Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Auto lease of kopen? Private lease bijna altijd duurder

Een auto lease of kopen? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mensen die bij lease al gauw denken aan een gloednieuwe auto voor een laag maandbedrag. De ideale manier om maandelijks een mooie auto te rijden voor een vast bedrag per maand.

Een leaseauto kopen is absoluut het overwegen waard, maar sta je ook stil bij de gevolgen? Het heeft namelijk een groot financiële impact zonder dat je daar altijd bij stilstaat. In sommige gevallen kan het zelfs invloed hebben op eventuele keuzes voor in de toekomst. De contracten zijn namelijk voor minimaal 4 jaar.

Maar wat moet je nu doen, een auto lease of kopen? In dit artikel ga ik niet alleen kijken wat goedkoper is, maar ook kijken naar overige zaken zoals wat past er op dit moment het best in je leven en wat zijn de gevolgen van zo een lang leasecontract.

Wat is een auto lease?

Voor we de cijfers induiken, eerst een duidelijke omschrijving wat een auto lease is.

Een auto lease is tegen een vaste maandprijs de beschikking krijgen over een auto naar keuze. Hierbij staat contractueel vast hoelang deze periode is, wat er verzekerd is en welke eventuele kosten zijn gedekt. Je krijgt een leaseauto in bruikleen en mag deze na de periode dus niet houden.

In dit artikel zal ik vooral ingaan op private lease. Je betaalt hierbij voor het gebruik en onderhoud voor een auto die je voor particuliere doeleinde kan gebruiken.

Waarom is een auto lease zo populair?

Bij een auto lease denken veel mensen al gauw aan lage kosten voor een gloednieuwe auto die ze normaal gesproken nooit zelf kunnen betalen. Doe daarbij geen extra maandelijkse kosten en de cirkel is rond.

Zeker voor mensen met een beperkt budget is een auto lease ongelofelijk aantrekkelijk. Een auto lease heeft dan absoluut voordelen.

 • Gloednieuwe auto: Bij een auto lease krijg je direct een nieuwe auto tot je beschikking. Iedere keer als je contract verloopt, mag je weer een nieuwe auto uitzoeken.
 • Geen hoge aanschafkosten: Je hoeft geen tien-, twintig of misschien wel dertigduizend euro in één keer te betalen. Toch vaak een gigantisch bedrag wat weinig mensen hebben liggen.
 • Duidelijke prijs: Heel veel mensen hebben geen idee wat ze maandelijks betalen aan hun auto. Met private lease wat je precies wat je gaat betalen (zonder je brandstof).
 • Geen gedoe: Je hebt nooit meer te maken met garagekosten of het inruilen van je auto. Je hebt een duidelijk contract en alles kosten zijn voor de leasemaatschappij. Aan het einde van je looptijd mag je een nieuwe auto uitzoeken.

Een auto lease is ongelofelijk makkelijk en dit is ook één van de belangrijkste reden dat ze kiezen voor lease. Nooit meer te maken met onverwachte auto kosten, iedere paar jaar een nieuwe auto en het gemak, maakt het erg aantrekkelijk.

Maar waar voordelen zijn, kan je natuurlijk ook je vraagtekens bij een auto lease hebben. In het volgende hoofdstuk gaan we kijken naar de nadelen van een auto leases

Auto lease heeft ook echt nadelen

Het gemakt dient de mens en daar speelt het concept van een auto lease ongelofelijk goed op in. Het past ook perfect in een tijd waarbij we zo gewend zijn om producten te lease. Je zal bijna vergeten dat er ook aan een auto lease nadelen zitten.

Om stil te staan bij de negatieve effecten van een auto lease, heb ik hieronder een aantal nadelen van een auto lease.

 • Invloed op je hypotheek: Ga je een auto lease dan zal dit geregistreerd worden als BKR. Je kan hierdoor bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen. Dit kan van invloed zijn als je dus groter wilt gaan wonen of als je wilt verhuizen en later een hypotheek moet aanvragen.
 • De gevolgen van een contractbreuk: Je gaat er natuurlijk vanuit dat je het hele contract uitdient, maar is dat niet het geval dan kan dit erg duur uitpakken. Krijg je te maken met een scheiding, ontslag of financiële tegenvallen dan je zomaar je contract moeten opzeggen. Vaak moet je een opzeggingsvergoeding betalen, wat kan oplopen tot 50% van je totale looptijd.
 • In sommige gevallen ontzettend duur: Veel mensen denken dat een auto lease altijd goedkoop is, maar dat is echt niet de werkelijkheid. Rij je bijvoorbeeld weinig kilometers of heb je veel schadevrije jaren dan kan een auto lease een stuk duurder uitpakken.
 • Schadevrije jaren: Ga je een auto lease dan staat deze auto op de naam van de leasemaatschappij. Heb je meer dan 3 jaar geen auto op je naam dan vervallen deze schadevrije jaren. In sommige gevallen kan dit behouden worden, maar dan moet de leasemaatschappij zijn aangesloten bij een speciale database.

Welke alternatieven zijn er voor een auto lease?

Een auto lease klinkt ideaal! Vaste kosten per maand en voor de rest geen omkijk naar eventuele andere kosten. Toch is het verstandig om ook andere opties te overwegen. Daarom heb ik hieronder nog drie alternatieven naast het auto lease.

Een nieuwe auto kopen van je eigen vermogen is natuurlijk een goede optie. Heb je voldoende spaargeld dan kan je ervoor kiezen om een geheel nieuwe auto te kopen. Vaak heb je dan de eerste jaren nauwelijks grote kosten bij de garage en daarnaast kan de auto behoorlijk lang mee als je hem goed onderhoudt.

Heb je wat minder eigen vermogen, maar wil je wel een auto kopen dan kan je ook kiezen voor een occasion. Dit is een goede tweedehands auto. Deze kan je vaak gewoon bij een garage kopen, die de hele auto controleren en in goede staat bij je opleveren. Kan je dit doen met een auto met niet te veel kilometers dan kan je hier vaak nog makkelijks 5 tot 10 jaar plezier aan beleven.

Heb je helemaal geen eigen vermogen dan kan je ervoor kiezen om een auto op afbetaling te kopen. Een auto op afbetaling is een eigenlijk niets anders als een auto die je koop op basis van een lening. Vaak betaal je hier een redelijk hoge rente over. Daardoor zie je vaak dat deze manier veruit de duurste oplossing is.

Is een auto lease of kopen goedkoper?

Natuurlijk wil je weten of het goedkoper is om een auto te lease of kopen. Helaas kan ik je daar niet een eenduidig antwoord op geven. Het hangt er namelijk maar net vanaf wat voor auto je neemt, hoeveel schadevrij jaren je hebt, hoeveel kilometer je rijdt en of er bijvoorbeeld een goede actie is.

Als voorbeeld heb ik hieronder een Suzuki Swift Comfort genomen. Om een goede vergelijking te maken heb ik een lease, nieuw en occasion versie genomen. Bij occasion heb je dus geen nieuw auto, maar een goede tweedehands.

Suzuki SwiftLeaseOccasionNieuw
Prijs€ 10.200€ 16.199
Afschrijving€ 63,96€ 101,58
Belasting en verzekering€ 105,00€ 91,00
Onderhoud€ 61,00€ 54,00
Pechhulp€ 10,00€ 10,00
Maandprijs€ 259,00€ 239,96€ 256,58

Duidelijk is te zien dat een lease en nieuwe auto vrij dicht bij elkaar zitten. Dit is ook wat bij de meeste onderzoeken te zien is. Vaak scheelt het niets of enkele tientjes.

Er zit een groter verschil tussen een occasion en leaseauto. In dit geval € 20 per maand. Maar bij de meeste auto’s zal dit verschil nog meer oplopen. Over het algemeen is een Occasion vaak een stuk goedkoper dan een leaseauto.

prijsontwikkeling lease auto 1024x555

Daarnaast heeft het CBS de prijsontwikkeling van het lease van auto’s bijgehouden over de afgelopen paar jaar. 100 punten staat voor de prijs in 2015. Hierbij is er sinds 2019 een gigantisch toenamen in prijs te zien. Zo is de gemiddelde leaseprijs in Nederland sinds 2016 met 20% toegenomen.

Deze prijsontwikkeling in combinatie met het hierboven genoemde voorbeeld, kan je stellen dat een auto lease (de afgelopen jaren) helemaal niet zo goedkoop is als veel mensen denken.

Daarnaast heb je ook nog het risico dat je extra moeten betalen bij het lease van een auto. Wanneer je een auto gaat lease dan moet je namelijk opgeven voor hoeveel km je dit per jaar wilt doen. Dit is niet anders dan bij een autoverzekering, want hier moet je ook een jaarlijks aantal kilometer opgeven. Maar sluit je te weinig km af dan kunnen eventuele extra kosten behoorlijk schrikken zijn. Bij de meeste leasemaatschappijen betaal je namelijk € 0,09 de km extra. Rij je dus 2000 dan moet je 20000 * € 0,09 = € 180 extra betalen.

Wil je dus besparen op vaste lasten dan lijkt een leaseauto de aankomende jaren niet de beste keuze.

Waar moet je op letten bij auto lease?

 • Eigen risico: Bij een auto lease kan je naast de kosten van brandstof ook te maken krijgen met andere extra kosten. Krijg je bijvoorbeeld een ongelofelijk wat niet verhaald kan worden bij de tegenpartij dan geldt vaak een eigen risico. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per schade. Daarbij kan dit ook nog eens oplopen bij meerdere schadegevallen.
 • Schadevrije jaren: De auto staat niet op jouw naam, wat betekend dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Het kan zelfs zo zijn dat als je meer dan 3 jaar een leaseauto hebt, je jouw schadevrije jaren verliest. Laat je daarom goed informeren hoe dit zit.
 • Kilometers: Een slechte inschatting van je kilometers kost je te allen tijde geld. Sluit je te weinig km af dan krijg je een narekening. Heb je teveel km afgesloten dan betaal je teveel voor wat je rijdt. Je krijgt namelijk geen geld terug.
 • Lager maximaal hypotheek: Een auto lease kost je maandelijks een vast bedrag. Dit vaste bedrag per maand kan staat ingeschreven als BKR. Je kan dit dus bijvoorbeeld minder krijgen op je volgende hypotheek
 • Jongerentoeslag: Heel veel leasebedrijven hebben een jongerentoeslag of nemen helemaal geen jongeren onder de 24 jaar aan voor een leaseauto.

Conclusie: Een auto lease of kopen?

Een auto lease is over het algemeen een stukje duurder dan bijvoorbeeld een (occasion) auto kopen. Kijk je puur naar wat duurder is dan is een auto lease vaak een stukje duurder.

Maar natuurlijk komt er meer bij kijken als je gaat kiezen tussen een auto lease of kopen. Ten eerst moet je wel het vermogen hebben om een (occasion) auto te kopen.

Ook als je bijvoorbeeld iedere vier a vijf jaar een nieuwe auto wilt rijden dan kan een auto lease aantrekkelijk zijn. In sommige gevallen zal een auto lease dan zelfs voordeliger zijn. Let wel op dat het hier gaat om nieuwe auto’s. Vind je een occasion voldoende dan is dit een stuk voordeliger dan een leaseauto.

Daarnaast heb je bij een auto lease absoluut ook een aantal nadelen. Zo blijven de schade vrij jaren vaak een probleem. Heb je bijvoorbeeld heel veel schadevrije jaren dan betaal je bij veel leasebedrijven dezelfde premie als iemand die nauwelijks schadevrije jaren hebt. Ook kunnen je schadevrije jaren vervallen na drie jaar lease, omdat de leaseauto niet op jouw naam staat.

Als laatste lijken de vaste kosten per maand een groot pluspunt, maar dit gaat ook ten kosten van je maximale hypotheek. Je kan ook zelf met een vast maandbedrag gaan werken. Maak bijvoorbeeld een digitaal spaarpotje aan voor het onderhoud van je auto en zorg dat je jaarlijks profiteert van een goedkope autoverzekering. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht wat je maandelijks betaalt aan je auto en heb je altijd voldoende geld om de auto te onderhouden of een nieuwe te kopen.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Welke verzekeringen heb ik nodig? En welke niet...
Huis kopen zonder eigen geld? 5 verschillende opties
Energie Aanbiedingen: Zo Bespaar ik €250 per jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram