Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Kosten auto per maand: Bereken je maandelijkse kosten en prijs per km!

Weet jij je kosten auto per maand? Een vraag die je jezelf absoluut moet stellen en zeker als je geen idee hebt! Waarschijnlijk heb je geen idee wat je auto kost of schat je deze kosten veel te laag in. Dit terwijl de kosten van een auto vaak één van de grootste kostenposten per maand zijn en dat terwijl de auto bij veel mensen steeds vaker stilstaat.

Zelf schrok ik eigenlijk best wel toen ik dit bericht ging schrijven. Ik dacht een helder idee te hebben wat mij auto kosten, maar toen ik het eindbedrag zag staan, was het toch even slikken. Ik dacht zelf wegenbelasting, verzekering en wat benzine. Dat moet toch wel voor €150 per maand kunnen? Tot mijn verbazing betaalde ik €260 per maand aan mijn auto!

Natuurlijk zijn de kosten per auto verschillend en hangt het van veel factoren af. Daarom laat ik je precies zien wat jij iedere maand betaald aan je auto. Aan jou de keuze of dit het je waard of dat je iets gaat aanpassen om te besparen op de kosten van je auto?

Wat kost een auto per maand?

Nu kan ik een heel verhaal schrijven dat dit afhangt van het type auto, hoeveel je rijdt, wat voor verzekering je hebt en hoeveel wegenbelasting je betaald. Maar je wilt gewoon een duidelijk antwoord en dat ga ik je geven!

Een auto kost gemiddeld €234 per maand, maar verwerk je ook nog de waardeverlies van je auto erbij dan ben je gemiddeld €359 per maand kwijt!

Ik zeg hierbij gemiddeld, omdat ik van vier verschillende type auto’s heb berekend hoeveel de auto kosten per maand zijn. Aan de hand hiervan heb ik een gemiddelde berekend, waardoor jij precies kan zien wat je ongeveer per maand betaald aan je auto.

Hieronder de top vijf auto’s waarvoor ik de kosten heb berekend en wat deze kosten zijn. De eerste vier modellen heb ik gebruikt om de gemiddelde auto kosten per maand te berekenen. Als extra model heb ik nog een elektrische auto toegevoegd, namelijk de Telsa Model 3.

De berekeningen zijn gebaseerd op 10.000km per jaar, een all risk verzekering en een bestuurder met al de nodige ervaring.

AutoWegenbelastingVerzekeringBrandstofOnderhoudAfschrijvingKosten p/m
Citroen C1€20,00€40,00€55,00€39,00€93,00€247,00
Seat Ibiza€35,00€58,00€72,00€56,00€115,00€336,00
Ford Focus€52,00€65,00€83,00€62,00€133,00€395,00
Skoda Superb€67,00€80,00€85,00€70,00€159,00€461,00
Tesla Model 3€99,00€40,00€51,00€393,00€583,00

Wil je voor een type auto zelf berekenen wat deze per maand kost? De ANWB heeft een mooi overzicht waarbij je alle kosten kan vinden. Ook ik heb hier een aantal kosten van overgenomen om de berekening te kunnen doen.

Alle maandelijkse kosten auto

Wil je zelf berekenen wat alle maandelijkse kosten auto zijn dan heb ik hieronder een lijst met alle kosten waar je rekening mee kan houden. Je hebt hierbij natuurlijk de kosten die je maandelijks echt moet betalen, maar ook kosten die eenmaal per jaar betaald moeten worden. Kortom de maandelijkse kosten van je auto is meer dan enkel een verzekering en wat brandstof.

Aanschafkosten auto (afschrijving)

Wanneer je het over de aanschafkosten van een auto hebt, dan heb je het natuurlijk over het kopen van de auto. Dit is de grootste eenmalige kosten. Gemiddeld doen Nederlanders ongeveer 4 a 5 jaar met een auto waarna ze de auto inruilen voor een andere. Het bedrag tussen waarvoor de auto is gekocht en wordt verkocht moet je natuurlijk ook meenemen in je berekening

Deze waardevermindering word ook wel afschrijving genoemd. Zeker wanneer je een nieuwe auto koopt dan zijn de eerste jaren de afschrijfkosten erg hoog. Dit is de reden waarom veel consumenten op dit moment een goede tweedehands kopen. Zo rijden ze wel een degelijke auto met niet al te hoge onderhoudskosten en minimale afschrijfkosten.

Koop je een auto op afbetaling dan ben je nog meer kwijt. Je moet dan rekening houden met de eventuele rente die je extra betaald!

Het Nibud heeft bijvoorbeeld berekend dat auto’s de volgende afschrijving per maand hebben.

AutoklasseAfschrijving p/m
Mini klasse (bijv Citroen C1)€81
Compacte klasse (bijv Seat Ibiza)€115
Kleine middenklasse (bijv Ford Focus)€170
Middenklasse (bijv Skoda Superb)€210

Heb je dus een nieuwe Ford Focus van €23.765 dan is deze na 4 jaar nog ongeveer €15.600 waard. Hierbij wel de kanttekening dat je dan ongeveer 10.000km per maand rijdt. Rij je meer dan zal deze waarde nog sneller afnemen!

Gemiddelde onderhoudskosten auto

Je auto zal ook ieder jaar onderhouden moeten worden. Zo heb je jaarlijks sowieso te maken met de zogeheten onderhoudsbeurt. Hier controleren ze de hele auto en doen ze basisonderhoud. Dit is vaak één prijs en een gemiddelde onderhoudsbeurt kost tussen de €200 en €400.

Maar vaak blijft het niet bij de onderhoudskosten. Komt er namelijk iets uit de controle dan zal de garage contact met je opnemen om verder onderhoud en kosten te bespreken. Denk hierbij aan een interieurfilter vervangen, airco onderhoud, banden vervangen of andere technische handelingen.

AutoklasseOnderhoudskosten p/m
Mini klasse (bijv Citroen C1)€40
Compacte klasse (bijv Seat Ibiza)€49
Kleine middenklasse (bijv Ford Focus)€57
Middenklasse (bijv Skoda Superb)€75

Naast de garagekosten heb je ook nog kosten om je auto schoon te houden. Denk hierbij aan wasbeurten voor je auto. Stel je wast je auto vier keer per jaar voor gemiddeld €15 per wasbeurt, dan ben je €60 per jaar kwijt. Dit is dus €5 per jaar extra om je auto schoon te houden.

Wegenbelasting

Ben je in het bezig van een auto dan moet je in Nederland wegenbelasting of ook wel voertuigbelasting betalen. Deze belasting wordt uiteindelijk gebruikt voor het onderhoud en de aanleg van nieuwe wegen. De hoogte van het bedrag hangt af van hoe zwaar je auto is, op wat voor brandstof het rijd en hoe milieuvriendelijk de auto is.

Gemiddeld ligt de wegenbelasting ongeveer tussen de €20 a €60 per maand. Zo zijn diesel auto’s bijvoorbeeld een stuk duurder als benzine auto’s. Elektrische auto’s betalen bijvoorbeeld helemaal geen wegenbelasting!

In de tabel gaan we uit van benzine auto uitvoeren. Heb je dus een hybride of diesel dan kan dit bedrag hoger of lager liggen.

AutoklasseWegenbelasting p/m
Mini klasse (bijv Citroen C1)€22
Compacte klasse (bijv Seat Ibiza)€35
Kleine middenklasse (bijv Ford Focus)€50
Middenklasse (bijv Skoda Superb)€68

Met de rekentool van de Belastingdienst kan je precies berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen.

Kosten Auto verzekering

Iedere autobezitter is in Nederland verplicht een autoverzekering te hebben! Zo heeft iedereen de garantie dat bij eventuele schade alles vergoed wordt. Maar hoe je jouw auto verzekert is wel aan jezelf. Je hebt hier de keuze uit drie type verzekeringen

  • All Risk: Heb je een gloednieuwe auto (tot 6 jaar) dan kan je het beste voor een All risk autoverzekering kiezen. Hier ben je verzekerd tegen alle schade die je veroorzaakt, maar ook voor de schade die je zelf rijdt. Bij een auto met een hoge dagwaarde is dat het dus zeker waard.
  • Wa Beperkt Casco: Deze verzekering kan interessant zijn voor auto tussen de 6 en 10 jaar oud. Je bent hierbij natuurlijk WA verzekerd, maar ook nog eens voor schade die ontstaat door overmacht. Denk hierbij aan diefstal, ruitbreuk of schade door natuurelementen. Je bent dus niet verzekerd voor schade die je aan je eigen auto rijdt!
  • Wa: Dit is de basisverzekering voor auto’s en betekend dat je enkel verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt aan andere weggebruikers. Kortom de schade die bijvoorbeeld veroorzaakt bij een botsing. Je eigen auto is dan niet verzekerd.

De gemiddelde kosten voor een autoverzekering liggen rond de €60. Maar dit kan enorm verschillen door het type verzekering, voor auto je wilt verzekeren en hoeveel schadevrije jaren je bijvoorbeeld hebt.

Hieronder de gemiddelde kosten van een autoverzekering bij een nieuwe auto. Dus All Risk verzekerd

AutoklasseAutoverzekering p/m
Mini klasse (bijv Citroen C1)€42
Compacte klasse (bijv Seat Ibiza)€53
Kleine middenklasse (bijv Ford Focus)€65
Middenklasse (bijv Skoda Superb)€82

Besparen op verzekeringen geldt ook voor je auto! Zorg daarom dat je jaarlijks je autoverzekering vergelijkt om zo altijd de laagste premie te betalen.

Brandstofkosten

Natuurlijk moet je auto ook nog rond kunnen rijden en daarvoor zal je soms moeten tanken. Hier is het natuurlijk afhankelijk van hoeveel km je per jaar rijdt. Maar ook het gewicht speelt een belangrijke rol. Over het algemeen kan je aanhouden hoe zwaarder de auto, des de hoger het brandstofverbruik. Als laatste zijn oudere auto’s vaak wat minder zuinig als de auto’s van tegenwoordig.

Hieronder de kosten per km voor alle types brandstof

Type brandstofKosten per km
Auto op benzine€0,11
Auto op diesel€0,08
Auto op gas€0,07
Auto op elektriciteit€0,05

Wegenwacht

Als laatste heb je te maken met de kosten voor wegenwacht. De meest bekende is natuurlijk de ANWB! Heb je pech onderweg dan kan je de wegenwacht bellen en dan komen zij je auto repareren of zorgen ze dat deze opgehaald word. Natuurlijk ben je het niet verplicht om af te sluiten, maar het is wel zo handig. Zeker als je in het buitenland op vakantie gaat!

De ANWB heeft op dit moment een aantal verschillende pakketten. Het instappakket kost je €5,45 per maand terwijl het complete pakket €11,70 kost! Het ligt maar net aan de dekking welk pakket voor jou interessant is.

Gemiddeld kan je er vanuit gaan dat je €8 per maand betaald aan je wegenwacht

Kosten auto per km

In sommige gevallen kan het handig zijn om de kosten van je auto per km te berekenen. Zo kan je bijvoorbeeld een goede schatting maken of je rondkomt met de rijkostenvergoeding van je werkgever. Anders kan het bijvoorbeeld interessanter zijn om met het openbaar vervoer te gaan.

Om een goede inschatting te maken, zal je alle bovenstaande kosten moeten berekenen en weten hoeveel km je per jaar rijdt. Als je deze auto kosten deelt door het aantal kilometer dan heb je de kosten per km.

Hieronder heb ik het berekend voor de auto’s van verschillende klassen. Let op dat dit een schatting is en dus kan afwijken voor jou situatie.

AutoklasseKosten auto per km
Mini klasse (bijv Citroen C1)€0,30
Compacte klasse (bijv Seat Ibiza)€0,40
Kleine middenklasse (bijv Ford Focus)€0,47
Middenklasse (bijv Skoda Superb)€0,55

Veelgestelde vragen kosten auto per maand

Wat kost een auto per maand beginnend bestuurder?

Beginnende bestuurders moeten rekening houden met hogere maandlasten als de hierboven €250 vermeld. Je autoverzekering is namelijk een stuk duurder als je nog weinig schadevrije jaren hebt. Maar ook als je onder de 21 jaar bent dan betaal je al flink meer. Het kan soms vier keer zoveel zijn als iemand boven de 35 jaar!

Daarbij kopen veel beginnende bestuurders een wat oudere auto. De afschrijving is hierdoor vaak ook lager, maar de onderhoudskosten een stuk hoger.

Wil je als beginnende bestuurder lage autokosten dan kan het soms voordeliger zijn om een kleine goede tweedehandsauto te kopen. Zo hou je de basiskosten laag en hoef je enkel op je autoverzekering goed te letten.

Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram