is de afgelopen jaren behoorlijk op hol geslagen en schaarste is daar de belangrijkste reden voor. Wil je een woning dan zul je moeten overbieden, maar is dat echt wel zo normaal?

Zelf hebben wij heel veel geluk gehad bij het kopen van onze woning. Wij hebben het rechtstreeks met de verkoper kunnen regelen waardoor er geen andere bieders bij zaten. Hierdoor was het geen prijzenoorlog en konden we in goed overleg het huis voor een bepaalde prijs overnemen.

Maar dit geluk hebben maar zeer weinig mensen! De meeste zullen moet op jacht gaan naar hun droomhuis om vervolgens een bod uit te brengen en te hopen dat dit voldoende is. De hoogste bieder wint vaak en dat betekend dat overbieden de normaalste zaak is geworden. In dit artikel leg ik je alles uit over overbieden op een huis en waarom je goed moet opletten met overbieden!

Wat is overbieden op een huis

Overbieden op een huis is een bod op een woning uitbrengen waarbij je boven de vraagprijs biedt. Stel de vanafprijs is €250.000 en jij biedt €260.000 dan ben je dus met €10.000 aan het overbieden.

Hier is helemaal niets mis mee, want uit onderzoek van makelaars blijkt dat op dit moment ruim 62% van de bieden boven de vraagprijs zijn. Het is momenteel dus vrijwel onmogelijk geworden om een huis te kopen voor de vraagprijs.

Natuurlijk hangt het wel af van van de prijsklasse waarin je aan het bieden bent.Zo hebben jongeren die hun eerste huis kopen het op dit moment erg moeilijk, omdat zij voornamelijk de woningen tot €300.000 kunnen kopen. Laat hier nou ook direct de grootste vraag zijn.

Hoeveel overbieden op een huis?

Hoeveel je moet overbieden is niet te zeggen. Mooier dan dit kan ik het helaas niet maken. Het liefst zou ik je ook een percentage willen geven, maar dat is gewoon niet te doen!

Heel simpel uitgelegd is dit het spelletje van vraag en aanbod. Als er een gigantisch vraag is en het aanbod gering dan zullen er altijd mensen tussen zitten die veel meer bieden dan zij normaal zouden doen. Heb je mazzel dan valt het overbieden mee, maar heb jij iemand ertussen zitten die al jaren opzoek is dan kunnen zij ervoor kiezen om ruim over te bieden.

Er valt dus niet zoveel te zeggen of je 10, 20 of 30% moet overbieden. Wel is het handig om te weten wat er allemaal komt kijken bij het overbieden. Als je namelijk biedt op een woning dan ben je gebonden aan voorwaarde en deze moet je van te voren weten!

Wil je echt beter advies hoeveel je moet bieden dan kan je het beste kijken naar een aankoopmakelaar. Zij helpen je bij het zoeken en aankopen van een woning en kunnen vaak een goede schatting maken hoeveel je kan bieden. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de hand van de buurt een prijs per vierkante meter berekenen en daarop een prijs baseren.

Wat moet je weten als je gaat overbieden op huis?

Als je een bod uitbrengt op een woning dan zit je direct vast aan een aantal regelgevingen. Hieronder bespreek ik graag wat er allemaal komt kijken bij het overbieden op een huis en wat dit voor gevolgen kan hebben

Vraagprijs heeft niets met woningwaarde te maken

Als koper is de vraagprijs de eerste prijs die je te zien krijgt, maar dat zegt eigenlijk helemaal niets! Veel interessanter is de woningwaarde, want uiteindelijk is het bedrag wat je bij de bank kan lenen.

Is de vraagprijs bijvoorbeeld €250.000 en kies je ervoor om €280.00 te bieden dan weet je nog niet wat de bank je uiteindelijk vergoed. Komt er uit de taxatie een woningwaarde van €260.000 dan zal de bank je slechts €260.000 kunnen lenen en moet je zelf de rest financieren.

Dit is voor mensen die hun eigen woning met een overwaarde verkopen vaak geen probleem. Maar voor starters of mensen die geen overwaarde op hun huidige huis hebben kan dit wel voor problemen zorgen. Zij moeten dit dan namelijk betalen van hun eigen geld.

Zorg voor een duidelijk financieel beeld

Het allerbelangrijkste is om een duidelijk financieel beeld te hebben. Ga niet bieden zonder dat je weet hoeveel je kan lenen. Als eerste maak je dus een afspraak bij een hypotheekadviseur om te kijken hoeveel je kan lenen!

Een hypotheekadviseur helpt je niet alleen bij wat voor hypotheek je moet nemen. Ze kijken naar je hele financiële situatie en zullen stap voor stap bespreken wat je allemaal belangrijk vind. Aan de hand hiervan zullen ze kijken wat je maximale hypotheek is.

Natuurlijk kan je een zelf een schatting via internet berekenen, maar er zijn teveel factoren die invloed hebben op je uiteindelijk leenbedrag. Zorg daarom altijd voor een afspraak met iemand die er verstand van heeft!

Zorg ook dat je alle maandelijkse vasten lasten bij een koopwoning goed op een rijtje zet. Dan kan je op basis hiervan zelf ook kijken of je dit wel maandelijks wilt betalen aan je hypotheek.

Je bod is bindend

Je bekijkt een huis, doet een bod en met mazzel ben je eigenaar van de nieuwe woning. Het klinkt zo makkelijk, maar aan een bod zitten wel degelijk voorwaarde.

De uiteindelijk voorwaarde zijn pas bindend zodra je het koopcontract hebt getekend. Hierna heb je nog drie dagen bedenktijd waarna de voorwaarde ingaan.

Tegenwoordig is de markt zo druk dat het koopcontract vaak al enkele dagen na het bod worden ondertekend. Heb jij op dat moment geen duidelijk beeld van je financiën en een bod gedaan zonder voorwaarde dan kan dit nog wel eens vervelend uitpakken.

Kan je uiteindelijk de koop niet door laten gaan, omdat je bijvoorbeeld de financiering niet bij elkaar kan krijgen dan krijg je een boete van 10% van de koopsom. Koop je een huis van €250.000 dan krijg je dus een boete van €25.000!

Tips als je wilt overbieden op een huis

Het hoofdstuk hierboven is niet om je bang te maken. Een huis kopen is namelijk ontzettend leuk, maar je moet wel goed geïnformeerd zijn. Daarom heb ik hieronder nog wat tips om leuk af te sluiten en je kans op de woningmarkt te vergroten!

  • Spreek van te voren een maximaal bedrag af: Dit vind ik ongelofelijk belangrijk! In de prijzenoorlog wil je niet misgrijpen, zeker als je denkt dat het je droomhuis is. Toch wil ik je echt adviseren om van te voren te bespreken wat het maximale bod is. De verkopende partij zal er alles aan doen om het maximale eruit te halen en voor je het weet biedt je meer dan je eigenlijk kan en wil.
  • Vermeld eigen vermogen: Dit klinkt misschien wat gek, want wie gaat nou vertellen dat ze veel eigen vermogen hebben. Nou in deze tijd waarin overbieden de normaalste zaak is, is eigen vermogen ontzettend belangrijk. Weet de verkoper dat je over voldoende eigen vermogen beschikt dan neemt dat een risico bij hun weg
  • Maak het persoonlijk: Natuurlijk is de prijs leidend bij een bod, maar als bedragen dicht bij elkaar liggen dan kan de persoon het verschil maken. Vertel daarom altijd iets over jullie situatie of doe en brief bij je bod zodat de bewoners wat over jullie te weten komen.
  • Bied onder de juiste voorwaarde: Tegenwoordig durfen kopers niet meer onder voorwaarde een bod uit te brengen, maar dit kan wel voor problemen zorgen. Onder voorbehoud- van financiën of van een bouwkundige keuring kan je als koper nog de mogelijkheid geven om onder de koop uit te komen als er onvoorziene situaties voordoen. Bijvoorbeeld als jij je financiën niet voor elkaar krijgt of als er grote gebreken aan de woning blijken te zijn.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram