Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Hypotheekrente verlaging: 7 tips om minder hypotheek te betalen

Hypotheekrente verlaging wilt natuurlijk iedereen! Dit betekent namelijk dat je minder hypotheek hoeft te betalen voor dezelfde lening. Super fijn natuurlijk, want ook al lijken die tienden procenten niet veel, ze maken uiteindelijk wel een groot verschil in wat je uiteindelijk betaalt.

Zelf hebben wij 3,5 jaar geleden ons hypotheek afgesloten met een rente van 2,55% voor 20 jaar vast. In die tijd was dit absoluut niet slecht, maar nu staat deze zelfde rente op 1,9%. Ons huis is namelijk zonder NHG gekocht waardoor wij een iets hoger rentepercentage betalen.

Nu ben ik eens gaan kijken of wij dit rentepercentage konden verlagen. En ik je alvast verklappen dat dit is gelukt! Wil je weten hoe ik onze Hypotheekrente verlaging heb gekregen? Lees dan gauw verder naar deze 8 tips om minder te betalen aan je hypotheek.

Waarom hypotheekrente verlaging verlagen?

Ik hoor veel te vaak wat maakt die twee tienden procent nou uit? Dat is zo weinig daar voelen wij niks van!

Zelf dacht ik ook zo, maar ik ben de afgelopen jaren naar onze uitgaven gaan kijken en dan zie je dat alle kleine beetje helpen. En daarom ben ik dus ook gaan kijken wat twee tienden procent kan betekenen. En je zal schrikken, want dat deed ik ook!

Bij een annuïteiten hypotheek van 30 jaar met een renten van 2,55% betaal je €104.486 aan rente! Bij een annuïteiten hypotheek van 30 jaar met een renten van 2,35% betaal je €95.436 aan rente! Dit scheelt over de gehele looptijd dus €9.050!

Zelf schrok ik behoorlijk van dit bedrag en om dit nog iets behapbaar te maken scheelt je dat per maand €26. Je betaalt namelijk €994 bij 2,55% rente en €968 bij 2,35% rente. Dit is per jaar dus €312 wat je kan besparen door twee tiende rente minder te betalen

Aflossingsvrije hypotheek? Ga aflossen!

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Start dan met het aflossen op je aflossingsvrije hypotheek. Klinkt toch gek aflossen op een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je geen aflossing waardoor je maandlasten een stuk minder hoog zijn, maar veel mensen vergeten dat je op een dag deze kosten wel moet gaan betalen of blijven dragen. Ook als je dus niet meer werkt dan blijf je vast zitten aan dit hypotheekdeel.

Dit klinkt niet zo erg, want de rente staat nu lekker laag. Wat maakt 2% renten dan uit over een hypotheek van €50.000? Je betaalt toch maar €83 per maand aan hypotheek. Maar wat nou als over 20 jaar de rente weer op 6% staat. Je betaalt dan geen €83 per maand, maar opeens €250 per maand!

Vraag jezelf af waarom je een schuld zou behouden als je deze kan afbetalen?

Hypotheek oversluiten

Bij heel veel banken kan je gewoon een afspraak maken om je hypotheek door te spreken. Heb je al langere tijd een hypotheek met een behoorlijke rente (boven de 5%) dan kan het aantrekkelijk zijn om te zitten met je hypotheekadviseur.

Is je looptijd nog niet verlopen dan is de kans groot dat je een vergoeding moet betalen. Een vergoeding vind ik een beetje het verkeerde woord, want eigenlijk kom het neer op een boete. Je moet namelijk een boete betalen om over te stappen naar een lagere rente.

Als je toch deze boete moet betalen dan kan je maar het beste voor de goedkoopste hypotheekverstrekker kiezen. Daarom hoef je niet enkel met jouw hypotheekadviseur te zitten, maar kan je ook kijken bij andere.

De kosten van deze boete kunnen aardig oplopen en is onder meer afhankelijk van je looptijd, rente en hypotheek. Daarom is het lastig om te zeggen hoe hoog deze boete is.

Je bent naast de boete in ieder geval al ongeveer €2.500 a €3.00 aan taxatie-, notaris-, advies- en administratiekosten kwijt. Al deze kosten dien je in één keer te betalen dus let hier goed op!

Rentemiddeling

Is de rente op dit moment lager als de rente die je zelf hebt dan ka nhet slim zijn om voor rentemiddeling te kiezen. Een ideale manier om te profiteren van hypotheekrente verlaging zonder teveel gedoe!

Veel mensen weten dat je kan overstappen en je hiervoor een boete moet betalen. Maar veel minder mensen weten dat je ook aan rentemiddeling kan doen.

Rentemiddeling is dat je profiteert van de nieuwe lage rente, maar doordat je ook hier vastzit aan een boete zal deze rente hoger uitvallen. Je hoeft dan niet je boete in één keer te betalen, maar betaalt iedere maand een klein beetje boete doormiddel van een iets hoger rente ten opzichten van de nieuwe lage rente. Maar wel lager als je huidige rente.

Rentemiddeling kan enkel bij je eigen hypotheekverstrekker en kan enkel onder bepaalde voorwaarde. Iedere hypotheekverstrekker heeft eigen voorwaarde dus kijk daarvoor bij je eigen bank. Bij de Rabobank doen ze enkel aan rentemiddeling bij aflossingsvrije hypotheken.

Het voordeel hierbij is dat je dus niet in één keer je boete hoeft te betalen en enkel €250 kosten hiervoor betaalt.

Extra aflossen op je hypotheek

Met extra aflossen op je hypotheek ga je natuurlijk direct minder rente betalen. Je hebt tenslotte minder hypotheek waarover je rente hoeft te betalen. Belangrijk bij deze manier van hypotheekrente verlaging is dat je natuurlijk wel wat vermogen moet hebben om af te kunnen lossen.

In de onderstaande calculator heb ik een tool ontwikkeld wat extra aflossen op je hypotheek kan schelen.

Extra aflossen hypotheek berekenen
Looptijd
Huidige hypotheek
Resterende hypotheek
Rente
Extra aflossing
Bedrag
Berekenen

Naast dat je minder rente gaat betalen over je hypotheek doordat je extra aflost, zijn er nog meer voordelen aan extra aflossen! En dat heeft te maken met de hypotheek risico-opslag. Dit is ook direct het punt wat voor mij het verschil maakte!

Heb je geen groot vermogen om direct veel af te lossen? Spaar iedere maand geld en los dit bedrag periodiek af op je hypotheek

Let op je risico-opslag

Zodra de bank je een hypotheek verstrekt dan bereken zij het risico wat de bank loopt dat jij je hypotheek niet helemaal kan terugbetalen. Hoe hoger dit risico des de hogere extra rente zij berekenen.

Eigenlijk komt het erop neer dat zij berekenen hoeveel procent van je hypotheek de huiswaarde dekt. Ligt dit boven de 90% dan kan de bank tot 0,5% aan extra hypotheekrente berekenen.

Voorbeeld: Ons huis had een WOZ-waarde van €311.00 en onze hypotheek was €241.00. De berekening is dan als volgt: €241.000 / €311.000 = 77,5%!

Belangrijk hierbij te vermelden is dat als jij NHG hebt je hier geen rekening mee hoeft te houden. NGH dekt namelijk de risico voor de bank waardoor hypotheekvormen met NGH altijd scherper zijn.

Heb je geen NGH dan is het interessant om verder te lezen!

Zelf zit ik bij de Rabobank met mijn hypotheek en heb ik te maken met de volgende hypotheek risico-opslag.

rabobank hypotheek risico opslag.png 1382w

Toen wij ons huis kochten, zaten wij op meer dan 90% van de marktwaarde op ons huis. Een rente toeslag van 0,2% dus! Nu dacht ik dat moet echt beter kunnen vanwege de huisprijzen zo omhoog zijn gegaan en we waarschijnlijk een flinke overwaarde hadden op ons huis.

De bank gaat vaak van de WOZ-waarde van je huis uit. Dit is natuurlijk prima, maar meestal kan deze waarde veel hoger zijn. Nu wou ik geen taxateur aan de deur (kost ook weer €500) dus heb ik een calcasa rapport aangevraagd. De kosten hiervoor zijn €27,95 wat dus aanzienlijk lager is

TIP! Vraag altijd eerst je bank of een calcasa rapport voldoende is, in sommige gevallen is deze taxatie niet voldoende voor een bank.

Je krijgt dan bij voldoende data voor je woning een taxatie van je woning en deze kan je insturen bij je bank. Deze waarde van je woning kan veel hoger uitvallen als de WOZ-waarde.

Dit was bij ons het geval waardoor wij onder de 67,5% uitkwamen en dus 0,2% konden besparen

Maar je kan ook op andere manieren dit percentage verlagen

  • Extra aflossen: Hoe lage je hypotheek des de lager de lager het percentage. Zit je dus vlak tegen de drempel aan voor een percentage verlaging dan kan het slim zijn om extra af te lossen.
  • Woningwaarde aanpassen: Dit heb ik dus gedaan met een calacasa rapport. Het is absoluut in deze tijd de moeite waard om dit eens te doen!
  • Komt met de tijd: Als laatste wil ik toch benadrukken dat dit met de tijd vanzelf kan gebeuren. Als je maar lang genoeg wacht dan gaat je hypotheek vanzelf door het maandelijks aflossen naar beneden en dus ook het risico percentage.

Hebben jullie nog meer Hypotheekrente verlaging tips? Laat het dan gerust weten en dan pas ik het artikel natuurlijk aan.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram