Net als heel veel andere Nederlanders had ik jaren te maken met een (lichte) koopverslaving. Niet extreem, maar ik kocht simpel meer dan ik van plan was. Eigenlijk altijd dacht ik, die paar euro meer wat maakt dat nou uit?!
Een koopverslaving klinkt direct zo extreem, maar doe jij aankopen om je beter te voelen dan kan je een lichte vorm van een koopverslaving hebben. Het gaat er in ieder geval om dat je geen controle hebt over de aankopen die je doet en deze aankopen vaak doet omdat dit je een lekker gevoel geeft.
Tijd om iets aan deze koopverslaving te doen en dat deed ik op de volgende manieren.
Zo herken je een koopverslaving
Het klinkt een beetje gek, maar de kans is groot dat jij ook een koopverslaving hebt. Het is eerder de vraag hoe extreem je hiermee te maken hebt, maar vrijwel iedereen zal zich herkennen in enkele symptomen van een koopverslaving.
- Kopen geeft je een goed gevoel.
- Je liegt of verbergt aankopen.
- Je koop meer spullen als je van te voren bedacht had.
- Je voelt je schuldig en/of hebt een leeg gevoel na aankopen.
- Je hebt een sterk verlangen naar steeds nieuwe spullen kopen.
- Aankopen zorgen voor financiële problemen.
De mate van je koopverslaving hangt af van het aantal symptomen en de sterkte daarvan. Maar vele zullen ongetwijfeld één of twee punten uit deze lijst herkennen. Dan spreek je niet direct van een koopverslaving, maar doe je wel veel impulsaankopen.
Tip 1: Ga met je billen bloot
Eerst moet je beseffen wat je eigenlijk kwijt bent aan al deze aankopen. Ik schrok mij rot toen ik mijn aankopen doorliep. Sommige maanden gaf ik honderden euro’s meer uit als ik dacht. Een financieel overzicht maken zorgde ervoor dat ik precies wist hoe ik ervoor stond.
Op basis hiervan maakte ik een budget wat ik maandelijks aan bepaalde uitgaven kon doen. Later zul je zien waarom dit zo belangrijk is.
Tip 2: Zelfvertrouwen is niet te koop
Veel mensen die te maken hebben met een koopverslaving hebben ook te maken met een laag zelfbeeld. Aankopen kunnen hun een goed gevoel geven waardoor ze de pijn verzachten. Daarnaast geven ze ook veel geld uit om ergens bij te horen. Door mee te gaan met de nieuwste mode en gadgets denken ze dat andere hun eerder zien staan.
Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 koopverslaafde vrouwen zijn. Hierbij gebruiken zij vooral kleding om een beter zelfbeeld te krijgen. Bij mannen zijn dit vaak gadgets en kleding.
Al deze spullen dragen nauwelijks bij aan een beter zelfbeeld. Beter is om de problemen aan te pakken en te werken aan zelfliefde. Aankopen helpen daar nauwelijks bij.
Tip 3: Wat leveren deze aankopen op
Die nieuwe spijkerbroek voelt heerlijk, die nieuwe schoenen passen er perfect bij en dat nieuwe luchtje is heerlijk met het warme weer. Al die nieuwe spullen dragen direct bij aan een betere versie van jezelf en die gedachten zorgen ervoor dat je makkelijk overgaat tot een aankoop.
Nieuwe kleding, gadgets en lekker buiten de deur eten lijken op het moment zelf een goed idee, maar is dat ook echt zo?
Stel jezelf 48 uur later nog eens de vraag of je net zo blij bent met de aankoop.
Tip 4: Een huis vol spullen
Een huis vol spullen lijkt heerlijk, want dat betekent dat je altijd iets te kiezen hebt. Wie wilt er nou niet een goed gevulde kledingkast hebben om voor iedere gelegenheid de perfecte outfit te hebben?
In de praktijk blijkt dit helemaal niet meer het geval. Zoveel spullen geven vooral stress. Je moet tenslotte iedere dag uitkiezen wat je gaat dragen en daarbij allerlei beslissingen nemen. Hoe meer keuze er is des de moeilijker dit is.
Minimaliseren kan je in dit geval echt helpen. Bewaar enkel spullen die je echt gebruikt, de rest doe je weg.
Tip 5: Je koopt je vrijheid weg
Iedere aankoop die je doet moet ergens vandaan komen. De meeste mensen zullen dit doen met het geld waar zij hard voor moeten werken. Meestal sta je vijf dagen per week vroeg naast je bed om acht uur lang te zwoegen voor je baas.
Je moet je realiseren dat jij de enige bent die ervoor zorgt dat jij dagelijks moet werken. Geef je geen geld uit dan zou je ook niet hoeven werken. Natuurlijk moet er een basisinkomen zijn om van te leven, maar een heel groot deel gaat op aan uitgeven waarvan jij denkt dit nodig te hebben.
Tip 6: Waar voel jij je echt goed door
Kopen kan ontzettend leuk zijn en daarbij ook nog eens een goed gevoel geven. Door de winkels lopen en nieuwe spullen kopen kan ontzettend leuk zijn! Toch is het slim dit gevoel ook op een andere manier te vervullen.
Nu de zon schijnt kan het heerlijk zijn om wandelingen op mooie plekken te maken, een heerlijk bad te nemen, een leuke sport te doen of een andere hobby te zoeken.
Belangrijk is dat je iets gaat vinden wat dit gevoel van geluk kan vervullen. Iets wat je kan doen als je normaal los gaat in de winkelstraat.
Tip 7: Wat maakt je echt gelukkig?
Lange tijd dacht je dat al die spullen en aankopen je gelukkig maakte, maar dat is echt niet zo! Je hebt waarschijnlijk een veel grotere droom waar je ECHT gelukkig van wordt. Ga bij jezelf ten raden wat je echt wilt.
In mijn geval was dit meer vrijheid. Door minder uit te gaan geven, ben ik een dag minder gaan werken. Vaak lijkt dit op het moment zelf onmogelijk, maar door minder uit te geven, is er ontzettend veel mogelijk.
Zelf een wereldreis, eerder stoppen met werken, vakantiehuis in het buitenland of uitbouw voor meer leefruimte.
Simpel door een spaardoel te starten en daar maandelijks geld op te storten zijn deze dromen uiteindelijk mogelijk.
Tip 8: werk met een budget
Herken jij dat je halverwege de maand al moet opletten? In dat geval is het tijd om iets aan je financiën te doen. Zo heb ik een apart potje waar ik maandelijks kleding en verzorging. Is dit op dan heb ik de rest van de maand hier geen geld meer voor.
Super handig, want dit zorgt ervoor dat er altijd genoeg geld overblijft voor al mijn andere kosten zoals vaste lasten, boodschappen en leuke dingen doen. De rest moet mag niet lijden onder de koopverslaving.
Dit is ook de manier waardoor ik op dit moment honderden euro’s per maand meer ben gaan sparen.