Je huis afbetalen en uiteindelijk hypotheekvrij leven klinkt toch heerlijk? Steeds meer mensen zien de voordelen van hun huis afbetalen en daarom gaan we vandaag kijken hoe jij er ook voor kan zorgen om hypotheek vrij te leven.

Zelf ben ik mij heel erg bewust van de hypotheeklast. Wij wonen sinds 3 jaar in een nieuwe woningen en hebben bewust gekozen om een groot deel van de overwaarde van onze vorige woning te gebruiken om de hypotheek te verlagen. Een hele fijne keuze, want dat geeft nu veel meer financiële vrijheid.

Je huis afbetalen is vaak iets wat blijft liggen, maar als je enthousiast raak dan weet ik zeker dat je ook je huis wilt afbetalen. Maak je doel van het afbetalen van je huis en kijk uit naar een hypotheekvrij leven.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Waarom huis afbetalen

Steeds meer mensen twijfel om hun huis snelle af te betalen. Niet gek, want ze kijken waarschijnlijk naar een toekomst waar ze niet meer vast willen zitten aan hoge kosten.

Eén van de belangrijkste redenen om deze kosten te verlagen, is vanwege ze op latere leeftijd minder willen werken. Logisch natuurlijk, want op een gegeven moment wil je ook genieten van het leven.

Extra aflossen op je huis zorgt uiteindelijk dat je veel minder rente betaalt. Hoe eerder jij je hypotheek aflost des de minder rente je betaalt. Heb je dus de mogelijkheid om extra af te lossen op je woning dan is dat zeker het overwegen waard!

Als laatste wilt ik toch wel stil staan bij de financiële stress die vaak ontstaat mensen. Iedereen krijgt er mee te maken, want de rekeningen blijven binnenkomen en er komt een moment dat rondkomen even wat lastiger word. Door je huis af te betalen zorg je echt voor veel minder stress om je financiën en dat is sowieso erg fijn.

Huis afbetalen of niet?

Ik zal het antwoord op deze vraag beantwoord met een vette dikke absoluut ,maar het ligt toch wat genuanceerder.

Iedereen die op dit moment een hypotheek afsluit, die betaalt waarschijnlijk de hypotheek terug in 30 jaar. Heb je dus geen aflossingsvrije hypotheek of koop je in deze 30 jaar geen duurdere woning dan ben je sowieso binnen 30 jaar hypotheekvrij.

Maar in dit geval gaat het om sneller je huis afbetalen. Je gaat dus naast je vast aflossing nog extra aflossen om uiteindelijk die 30 jaar te verkorten en eerdere hypotheekvrij te zijn.

En dan sta ik toch het liefste stil bij bij de rente die je gaat besparen door extra af te lossen.

HypotheekRenteExtra aflossing p/mBespaarde rente (na 10 jaar)
€ 250.0002,50%€ 250€ 4.125
€ 250.0002,50%€ 500€ 8.250
€ 250.0004,00%€ 500€ 13.200

Je ziet dat het dus gaat om grote bedragen als je extra gaat aflossen op je huis. Het is niet enkel dat je eerder hypotheekvrij kan leven, maar je bespaart ook nog eens keiharde euro’s.

Des de hoger de rente die je betaalt des de hoger de besparing. Heb je dus een hoge rente dan kan extra aflossen dus direct een groot verschil maken in je maandlasten.

En de hypotheekrenteaftrek dan?

Met de hypotheekrenteaftrek kan je de betaald rente aftrekken van je bruto inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Ga je dus extra aflossen dan betaal je minder renten en kan je dus ook minder hypotheekrente aftrekken op je bruto inkomen.

Het beste kunnen we hier weer een rekenvoorbeeld gebruiken.

Stel er is een inkomen van €35.000 per jaar dan betaal je 37,1% aan inkomstenbelasting. Je hebt nu nog een hypotheek van €250.000 waar je een rente van 2,5% over betaalt.

Bij de hypotheekrenteaftrek mag je dan van je inkomen van €35.000 nog €6.250 (2,5% van €250.000) aftrekken. Je hoef dan dus nog maar over €28.750 inkomstenbelasting te betalen.

Maar stel je lost €6000 extra af op je hypotheek. Dan betekend dit dat je geen €6.250, maar slechts €6.100 mag aftrekken.

Uiteindelijk scheelt dit op je belastingaangiften dus nog geen €56 voor je eerste jaar dat je aflost (€150 * 37,1%)!

Let op hier hou ik geen rekening met de eigenwoningforfait. Dit is een extra belasting die je betaalt als woningeigenaar. Dit is 0,60% over de woningwaarde (WOZ). Voor die voorbeeld maakt dit geen verschil, maar dit is wel een belasting die je normaal gesproken meeneemt in de inkomstenbelasting. Je betaalt deze belasting dus ook als je hypotheekvrij bent!

Je huis sneller afbetalen met deze tips

Waarschijnlijk ben je al een stuk enthousiaster. Je dat naast aflossen op je hypotheek en daarmee je hypotheek verlagen, je ook een hoop geld kan besparen.

Om nou direct lekker te starten met je huis afbetalen heb ik hier de beste tips om hier ook succes in te hebben.

Zie het nut van je huis afbetalen

De eerste stap is om het nut te zien van het afbetalen van je huis. Waarschijnlijk los je al af op je hypotheek, maar hier gaat het echt om versnelt aflossen op je hypotheek of hypotheekdelen waarbij niet afgelost word.

Hierboven heb ik al laten zien wat een huis afbetalen in cijfers betekent. Maar naast de cijfers betekent je huis afbetalen natuurlijk veel meer.

  • Huis is echt van jou!
  • Lage lasten waardoor je uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden.
  • Je huis is je eigen vermogen waar je later gebruik van kan maken

Je huis aflossen volgens een plan

De tweede stap die ik je graag wil meegeven is om volgens een plan af te lossen. Je huis aflossen is namelijk niet iets wat je in één maandje doet!

Slim is om te starten met budgetteren om zo te kijken hoeveel geld je per maand overhoudt. Handig om sowieso inzicht te krijgen in al je uitgaven.

Als je financieel alles goed hebt geregeld dan zie je nu een mooi restbedrag staan. Dit gaat waarschijnlijk naar een spaarrekening of doe je wellicht iets anders mee. Nu ga je een bedrag vaststellen dat je wilt gebruiken voor het aflossen van je huis.

Een tip is om te kijken wanneer je hypotheekvrij wilt zijn. Hierdoor kan je direct berekenen hoeveel je per maand zou moeten aflossen.

Let wel op dat je bij de meeste banken vaak maximaal 10% van je de totale hypotheek extra mag aflossen. In het begin zal dit bij veel mensen geen probleem zijn, maar als de hypotheek afneemt dan kan dit wel een rol spelen.

Hou vol!

afbetalen op je woning is helemaal niet zo gewoon. Heel veel mensen doen gewoon hun maandelijks plicht, maar denken niet eens na over sneller aflossen. De meeste zullen zelfs zeggen datje gek bent en dat je veel meer rendement kan maken met bijvoorbeleggen.

Aflossen op je woning zal dus niet altijd makkelijk zijn. Het is een lange weg vol met hobbels, maar hou je doel voor ogen! Je wilt sneller je huis afbetalen en genieten van een hypotheekvrij leven.

Ook de reden dat jij je hypotheekrenteaftrek mist is echt een slechte reden! Dit is hetzelfde als meedoen met de loterij. Je koopt een lot van €20 en wint €10, heb je dan €10 winst of verlies? Inderdaad €10 verlies en hetzelfde geldt voor de hypotheekrenteaftrek

Ik kan maar één ding zeggen en dat is hou vol en geef niet op. Uiteindelijk bepaal jij waar je echt gelukkig van wordt.

Laat je niet verleiden tot meer

De grootste fout als je hypotheekvrij wilt leven, is om alsmaar meer te willen. Een mooiere auto, een aanbouw aan je woning of zelfs een hele nieuwe woning die groter en duurder is als de huidige woning.

Beneden je stand leven is helemaal niets mis mee. Ga je meer verdienen dan hoef je dit geld niet perse uit te geven! Het is juist goed als je meer financiële vrijheid wilt hebben.

Dit betekent niet dat je helemaal niets kan doen en enkel moet aflossen op je woning. Hetgeen waar jij over na moet denken is of het de investering waard is ten opzichten van je droom om hypotheek te leven?

Een andere goede tip is om eens te kijken of je woongeluk ook elders kan vinden. Wil je graag groter wonen, maar niet meer betalen dan kan je bijvoorbeeld verder van de stad gaan wonen. Vaak zie je dat de woningen in de randstad veel duurder zijn als woningen buiten de randstad. Ook al wonen buiten het centrum van een stad kan een hoop geld schelen!

Simpele aanpassingen in je normale leven kunnen ook al zorgen voor meer ruimte. Zo kan je bijvoorbeeld geld besparen door geen eten meer te bestellen. Andere handige geld besparen tips deelde ik al in een eerder geschreven artikel.