Ik ben gek op energie aanbiedingen! En ik weet zeker als jij erachter komt wat de kracht is van energie aanbiedingen dat jij hier net zo gek op bent. Jij wilt namelijk toch ook niet teveel betalen voor je energierekening?

Ik startte 10 jaar geleden mijn eerste website over geld besparen op je energierekening. Uit ervaring weet ik dus hoeveel geld je kan besparen op je energiekosten. Eén ding weet ik zeker en dat is als je niks doet, je ieder jaar veel te veel betaald aan je energierekening.

Wil je lagere energiekosten? In de blogpost hieronder leg ik je precies uit hoe ik €250 per jaar bespaar op mijn energierekening. En ik verklap alvast dat dit mij maximaal 1 uur per jaar kost! Een prima uurloon toch?

Ga overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier klinkt spannend, maar dat is het helemaal niet. Je komt niet zonder stroom te zitten, er komt geen monteur aan huis en je hoeft geen ingewikkelde dingen te doen.

Op internet zijn er talloze energievergelijkers te vinden waar je op basis van jouw verbruik en adres alle energieleveranciers met elkaar kan vergelijken. Je kan dus in één minuut een automatisch persoonlijk advies krijgen wat de goedkoopst energieleverancier voor jou is.

Je zal begrijpen dat energieleveranciers hier zo hoog mogelijk willen score en daarom doen zij naast scherpe energietarieven ook aan speciale energie aanbiedingen. Dit kan een welkomstkorting zijn, maar ook een gratis product zoals airfryer, tv of tablet.

Wil je zovele mogelijk geld besparen dan kan je het beste kiezen voor een energie aanbieding met welkomstkorting. In de meeste gevallen zijn die namelijk bedragen van €200 of meer! Je kan dus door simpel over te stappen van energieleverancier minimaal €200 per jaar besparen door een energieleverancier te kiezen met een hoge welkomstkorting.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe werkt een energie aanbieding?

Om een idee te krijgen hoe een energieaanbieding werkt heb ik hieronder mijn laatste actie voor je uitgewerkt.

Ik ben op dit moment bij Essent aangesloten met een 1-jarige energiecontract met welkomstkorting van €200. Dit bedrag krijg ik niet direct op mijn rekening gestort na het aangaan van mijn contract. Pas aan het einde van mijn looptijd krijg ik het bedrag op mijn rekening gestort.

Maar bij sommige energieleveranciers kan het ook zo zijn dat de welkomstkorting verrekend wordt met je jaarrekening. Dit betekent dat je niet werkelijk de welkomstkorting op je rekening krijgt, maar als korting op je jaarafrekening. Heb je dan teveel betaalt dan krijg je het overige geld op je rekening gestoord.

Welke energie aanbiedingen zijn het goedkoopst?

De beste energie aanbiedingen zijn de 1-jarige energiecontracten. Je krijgt hier namelijk jaarlijks een nieuwe welkomstkorting terwijl je bij meerjarige energiecontract enkel in het eerste jaar een welkomstkorting krijgt.

Ik laat je je in het voorbeeld hieronder zien wat ik hiermee bedoel.

Duur energiecontractEnergie aanbiedingKorting per jaar
1 jaar€150€150
3 jaar€300€100
2 jaar€250€125

Zoals je ziet lijkt €300 en €250 veel meer als die €150, maar je krijgt een energie aanbieding slechts één keer. Sluit je dus een meerjarige energiecontract af dan ontvang je in je eerste jaar de korting, maar de jaren erop niet.

Daarom is het verstandig om altijd een energiecontract af te sluiten met een looptijd van 1 jaar en een welkomstkorting van minimaal €100.

Zie je een energie aanbieding van €400 voor drie jaar dan is dat toch goedkoper? Denk hierbij dat de meeste welkomstkorting kunnen oplopen tot €250 per jaar bij een éénjarig energiecontract. Sluit jij een drie jarige energiecontract af dan kan je dus de andere twee jaar niet profiteren van andere acties.

Tips overstappen energie aanbieding

Wil je lage energiekosten dan begint het natuurlijk bij slim omgaan met je energie, maar jaarlijks overstappen moet je echt niet onderschatten! Krijg je bijvoorbeeld €200 per jaar korting met een energie aanbiedingen en daarbij scherpe energietarieven dan bespaar je waarschijnlijk zo 10% per jaar aan je energiekosten.

Hieronder heb ik een aantal tips als je lage energiekosten wilt met het overstappen van energieleverancier.

 • Solidariteit kost geld: Leuk dat je 10 of misschien wel 20 jaar klant bent bij je energieleverancier, maar je bent een dief van je eigen portemonnee. Doodzonde en stop met deze gedachten! Het bedrijf weet echt niet wie je bent en heeft niet zo een band met jou als jij misschien wel met hen hebt.
 • 1-jarige energiecontracten: Zorg dat je altijd zoekt naar 1-jarige energiecontracten. Dit zijn altijd de energiecontract met de hoogste korting per jaar. Hieronder laat ik straks zien hoe dit werkt.
 • Werkelijke verbruik: Iedere energieleverancier zal adverteren met scherpe energietarieven of leveringskosten. Dit betekent natuurlijk niets en daarom is het verstandig om je werkelijke gebruik in te voeren. Doe je dit niet en verbruik je veel meer dan kan het zomaar zijn dat een hele andere energieleverancier goedkoper is.
 • Duurzaamheid: Vaak denken mensen dat duurzame energie heel duur is. Dit valt best mee en vaak kan je voor een paar euro per maand al 100% Nederlandse groen stroom krijgen. Let op dat je wel voor 100% Nederlandse stroom gaat! Vaak zie je dat groene stroom helemaal niet zo groen is als je denkt en betaal je extra voor iets wat niet zo groen is wat je denkt.
 • Actievoorwaarde: Lees altijd de actievoorwaarde door bij de aangeboden actie. Soms lijkt de aanbieding hartstikke goed, maar mogen bijvoorbeeld bestaande klanten er geen gebruik van maken of is het enkel geldig als je stroom en gas afneemt.
 • 14 dagen bedenktijd: Je hebt als consument altijd het recht op 14 dagen bedenktijd. Sluit je een nieuw energiecontract af en vind je een goedkopere binnen deze tijd dan kan je deze nog gewoon afnemen.
 • Overstapboete: Als je binnen een jaar overstapt naar een nieuwe energieleverancier dan kan je energieleverancier een boete opleggen. Dit is €50 per product en €100 als je overstapt voor gas en stroom. Bij meerjarige contracten kan dit hoger liggen. Let dus goed op dat je op de juiste datum overstapt.
 • Op tijd overstappen: Je mag twee maanden voor het verlopen van je energiecontract een nieuwe energieleverancier uitzoeken. Zorg dat je dus op tijd gaat vergelijken en geef de overstapdatum door aan je nieuwe energieleverancier. Zo weten zij wanneer je contractvrij bent.

Let op met zonnepanelen!

Lage energiekosten kan je ook halen door je huis te verduurzamen. Ik zet dit hoofdstuk even apart neer, omdat dit belangrijk is voor het selecteren van een energie aanbiedingen

Steeds meer mensen zijn namelijk geïnteresseerd in zonnepanelen. Verstandig, want zonnepanelen kunnen een flink rendement opleven. In mijn eerder geschreven artikel over terugverdientijd zonnepanelen lees je er alles over.

Maar ga je een energie aanbieding uitzoeken dan is het verstandig om goed naar te kijken naar de saldeer regels van je nieuwe energieleverancier. In Nederland is het tot 2023 namelijk toegestaan om te salderen. Dit houd in dat je totale opgewekte stroom verrekent wordt met je totale verbruikte stroom. Wat er overblijft moet je betalen of krijg je een vergoeding over.

Het grote voordele hiervan is dat je dus enkel betaalt voor de overgebleven stroom. Maar vanaf 2023 mag je niet meer 100% salderen. Dit betekent dat je een vergoeding krijgt voor je opgewekte stroom en betaalt voor je verbruikte stroom.

Dit is een stuk minder voordelig waardoor je veel geld moet bijbetalen. Voor opgewekte stroom krijg je namelijk ongeveer €0,07 per kWh, terwijl je voor verbruikte stroom €0,21 per kWh moet betalen. Over verbruikte stroom betaal je namelijk ruim €0,13 aan energiebelasting en deze krijg je niet bij opgewekte stroom!

Heb je dus zonnepanelen dan moet je erop letten dat je 100% mag salderen. Vanaf 2023 is dit waarschijnlijk slechts 80% wat jaarlijks zou afbouwen.