Een groot deel van de Nederlandse bevolking is in het bezit van een huisdier. Met name honden, katten, knaagdieren en vogels zijn populair. En al deze dieren hebben één ding gemeen, ze kosten een hoop tijd, liefde en geld om ze te verzorgen. Tijd en liefde is overvloed, maar je kan met de juiste keuzes een hoop geld besparen op huisdieren.

Even als voorbeeld, een hond kost minimaal zo’n €50 per maand en een kat €25 per maand. Dit zijn slechts de basiskosten en zonder eventuele kosten aan de dierenarts enz. Huisdieren zijn een fantastische aanvulling op je leven, maar weest bewust van de kosten om je dierenvriend alle zorg te geven.

Natuurlijk gun jij je huisdier het allerbeste, maar dit hoef niet altijd het duurste te zijn. Veel budget oplossingen kunnen vaak net zo goed of zelfs beter zijn. Daarom hieronder de beste tips om te besparen op de kosten van je huisdier.

Basiskosten voor huisvesting en benodigdheden huisdier

De kosten van huisvesting en benodigdheden kunnen per huisdier enorm verschillen. Maar ieder huisdier heeft de nodige basisbehoeftes nodig. Een kat heeft bijvoorbeeld een kattenbak, krabpaal, halsband, mandje, voerbak en transportbox nodig.

Hieronder een overzicht van de basiskosten per huisdier

HuisdierBasiskosten
Hond€200
Kat€120 a €150
Knaagdier€150
Vogel€150
Vis€75 a €125

Gelukkig zijn er op internet ontzettend veel goede websites te vinden waar je deze spullen goedkoop kan kopen. Weet je dat je een huisdier wilt kopen hou dan de aanbiedingen in de gaten om de basisspullen zo goedkoop mogelijk te kopen.

Maar wil je echt besparen op deze kosten dan is het ontzettend slim op op Marktplaats te kijken. Hier verkopen mensen vaak die een huisdier hebben gehad voor weinig deze spullen. Vaak kan je alles compleet overnemen van ze vanwege overlijden van hun huisdier. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend voor deze mensen, maar ze zullen ongetwijfeld blij zijn als ze weten dat de spullen bij een nieuw beestje terechtkomt.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Kosten dierenvoeding

Dagelijks heeft je huisdier eten nodig. Wanneer je door de supermarkt of de dierenwinkel heen loopt zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn eindeloos veel merken dierenvoer, het ene nog duurder dan het andere, maar hebben huisdieren altijd dure dierenvoeding nodig? Het antwoord is nee, het is niet altijd beter om duur voer voor je dieren te kopen. Het is belangrijk dat je huisdier eet wat het lekker vindt en dat de juiste voedingsstoffen hierin verwerkt zitten. De juiste afwisseling is hier noodzakelijk en dat kan dus ook prima low-budget zijn.

HuisdierDierenvoeding kosten per maand
Hond€15 a €25 per maand
Kat€25 a €50 per maand
Knaagdier€15 per maand
Vogel€15 per maand
Vis€5 per maand

Dierenvoeding is één van de hoogst terugkerende kosten en je kan hier dus maandelijks een flink bedrag op besparen door bij de goedkoopste aanbieder te kopen. De dierenwinkel bij jou op de hoek geeft waarschijnlijk een uitstekende service en de gunfactor om hier iets te kopen is groot ,maar de prijs ligt hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk hoger dan wanneer je hetzelfde product online koopt. Het inkopen in grotere verpakkingen of grotere hoeveelheden kan soms ook flink goedkoper zijn. Echt wel even de moeite waard dus om een beetje om je heen te kijken.

Weest creatief met het speelgoed van je huisdier

Het is leuk om met je huisdier te spelen maar het is ook leuk om je huisdier lekker alleen te laten spelen. Hiervoor zul je dus het e.e.a. aan speeltjes moeten aanschaffen. In het begin zal je even moeten aftasten welke speeltjes het leukste zijn voor je huisdier en je zult ook merken welke speeltjes niet worden gebruikt. Wanneer je eenmaal een paar speeltjes hebt kan je huisdier hier over het algemeen lang mee voort, laat je dan ook niet verleiden om tussendoor extra speeltjes te kopen.

Zoek naar alternatief speelgoed als het standaard dierenspeelgoed. Zo heb ik jarenlang een Beagle gehad en deze was gek op de knuffels van de Ikea. Vaak kon ik deze kopen voor een paar euro en kon hij daar maanden mee spelen. Het grote voordeel hiervan was dat deze geen kraaloogjes hadden waar ze in konden stikken.

Zelf speelgoed maken is in veel gevallen ook helemaal niet moeilijk en voor creatieve mensen nog eens leuk om te doen ook. Als je op “zelf speelgoed voor je huisdier maken” op internet zoekt kom je echt hele leuke dingen tegen. Een kartonnen doos, een theedoek of een kapotte sok kunnen wonderen doen.

Besparen op de uitlaatservice

Wanneer je een hond hebt zal deze dagelijks 3 tot 5 keer een rondje moeten wandelen buiten. Het uitlaten is iets waar je niet onderuit kunt. Helaas lukt het je soms niet om hier tijd voor vrij te maken en vaak schakelt men dan een hondenuitlaatservice in die de hond thuis ophaalt en een uitgebreide ronde loopt. Hier zitten uiteraard kosten aan verbonden die niet gering zijn.

Besparen op de uitlaatservice is lastig en waarschijnlijk ook niet de beste keuze. Je moet een plek voor je hond zoeken waar jij het je prettig voelt. Daarnaast is het tegenwoordig ontzettend druk bij de uitlaatservices waardoor er niet veel keuze is.

Wanneer je mensen om je heen kent die met hetzelfde probleem zitten, en ook af en toe de uitlaatservice moeten inschakelen, zou je kunnen afspreken dat jullie elkaar helpen en hierdoor geen uitlaatservice nodig hebben. Dit werkt perfect met mensen die dicht in de buurt wonen en wanneer je het goed met elkaars honden kunt vinden. Zo kan je afspreken dat jij het een dag in de week doet en de andere een andere dag in de week.

Wist je dat eenuitlaatservice gemiddeld €12,50 per keer kost. Als je dit dus kan opvangen door elkaar te helpen dan kan het een hoop geld besparen.

Denk aan de medische kosten van je huisdier

Wanneer er iets met je huisdier aan de hand is en je hebt medische hulp nodig bij de dierenarts dan kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Bedragen van enkele honderden Euro’s zijn hiervoor zeker geen uitzondering. Veel baasjes hebben dit niet altijd zomaar op de rekening staan. Medische kosten komen dan ook altijd uit het niets en nooit gelegen.

Je kan ervoor kiezen om je huisdier te verzekeren met een huisdierenverzekering. Net als bij je eigen zorgpremie betaal je een maandelijkse premie waarna je huisdier voor bepaalde medische handelingen verzekert is. De premie van deze verzekering hangt van het (type) huisdier, de leeftijd en waarvoor je verzekert wilt zijn. De kosten kunnen dan ook enorm verschillen per huisdier en zelfs ras hond.

Wil je meer weten over verzekeringen? Lees mijn artikel over welke verzekeringen handig zijn en op welke je veel geld kan besparen.

Je kunt er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag apart te zetten op een aparte rekening waar je in de toekomst de kosten voor je beestje van gaat betalen. Mocht je geen kosten maken heb je altijd nog het door jou gespaarde bedrag op je rekening staan.

De hoge aanschafkosten van je huisdier

Ondanks het feit dat het om een eenmalige aanschaf gaat kan het hier wel meteen om aanzienlijke bedragen gaan. Een beetje raskat of rashond kan zomaar eens €1.000 kosten. Meestal zie je dat de ras- katten en honden een stuk duurder zijn als kruisingen. Vaak denken mensen dat ras- katten en honden gezonder zijn als kruisingen, maar dat is vaak helemaal niet het geval. Laat je daarom altijd goed informeren.

Een andere optie is om eerste te kijken bij een asiel. Hier zitten ontzettend veel huisdieren die opzoek zijn naar een nieuw baasje. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de huisdieren hier ook niet gratis. Voor een hond kan je bijvoorbeeld tussen de 100 en 400 euro betalen. Maar dan weet je wel zeker dat het huisdier volledig gezond, onderzocht, ingeënt en gechipt is.