Value investing of ook wel waardebeleggen is voor iedere slimme belegger. Tenminste de bekendste beleggers als Warren Buffet en Charlie Munger deden aan waardebeleggen.
Zelf ben ik groot voorstander van de principes van waardebeleggen. Hoewel het in deze tijd lastig is om ondergewaardeerde aandelen te vinden, liggen er absoluut kansen. Vooral het goed analyseren van een bedrijf en er voor langere tijd in belegt blijven is iets wat mij erg aantrekt.
Wil jij ook je voordeel doen met de strategie van waardebeleggen? In dit artikel leg ik je alles uit over value investing en hoe je dit kan toepassen op je eigen beleggingen.
Wat is value investing?
Emoties spelen een ongelofelijk grote rol bij het beleggen. Angst en hoop drijven daarbij vaak de boventoon. Oftwel optimisme of pessimisme hebben een grote invloed op wat er met de koers van een bedrijf gebeurd.
Dit betekent dat beleggingen vaak een koers volgen op basis van sentiment inplaats van wat het bedrijf echt waard is. Bij value investing probeer je al deze sentimenten aan de kant te zetten en kijk je puur naar de waarde van het bedrijf. Wanneer de huidige koerswaarde onder de werkelijke waarde van een bedrijf zit dan doe je aan value investing.
De uiteindelijk truc is om pas te investeren bij een aantrekkelijke prijs en daarna gewoon te wachten.
Neem als voorbeeld het aandeel Shell. Deze heeft in deze tijd van duurzaamheid een zware tijd. Met slecht nieuws kan het aandeel flink dalen en kan het zomaar gebeuren dat het voor een value investor koopwaardig wordt. Natuurlijk is duurzaamheid van Shell een kritisch punt, maar is dat een reden om helemaal niet te beleggen in het bedrijf?
Met value investing analyseer je alles en kijk je niet enkel naar wat er nu speelt. Je kijkt naar de financiële cijfers en wat er in de toekomst verwacht kan worden van het bedrijf. Tijd zorgt er uiteindelijk voor dat het bedrijf weer komt bovendrijven. Daarom kent value investing veel vergelijkingen met passief beleggen.
De oorsprong van waardebeleggen
Iedere belegger zou het verhaal van waardebeleggen moeten weten. Dit is namelijk het verhaal waar investeren en vooral beleggen een grote verandering doormaakte.
In de jaren ’20 zorgde Benjamin Graham voor een totaal andere manier om beleggingsbeslissingen te nemen. Hiervoor was het kopen en verkopen van aandelen en obligaties vrij chaotisch. Deze chaos werd vaak veroorzaakt door de emotie van de belegger(s). Uiteindelijk ontdekte Graham dat deze emoties en het kuddegedrag van beleggers voor over- en onderwaardering zorgde
Hij wilde een beleggingsstrategie ontwikkelen waarbij deze emotie geen enkele rol meer speelde. Emoties zijn namelijk wispelturig en grillig wat uiteindelijk een gigantisch risico met zich meebrengt.
Met dit nieuwe systeem zorgde Graham ervoor dat hij enkel tijd spendeerde aan het opsporen van bedrijven met een onderwaardering. Hierbij werd er nog geen rekening gehouden met eventuele groei in de toekomst.
Pas in de tijd van Charlie Munger en Warren Buffet werd dit principe verder vormgegeven. Zij zorgde ervoor dat er rekening gehouden werd met de toekomst. Ze namen in de waardebepaling de verwachten groei van het bedrijf mee waardoor een bedrijf nu wat duur kon zijn, maar voor de toekomst een koopje.
Uiteindelijk zijn de financiële cijfers, inzicht in de markt van het bedrijf en de bedrijfscultuur hier vaak de grondslag.
Wanneer winst nemen bij value investing?
Geduld is vaak het allermoeilijkste bij value investing. Ten eerste moet je soms lang wachten tot een bedrijf koopwaardig is en daarna volgt er vaak een lange tijd eer dat het bedrijf zijn waarde gaat bewijzen.
Waardebeleggers doen dan ook vrij weinig transacties. Vaak zie je dat zij voor lange tijd belegd blijven. Maar ook waardebeleggers doen soms aan verkopen.
Vaak zie je dat waardebeleggers enkel een transactie doen wanneer er een overwaardering op de investering is. Iedere kwartaal wanneer de kwartaalcijfers bekend worden, zullen waardebeleggers een nieuwe waarde aan het bedrijf hangen. Wanneer de koers boven deze waarde ligt dan kan een waardebelegger ervoor kiezen om te verkopen.
Vaak zie je dat zij dan direct een nieuwe investering doen in bedrijf dat is ondergewaardeerd. Zo blijven ze wel belegd, maar wel in bedrijven waar de waarde het toelaat.
Tips om te waardebeleggen
Waardebeleggen klinkt risicoloos, want als je een goed bedrijf vind dan kan er vrijwel niets mis gaan? Toch is dit absoluut niet waar
Het risico ligt hem in de analyse van het bedrijf. Jij moet namelijk zelf een analyse doen of een bedrijf koopwaardig is of niet. Wanneer deze analyse niet goed is dan kan je zomaar in een bedrijf stappen wat uiteindelijk een te groot risico blijkt te zijn.
Om succesvol te waardebeleggen heb ik hieronder een lijst met tips. Deze tips zorgen ervoor dat je succesvol kan waardebeleggen.
- Hoe hoger de korting, hoe hoger het rendement: Dit klinkt ontzettend logisch, maar hier draait waardebeleggen niet om. Staar je niet blind op hoe hoog de korting is, maar kijk naar de werkelijke waarde van het bedrijf.
- Je moet veel lezen en analyseren: Om een bedrijf goed te analyseren, moet je heel veel lezen en data analyseren. Je moet echt alles weten over het bedrijf om uiteindelijk een goede inschatting te kunnen maken.
- Weersta de meute: Het makkelijkste is om de rest van de beleggers te volgen. Het probleem daarbij is dat deze vaak in bedrijven beleggen die overgewaardeerd zijn en jij bent jij opzoek naar ondergewaardeerde bedrijven. Kortom volg de meute niet
- Schakel emoties uit: Het kan zomaar gebeuren dat je investeert in een bedrijf en het lange tijd kan duren voor de waarde zich bewijst. In deze tijd gaat van alles gebeuren wat flink in gaat spelen om je emoties. Zorg dat je niet toegeeft aan je emoties en blijf analyseren of het bedrijf een goede belegging is.
- Zoek naar wat er mis is: Ieder bedrijf wat is ondergewaardeerd heeft ‘iets’. Dit klinkt gek, maar er is ‘iets’ waarom het bedrijf het niet zo goed doet. Ga opzoek naar dit ‘iets’ en of dit een te groot risico is of dat het te verklaren is. Je wilt namelijk niet in een bedrijf beleggen wat langzaam de afgrond ingaat.
- Heb geduld: Uiteindelijk zal je heel veel geduld moeten hebben voor het bedrijf echt zijn waarde bewijst. Soms kan het jaren duren voor de werkelijke waarde komt bovendrijven.
Conclusie: Moet je waardebeleggen?
Waarde beleggen is absoluut iets wat de afgelopen jaren minder aantrekkelijk is geworden. De beurzen staan hoog en veel bedrijven staan op een ATH (All Time High). Je moet dus van goede markten thuis komen om nog goede ondergewaardeerde bedrijven te vinden.
Waardebeleggen is absoluut niet voor beginnende beleggers. Je moet verstand hebben van financiële cijfers van een bedrijf en moet veel tijd hebben om alle ins en outs over het bedrijf te leren kennen.
Wel zijn er natuurlijk bepaalde elementen die je van het waarde beleggen kan overnemen. Je moet je afvragen hoe belangrijk het voor jou is om een bedrijf perse on de waarde te kopen. Natuurlijk wil je niet extreem veel betalen voor een bedrijf, maar een redelijke prijs kan al voldoende zijn.
De meerwaarde van waardebeleggen zit hem natuurlijk in het geloof in het bedrijf en hoelang je erin belegt blijft. Zeker als je in bedrijven investeert die toekomstbestendig zijn dan kan dit uiteindelijk voor een flinke rendement zorgen.
Dit betekent niet dat je het bedrijf nooit hoeft te verkopen. Probeer in de tussentijd te leren hoe je de waarde van een bedrijf kan waarderen. Zo kan je uiteindelijk zelf bepalen wanneer jij wilt verkopen.