De energieprijzen zijn het afgelopen jaar gigantisch hard gestegen en daarom komt de overheid met compensatie voor je energierekening. Natuurlijk zal dit niet alle kosten vergoeding, maar deze compensatie regelingen kunnen absoluut helpen bij een lagere energierekening.

Alle energie compensatie regelingen heb ik hieronder voor je samengevat zodat jij direct weet wat je de aankomende tijd kan verwachten.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Hoeveel compensatie krijg je op je energierekening?

Iedereen moet rekenen op een hogere energierekening. Eerder schreef ik al over mijn oplopende energierekening. Ik ging van €175 naar ruim €572 per maand. Ik ben niet de enige en daarom heeft de overheid energie compensatieregelingen geregeld.

Deze compensatie voor je energierekening zal lang niet alle oplopende kosten dekken, maar zal de gigantisch stijging wel dempen. Je zult ook met deze compensatie dus rekening moeten houden met een hogere energie rekening.

Hieronder een overzicht wat een gemiddeld gezin aan compensatie krijgt

  • Hogere heffingskorting: €265 per jaar
  • Lager BTW tarief: €140 per jaar

Voor gezinnen met een laag inkomen (alleenstaande tot € 1.250 en samenwonende tot € 1.725) kan dit oplopen met de volgende vergoedingen.

  • Eenmalige vergoeding: €200 tot €800 per jaar

Een huishouden met een gemiddeld verbruik van (1.170 m3 gas en 2.384 kWh elektriciteit) krijg hierdoor in 2022 ongeveer €400 aan extra compensatie voor de oplopende energieprijzen.

Minder energiebelasting

Je betaalt altijd energiebelasting over je verbruikte gas en stroom. Maar over het basisverbruik krijg je een vergoeding, dit noem je ook wel de verminderde energiebelasting of heffingskorting. In 2021 lag deze heffingskorting nog op €559.

Maar in 2022 krijgt iedere consument een heffingskorting van €825. Dit bedrag zal op je jaarafrekening worden verrekend. Ieder huishoudens heeft recht op deze vergoeding.

BTW gaat naar beneden

Vanaf 1 juli 2022 word de 21% btw op gas, elektriciteit en stadsverwarming verlaagd naar 9% btw. Dit plan moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede kamer, maar door de hoge druk op de stijgende energieprijzen lijkt dit een formaliteit.

Vanaf 1 juli hebben alle huishoudens dan recht op deze verlaagde btw regeling. Hiermee bespaard een gemiddeld huishoudens ongeveer €140 per jaar.

Let op dat deze regeling dus niet meer geldt in 2023. Aangezien januari en februari dure maanden zijn door hoge stookkosten kan dit schrikken zijn.

Eenmalige vergoedingen voor lage inkomens

Huishoudens met een laag inkomen, kunnen voor een extra maatregel in aanmerking komen. Heb jij bijvoorbeeld een uitkering kan je een vergoeding van €200 ontvangen, maar dit kan per gemeente oplopen tot €600.

Belangrijk is dat jij je hiervoor aanmeld bij je gemeente. Er zijn jammer genoeg genoeg verhalen dat de vergoeding per gemeente enorm verschillen. Dit heeft vooral te maken met dat gemeente te weinig geld hebben om iedereen die recht heeft op compensatie maximaal te vergoeden. Lees meer hierover op NOS

Extra vergoeding bij isolatiemaatregelen

Slechts geïsoleerde woningen hebben het meeste last van de oplopende gasprijzen. Door een hoger warmteverlies liggen de stookprijzen een stuk hoger. Om te besparen op gas heeft de overheid speciaal voor deze huishoudens een extra noodpakket van €300 miljoen gereserveerd

Hiervoor kunnen huishoudens isolatie maatregelen nemen voor hun woning. Huishoudens kunnen dan 30% subsidie krijgen over de gemaakte kosten. Hierbij kan je denken aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, beter geïsoleerde ramen of vloerisolatie.

Belangrijk is dat je hiervoor alleen in aanmerking komt als je binnen een jaar 2 of meer delen van je huis laat isoleren. Je mag dan kiezen uit verschillende isolatievormen, maar ook voor andere verduurzamingen zoals een warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler.

In de meeste gevallen heb je in combinatie met de subsidie je investering vaak al binnen 3 jaar eruit.