Wil jij al op gasverbruik verminderen? Na het lezen van de onderstaande tekst, weet ik zeker dat je in ieder geval behoorlijk zal schrikken!

Wist je dat een gemiddeld huishouden in Nederland 1340 kubieke meter aan gas gebruikt? Bij een gasprijs van € 0,81 cent per kubieke meter kom je daarmee uit op een rekening van maar liefst 1000 euro. Dit is een bedrag waar ik ook flink van ben geschrokken. Vooral wanneer je beseft dat er eenvoudige manieren zijn om te besparen op gas.

Door je gasverbruik verminderen betaal je minstens €400 per jaar minder aan je gaskosten. Hoe je dat doet? Lees snel verder voor het antwoord!

Je energierekening en gasverbruik verminderen

Je energierekening bestaat uit twee kosten, namelijk je stroom- en gaskosten. Vaak zijn de gaskosten de hoogste kosten op je energierekening en dat komt, omdat gas duurder is dan stroom. Ook zie je dat steeds meer huishoudens zelf stroom opwekken waardoor ze nauwelijks stroom hoeven af te nemen. De terugverdientijd van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 7 jaar wat uiteindelijk dus een extreem goed rendement kan opleveren.

Nog teveel mensen betalen ieder jaar honderden euro’s voor hun gasverbruik. Dat is zonde, want door zuinig om te gaan met water en warmte kun je al een hoop geld besparen. Wat ik bijvoorbeeld zelf doe:

 • Geen bad, maar een douche: Een bad verbruikt veel meer water, en dat is echt niet nodig.
 • Kort douchen: Gemiddeld sta ik ongeveer 5 minuten onder de douche, het liefst korter. Even snel inzepen en klaar.
 • Gebruik van een waterbesparende douchekop: Zowel bij de Ikea als Bol.com en andere webshops koop je voor een paar tientjes een waterbesparende douchekop. Kies voor een exemplaar die maximaal 7 liter water per minuut doorlaat. De douchekop zorgt voor comfort, maar levert je een besparing van 40 tot 50 euro per jaar op.

Waarom is de gasrekening zo hoog?

Veel mensen zijn enorm geschrokken van het nieuws dat de energierekening wel eens met €900 kan stijgen door de toenemende gasprijzen! Inmiddels heeft dit ervoor gezorgd dat er al twee energieleveranciers hun activiteiten moesten stoppen. Dat de gasprijzen zo enorm zijn gestegen is dus niet normaal en daarom zitten we in een uitzonderlijke situatie.

Heb jij het afgelopen jaar een energiecontract afgesloten dan is er geen reden voor paniek. De kans is groot dat jij nog profiteert van tariefafspraken zonder deze enorme stijging. Let wel op dat je hier wel mee te maken kan krijgen als je energiecontract verloopt en je een nieuw energiecontract moet afsluiten.

Heb jij je energiecontract niet pasgeleden afgesloten dan is de kans groot dat je een variabel contract hebt. Je gaat dan meer betalen voor je gas en dan is het handig om wel op je verbruik te letten. Ook kan het handig zijn om je termijnbedrag te verhogen om niet voor verassingen te staan.

Naast de toenemende gasprijzen zijn er natuurlijk ook nog de reguliere omstandigheden die de invloed kunnen hebben op de gasprijs. Hieronder een overzicht

 • De invloed van het seizoen: Temperatuurverschillen zijn van invloed op jouw gasrekening. Dit geldt met name voor leveranciers die seizoenstarieven aanbieden. Let hierop, want het kan zijn dat je daardoor in de winter meer betaalt voor gasgebruik. De reden daarvoor is simpel: het gasverbruik in de winter is nu eenmaal hoger dan in de zomer.
 • Uitbereiding van huishouden: Verwachten jullie een kleintje of komen er steeds meer gasten logeren dan gaan de gaskosten vaak omhoog door onder meer het toenemend aantal douchebeurten.
 • De staat van je woning: Misschien woon je in een ouder huis. Ook dit zorgt er voor dat de gasrekening vaak hoger uitvalt. Oudere woningen hebben vaak minder goede isolatie. Is dat het geval? Dan raad ik aan om zo snel mogelijk betere isolatie aan te brengen
 • Een gaslek: Heel soms zorgt een gaslek bij aan een hogere rekening. Controleer dit altijd even voor de zekerheid. Heb je dit probleem geconstateerd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je gasleverancier om het lek te repareren.

Gasverbruik verminderen vloerverwarming

Steeds meer mensen nemen tegenwoordig vloerverwarming. Daarom heb ik hier een apart kopje van gemaakt. Je gasverbruik verminderen met vloerverwarming is namelijk niet zo moeilijk, maar dan moet je wel juist met je vloerverwarming omgaan.

 • Zet de temperatuur van je cv-ketel lager als je overgaat naar vloerverwarming. De verwarming ligt veel meer aan de oppervlakte waardoor het water veel minder warm hoeft te zijn om de temperatuur te behalen. Een temperatuur van de cv-ketel van 25 a 35 graden is al voldoende.
 • Ga je langer dan een dag weg van huis? Zet de vloerverwarming dan op maximaal 15 graden.
 • Ga je slapen en ben je de volgende dag thuis? Zet hem dan 3 graden lager als wat je prettig vindt. Zo blijft de vloer op temperatuur en hoef je de volgende dag niet teveel te stoken.

Besparen op gas kosten door over te stappen

Ben jij ook al jaren trouw aan je energieleverancier? Stop daar dan mee! Het klinkt heel nobel, maar je bent echt een dief van je eigen portemonnee!

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat je jaarlijks ruim €390 kan besparen door over te stappen van energieleverancier. Dit heeft uiteraard niet enkel te maken met je gaskosten.

Door over te stappen van energieleverancier krijg je vaak scherpe actietarieven waardoor onder andere je gaskosten lager uit zullen vallen. Maar je ontvangt vaak ook een welkomstkorting. Deze welkomstkorting kan jaarlijks enkel al oplopen tot €200!

Stap jaarlijks over van energieleverancier! Hiermee bespaar je de meeste kosten op je energierekening

Overige tips gasverbruik verlagen

Je gasverbruik verminderen kan heel gemakkelijk aan de hand van de onderstaande tips. De meeste kan je direct toepassen en enkele vragen iets meer tijd. Je zal zien dat je al gauw tientallen euro’s per maand bespaart!

Tip 1: Verlaag de thermostaat van je watersysteem

Op dit moment brengen we vanwege de Coronacrisis veel tijd thuis door. Misschien werk je net als ik al geruime tijd vanuit huis. Wie meer tijd in huis doorbrengt verbruikt waarschijnlijk meer energie. En hoe meer gasapparatuur je hebt, hoe hoger de gasrekening is. Een gemiddeld huishouden verbruikt veel energie voor het verwarmen van water. Even een paar feiten over waterverbruik in een gemiddeld huishouden:

 • Het waterverbruik in het toilet is 30 liter, met 10 liter per spoelbeurt.
 • Een tot een derde gevulde wasmachine gebruikt 17 liter water.
 • Een halve vaatwasmachine gebruikt 8 liter water.
 • Het besproeien van een bloemenperkje in de tuin kost ongeveer 4 liter water.

Optimaal temperatuurniveau

Warm water uit de kraan wordt gemengd met koud water om het op een geschikte temperatuur te brengen. Daardoor kun je douchen, de was doen en/of de vaatwasmachine aanzetten. Door de thermostaat van je warmwatersysteem op gas te verlagen tot een optimaal temperatuurniveau daalt je gasverbruik. Het water hoeft thuis immers minder verwarmd te worden. Daarmee bespaar je in een handomdraai al tientallen euro’s.

Tip 2: Gebruik de spaarstand op je vaatwasser

Vaatwassers hebben meestal een spaarstand die je vaat op een lager temperatuurniveau schoonmaakt. Probeer deze stand te gebruiken om meer geld te besparen op waterverwarming. Zorg er ook voor dat je de afwasmachine alleen aanzet als hij klaar is.

Overweeg je om een nieuwe en meer duurzame vaatwasser te kopen? Onderzoek altijd de labels met de duurzaamheidsscore en lees beoordelingen van eerdere klanten uitgebreid door.

Tip 3: Kies voor een slimme thermostaat

Je kunt tientallen euro’s op je gasrekening besparen door de thermostaat van je waterverwarming en centrale verwarming aan te passen. Het enige wat je hoeft te doen is de temperatuur op de thermostaat iets lager te zetten. Daardoor hebben je verwarmingsinstallaties minder gas nodig.

Of kies voor een slimme thermostaat waarmee je heel eenvoudig de temperatuur in je woning regelt. Stel bijvoorbeeld een schema in om te voorkomen dat er gas wordt verbruikt wanneer je slaapt of niet thuis bent. De gemiddelde kosten voor een thermostaat in je woning zijn als volgt:

 • Slimme thermostaat: 200 tot 400 eur
 • Kamerthermostaat: 80 tot 200 euro
 • Klokthermostaat: 150 tot 300 euro

Tip 4: Maak je kleding schoon met koud(er) water

Je kledingstukken wassen met verwarmd water draagt zeker bij aan een hogere gasrekening. Door over te schakelen op koud water bespaar je veel geld, terwijl je kleren toch schoon worden. Het is een effectieve en duurzame manier van wassen.

Soms is het echter toch nodig om warm water te gebruiken. Stem in dat geval het waterniveau af op de hoeveelheid kleding die je wast. En maak je kleding alleen schoon als de wasmachine écht vol is.

Tip 5: Gebruik minder warm water in de badkamer

Veel minder warm water in de badkamer gebruiken kan je gaskosten drastisch verlagen. Zoals ik al eerder schreef douche ik zo kort mogelijk. Wist je dat je bijna 300 euro per jaar kan besparen door een douchekop met een laag debiet te gebruiken? Even een paar feiten over watergebruik in een huishouden.

 • In een gemiddeld huishouden wordt 80 procent van het water verbruikt om te douchen.
 • Een douchekop gebruikt gemiddeld 12 tot 18 liter water per minuut.

Het duurzame voordeel van thuiswerken

Meer thuiswerken brengt nog een duurzaam voordeel met zich mee ook. Je bent minder vaak van huis waardoor je minder snel vies wordt. Daardoor hoef je minder vaak je haar te wassen. Dat scheelt tijd én geld. Zoals de legendarische voetballer Johan Cruyff eens zei: elk nadeel heeft zijn voordeel!

Tip 6: Hou de deur van je oven gesloten

Misschien heb je een gasoven en fornuis in huis. Ook daarmee is vrij eenvoudig te besparen op gaskosten. Feit is dat we veel meer thuis koken nu restaurants gesloten zijn. Gerechten die moeten worden voorgewarmd zetten we vaak voor langere tijd in de oven.

Ik val maar meteen met de deur in huis: dit is onzin. De meeste moderne ovens zijn zo snel op temperatuur dat voorverwarmen niet meer nodig is. Hou wel altijd de deur van de oven gesloten. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen de perken blijft en dat het gasverbruik niet verder oploopt.

Controleer altijd even of er sprake is van beschadigingen op de ovendeur. Dit zorgt ervoor dat warmte ontsnapt en dat is erg zonde. Inspecteer de afdichtingen rond je ovendeur met behulp van een vel papier. Als je ook maar één plek waarneemt waar warmte zou kunnen weglopen, probeer dan je afdichtingen te vervangen.

Tip 7: Eén graad lager bespaar 7% gaskosten

Een goede tip die ik iedereen zou aanraden is om je verwarming één graad lager te zetten!

Zelf dat ik ook altijd, ja ik ga niet in de kou zitten! Maar ik heb standaard nu een avondtrui en deken beneden liggen. Krijgt één van ons het koud dan doe je een trui aan of ga je lekker onder de deken liggen.

Je zal verstelt staan wat dit op jaarbasis bespaart!

Een andere goede tip is om de verwarming een uur voor je gaat slapen uit te zetten. In deze tijd is er nog voldoende warmte in de woning

Tip 8: Plaats goed passende deksels op de pannen

Het klinkt zo simpel, maar is zo doeltreffend: plaats passende deksels op je pannen. De warmte kan daardoor niet ontsnappen. Gebruik daarnaast pannen met een afgeronde bodem, zodat het vuur jouw eten perfect verwarmt.

Tip 9: Zorg voor goede isolatie

Wist je dat de energierekening dankzij goede isolatie in huis wel 50 minder procent minder hoog kan uitvallen? Zorg ervoor dat je vensterbanken en deurkozijnen geen kieren of spleten meer hebben. Dergelijke openingen laten de warmte naar buiten en de kou naar binnen.

Daarnaast sluit ik altijd de deuren van kamers die even niet verwarmd hoeven te worden. Een kleine moeite, maar toch een stukje energiezuinigheid.

Tip 10: Overweeg een systeem met zonne-energie en gasboosters

Grotere huizen verbruiken natuurlijk meer gas. Wist je dat er tegenwoordig systemen op zonne-energie bestaan met gasboosters? Dit is een duurzame manier om gas en geld besparen.

Het systeem werkt vrij eenvoudig. Overdag verwarmt de zon het water, zodat het ’s avonds en ’s nachts klaar is voor veel gebruik. We leven echter in een land waarin de zon zich niet altijd laat zien. Maak je geen zorgen: in dat geval is de gasbooster aanwezig als reserve.

Tip 11: Zorg voor goed onderhoud

En last, but not least: zorg voor goed onderhoud van je woning. Daarmee blijft de gasverwarming in huis langer efficiënt. En dat verlaagt op zijn beurt weer de energierekening. Zorg regelmatig voor een onderhoudsbeurt en vergeet niet om de filters van je verwarming regelmatig schoon te maken. Je zult je verbazen over de hoeveelheid stof die zich heeft opgehoopt!