Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Eerste huis kopen: Waar moet je opletten als starter

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 12 mei 2021
 • Hypotheek

Je eerste huis kopen is spannend en logisch natuurlijk. Als starter is het ten eerste allemaal nieuw, maar tegenwoordig ook nog eens erg lastig. Kortom genoeg te ontdekken in één van de belangrijkste fases van je leven.

Starters hebben het tegenwoordig ontzettend lastig op de woningmarkt. Een tekort aan woningen maakt het bijna onmogelijk om nog aan een eerste koophuis te komen. Vaak is het lastig om al een afspraak te maken bij een bezichtiging en als je al kan komen kijken dan is het huis razendsnel weg. Kortom de omstandigheden zijn niet ideaal, maar dit betekend niet dat je niets zelfs in de hand hebt.

Je hebt namelijk wel degelijk een deel van de omstandigheden zelf in de hand. Zorg je voor een goede voorbereiding dan zal je eerste huis kopen een stuk eenvoudiger zijn. Daarom hier de beste tips om je eerste huis te kopen.

Voorbereidingen op eerste huis kopen

De voorbereidingen van je eerste huis kopen kunnen niet vroeg genoeg starten. Zo geef je jezelf de tijd om bijvoorbeeld te sparen, maar ook alvast een basis te leggen. Kortom hier geldt ook dat een goede basis een hoop scheelt.

voorbereidingen huis kopen 1024x555

Begin vroeg met sparen

Sinds een aantal jaar is het eigen vermogen wat je in een huis moet steken steeds meer tegenomen. Dit komt onder meer doordat de maximale hypotheek die banken verstrekken naar beneden gaat. Je moet als starter dus steeds meer sparen om een huis te kunnen kopen.

Zo moet je de notariskosten zelf betalen, overdrachtsbelasting (2% van huiswaarde) en advies- en bemiddelingskosten van de (hypotheek)adviseur. Dit zijn alleen al de kosten die je moet betalen zonder dat je ook maar iets aan je huis hebt gedaan.

Wil je ook nog verbouwen en je huis inrichten dan moet je daar dus ook nog apart voor sparen. Kortom een eerste huis kopen als starter is niet goedkoop en je moet over een groot eigen vermogen beschikken om in aanmerking te komen

Gemiddeld ben je 6% van je huiswaarde kwijt aan bijkomende kosten. Koop je een huis van €200.00 dan betaal je dus €12.000 aan bijkomende kosten

Lees hier alles over wat het kost om een huis te kopen

Maximale hypotheek berekenen

Natuurlijk zou het mooi zijn om een huis te kopen die je echt wilt, maar vaak zit je toch vast aan een bepaald budget. Dit budget zal voor een groot deel bepaald worden door de hypotheek die je kan krijgen, maar er zijn ook andere onderdelen die een rol spelen.

Hieronder heb ik de belangrijkste onderdelen voor je samengevat

 • Hypotheek: De basis van je huis zal bestaan uit je hypotheek. Dit is afhankelijk van je (en partners) inkomen. Hoeveel dit is, zal je echt met je hypotheekadviseur moeten bespreken. Vaak is dit afhankelijk van de rente, het type dienstverband en je leeftijd. Kortom er zal heel specifiek naar jou gekeken moeten worden.
 • Eigen vermogen: Banken en makelaar zijn gek op kopes met een flink eigen vermogen. Dit is namelijk geld wat er al daadwerkelijk is en zekerheid geeft.
 • Starterslening: Ben jij een starters dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een starterslening. Dit is een lening die je bovenop je hypotheek krijgt en eigenlijk een lening is die je al krijgt op eventuele groei de aankomende jaren. Of jij een starterslening kan krijgen en hoe hoog deze is verschilt per gemeente. Lees hier meer over de starterslening

Dit zijn natuurlijk allemaal onderdelen die een positief effect op de hoogte van je budget kunnen hebben. Maar er zijn ook onderdelen die een negatief effect er op kunnen hebben.

 • Studieschuld: Veel studenten weten dit niet, maar je studieschuld heeft invloed op je hypotheek. Wel is de factoor een stuk minder hoog als bijvoorbeeld bij een normale schuld. Zeker met het nieuwe stelsel is de weging vrij laag, maar het telt wel mee!
 • BKR schulden: Naast je studieschuld zijn er nog eventuele andere schulden. Wanneer deze geregistreerd staan (BKR) dan worden deze meegewogen je hypotheek. Heb jij een leaseauto dan zal dit dus een negatief effect hebben op de hoogte van je hyptoheek.

In dit geval hoef je dus nog niet 100% exact je hypotheekwaarde te weten. Het gaat om een goede indicatie!

Spaar voor je uitzet

Het klinkt een beetje raar om spullen te verzamelen voordat je een huis hebt, maar geloof mij dat je er geen spijt van zult hebben! Hiermee bedoel ik niet dat je een bank of grote kast alvast moet kopen, maar wel bijvoorbeeld service enz.

Wanneer je een huis koopt dan zul je zien dat de kosten echt de pan uit reizen. Zo denk je nog meer dan genoeg geld te hebben en op het andere moment vraag jij je af of j het wel allemaal gaat redden.

Het is dan erg prettig als alle kleinere spullen al geregeld zijn. Zo hoef jij je bijvoorbeeld niet meer druk te maken over eventuele pannen die je moet kopen of een lamp in de slaapkamer.

Hypotheek kiezen bij eerste huis kopen

Je hypotheek kiezen zal het lastigst zijn. Alles is nieuw en eigenlijk weet je niet zo goed wat er allemaal staat. Toch is het ontzettend belangrijk om een goede hypotheek te kiezen! De rente bepaald bijvoorbeeld wel degelijk wat je de aankomende dertig jaar kan gaan betalen.

hypotheek regelen starter 1024x555

Vergelijk verschillende hyptoheekverstrekkers (rentes)

Het makkelijkste is natuurlijk om een bank binnen te lopen en deze te nemen, maar dan doe jij jezelf echt te kort! Ondanks de lage rente zit er nog steeds verschil tussen hypotheekvertrekkers. Ook zijn de kosten bij verschillende banken vaak verschillend, maar kan ook de persoon die je helpt doorslaggevend zijn. Een goede adviseur is namelijk goud waard!

Een oriënterend gesprek is bij veel hypotheekverstrekkers gratis! Vraag dit altijd voordat je een afspraak maakt. Ga met salarisstrook het gesprek aan zodat zij een zo goed mogelijk schatting kunnen maken van je eventuele hypotheek. Ook zullen zij vaak eventuele verdere kosten en rentes bespreken.

Doe bijvoorbeeld een gesprek bij drie verschillende hypotheekvertrekkers zodat je een duidelijk beeld hebt. Uiteindelijk kan je kiezen voor degene waar jij het beste gevoel hebt.

Welke hypotheek moet je kiezen?

De hypotheekadviseur zal je ongetwijfeld stap voor stap uitleggen wat je allemaal moet weten over je hypotheek. Zo zal hij de verschillende hypotheekvormen doornemen, maar bijvoorbeeld ook de rentevaste periode. Kortom een heleboel keuzes waar je toch even goed bij stil moet staan. Handig is om je van te voren over de volgende onderwerpen in te lezen.

 • Hypotheekvormen: Gelukkig is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden. De meeste voorkomende hypotheekvormen zijn annuïteiten- en lineairehypotheek. Het verschil zit hem vooral in de manier van aflossen, maar wel belangrijk om je over in te lezen. Wil je meer weten over een aflossingsvrije hypotheek lees dan hier verder.
 • Rentevaste periode: Naast de hypotheekvorm zal je ook een rentevaste periode moeten kiezen. Dit is dus de periode dat je rente niet zal wijzigen. Deze periode kan van 1 tot 30 jaar vastgelegd worden. Hoe langer deze periode is, des de hoger de rente en dus maandelijkse kosten.
 • NHG: Wellicht is het ook handig om te weten wat NHG van te voren is. Dit is de Nationale Hypotheek Garantie en bedoelt om kopers een vangnet te geven bij eventuele financiële problemen. Hiervoor betaal je 1% van je hypotheekbedrag, maar krijg je wel korting op je rente.

Bepaal zelf de hoogte van je hypotheek

Een hypotheekadviseur berekent voor je hoeveel je maximale hypotheek kan zijn. Dit betekend niet dat je daadwerkelijk dit geld allemaal moet uitgeven!

Mijn tip is om eerst een overzicht te maken van al je vaste laten. Maak in excel een kostenoverzicht van alle vaste maandelijkse kosten. Denk hierbij aan energie, internet, boodschappenbudget, verzekeringen enz. Vervolgens kijk je hoeveel je kwijt zou willen zijn aan je hypotheek.

Je zal zien dat dit maandelijkse bedrag misschien lager uitvalt als het bedrag wat je moet betalen bij je maximale hypotheek. Kortom soms passen de maandelijkse kosten van je maximale hypotheek niet bij jou levensstijl waardoor je beter voor een minder hoge hypotheek kan kiezen.

Denk ook goed na over eventuele uitbereiding van het gezin. Willen jullie een kindje of huisdier dan zitten hier ook maandelijkse kosten aanvast.

Eerste huis kopen tips

Je eerste huis kopen is op dit moment veruit het moeilijkst! Zeker starters hebben het op dit moment ontzettend lastig op de woningmarkt. De prijsklasse waar zij in moeten kopen is ontzettend gewild waardoor er veel kopers zullen zijn.

Toch kan je als starter je kansen vergroten op de koopmarkt. Hieronder hebben wij een aantal tips om succes te hebben bij je eerste huis kopen.

eerste huis kopen tips 1024x555

Kies een type woning

Heb je Funda al een keer afgespeurd? Zo niet? Doe dit dan een keer om te kijken wat er allemaal op de markt is. Bekijk wat je aantrekt en wat niet en maakt desnoods een lijstje. Uit dit lijstje kan je vervolgens onderdelen halen die jij bijvoorbeeld belangrijk vind.

Denk hierbij aan de volgende eigenschappen.

 • Wil je een Appartement, rijtjeswoning of hoekwoning
 • Waar wil je dat de tuin ligt en hoe groot moet deze zijn
 • Moet een woning al helemaal klaar zijn of vind je klussen niet erg
 • Wil je nieuwbouw of zijn oudere woning ook prima
 • Hoeveel slaapkamers heb je nodig
 • Welke stad/buurt wil je dat de woning ligt

Kies een aankoopmakelaar

Een goede aankoopmakelaar kan absoluut je kansen vergroten bij je eerste huis kopen als starter. Natuurlijk betaal je de nodige kosten voor een makelaar, maar dit kan het echt waard zijn. Je zou denken dat het wel meevalt, maar zij hebben veel meer inzicht in de markt dan je denkt. Zo krijgen zij al huizen doorgestuurd voordat ze uberhaupt op Funda staan.

Ook kan een aankoopmakelaar je helpen bij het hele proces. Ze gaan met je mee tijdens bezichtigingen en zullen op dingen letten waar jij misschien blind voor bent.

Tevens zal een aankoopmakelaar je helpen bij het bieden op de woning. Ze kennen de klappen van de zweep en kunnen dus een veel betere inschatting maken met wat voor bod je een kans maakt op de woning.

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld €2.800

Blijf binnen je budget

Het klinkt zo makkelijk, maar des de langer de toch duurt des de moeilijker dit is. Je gaat ongetwijfeld een keer een bod doen dat je een huis niet krijgt. Maar dit betekend niet dat je bij ieder huis hierna extreem veel meer moet gaan bieden.

Hou je aan een plan en bespreek goed van te voren wat jullie het huis waard vinden. Zijn er bieders die hierboven bieden dan hou jij je aan dat budget en is het huis misschien niets voor jullie.

Daarnaast houden jullie je altijd aan het maximale bedrag dat je wilt uitgeven aan een woning. Dit heb je van te voren bedacht en goed onderbouwt.

Merk je dat jullie niet genoeg ruimte hebben om te bieden, kijk dan naar woning in een iets minder hoge prijsklasse. Zo verschaf je meer ruimte om een bod uit te brengen.

Bieden onder juiste voorwaarde

Dit is nog een belangrijke stap. Wanneer jij een bod uitbrengt dan zijn de voorwaarde hiervoor bindend. Je eerste huis kopen doe je dan dus onder die voorwaarde

Daarom is het verstandig om altijd een bod uit te brengen onder bepaalde voorwaarde. Doe bijvoorbeeld altijd een bod onder voorbehoud van financiering. Dit betekend dat je bod alleen geldig is als je ook daadwerkelijk de lening kan krijgen.

Wanneer je een bod doet op een oudere woning dan kan het verstandig zijn om een bouwkundige inspectie te doen. Doe dan ook altijd een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Hierbij dient altijd een bedrag worden opgenomen wat er maximaal aan kosten uit mogen voortkomen.

Als laatst kan je vaak bij je bod wat achterlaten. Schrijf bijvoorbeeld iets over je huidige situatie waarom je het huis zo graag wilt hebben. Maar ook als je een groot eigen vermogen hebt om de koop te financieren kan dit handig zijn om te vermelden.

Bod op huis geaccepteerd wat nu?

Gefeliciteerd je bod is geaccepteerd en dat betekend dat je eerste huis kopen nu werkelijkheid is geworden. Hieronder vind je de laatste belangrijke stappen!

doe na bod op huis 1024x555

Voorlopig koopcontract tekenen

Als het bod geaccepteerd is dan dient er een voorlopig koopcontract getekend te worden. Deze wordt vaak door de kopende partij getekend en is een contract waarin staat dat jij onder bepaalde voorwaarde eigenaar van de woning wordt. Het is een contract waarin staat vermeld waar beide partijen aan moeten voldoen.

Vaak teken je dit contract bij de koper of makelaar van de kopende partij. Let op dat je na het kopen van het koopcontract nog drie dagen de tijd hebt om onder de koop uit te komen.

Hypotheek afronden

Als het goed is heb je al een hypotheker uitgekozen en is het tijd om de financiering rond te maken. Je gaat nu echt alles vastleggen en aan deze kosten zitten dan ook kosten vast.

Je gaat hier bijvoorbeeld je hypotheekvorm, rentevaste periode en verzekeringen vastleggen. Het is dus belangrijk om dit goed te doen, want je maakt hier keuzes wat een groot deel van je leven invloed kan hebben.

Let op dat de aanvraag van je hypotheek 4 tot 8 weken duurt.

Passeren en overdracht

Zodra de koopovereenkomst en financiering is geregeld, kan er getekend worden. Dit doe je bij de notaris van die de kopende partij mag kiezen. Hier worden de laatste documenten getekend en hierna zal de notaris alle kosten aan alle partijen betalen.

Voordat je bij de notaris bent geweest hebben alle partijen namelijk al hun betalingen gedaan aan een tussenrekening van de notaris. Wanneer alles definitief is dan zal de notaris die allemaal vrijgeven.

Heb jij nog tips om je eerste huis te kopen? Laat het mij in de reacties hieronder weten!

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties
Hypotheekrente verlaging: 7 tips om minder hypotheek te betalen
Annuïteit of Lineaire Hypotheek? Zo Maak je een Keuze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram