• Een duurzame lening is vaak te krijgen tot € 25.000 met een maximale looptijd van 20 jaar.
  • Met subsidies om je huis te verduurzamen kan je 15 tot 30 procent op je kosten besparen!
  • Neem je zonnepanelen en een warmtepomp dan heb je deze in 8 jaar terugverdiend met je besparingen.
  • Lees meer over wat doen met je spaargeld

De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest om offertes om te vragen om ons huis te verduurzamen. Dit waren wij al langere tijd van plan, maar door de stijgende energierekening hebben wij hier wat meer vaart achter gezet.

Ons plan is om een hybride warmtepomp te nemen en zonnepanen te plaatsen. Beneden hebben wij vloerverwarming, maar boven zullen de verwarmingen vervangen moeten worden. De normale verwarming gaan namelijk niet samen met een hybride warmtepomp. Daarom plaatsen wij airco’s die naast het koelen ook kunnen verwarmen.

Een flinke kostenpost die niet iedereen zomaar kan betalen. Daarom ben ik gaan kijken of het beter was om een Lening voor Verduurzamen Woning was.

Eigen vermogen

Gebruik maken van je eigen vermogen is natuurlijk de gemakkelijkste manier. Wellicht vind jij het zonde om je spaargeld in het verduurzamen van je woning te stoppen, maar over het algemeen levert dit een prima rendement op.

Met de huidige energieprijzen heb je zonnepanelen al met 4 a 5 jaar terugverdiend. Een hybride warmtepomp duurt met 8 a 10 jaar iets langer. Maar met het extra rendement van je zonnepanelen heb je dus binnen 8 jaar je ingelegde geld terugverdiend.

Let wel op dat dit geldt voor huizen met een goede ligging voor de zonnepanelen en geschikt zijn voor een warmtepomp.

Huidige hypotheek verhogen

Toen wij de offertes aanvroegen voor onze verduurzamingen heb ik direct een bel afspraak gemaakt met onze huidige hypotheekverstrekker. Super handig om namelijk je huidige hypotheek te verhogen en zo alles bij één partij te houden.

Dit gesprek was volledig kosteloos en een goede oriëntatie om te weten of de extra lening mogelijk was. Maar het gesprek kwam al snel naar voren dat de kosten om de hypotheek te verhogen best aanzienlijk waren.

  • Kosten hypotheekadvies: € 1.500 a €3.000
  • Eventuele notariskosten: €500
  • Taxatierapport woning €500 a €1.000

Om je hypotheek te verhogen ben je dus minimaal € 3.000 kwijt. Dit is in veel gevallen een hoop geld ten opzichten van de kosten om je huis te verduurzamen.

Energiebespaarbudget

Heb jij op je huidige hypotheek NHG zitten dan kan je gebruik maken van het Energiebespaarbudget. Je kan dan 6% bovenop je woningwaarde lenen om erkende energiebesparende maatregelen te doen. Het grote voordeel ten opzichten van een normale hypotheek is dat je hier de kosten niet vooraf hoeft te hebben.

Heb je dus een maximale NGH van € 355.000 dan kan je 6% extra lenen wat neerkomt op € 21.300.

Je kan het geleende geld in een bouwdepot zetten en zodra je de rekening krijgt dan kan je deze doorsturen naar de bank. Deze betalen vervolgens vanuit het bouwdepot de kosten. Uiteindelijk komt alleen het geld wat je gebruikt uit het bouwdepot bij je hypotheek erbij.

Let wel op dat je hier ook kosten moet betalen om je hypotheek eventueel te verhogen bij de hypotheekverstrekker en notaris.

Energiebespaarlening bij Warmtefonds

Het Warmtefonds is een regeling vanuit de overheid waarbij je op een laagdrempelige manier geld kan lening om je huis te verduurzamen. Het idee is erachter dat je deze lening kan afbetalen met het geld wat je bespaart aan energie.

Je kan hier als huiseigenaar tot € 25.000 lenen op je huis te verduurzamen. In sommige gevallen kan dit bedrag nog hoger zijn als je helemaal geen energie meer hoeft af te nemen.

Het grote voordeel van deze manier van financieren is dat je hier helemaal geen afsluitkosten betaalt. Je hoeft dus geen advieskosten te betalen of naar de notaris om deze lening te verkrijgen. Wel betaal je net als bij iedere andere hypotheek rente over het geleende bedrag.

Duurzaamheidslening bij je gemeente

Veel gemeentes hebben tegenwoordig de mogellijkheid om een Duurzaamheidslening  aan te vragen. In de meeste gevallen loopt deze aanvraag via SVN, maar sommige gemeentes hebben ook een eigen loket.

Je kan hierbij een lening krijgen tot € 25.000 en kan dan een looptijd krijgen tot 15 jaar. Voor leningen tot € 7.500 heb je een maximale looptijd van 10 jaar. Je hierbij rekening op een aantrekkelijke rente, die de gehele looptijd vaststaat.

Je kan aanvraag voor deze lening doen voor je een offerte hebt ontvangen. Word je aanvraag goedgekeurd dan komt het geld in een bouwdepot. Vervolgend betaald SVn de facturen van de aannemer/installateur.

Voor de duurzaamheidslening betaal je geen afsluitkosten.

Subsidies voor het verduurzamen van je woning

Naast het geld lenen om je huis te verduurzamen is het ook belangrijk om de subsidies in de gaten te houden. Er zij namelijk ontzettend aantrekkelijke subsidies als het aankomt op het verduurzamen van je woning.

Sommige mensen denken dat zij geen recht hebben op deze subsidies als zij bijvoorbeeld geld lenen, maar ook dan heb jij recht op subsidies. De kosten gaan in dat geval flink omlaag en dat scheelt ontzettend veel!

Hieronder in het kort samengevat welke subsidies op dit moment aan te vragen zijn.

  • Bij één maatregel (isoleren) om te verduurzamen krijg je 15% van de van kosten vergoed.
  • Bij twee (isoleren en/of warmtepomp) of meer maatregelen om te verduurzamen krijg je 30% van je kosten vergoed
  • Voor zonnepanelen kan je de BTW terugvragen bij de belastingdienst, dat scheelt je dus 21%.
  • De arbeidsloon voor het isoleren van je woning ligt op 9%.

Lees meer over je subsidies voor je woning op milieucentraal.nl