De energieprijzen stijgen flink, maar ik zat gelukkig nog een tijdje goed door het vaste energiecontract. Maar vandaag viel de eindafrekening met daarbij de nieuwe energietarieven op de mat.

Eerst het goede nieuws, wij kregen ruim €300 terug over het afgelopen jaar. Normaal een momentje waar je erg blij mee bent, maar nu viel vooral mijn oog op het nieuwe termijnbedrag.

De maandprijs ging namelijk van €175 naar €573. Een ongelofelijk verhoging die lang niet alle huishoudens zomaar even kunnen betalen. Mijn zoektocht naar lagere energieprijzen ging van start en die kan je hieronder lezen.

Zoveel stijgen onze energieprijzen

Ik opende mijn e-mail en zag dat wij €331,01 terugkregen! Hoera! Maar al gauw viel mijn ook op de rechter kolom waar het termijnbedrag was verhoogd naar €573!

energieprijzen stijgen.png 1458w

Om een beeld te krijgen waar de gigantisch prijsstijging vandaag kwam, ben ik al eerst gaan kijken wat de oude- en nieuwe energieprijzen waren. Hieronder vind je de energieprijzen.

ContractPrijs stroom (kWh)Prijs gas (m3)
Essent 1 jaar vast (oude energiecontract)€ 0,22758€ 0,66343
Essent modelcontract (nieuwe energiecontract)€ 0,80388€ 2,97021

Waarschijnlijk dachten veel veel, net zoals ik, dat vooral de gasprijzen flink waren gestegen. Maar ook stroom is echt aanzienlijk duurder geworden. Zo betaal ik bijna 3,5 keer zoveel voor mijn stroom en meer dan 4,5 keer zoveel voor het gas.

Een ongekende prijsstijging, waar je ondanks je daar rekening mee houdt, toch even van schrikt.

Energieprijzen vergelijken op internet

De eerste stap die ik deed, was mijn energietarieven van Essent vergelijken met die van andere energieleveranciers.

Het eerste wat mij opviel was dat alle energiemaatschappijen hun vaste contracten weg hadden gehaald. Op zich logisch, want een prijs vastleggen voor het aankomende jaar is niet te doen.

Daarom ben ik bij verschillende energiemaatschappijen de modelcontracten, of ook wel variabele contracten, gaan vergelijken.

Hieronder mijn bevindingen.

EnergieleverancierPrijs stroom (kWh)Prijs gas (m3)Termijnbedrag
Essent€ 0,80388€ 2,97021€573
Vattenfal€ 0,565409€ 2,619093€348
Budgetenergie€ 0,43256€ 1,93252€320
Pure Energie€ 0,58881€ 2,7584€451
Eneco€ 0,69149€ 2,77452
Energiedirect€ 0,67433€ 3,07307€513

Je kan je voorstellen dat ik na het controleren van de prijzen bij andere energieleveranciers wat meer gerustgesteld was. De prijsstijging is niet 3 keer zoveel zoals Essent deed vermoeden met het nieuwe termijnbedrag, maar iets minder dan 2 keer zoveel.

Dit kwam overeen met een artikel van het CBS waarin zij het hadden over een prijsstijging van 86%. Dit percentage is natuurlijk een gemiddelde en aangezien wij altijd overstappen met energie aanbiedingen, hebben we nu te maken met een iets hogere stijging.

Toch was ik benieuwd hoe Essent aan deze tarieven kwam en daarom besloot ik te bellen.

Bellen met Essent

Vroeg in de ochtend was ik al begonnen met het schrijven van dit artikel, maar ik moest nog even geduld hebben om Essent te bellen. De klantenservice was namelijk pas om 9 uur geopend.

Om stipt 9 uur belde ik Essent en krijg ik zoals veel andere bedrijven een mateloos irritant bandje om je te helpen. Kostenbesparend, maar super vervelend als je gewoon iemand wilt spreken om meer uitleg te krijgen over je situatie.

Ik kreeg een jongeman aan de telefoon die niet al te bekwamen was met de energiemarkt. Super vriendelijk, maar heel veel meer uitleg als de energieprijzen stijgen door de oorlog in Ukraine kwam hij niet.

Hij kon mij dan ook geen antwoord geven waarom hun prijzen vele malen hoger lagen als de prijzen van andere energieleveranciers. Wat best vreemd is, aangezien modelcontractprijzen normaal gesproken wel een beetje bij elkaar in de buurt liggen met vergelijkbare producten.

Wel vertelde hij mij dat er bij het termijnbedrag extra verbruik was opgenomen voor gas. Ze hadden deze verhoogd van 1.300 m3 naar 1.500 m3 voor aankomende jaar.

Natuurlijk gaan wij met deze gigantische stijging niet meer verbruiken. Sterker nog er zal minder verbruikt moeten worden!

Informeren naar zonnenpanelen

Wij hebben het geluk dat we voorzien zijn van een nette woning waar wij opties hebben om wat zonnepanelen te plaatsen. Daarom hebben wij besloten om een offerte op te vragen om deze te plaatsen op ons schuine dag.

Ook hebben wij een garage met een plat dak en daar zouden wij zelf zonnepanelen kunnen plaatsen. Ik ben oorspronkelijk elektriciën dus het grote voordeel is dat ik dit zelf zou kunne plaatsen. Daarom hebben wij ook een offerte aangevraagd voor zonnepanelen met een omvormer.

Ik zal van de week een nieuw artikel plaatsen over de prijzen van zonnepanelen en alles wat handig is om hierover te weten.

Je kan hier wel alles lezen over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Wat doen met hoge energieprijzen?

Voor nu heb ik mijn termijnbedrag aangepast bij Essent. In de zomermaanden verbruik je veel minder en daarom zal het voor deze maand wel meevallen.

Vanaf 25 mei gaat het nieuwe energiecontract bij Budget Energie in. Hier betaalde wij aanzienlijk lagere energietarieven als bij veel andere energiemaatschappijen. Maar ondanks dat zullen wij van €175 naar €325 per maand gaan. Een stijging van €150 wat voor veel huishoudens onvermijdelijk is.

Natuurlijk hou ik de aankomende tijd de energieprijzen in de gaten. Mochten de energieprijzen veranderen dan zal ik weer kijken wat het voordeligst voor ons is.

Ook zal ons gedrag met energie aanzienlijk moeten veranderen. De Nest Thermostaat heb ik inmiddels op Eco stand gezet en het douche zal echt wat minder kunnen. Voorheen stonden wij rustig 20 minuten onder de douche, maar het is goed om dit te beperken tot een minuut of 7.

Voor iedereen zal gelden dat wat voorheen zou normaal was, nu niet meer het geval is. Je zult met je energie bezig moeten gaan en misschien is dat uit het duurzame belang maar goed ook.