Schulden hebben voelt soms als een gigantische put waar je maar niet uit kunt klimmen. Je hebt het gevoel dat er nooit een einde aan komt en al je geld gaat op aan het afbetalen van de rente op je schuld. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat dat sneller gebeurt. Wil jij je schuld sneller aflossen, dan lees je hieronder 5 handige stappen om dit voor elkaar te krijgen.

Schulden wereldwijd: zo zit het

Laten we eerst eens kijken naar het wereldwijde schulden situatie voor huishoudens om te begrijpen hoe groot het probleem eigenlijk is. Volgens de laatste gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de schuld van de huishoudens een nieuw hoogtepunt bereikt van 16,4 biljoen dollar. Dit is omgerekend 16,55 miljard euro.

Ook opvallend: het aantal schulden is gestegen met 7,3 biljoen dollar (bijna 7.4 miljard euro) ten opzichte van slechts twee jaar geleden. Er is sprake van een zorgwekkende trend in het vermogen van huishoudens wereldwijd om hun financiën te beheren.

In welk deel van de wereld zijn de meeste schulden?

Het grootste deel van deze schuld is afkomstig uit de ontwikkelde landen, waar de gemiddelde schuld nu meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt. Dit betekent dat huishoudens in deze landen voor elke dollar die zij verdienen, gemiddeld meer dan een dollar schuldig zijn.

De situatie is bijzonder acuut in Europa, waar verschillende landen een schuld hebben van meer dan 200 procent van het bbp. Hoewel een bepaalde mate van lenen gunstig kan zijn – gezinnen kunnen dan investeren in onderwijs of onroerend goed kopen – kan een te hoge schuldenlast leiden tot financiële problemen en zelfs tot wanbetaling.

Meer wanbetalingen en persoonlijke faillissementen

De laatste jaren zien we een toenemend aantal wanbetalingen op hypotheken en andere leningen, evenals een stijging van het aantal persoonlijke faillissementen. Dit wijst erop dat veel huishoudens moeite hebben om hun aflossingen te betalen, terwijl de kosten van levensonderhoud stijgen en de loonstijging stagneert.

Handige tips om snel uit de schulden te komen

Heb jij schulden en wil je er graag vanaf? Lees dan de volgende 5 tips en hopelijk kom je snel uit deze penibele situatie:

Tip 1: Betaal meer dan het minimum

Bij schulden kun je door elke maand meer dan het minimum te betalen jouw rentelasten verlagen. Rente wordt per dag berekend, dus hoe eerder je betaalt, hoe minder rente je moet betalen.

Door betalingen te doen die hoger zijn dan het minimum, is het mogelijk om jouw totale rentekosten te verlagen en sneller uit de schulden komen. Naast het verlagen van uw rentekosten, kan het verhogen van de maandelijkse betalingen ook helpen door het verkorten van de tijd die het zal duren om jouw schulden af te lossen.

Langere aflosperiode betekent meer rente Over het algemeen geldt: hoe langer het duurt om een lening of creditcard af te lossen, hoe meer rente je in totaal betaalt. Probeer dus indien mogelijk jouw maandelijkse betalingen te verhogen tot alle schulden volledig zijn afbetaald.

Tip 2: Overweeg een schuldafbetalingsplan op te stellen

Schulden kunnen een grote bron van stress en angst zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je er nooit meer vanaf komt. Maar er is hoop! Het maken van een schuldsaneringsplan kan je helpen om je schulden af te betalen, zodat je eindelijk een nieuwe start kunt maken. Hoe? Lees snel verder voor het antwoord:

  • Weet waar je aan toe bent: De eerste stap bij het maken van een schuldafbetalingsplan is precies te weten hoeveel schulden je hebt en wat voor rentepercentages je betaalt voor elke rekening.
  • Bepaal welke schulden je eerst wilt afbetalen: Zodra je weet hoe de zaken ervoor staan, is het tijd om te beslissen welke rekeningen voorrang moeten krijgen in jouw afbetalingsplannen.
  • Doe extra betalingen wanneer dat mogelijk is: Naast hard werken om ervoor te zorgen dat jouw reguliere maandelijkse rekeningen op tijd worden betaald, kan “meevallend” geld zoals belastingteruggave of werkbonussen ook direct worden gebruikt om jouw uitstaande schuldenlast nog sneller te verminderen.
  • Stel herinneringen in en automatiseer waar mogelijk: Een manier om uit de schulden te raken is het instellen van automatische betalingen voor jouw maandelijkse verschuldigde bedragen, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het feit dat je elke maand rekeningen moet betalen.

Tip 3: Onderhandel over jouw creditcard

Wanneer je moeite hebt met het afbetalen van jouw creditcardschuld(en), kun je misschien met jouw geldschieter over de schuld onderhandelen. Misschien is het mogelijk om jouw maandelijkse betalingen en/of rente te verlagen, waardoor het gemakkelijker kan worden om jouw schuld af te betalen. Doe het volgende bij opnieuw onderhandelen over jouw creditcardschuld:

  1. Verzamel al jouw creditcardafschriften, zodat je weet hoeveel geld je verschuldigd bent en welke rente je momenteel betaalt.
  2. Bel elk van jouw kredietverstrekkers en leg uit dat je moeite hebt met betalen. Vraag of ze bereid zijn om jouw rente of maandelijkse betaling te verlagen.
  3. Wees bereid om informatie te verstrekken over waarom je denkt dat de nieuwe voorwaarden noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld verlies van baan, een medische noodsituatie.
  4. Als de geldschieter akkoord gaat met nieuwe onderhandelingen, zorg dan dat de overeenkomst schriftelijk wordt vastgelegd voordat je wijzigingen aanbrengt in het bedrag dat je maandelijks overmaakt.

Tip 4: Overweeg saldovermindering en schuldconsolidatie

Wanneer je er moeite mee hebt om jouw schulden af te betalen, kun je een overschrijving of schuldconsolidatie overwegen. Deze opties versnellen het proces om uit te schulden te komen. Maar welke is geschikt voor jou?

Met een overschrijving kun je jouw uitstaande schulden van de ene kredietkaart naar de andere overbrengen tegen een lagere rentevoet. Daarmee bespaar je geld op de rentelasten en sneller uit de schulden te komen. Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste overboekingen kosten met zich meebrengen. Dit komt meestal neer op zo’n 3 procent. Zorg ervoor dat je deze kosten afweegt tegen de mogelijke besparingen voordat je een beslissing neemt.

Schuldconsolidatie houdt in dat je een nieuwe lening krijgt om jouw bestaande schulden af te lossen. In dat geval ga je dus geld lenen om je huidige schuld af te lossen. Dit kan

Tip 5: Houd jouw uitgaven bij

Het bijhouden van jouw uitgaven is een van de beste dingen die je kunt doen om snel uit de schulden te komen. Op die manier zie je precies waar jouw geld naartoe gaat. Vervolgens doe je een aantal aanpassingen, als dat nodig is.

Er zijn verschillende manieren om uw uitgaven in de gaten te houden. Gebruik bijvoorbeeld een budgetteringsapp gebruiken, zoals Grip en Monefy. Natuurlijk kun je ook een notitieboekje erbij pakken om jouw uitgaven bij te houden.

Welke methode je ook kiest: zorg ervoor dat je een duidelijk inkomsten en uitgaven overzicht maakt al jouw uitgaven opneemt, inclusief huur/hypotheek, boodschappen, transportkosten en andere rekeningen die elke maand terugkomen. Wanneer je eenmaal een nauwkeurig beeld hebt van waar uw geld elke maand naartoe gaat, wordt het makkelijker om te bepalen op welke gebieden je kunt bezuinigen om meer geld vrij te maken voor het afbetalen van schulden.

Conclusie: Hoe kom je sneller van jouw schulden af?

Natuurlijk is dit slechts een eerste stap om aan de gang te gaan met je schulden of hier vele bewuster mee om te gaan. Schulden opbouwen wordt steeds normaler, maar dit zou helemaal niet zo moeten zijn. Schulden opbouwen kosten namelijk ontzettend veel geld. Bovendien kan je niet direct van schulden afkomen waardoor ze een flinke belemmering op je leven geven.

Schulden zijn vaak een luxe die je op dit moment niet kan veroorloven, maar toch op dit moment wilt. Denk maar eens na over hoeveel schulden jij nu hebt die direct bijdragen aan betere kansen in het leven of echt noodzakelijk zijn?