Stop met al je geld uitgeven! Het is niet nodig, je wordt er niet gelukkiger van en het is een belemmering voor je leven. Geld uitgeven is zo normaal, dat je er nauwelijks bij stilstaat. Maar de afgelopen jaren ben je steeds meer gaan verdienen, maar ook net zoveel meer gaan uitgeven. Waarom toch?
Ik ben 5 jaar geleden gestopt om mijn uitgaven mee te laten groeien met mijn inkomen. Ik kan je zelf vertellen dat ik minder ben gaan verdienen en toch veel meer geld ben gaan overhouden. En je krijgt er zo ontzettend veel voor terug.
Je ziet direct het resultaat
Ga je minder geld uitgeven dan ga je dit direct merken. Dit vind ik persoonlijk één van de grootste pluspunten van minder geld uitgeven. Geef je het niet uit dan blijft het op je bankrekening staan en uiteindelijk zie je dat bedrag alleen maar groeien. Super motiverend en waar zie je nou zo snel resultaat?
Geen krappe maanden meer
Stop je met al je geld uitgeven, dan ga je natuurlijk maandelijks geld overhouden. Zeg maar vaarwel tegen je krappe maanden, want dit is vanaf nu verleden tijd. Waarschijnlijk is dit ook één van de voornaamste redenen dat je minder wilt uitgeven.
Jaren geleden moest ik vaak de laatste week voor het ontvangen van mijn salaris, allerlei trucjes uithalen om rond te komen. Eigenlijk moest ik dan van een paar tientjes een hele maand rondkomen. Nu is dat verleden tijd en heb ik in de laatste week net zoveel te besteden als mijn eerste week.
Meer financiële zekerheid
Als je van maand tot maand leeft dan is er vrijwel altijd financiële onrust. Vaak heb je aan het einde van de maand nauwelijks geld over en ben je alweer aan wachten op het volgende salaris.
Toen ik stopte met al mijn geld uitgeven, ervaarde ik direct in deze laatste week veel meer rust. Ook merkte ik dat ik helemaal geen behoefte had om dit geld opeens uit te geven. Het voelde veel beter om het te bewaren en op mijn spaarrekening te zetten.
Uiteindelijk zorgde niet alleen de krappe maanden voor meer rust, maar ook het moment waarop ik mijn spaarrekening daadwerkelijk zag groeien.
Je gaat meer leren over geld
Er gebeurde bij mij eigenlijk iets heel geks. Toen ik geld ging overhouden, ging ik mij meer interesseren in geld. Je zou zeggen dat dit gebeurt als geld een probleem is, maar bij mij kwam dit toen het iets positiefs werd.
Vanaf dat moment ging ik kijken hoe ik nog meer kon besparen om nog meer te sparen, verdiepte ik mij in hoe ik mijn vermogen nog sneller te laten groeien en ging ik mij steeds meer verdiepen in waarom geld zo een belangrijke rol speelt in het leven.
Interesse die ik nooit eerder had gehad, kwamen nu naar boven waardoor ik nog beter werd met geld.
Minder spullen, love it!
Minder spullen kopen is één van de eerste bezuinigingen als jij minder gaat uitgeven. In het begin is dat een beetje raar om nauwelijks nieuwe spullen te kopen, maar je gaat er echt van houden.
Op dit moment ben ik veel minimalistischer als toen. Het begon bij veel minder nieuwe kleding kopen, maar nu heb ik zelfs een systeem waarbij ik pas nieuwe kleding koop als ik wat weg doe. Eerst moet een broek, shirt of paar schoenen weggegooid worden, voor ik iets nieuws mag kopen.
Veel minder spullen geeft veel meer rust, overzicht en je hoeft minder keuzes te maken. Love it!
Minder last van prestige
We leven in een tijd waarbij we ons veel vergelijken met andere. Hoe groot andere wonen, in wat voor auto ze rijden, wat voor kleding ze dragen en wat voor luxe vakanties ze vieren. Onbewust paste ook ik mijn leven hier een beetje op aan.
Inmiddels ben ik grotendeels uit deze denderende trein van prestige gestapt. Ik hoef niet steeds duurder te leven en mee te gaan in alle verwachtingen. Ik vind het heerlijk om een stapje terug te doen en verbaas mij vandaag de dag dan ook over hoeveel mensen besteden aan verwachtingen en status.
Minder werkdruk
Als je maandelijks moeite moet doen om rond te komen, dan denk je vooral aan je inkomen verhogen. Op het moment dat je geld gaat overhouden dan verandert deze hele gedachtengang. Want als je opeens 20 a 30 procent van je salaris over kan houden, dan heeft meer geld verdienen geen prioriteit meer.
In mijn geval ging ik erover nadenken om eens wat minder te werken. Ik ben op nu op maandag vrij om een hele dag mijn zoontje te zijn. Deze ervaring heeft mij geleerd dat voldoende vrije tijd veel meer waard is als de verdiensten van een dag werken.
Ik werk voor mijzelf en hou van mijn werk, maar er is nu een veel gezonder balans.
Echte dromen uit laten komen
Het is gek, maar als je geld uitgeeft dan ben je vrij materialistisch en gevoelig voor status. Als je minder gaat uitgeven dan vervagen deze twee begrippen. Opeens worden hele andere dingen in je leven belangrijk.
Je gaat inzien dat je werkelijke dromen veel meer ruimte krijgen. Zo heb ik ooit de droom om een oude boerderij te kopen en deze helemaal zelf te verbouwen. Deze droom was eigenlijk altijd ondenkbaar, maar nu heb ik daadwerkelijk mijn droom uitgeprint en opgehangen.
Het is een klein begin om de droom ooit werkelijkheid te maken.
Veel bewuster over je toekomst
Leef je van maand tot maand, dan is de toekomst iets voor later. Inmiddels is de toekomst waar ik liever nu al mee bezig ben. Ik leerde namelijk dat je nu al dingen kan doen om je toekomstige-ik een groot plezier te doen.
Zo dacht ik vrijwel nooit na over mijn pensioen. Dat kwam allemaal wel goed. Nu weet ik dat ik de regie van mijn financiële toekomst zelf in handen heb. Als ik nu daarmee begin dan kan ik mijn toekomstige-ik heel veel plezier doen.
Daarom ben ik begonnen met periodiek beleggen om over 20 a 30 jaar een vermogen op te bouwen waarvan ik kan leven. Op deze manier zorg ik dat ik op mijn oude dag ook voldoende vermogen heb om van te leven en desnoods eerder kan stoppen met werken.