Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Kosten makelaar: Wat betaal je gemiddeld voor een makelaar?

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 13 januari 2021
 • Hypotheek

Kosten makelaar zijn vaak kosten die veel mensen als extreem hoog zullen ervaren. Toch kan een makelaar absoluut van toegevoegde waar zijn. Zeker in deze tijd kan een makelaar een groot verschil maken. Zowel bij het kopen als verkopen zal de makelaar je begeleiden in het hele proces en proberen het maximale eruit te halen.

Een huis kopen of verkopen is al spannend genoeg en daarom hebben wij hieronder alle kosten van makelaars samengevat. Kortom wat moet je betalen aan een makelaar wanneer jij je huis wilt (ver)kopen.

De onderstaande tabel laat de kosten zien bij een woningwaarde van €300.000

StarterskostenKosten bij (ver)koopTotale kosten
Verkopen woning reguliere makelaar€ 500,00€ 4.500,00€ 5.000,00
Verkopen woning internetmakelaar€ 400,00€ 1.300,00€ 1.700,00
Kopen woning reguliere makelaar€ 500,00€ 3.000,00€ 3.500,00

De hoogste kosten betaal je wanneer alles is gepasseerd bij de notaris (sleuteloverdracht).

Kosten verkoopmakelaar

Ga jij je huis verkopen dan zitten hier sowieso kosten makelaar aan vast. Een makelaar is absoluut aan te raden. Ook in een tijd waarbij het lijkt dat huizen zichzelf verkopen. De kans is groot dat er namelijk ongelofelijk veel belasting voor jouw woning is en zij zijn er om het maximale uit te halen.

Ook weet een makelaar precies wat er allemaal komt kijken bij het verkopen van je woning. Zo zorgen zij voor een juiste vraagprijs, de juiste promotie, mooi foto’s en/of video en zullen ze alle documentatie verzorgen.

verkoop woning makelaar 1024x555

Opstartkosten

Wanneer je start met een makelaar dan kunnen zij direct opstartkosten in rekening brengen. Dit zijn vaak de kosten die nodig zijn om jouw huis onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan het maken van foto’s, een “te-koop” bord en het huis plaatsen op Funda.

De opstartkosten zijn heel normaal en worden vaak in rekening gebracht zodat de makelaar geen eventuele kosten heeft wanneer je van de verkoop afziet. Vaak liggen deze kosten rond de €500 a €750.

Courtage of vast bedrag

Heel veel makelaar zullen een courtage vragen wanneer zij de woning verkopen. Dit is een percentage vaak tussen de 0,75 en 1,2 procent. Wanneer jij als verkoper dus een bod accepteert dan zal over de bedrag de courtage gelden. Accepteer je een bod van €250.000 en heb je een courtage afgesproken van 1,2% dan betaal je €3.000.

Bij sommige makelaar is het ook mogelijk om een vast bedrag af te spreken. Je betaal dan geen percentage, maar een van te voren afgesproken bedrag als het huis is verkocht. De vergoeding van de makelaar is daarom van te voren vastgelegd.

Zeker als je een huis gaat verkopen dan kan een scherp courtage goed werken. Je makelaar hebt namelijk zelf profijt van een zo goed mogelijke prijs.

Energielabel

Wanneer je huis gaat verkopen dan ben je verplicht om een energielabel te hebben. Een energielabel is niets anders als een documentje waar staat hoe duurzaam jouw woning is. Zo kunnen geïnteresseerde direct zien hoe duurzaam jouw woning is. Dit wordt opgesteld door een energieexpert.

De kosten van een energielabel zijn sinds 2021 flink omhoog gegaan. Gemiddeld betaald een rijtjeswoning €190 aan een energielabel. Een appartement kost ongeveer €100.

Tips voor lage kosten verkoopmakelaar

 • Nodig verschillende makelaar uit en laat ze een offerte maken om je woning te verkopen. Op dit moment zijn makelaars opzoek naar woningen dus sta je als verkoper in een sterkte positie om wat te eisen. Tenslotte verkopen woningen op dit moment makkelijk.
 • Een courtage klinkt niet aantrekkelijk, maar bij het verkopen is dit zeker wel het geval. Wanneer je huis namelijk voor meer wordt verkocht dan heeft de makelaar ook meer geld verdient. Kortom beide kanten profiteren.
 • Let op de BTW als je gaat onderhandelen. Vaak zijn de bedragen exclusief BTW en daar moet je wel bewust van zijn als je offertes gaat vergelijken

Kosten aankoopmakelaar

Zeker wanneer de schaarste groot is dan kan een aankoopmakelaar een groot belang spelen of je een huis net wel kan krijgen. Dit betekend niet dat het onmogelijk is zonder aankoopmakelaar, maar je mist wel een expert aan je zij.

Courtages

Eigenlijk zijn de enigste kosten van een aankoopmakelaar de kosten zodra er een aankoop is gedaan. Hier kan je kiezen uit twee verschillende soorten courtages

 • Courtage over koopprijs: Zo kan je op basis van een courtage (percentage over de koopsom) een aankoopmakelaar aannemen. Let hierbij op dat de makelaar dus baat heeft bij een hogere prijs van de woning, want dan verdienen zij meer.
 • Courtage over onderhandeling: Je kan ook een courtage afspreken op basis van de onderhandeling. Stel de woning is €250.000 waard en de makelaar weet het voor €220.000 te kopen dan kan je afspreken dat hij 10% courtage krijgt over het verschil. In dit voorbeeld zal dat €3.000 zijn.

Vast bedrag

Een andere mogelijkheid is om van te voren een vast bedrag af te spreken. Vaak is dit bij een aankoopmakelaar helemaal niet zo vreemd. Tenslotte weten beide partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Tips voor lage kosten aankoopmakelaar

 • Het is altijd mogelijk om te onderhandelen. Vraag altijd een aantal offertes op van verschillende aankoopmakelaren en vraag wat zij als vergoeding vragen.
 • Leg van te voren goed vast wie wat doet. Zo heb je duidelijk op papier wat de de aankoopmakelaar doet en kom je niet voor verassingen te staan met extra kosten
 • Veel mensen weten niet dat een aankoopmakelaar kosten in rekening kan brengen als jij afziet van de aankoop van een woning. Bespreek dit van te voren en wat deze kosten zullen zijn.

Kosten internetmakelaar

Hierboven gaat het vooral om traditionele makelaars, maar er zijn tegenwoordig ook internetmakelaars die vaak een stuk voordeliger zijn. Kortom wil je minder uitgeven en vertrouw jij in dit concept dan kan het erg lucratief zijn.

Eigenlijk doet een internetmakelaar bijna hetzelfde als een reguliere makelaar alleen zal je zelf de kopers moeten rondleiden. Bij sommige moet je ook zelf foto’s maken, maar er zijn genoeg internetmakelaars te vinden die dit voor je doen.

Opstartkosten

Net als bij een reguliere verkoopmakelaar heb je ook bij een internetmakelaar te maken met opstartkosten. Dit zijn de kosten die je bijvoorbeeld betaald voor het opstellen van je plattegrond, foto’s en het plaatsen van je huis op Funda.

Vaak liggen deze kosten ongeveer op €395

Verkoopkosten

De laatste kosten zijn de kosten die je betaald wanneer de woning verkocht is. De kosten zijn in tegenstelling tot reguliere makelaars een stuk lager. Daarentegen zal je hier ook zelf de rondleidingen voor moeten doen. Voor de rest zullen de biedingen op de woning gewoon bij de internetmakelaar binnen komen en zullen ze je begeleiden in het hele verkoop proces.

Deze kosten liggen ongeveer rond de €1.395

Tips voor lage kosten internetmakelaar

 • Vergelijk alle internetmakelaars en kies degene die het beste aanbod voor jou heeft.
 • Kan jij goed foto’s nemen dan kan je bijvoorbeeld een internetmakelaar kiezen die goedkoper is, maar geen foto’s neemt. Vaak bespaart dit al honderden euro’s

Wat is courtage van een makelaar?

De belangrijkste kosten makelaar die vaak betaald worden aan een makelaar is de courtage. Dit is eigenlijk niets meer of minder als een percentage wat de makelaar krijgt wanneer zij de opdracht rondmaken. De gemiddelde courtage ligt in Nederland tussen de 1% en 1,5%

Dit is een percentage wat over het gehele koop- of verkoopbedrag geldt. Is er een waarde van €250.000 gemoeid en heb je een courtage van 1% afgesproken dan betaal je dus €2.500 aan je makelaar. De hoogte van de courtage is dus absoluut belangrijk en zorg dat deze niet te hoog is.

Wanneer je een huis gaat verkopen dan kan een courtage dus extra motiverend voor een makelaar werken. Des de hoger het bedrag des de meer de makelaar zelf verdient. Maar wanneer jij een huis gaat kopen dan kan verdient een makelaar dus ook meer wanneer zij het huis kopen voor een hoger bedrag. Wees hier dus van bewust en voel jij je hier niet prettig bij, spreek dan bijvoorbeeld een vast bedrag af.

Wanneer moet je makelaar betalen?

Wanneer je een huis gaat kopen of verkopen dan zitten er al snel hoge kosten aan. Zeker als je een huis gaat verkopen dan zullen niet direct al deze kosten betaald kunnen worden. Dan heb ik een geruststellend antwoord en dat is dat veel kosten pas bij de notaris betaald hoeven worden.

Kort uitgelegd betaal je de opstartkosten zodra je akkoord gaat met een makelaar. Gelukkig is dit vaak een veel kleiner bedrag als bijvoorbeeld de courtage. De courtage wordt door de notaris betaald zodra je jouw woning hebt verkocht of gekocht.

Zijn de kosten van de makelaar aftrekbaar?

Het mooie aan een huis kopen of verkopen is dat er veel kosten (gedeeltelijk) aftrekbaar zijn. Wil je precies weten welke kosten aftrekbaar zijn dan kan je het beste naar de Belastingdienst gaan. Als het gaat om de makelaarskosten zijn er eigenlijk vrijwel geen kosten die aftrekbaar zijn.

In sommige gevallen kan je een de taxatie van een woning nog aftrekken bij de belastingaangiften. Wel moet deze dan noodzakelijk zijn geweest om je hypotheek te verkrijgen.

Aftrekbare makelaarskosten bij verkopen woning

Kosten energielabelNiet aftrekbaar
Makelaarskosten verkoop woningNiet aftrekbaar
Taxatie verkoop woningNiet aftrekbaar

Aftrekbare makelaarskosten bij kopen woning

Bouwtechnische keuringNiet aftrekbaar
Kosten energielabelNiet aftrekbaar
Makelaarskosten kopen woningNiet aftrekbaar
Overname roerende zakenNiet aftrekbaar
Taxatie kopen woningAftrekbaar
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties
Hypotheekrente verlaging: 7 tips om minder hypotheek te betalen
Annuïteit of Lineaire Hypotheek? Zo Maak je een Keuze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram