Swing trading is de ideale manier als je opzoek bent naar een beleggingsstrategie waarbij je tussentijds rendement kan maken zonder er dagelijks mee bezig te zijn. Veel beleggers omschrijven deze strategie dan ook als de ideale tussenweg tussen day traden en lange termijn beleggen.
Wil jij weten hoe je kan Swing traden en of dit bij je past? In dit artikel lees je alles over Swing trading waardoor jij aan het eind van het artikel kan bepalen of het iets voor jou is.
Wat is swing trading?
Swing trading is het traden op basis van pieken en dalen, ook wel koersschommelingen genoemd. Je koop dus op een gunstig (goedkoop) moment om het vervolgens duurder te verkopen. Uiteindelijk is het verschil de winst en het uiteindelijk rendement.
Veelal gaat dit op basis van technische analyses, maar het kan ook op basis van (goed of slecht) nieuws. Veelal zitten swing traders in beleggingen waar veel prijsactie is. Dit is ook één van de redenen waarom beleggen in crypto hier zich zo goe voor leent.
Tot nu toe klinkt dit vrijwel gelijk aan daytraden, maar er zijn wel degelijks verschillen. Zo kan swing trading op een langer tijdsframe gedaan worden. In dit geval wachten swing traders op grotere prijsacties waardoor de rendement flink kunnen zijn.
Bij swing trading gaat het dus niet om het aantal trades per dag. Maar draait het vooral op trades waarbij je op basis van goede analyses zo goed mogelijke rendement behaald. Wijkt de koers af van de analyse dan zal swing trader altijd zijn verlies nemen doormiddel van bijvoorbeeld een stoploss.
Is swing traden iets voor jou?
Swing traden is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Zo zullen beginnende beleggers heel veel moeite hebben om goede rendementen te maken met swing trading. Je hebt als swing trader namelijk veel ervaring nodig van de markt waar je actief bent en moet technische analyses kunnen maken. Heb je één van deze twee kenmerken niet dan is het risico op verlies groot.
Heel simpel uitgelegd , zijn technische analyses dat basis van swing trading. Dit kan je enkel leren door gewoonweg te beginnen met beleggen en het te doen. Je kan ervoor kiezen om dit bijvoorbeeld met virtueel geld te doen, maar het meest effectief is om dit toch te doen met leergeld. Met leergeld wordt bedoeld en voor jou klein bedrag wat niet erg is om te verliezen.
Het laatste punt wordt vaak niet genoemd, maar is echt wel belangrijk. Je zal namelijk ervaring met de markt moeten hebben. Dit klinkt direct heel globaal, maar hiermee wordt bedoel je moet begrijpen wat nieuws voor effect kan hebben op koersen. Natuurlijk kan je niet alles voor zijn, maar bepaald nieuws heeft altijd zijn werking op de koers. Denk bijvoorbeeld aan kwartaalcijfers, overnames of wijzigingen in het management.
Vind jij het dus leuk om actief bezig te zijn met beleggen, te leren hoe je technische analyses kan maken en vind je het niet erg om ook af en toe verlies te moeten nemen? Dan kan swing traden iets voor jou zijn!
Hoe werkt swing trading?
Swing trading is voor een groot deel technische analyses maken.
Hieronder vind je een voorbeeld voor de Bitcoin. Hierbij zijn er enkele steun- en weerstandpunten getekend (blauwe lijnen). Deze zijn belangrijk, want dit zijn punten waar je kan kopen of verkopen.
Zoals eerder uitgelegd handelen swing trades op basis van deze punten. Belangrijk op te begrijpen is dat swing traders zich altijd focussen op de lijnen waar de prijs zich tussen beweegt. In het voorbeeld hierboven zal dat zijn tussen $36.760 en $38.326.
Ze zullen in dit geval inkopen bij $36.760 en verkopen bij $38.326. Je pakt dan ongeveer 4% rendement.
Voor we verder gaan is het handig om te weten wat een steun- of weerstandpunt is.
- Weerstandpunt: Bij een weerstandpunt zie je dat swing traders gaan verkopen. De candles gaan dan tegen de blauw lijn aan en vanaf dan naar beneden.
- Steunpunten: Als de koers naar beneden gaat en op een steunpunt komt dan kopen swing traders in. De kans is namelijk groot dat vanaf dat punt de prijs omhoog gaat.
Belangrijk om te begrijpen is dat een weerstandpunt ook een steunpunt is en andersom. Gaat de prijs door zo een punt heen dan verandert de weerstandpunt namelijk in een steunpunt. Het volgende punt zal dan namelijk functioneren als weerstandpunt.
Nu lijkt het hartstikke makkelijk, maar de truc ligt hem natuurlijk in het zelf herkennen van deze belangrijke punten. Hiervoor moet je dus een technische analyse kunnen maken.
Ga je deze punten tekenen dan kan je dit doen door te over een lang tijdsframe te kijken waar verschillende dalen en pieken liggen. Zie je dat de prijs op een bepaald punt meerdere keren omhoog of omlaag gaan dan kan dit een steun- of weerstandpunt zijn.
Het is verstandig om het tijdsframe op minimaal 1 uur te zitten, maar het liefst op nog een hoger tijdsframe. Hoe hoger de tijdsframe des de minder steun- en weerstandspunten. Je loopt hierdoor aanzienlijk minder risico.
Tips voor swing trading
Bovenstaand is een globale uitleg en daarom vind je hieronder ook nog een aantal tips als je wilt swing traden.
Je krijgt te maken met leergeld
Hierboven werd leergeld al even benoemd, maar het komt eigenlijk op geld neer wat je moet beschouwen als verlies. Voor dit verlies vergaar je echter wel kennis en daarom wordt het leergeld genoemd.
Als je gaat starten dan ga je 100% zeker fouten maken. Dat is helemaal niet erg als je maar leert van deze fouten. Zorg dat je kennis opdoet, gaat toepassen en je aan je plan houdt.
Je zal zien dat het soms goed gaat en je een mooi rendement maakt. Maar vaker zal het in het begin fout gaan. Je denkt een mooi instappunt hebben gevonden, maar vanaf dan gaat de prijs alleen nog maar naar beneden.
Uiteindelijk moet je verlies nemen en dat noem je ook wel leergeld. Om dit verlies te controleren moet je absoluut gebruik maken van een stop-loss!
Gebruik een Stop-loss
Swing trading lijkt ontzettend makkelijk, want als je de punten kan herkennen dan kan het niet fout gaan. Fout dus!
Ook als je steun- en weerstandpunten kan herkennen dan betekent dit niet dat het altijd naar verwachting gaat. Om jezelf in te dekken tegen gigantische verliezen, moet je gebruik maken van een stop-loss
Een stop-loss is een punt onder je aankoopprijs waar je verlies neemt. Je dekt hierdoor een bepaald risico af en neemt je verlies voordat deze nog groter wordt. Deze wordt automatisch uitgevoerd dus je hoeft niet actief te handelen om hier gebruik van te maken.
Let op de trend
Swing traden is niet enkel iets voor de korte termijn. Je kijk ook nog het grotere plaatje en daarbij is de trend een belangrijk gegeven. Gaat de koers over langere tijd naar beneden dan spreek je over een bearish market en gaat de koers over een langere periode naar boven dan spreek je over een bullish market.
Weet je bijvoorbeeld dat de koers over langere periode bullish is dan kan je positie nemen als de koers even naar beneden gaat een een steunpunt raakt. De kans is dan groot dat deze vanaf hier omhoog gaat en richting het volgende weerstandspunt klimt.
In een bearisch market is het iets lastiger om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Het kan namelijk maar zomaar zijn dat er wat meer paniek in de markt ziet waardoor de prijs sneller door steunpunten gaan en veranderen in weerstandspunten. De risico’s zijn dan vaak ook wat groter in deze periode.
Neem winst
Dit klinkt zo makkelijk, maar als je instapt en de prijs gaat omhoog dan zal je direct enthousiast worden. Zodra de prijs richting de weerstandpunt gaat dan zou je moeten verkopen. Maar ga je dat ook doen? Je had het met jezelf afgesproken, maar de prijs ging zo snel omhoog.
Ik zie het nog zo vaak dat swing trades zich niet aan hun verkooppunt houden en vervolgens geen winst nemen. Vanaf dat moment zie je vaak dat de prijs naar beneden gaat en dat ze op emotie gaan handelen. En hier ligt het grote gevaar. Ze willen de winst alsnog behalen en zelfs als verlies maken dan houden ze hun positie om te wachten tot ze het alsnog met winst kunnen verkopen.
Het resultaat is vaak een veel groter verlies als nodig! En het ergste is dat je al winst had kunnen nemen!
Vergeet niet dat je pas winst hebt als je hebt verkocht. Doe je dit niet dan heb je geen rendement en dus geen winst.
Heb je dus een positie geopend dan moet je ook je verkooppunt verkopen. Stel desnoods een limiet order in waarop je positie automatisch wordt verkocht. Je hebt hierdoor geen omkijken naar je investering en neemt de winst wanneer het punt is bereikt.