Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Auto op afbetaling kopen: is het verstandig?

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 31 maart 2021
  • Leningen

Is een auto op afbetaling kopen nou verstandig of niet? Ga je verder sparen of koop je de auto en betaal je deze maandelijks terug? Het zijn erg verstandigen vragen voor je de dealer binnenstapt om een auto te kopen.

Natuurlijk is het fijn als je de auto direct kan betalen, maar in sommige situatie’s kan het niet anders. Voor deze mensen kan een auto op afbetaling de ideale uitkomst zijn. Ondanks dat is het erg verstandig om stil te staan wat hier allemaal bij komt kijken en de keuzes die je hierin kan maken. Daarom neem ik je mee in alle voor- en nadelen bij het kopen van een auto op afbetaling.

Wat is een auto op afbetaling?

Vaak worden auto’s op afbetaling gekocht wanneer het budget niet toereikend genoeg is. Je kan dus een auto kopen terwijl je het geld niet direct hebt liggen. Eigenlijk ga je dus een lening aan bij de dealer die je maandelijks terugbetaald (met een rente) tot deze is afbetaald. Deze lening zal worden verstrekt met een BKR toetsing.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat je over dit bedrag altijd een rentepercentage betaald. Ook ben je vanaf de start niet direct eigenaar van de auto, want dat ben je pas als je een groot deel van de auto hebt afgelost.

Handig om te weten is dat je een auto op afbetaling kan kopen voor zowel nieuwe- als tweedehands auto’s. Je hoeft dus niet perse een dure nieuwe auto te kopen om deze op afbetaling te kunnen kopen. Het grote voordeel van een tweedehands auto is dat deze vaak goedkoper zijn waardoor je minder lang hoeft terug te betalen of aan minder hoge maandlasten vastzit.

Wat is het verschil met een lease auto?

Heel veel mensen denken dat een auto op afbetaling hetzelfde is als een leaseauto. Het klopt dat je in beide gevallen per maand betaald om gebruik te maken maken van de auto, maar voor de rest verschillen ze wel degelijk

Een leaseauto is een auto waar je per maand voor betaald om er in te mogen rijden. Je sluit hierbij een contract af om de auto een bepaalde periode te mogen gebruiken. In deze periode is de dealer gewoon eigenaar van de auto en betaald deze dus ook alle kosten zoals de verzekering en het onderhoud. De huurder betaald vervolgens een vast bedrag per maand deze gehele looptijd. Na deze looptijd stopt de overeenkomst en moet de auto weer terug naar de dealer.

Bij een auto op afbetaling ben jij uiteindelijk eigenaar van de auto. Jij betaald zelf je verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Wanneer je hebt voldaan aan al je maandbetalingen dan is de lening van de auto betaald en ben je 100% eigenaar van de auto. Hierna ben jij dus gewoon eigenaar en hoef je de dealer dus niet meer per maand te betalen.

Tips auto kopen op afbetaling

Een auto op afbetaling kopen is niet moeilijk. Je loopt de dealer binnen en nadat je een keuze hebt gemaakt kan je de auto kopen op afbetaling. Super simpel, maar ik wil je toch stap voor stap meenemen waar je precies op moet letten.

Bepaal je looptijd en bedrag

Het grootste nadeel is toch wel je een groot bedrag moet terug betalen in termijnen om uiteindelijk schuldenvrij te zijn Daarom is het verstandig om eerst je financiële situatie in kaart te brengen. Als je weet wat je per maand uitgeeft dan kan je ook berekenen wat je per maand overhoudt. Zo kan je een maximaal maandbedrag afspreken wat de auto mag gaan kosten.

Los van het maandbedrag moet je ook nadenken over hoelang je precies wilt betalen voor je auto. Hand in hand gaat dit natuurlijk met hoelang je denkt te kunnen doen met de auto die je wilt kopen. Een oudere tweedehands auto is bijvoorbeeld verstandiger om te kopen met een kortere looptijd. Je wilt tenslotte straks niet nog maandelijks betalen voor een auto die stuk is en waar je niet meer mee kan rijden. Omgekeerd zou je voor een nieuwe auto een iets langere looptijd kunnen aanhouden.

Kijk naar een tweedehands auto

Een auto kopen op afbetaling doe je waarschijnlijk vanwege je op dit moment het budget niet hebt. Wellicht is het wel mogelijk om een goede tweedehands auto te kopen?

Een tweedehands auto kan al gauw 40% goedkoper zijn

In sommige gevallen zal je zien dat je dit misschien wel van je spaargeld kan betalen. Zo niet dan is een tweedehands alsnog een goede keuze om maandelijks minder geld te betalen.

Vergelijk verschillende dealers

Niet geheel onbelangrijk is om verschillende dealers te vergelijken. Je zou denken dat auto’s overal evenduur zijn, maar dat is echt niet het geval. Niet als je de auto direct koopt en ook niet als je de auto koop met een lening. Stap wat verschillende dealers binnen en vraag een prijsopgaven voor de auto waar je interesse in hebt. Vaak kan er zelfs onderhandelt worden al is dit met een auto kopen op afbetaling wel lastiger.

Neem de tijd

Autodealers zijn slim in het verkopen van auto’s! Mijn tip is dan ook bij je eerste bezoek niet direct terug te komen met een auto. Hoe goed de deal ook blijkt te zijn, geef jezelf de tijd om er goed over na te denken. Als de dealer het beste met jou voorheeft dan kan hij de auto ook een paar dagen later aan je verkopen. Soms is het mogelijk om een paar dagen bedenktijd te krijgen voor je het contract aan gaat. Maar zelfs dit is niet perse nodig!

Verzeker je auto goed!

Koop je een auto op financiering dan is het wellicht verstandig om een all risk verzekering af te sluiten. Dit betekend dat wanneer jij een ongeluk krijgt en de auto total loss is, je wel de dagwaarde van je auto vergoed krijgt. Uiteindelijk wil je niet per maand betalen voor een auto die je niet meer kan gebruiken. Het geld wat dan vrijkomt kan je gebruiken voor een nieuwe auto of je huidige contract af te lossen.

Let wel op als je een tweedehands auto verzekert dit niet altijd hoeft. Overleg even met je verzekeraar om de opties door te nemen.

Alternatieven van auto op afbetaling

Vaak staan mensen er niet genoeg bij stil dat er ook alternatieven zijn voor een auto op afbetaling. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een leaseauto te nemen of een auto te nemen met persoonlijke lening. Hieronder een overzicht wat de verschillen zijn.

Op afbetalingPersoonlijke leningLease
EigendomAuto na afbetaling van jouAuto na afbetaling van jouNa looptijd van dealer
RenteHoge rente (vaak 10%)Lagere rente (vaak 5%)Vast bedrag per maand
Extra kostenVerzekeringen, belastingen & onderhoudVerzekeringen, belastingen & onderhoudAlle kosten inbegrepen
BRK registratieJaJaJa
Extra aflossenLigt aan de voorwaardeMakkelijk extra aflossen

Naast deze alternatieven wil ik ook stilstaan bij de allerbeste methode en dat is het sparen voor je auto! Uiteindelijk is de goedkoopste manier om een auto te kopen, onderhouden en rijd door hem zelf te betalen. Je betaald geen rente en hebt zelf in de hand wat je precies doet met de auto.

Conclusie auto kopen op afbetaling

Samengevat is een auto kopen op afbetaling niet direct iets wat ik zou toejuichen. Wanneer je namelijk toch een groot bedrag per maand kan missen om de auto te bekostigen dan is het wellicht verstandiger om er voor te sparen. Je bespaart dan namelijk een hoop geld, omdat je rente hoeft te betalen. En de rente bij een auto op afbetaling kan makkelijk 10 procent of hoger zijn!

Kortom moet je jezelf afvragen of je de auto echt per direct nodig hebt en of er echt geen andere manier is om de auto anders te bekostigen. Zo is een persoonlijk lening via een bank bijvoorbeeld nog een betere optie, omdat je hier vaak veel minder rente betaald.

Natuurlijk is het volkomen veilig om een auto op afbetaling te kopen. Heb je de auto echt nodig en zie je geen andere manier dan is dit een prima manier om een auto te bekostigen. Het belangrijkste is dat je hier een goede keuze in maakt.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Studieschuld Aflossen: Is Sneller Terugbetalen Slim?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram