Schulden aflossen is bijna het laatste waar veel mensen aan denken. Het is steeds normaler om schulden te nemen en deze later af te lossen. Vaak komt het op dat moment niet uit en stellen we het aflossen van deze schulden nog even uit. Voor je het weet lopen de schulden op en zit je maandelijks vast aan gigantisch kosten.

Vraag mensen eens of ze schulden hebben en de meeste zullen dit beantwoorden met nee. De hypotheek lijkt zo een normale schuld dat deze niets meer als schuld wordt gezien. Raar, want uiteindelijk is dit ook iets dat je leent en over een bepaalde looptijd moet terugbetalen. Het is slechts een voorbeeld hoe normaal schulden voor ons zijn geworden.

Zelf ben ik helemaal geen fan van schulden. Ja ook ik heb hypotheek, maar daar blijft het dan ook bij. Schulden zorgen vaak voor onrust en onzekerheden. Daarom gaan we in dit artikel kijken hoe je schulden aflossen kan of deze schulden kan verminderen.

Weet welke schulden je hebt

Bij schulden denk je natuurlijk aan de meeste vervelende schulden zoals producten kopen met een lening of aankopen met een creditcard. Deze schulden zijn vaak voorzien van een hoge rente en worden daarom vaak slechte schulden genoemd.

Veruit de meeste mensen hebben schulden zoals hun hypotheek of een studieschuld. In veel gevallen betaal je de maandelijkse kosten en na 30 jaar ben je schuldenvrij. Maar je hebt ook de keuze om deze schulden eerder af te lossen. Zo mag je op studieschuld ten alle tijden extra aflossen en op een hypotheek jaarlijks vaak 10% van je openstaande hypotheek.

Maak een overzicht van al je schulden. Schrijf bij al je schulden op hoeveel dit precies is en hoeveel rente je hierover betaalt. Dit overzicht is de basis om verder te gaan, wees hier dus eerlijk naar jezelf. Je moet precies weten hoeveel schulden je hebt om er echt iets aan te kunnen doen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Begin met de slechtste schulden aflossen

Schulden aflossen begint bij de slechtste schulden. Klinkt gek, want eigenlijk is geen enkele schuld goed, maar in dit geval ben ik het eens met veel andere mensen. Zo betalen veel mensen tegenwoordig een vrij lage rente over hun hypotheek en kan je zeggen dat dit een minder erge schuld is. Hetzelfde geld voor een studieschuld, vaak betaal je hier ook een lage rente over en heb je deze schuld opgebouwd om meer toekomstperspectief op te bouwen.

Slechte schulden zijn de schulden die je opbouwt door behoeftes. Vaak zijn dit schulden die in de toekomst in waarde verminderen. Denk hierbij aan een broek die je koop met je creditcard of een iPhone op afbetaling. Allemaal producten die op dat moment een bepaalde waarde hebben, maar na gebruik in waarde verminderen.

Slechte schulden heb je niets aan! Ze dragen vaak niets bij in je leven en je moet er een te hoge rente over betalen. Dit is ook de reden waarom je slechte schulden als eerst wilt aflossen.

Bouw geen nieuwe schulden op

Klinkt logisch toch? Toch zie je dat mensen met schulden vaak veel makkelijker nieuwe schulden opbouwen. Ze zijn er vaak zo aan gewend dat je bijna kan zeggen dat het een automatisme is. Het geld is op en het duurt nog paar dagen voor het salaris binnen is. Even een bestelling doen op creditcard is zo gedaan en je kan het toch een paar dagen later betalen.

Het nadeel hiervan is dat je de nieuwe maand begint met een nieuwe schuld. Oude schulden afbetalen is dan nog lastiger. Daarom stop je met nieuwe schulden opbouwen en gooi je die creditcard weg en zorg je dat je geen toegang hebt tot andere schuldopbouwers.

Vraag om een lagere rente

Heel veel schuldeisers zullen hier niet om staan te springen, maar niet geschoten is altijd mis. Heb je hogere schulden dan kan je kijken naar een oplossing met de schuldeiser. Bel ze op om te kijken wat voor mogelijkheden er zijn om te profiteren van een lagere rente.

Betaal je bijvoorbeeld 12% rente over €10.000 schuld dan zit je al gauw aan €1.200 per jaar. Maar kan je deze rente terugbrengen naar 8% dan ga je nog maar €800 per jaar betalen. Een verschil van €400 per jaar!

Ga budgetteren voor financieel inzicht

Heel veel mensen met schulden kijken liever niet naar hun financiën. Het is te confronteren en van het idee al raken ze in de stress. Inmiddels heb jij je schulden onder ogen gezien en kan je dus ook dieper je financiën induiken. Dit is het begin om je maandelijkse lasten namelijk naar beneden te brengen.

Door het slechte inzicht zijn er vaak uitgaven waarvan ze niet eens wisten dat ze er waren. Een abonnement wat al jaren doorloopt waar geen gebruik van wordt gemaakt of energiekosten met een veel te duur contract. Door te gaan budgetteren kan je al je uitgaven overzichtelijk krijgen.

Een Inkomsten en uitgaven overzicht maken is de absolute basis als je sneller schulden aflossen wilt. Vanuit je overzicht kan je namelijk gaan werken met een budget en stoppen met teveel geld uitgeven.

Maak een budget en hou je eraan

Vanuit een financieel overzicht weet je precies hoeveel erin komt en wat eruit gaat. Op basis van deze cijfers weet je ook wat je maandelijks kan gaan uitgeven. Zelf ben ik een groot voorstander om vanaf nu te werken met weekbudget. Omgaan met geld is waarschijnlijk niet je sterkste punt en door te werken met een weekbudget kan je niet aan het begin van de maand al je geld uitgeven.

Iedere week vul je het weekbudget aan en kan je weer nieuwe boodschappen en andere uitgaven doen. Is na twee dagen je weekbudget op? In dit geval zal je nog vijf dagen moeten wachten op nieuw geld. Je mag geen nieuw geld gebruiken om de week door te komen.

Begin extra te besparen

Je gaat geld besparen waar je kan besparen! Het klinkt makkelijk, maar dat zal heb absoluut niet zijn! Hieronder een lijst die je absoluut zou moeten volgen als je slechte schulden wilt aflossen.

 • Stop met abonnementen: Tegenwoordig kan je alles in een abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld de sportschool, streamingdiensten zoals Netflix, Disney en Spotify of tijdschriften. Super leuk, maar zonde van je geld! Zeg al je abonnementen op en zorg dat je ze vervangt voor iets anders.
 • Kijk of je kan overstappen: Overstappen is niet altijd goedkoper, maar in veel gevallen kun je een hoop geld besparen. Ben jij bijvoorbeeld al een hele tijd niet overgestapt van energieleverancier dan betaal je waarschijnlijk een hoog tarief. Ga je energie vergelijken en profiteer van goedkope energie aanbiedingen.
 • Wekelijks boodschappen doen: Vanaf nu ga je werken met een boodschappenlijst en ga je slechts één keer per week naar de supermarkt. Je koop hierdoor nooit teveel en komt veel minder in de verleiding om dingen te kopen.
 • Orden je kleding en schoenen: Waarschijnlijk puilt je schoenen- en kledingkast uit. Breng orde op zaken en zorg dat je weet wat je hebt liggen. Waarschijnlijk hoef je aankomt jaar helemaal niets nieuws meer te kopen.
 • Ga voor tweedehands: Heb je toch iets nodig dan ga je als eerste kijken of je dit tweedehands kan oplossen. Wil je een anders tafel verkoop je oude via marktplaats en koop je nieuwe ook tweedehands.

Automatisch schulden aflossen

Zodra je geld binnenkomt ga je de schulden afbetalen. Schulden verminderen is absoluut noodzakelijk om in de toekomst financieel gezond te zijn. Een dag nadat je salaris binnenkomt, zorg je dat er automatische betalingen worden gedaan aan schuldeisers.

Met dit systeem zorg je ervoor dat je eerst schulden gaat aflossen voordat je uitgaven kan doen. Met je financieel overzicht weet je precies hoeveel er binnenkomt en uitgaat en kan je ook berekenen hoeveel je maandelijks kan aflossen.

Extra aflossen op schulden mag altijd

Heb je toevallig een maandelijkse meevaller door extra inkomsten of hou je geld over dan ga je dit natuurlijk gebruik om je schulden extra snel af te lossen. Hier bedoel ik je slechte schulden mee. Je hoeft echt niet al je meevallers in schulden als je hypotheek en studieschuld te stoppen.

Zeker wanneer je foute schulden

Wat als slechte schulden zijn afgelost?

Als je eindelijk al je slechte schulden hebt afgelost dan kan het dat je met schulden als je hypotheek en studieschuld blijft zitten. Beide wat minder erg als andere schulden, maar het blijven schulden. Toch kan het verstandig zijn om vanaf dit moment te kijken naar andere doeleinde. In sommige gevallen geeft het meer financiële zekerheid of kan het meer rendement opleveren.

 • Bouw spaargeld op: Een noodbuffer is ontzettend fijn voor onzekere tijden. Zorg voor voldoende geld bij tegenvallers en gebruik dit spaargeld daar ook enkel voor.
 • Ga beleggen: Heb je voldoende spaargeld dan kan je denken aan een vermogen opbouwen. Beleggen is vaak één van de makkelijkste vormen om rendement te maken over je geld. Lees hier meer over in mijn artikel over beleggen voor beginners
 • Huis verduurzamen: Niet iets waar veel mensen aan denken, maar je spouwmuur isoleren kost gemiddeld €2.400 en kan je jaarlijks €650 besparen. Na 4 jaar heb je de kosten eruit en maak je dus pure winst.
 • Extra aflossen op hypotheek of studieschuld: Natuurlijk kan je het geld gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek of studieschuld. Je maandlasten zullen naar beneden gaan en je bent eerder helemaal schuldenvrij!