Starten met bitcoin betekent snel rijk worden… Althans dat is wat de meeste mensen denken. Het is ook niet gek, want nog een paar jaar geleden kon je Bitcoin kopen voor slechts tientallen euro’s. Momenteel heeft de prijs van Bitcoin de €50.000 gepasseerd en had je dus een flink rendement kunnen maken.
Starten met Bitcoin is helemaal niet zo lastig. Iedereen kan Bitcoin kopen, maar het kent ook de nodige risico’s. Ik leg je in dit artikel alles uit over wat Bitcoin is, hoe je kan starten met Bitcoin, maar ook wat de risico’s zijn als investeerder.
Pas op met beleggen in Cryptocurrency! Er zit altijd een groot risico in het beleggen hiervan.
Wat zijn Bitcoins?
Volgens kenners is de Bitcoin de meest ingrijpende en grootste technologische ontwikkeling sinds dat het internet werd uitgevonden.
Wat het zo bijzonder maakt is met name de blockchain technologie die er achter zit. Deze technologie maakt het mogelijk om waar dan ook ter wereld decentraal betalingen razendsnel en ook nog eens ongelimiteerd te ontvangen en te versturen.
Banken worden buitenspel gezet. Dat betekent dat voor het verzenden, beheren en ontvangen van Bitcoins geen derde nodig is en er dus ook geen grote financiële vergoeding tegenover staan.
De techniek achter de Bitcoin
Wat de technologie achter de Bitcoin zo veilig maakt is het netwerk achter de betalingen. Dit decentrale netwerk wordt ook wel de blockchain genoemd.
Wanneer er betalingen worden gedaan met de Bitcoin dan zullen deze elke 10 minuten worden gebundeld in een blok. Hierna zullen speciale computers dit blok bevestigen en zal het worden toegevoegd aan de blockchain. Deze speciale computer worden ook wel miners genoemd.
Over de hele wereld zijn er duizenden miners bezig met deze zware berekeningen. Wanneer zij zo een blok bevestigen dan krijgen zij hier een vergoeding over en zal het blok achterin de ketting (chain) worden toegevoegd.
Ieder blok in deze ketting heeft een nummer aan de hand van de data die erin staat. Bij dit blok staat ook een adres van het blok ervoor opgeslagen.
Mocht er iets worden gewijzigd worden in één van die blokken dan verandert daar ook het adres van. Hierdoor zal de verwijzing van de blokken niet meer kloppen en er dus een fout optreden waardoor het manipuleren van data niet mogelijk is.
Een bevestigd blok kan dus nooit worden bewerkt en verwijdert en dat maakt het decentrale systeem zo ongelofelijk veilig.
Bitcoin staat voor vrijheid
Twee grote en niet te onderschatten voordelen van de Bitcoin zijn de economische vrijheid, maar ook de veiligheid voor de gebruiker(s). Wat heb je ervoor nodig? Vrij weinig behalve een digitale portemonnee (een wallet) en natuurlijk een stabiele internetverbinding.
De grootste reden waarom bitcoin zo een groot succes zou kunnen worden is het decentrale systeem erachter. Simpel gezegd hebben alle deelnemers aan het bitcoinnetwerk (miners) een kopie van de blockchain. Komt er een nieuw blok bij dan zal dit worden geregistreerd bij al deze miners en zal alle data overal gelijk zijn.
Er is dus geen bank of andere instantie nodig die controle houdt op de data. En dus niemand die macht heeft over deze data en er misbruik van kan maken.
Een aantal voordelen van Bitcoin
- De populariteit van de Bitcoin is redelijk eenvoudig te verklaren. De makers hiervan zijn immers onafhankelijk. Er komt geen bank of centrale overheid aan te pas.
- Een groot voordeel van Bitcoins is dat je ze zeer snel kan overmaken. Het ‘geld’ staat vrijwel direct op een andermans rekening (wallet).
- Er bestaan hooguit 21.000.000 Bitcoins. Op geen enkele manier is het mogelijk om nieuwe bitcoins bij te maken. In tegenstelling tot geld kan er dus niet worden gesjoemeld waardoor het een stuk betrouwbaarder is.
- De privacy van zowel de betaler als ontvanger daarvan is gewaarborgd. Nooit worden er bij een transactie de persoonsgegevens openbaar gemaakt maar enkel en alleen het adres van de BTC plus een cijfer- en letterreeks.
Waar bitcoins kopen?
Beleggen in Bitcoin is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In de beginjaren was dit wel anders. Vaak was het lastig om bitcoins te kopen en was er zelfs technische kennis nodig om ze te bewaren. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om gemakkelijk te investeren in bitcoin.
Kies een platform
De makkelijkste manier is om je aan te melden bij een platform waar je met iDeal Bitcoins kan kopen. Een goed platform hiervoor is bijvoorbeeld Bitvavo of Bitonic. Je kan invullen voor hoeveel geld je bitcoins wilt kopen waarna je het bitcoinadres kan invullen. Na betaling zullen de Bitcoins naar je wallet verstuurd worden.
Litebit is ook een erg makkelijk platform om je bitcoins te kopen. Je kan hier naast Bitcoins ook andere bekende cryptocurrency kopen, verkopen en bewaren. In tegenstelling tot een exchange is dit een vrij simpel platform waar je zeker als starter meer dan genoeg functionaliteit hebt.
Op een broker
Een andere manier is om je aan te melden op een exchange. Een voorbeeld hiervan is Binance. Na het aanmelden kan je direct Bitcoins kopen en komen deze op je account te staan (in je eigen wallet op hun systeem).
Hierna kan je er mee handelen in bijvoorbeeld andere crypto of gemakkelijk verkopen wanneer de prijs voldoende is gestegen. Een exchange is zeker niet de veiligste manier om je bitcoins te bewaren, maar wanneer je echt wilt handelen dan is dit wel weer extreem gemakkelijk.
Een aantal belangrijke partijen waar je bitcoin kan kopen op een exchange zijn
- Bitvavo: Bitvavo is ook erg populair en dat heeft onder meer te maken met de lage transactie kosten (0,25%), maar vooral het extreem makkelijk platform. Lees hier mijn Bitvavo review met uitleg.
- Coinbase: Coinbase starten in 2012 en was dus al snel in de wereld van crypto. Naast Bitcoin kan je hier ook veel andere cryptocurrency kopen.
- Binance: Binance is de grootste speler en heeft ook de laagste transactiekosten. Volgens mij 0,15% op het moment van schrijven. Je kan makkelijk betalen doormiddel van iDeal en je account beschermen met tweestapsverificatie.
Hoe starten met Bitcoin kopen?
Zoals hierboven genoemd zijn Bitoins kopen helemaal niet moeilijk! Maar zoals bij alles wat je voor het eerst doet, is het wel ontzettend spannend!
Om het zo simpel mogelijk te maken, heb ik hieronder een stap voor stap plan uitgewerkt die je precies vertelt hoe je kan starten met Bitcoins kopen.
- Kies een platform/broker: Het beste kan je hier kijken in het hoofdstuk hierboven, maar Bitvavo is absoluut een aanrader wat super simpel werkt.
- Maak een account aan: Dit is voor veel mensen even spannend, maar is echt super simpel. Vul je juiste gegevens in!
- Tweestapsverificatie: Zet ten alle tijden de tweestapsverificatie aan. Dit zorgt ervoor dat je account beter beschermt is, maar ook dat ze dus niet bij je Bitcoins kunnen komen als je ze op je broker laat staan.
- Geld storten: Als je account geactiveerd is en je bent ingelogd dan kan je starten met geld storten. De meeste brokers ondersteunen tegenwoordig iDeal. Stort geld op je account om vervolgens Bitcoins te kunnen kopen.
- Bitcoins kopen: Bij de meeste brokers kan je in een simpele weergaven op “Bitcoin” klikken. In het kopje “Kopen” kan je vervolgens aangeven voor hoeveel euro je bitcoins kan kopen. Deze worden automatisch bewaard op de broker
- Versturen naar je wallet: Vind je het niet prettig dat je bitcoins op de broker staan dan kan je ze versturen naar je wallet. Hiervoor heb je jouw wallet adres nodig waarna je ze naar dit adres kan sturen. Meestal in de wallet van je broker op “Transfer” of “Verzenden” klikken.
Is het gelukt met je eerste bitcoins kopen? Dan is het verstandig om je Bitcoins op de juiste manier te bewaren. Het laatste wat je wilt is dat je belegging gevaar loopt. In het hoofdstuk hieronder vertel ik je meer over je Bitcoins veilig bewaren, maar je kan ook mijn artikel lezen over je belegging beveiligen.
Bitcoins op een juiste manier bewaren
Het belangrijkste wat je moet doen voordat je wilt investeren in bitcoin is veilige manier om je Bitcoins te bewaren. Dit klinkt allemaal erg technisch en moeilijk, maar valt allemaal reuze mee.
De veiligste manier om je Bitcoins op te slaan, is door een hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat die je het beste kan omschrijven als een soort van USB. De meeste zijn veel geavanceerder met een scherm erop enz. De Ledger Nano is de bekendste en is voorzien van een software waardoor je makkelijk verschillende crypto erop kan bewaren.
Een andere manier is een desktop wallet. Dit is een software die je op je computer kan installeren waarna je verschillende crypto kan bewaren. Kies hier wel voor een wallet die je goed kan vergrendelen aangezien je computer waarschijnlijk veelgebruikt wordt en dus ook door andere gebruikt kan worden.
De laatste manier die ik wil bespreken is de online wallet. Dit is de makkelijkste, maar ook direct risicovolste manier om je Bitcoins te bewaren. Je kan je aanmelden bij een dienst die je bitcoin kan bewaren, vaak zijn dit ook de partijen waar je Bitcoins kan kopen. Eén van de bekendste platforms hiervoor is Coinbase, Bitvavo of een Nederlandse partij zoals Litebit.
Laat jij je Bitcoins op een online wallet of broker staan dan loop je altijd meer risico op hackers. Hou daar dus altijd rekening mee!
De risico’s van investeren in Bitcoin
- Bij het starten is het allergrootste risico dat je niet weet wat Bitcoin en de techniek erachter is. Naar mijn mening zal je nooit geld moeten investeren in iets als je niet precies weet wat het is en wat het doet. Hierdoor kan je de risico’s niet goed inschatten en dat is dan ook direct het grootste risico!
- Heb je het idee van Bitcoin onder de knie en snap je het risico ervan dan is investeren een goede optie. Het grootste probleem is dat veel mensen dan in aanraking komen met andere cryptocurrency. Vaak denken mensen dat de winsten hier veel hoger zijn, maar de risico’s zijn ook gigantisch. Let dus goed op dat andere crypto nog veel meer risico met zich meebrengen dan Bitcoin al doet.
- De Bitcoin prijs schommelt gigantisch. Vind je beleggen bijvoorbeeld als spannend dan is beleggen in de Bitcoin helemaal niets voor jou. De bitcoin kan namelijk zomaar tientallen procenten dalen. Verkoop je in zo een dip dan zit je met verlies en dat zou zonde zijn.
- Als laatste is ook het vermelden waard dat de regulering in deze markt heel andere geregeld is als bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Er is geen wettelijke bescherming en eigenlijk zijn er nog nauwelijks regels.
Waarom wel Bitcoins kopen?
Hieronder geef ik je een aantal redenen waarom je juist wel wilt investeren in Bitcoin. Althans dit kunnen redenen zijn om het te doen.
Hoge rendement op Bitcoin
Bitcoin heeft de afgelopen jaren een flinke prijsreactie laten zien. In 5 jaar tijd is de Bitcoin van ongeveer € 2.000 gegroeid naar inmiddels ene koerswaarde van € 28.000. Had jij 5 jaar geleden gekocht dan had je nu dus een flink rendement!
Als je de grafiek over een lange periode ziet dan zie je de koers enorm schommelen. Toch zie je dat Bitcoin over een lange periode in waarde toeneemt. Als jij op de juiste momenten weet in te stappen dan kan dit zelfs op korte termijn flinke rendementen opleveren.
Het is nieuw en spannend
Toen de internetbedrijven begonnen, kregen investeerder er geen genoeg van. Dit was de nieuwe manier hoe bedrijven er in de toekomst uit zouden zien. Iedereen kent vervolgens het verhaal van de bekende internetbubbel waarbij in 2000 all internetbedrijven op de beurs klapte.
Bitcoin en andere crypto hebben deze zelfde spanning. Het is nieuw, innovatief en jij kan daar deel van uit maken. Door in een vroeg stadium in te stappen kan jij wellicht nog goedkoop investeren en over (tientallen)jaren flink cashen.
Vergeet niet dat Microsoft ook een bedrijf was dat in 2000 flink onderuit ging. Het verloor meer dan 50% van de waarde en was slechts €20 waard. Nu staat het bedrijf op een waarde van €275 per aandeel!
Bitcoin heeft de toekomst
Met de hoge inflatie en wereldwijde druk op de economische markt staat ons economische systeem wellicht meer onder druk als ooit daarvoor. Banken hebben jaren een belangrijke positie gehad in ons betaalsysteem, maar is dat inmiddels niet wat achterhaald?
Met Bitcoin komt er een decentraal systeem waarbij niemand controle heeft en het systeem dit zelf doet. Daarbij zal alles digitaal vastgelegd worden in blockchain wat perfect aansluit bij de digitale tijd van tegenwoordig.
Nu de pinautomaten uit de straten verdwijnen, banken steeds meer nara de achtergrond gaan en de economische systemen onder druk staan, is het wellicht tijd voor een nieuwe systeem.
Bitcoin staat nog in de kinderschoenen
In 2009 begon Bitcoin en daarmee bestaat het al zo een 13 jaar, maar eigenlijk pas de afgelopen 7 jaar heeft Bitcoin populariteit gewonnen. Er zijn een hele hoop experts die geloven dat Bitcoin nog in de kinderschoenen staat en dat het nog veel meer waard kan worden.
Zo schrijf Weareblox.com dat Bitcoin in 2030 wel eens € 220.000 waard kan worden. Dat is vanaf de huidige koers een waardestijging van 700%!
De analist PlanB gelooft zelfs dat de schaarste van Bitcoin de prijs nog verder kan opdrijven. Met de huidige prijsacties gelooft PlanB dat Bitcoin in 2025 wel eens meer dan 1 miljoen waard kan worden. Dit lijkt onmogelijk, maar wie had je 5 jaar geleden gedacht dat Bitcoin de € 50.000 zal aantikken?
Waarom geen Bitcoins kopen?
Sta je al te popelen om je eerste Bitcoins veilig te kopen? Wacht dan nog even, want hieronder kan je ook genoeg redenen lezen om juist niet in Bitcoins te investeren.
Steeds meer regelgeving
Voor Bitcoins en andere crypto komen er steeds meer regelgeving. Dit klinkt louter positief, want op sommige vlakken was dit ook hard nodig. Er is nou eenmaal een goede wetgeving nodig om Bitcoin op een veilig manier te laten functioneren in ons dagelijks leven.
Toch zijn hier ook de nodige vraagtekens bij te zetten. Bitcoins is een decentraal systeem en in hoeverre is dat hanteerbaar als hier veel strengere wetgeving voor komt. Strengere wetgeving is een risico voor Bitcoin en over het algemeen houden investeerders niet van te grote risico’s.
Veel te hoge risico’s met Bitcoins
Als je op de lange termijn kijkt dan kent Bitcoin een ongelofelijk mooie groei. In 2015 kocht je Bitcoin nog voor een paar hond euro en inmiddels is dit ruim het 100 keer zoveel waard. Toch gaat deze groei niet zo makkelijk.
Bitcoin kende in 2018 een waardedaling van 80%, in 2020 van 50% en in 2021 heeft het al twee keer een waardedaling van 40 a 50 procent laten zien.
Jij als investeerder moet dus ongelofelijk sterk in je schoenen staan als het gaat om investeren in Bitcoin. Je gaat niet enkel met tientallen procenten omhoog, maar verliest ook gigantische hoeveelheden geld. Geef jij toe aan de emoties van verliezen dan kan dit je nog wel een duur komen te staan.
Het is een piramidespel
Er zijn mensen die Bitcoin en vooral andere crypto zien als de het nieuwe piramidespel. De prijs wordt hierbij vooral gedreven op hebzucht. Want wees nou eerlijk wat rechtvaardigt op dit moment de prijs van een Bitcoin?
Beleggingen in aandelen zijn bijvoorbeeld vaak gebaseerd op bedrijfsresultaten. Bij Bitcoin en andere crypto is de prijs vaak gebaseerd op vraag en aanbod.
Hoe meer mensen er meedoen en hoe meer belangstelling er is, des de hoger de prijs. Dit kent veel overeenkomsten als het oude piramidespel.
Het is slecht voor het milieu
Bitcoin werkt als een decentraal systeem, wat betekent dat niet één partij de data en controle doet, maar dit bij meerdere partijen ligt. Om deze controles van transacties te kunnen doen zijn er miljoenen computer over de wereld verdeelt. Zij ontcijferen het volgende ‘blok’ met transacties en na het kraken van deze code zullen al deze transacties bevestigd worden. Dit principe noemt men ook wel mining.
Dit proces om zo een blok te minen kost ongelofelijk veel rekenkracht van de computers en daarmee energie. Zo zijn er cijfers dat Bitcoin op dit moment 0,5% van alle wereldwijde energie verbruikt en maar liefst 7 keer meer als een bedrijf al Google.
Naarmate Bitcoin populairder wordt, zal dit verbruik enkel toenemen en daarmee de vervuiling.
Bitcoins kopen of niet?
Bitcoins kopen of niet ligt echt aan wat jij wilt met investeren. Om je een goede referentiekader te geven is het handig om te weten dat ik maximaal 1% van mijn investering in Bitcoin heb zitten. Voor de rest doe ik aan etf beleggen en losse aandelen.
Zelf beleg ik een klein deel van mijn vermogen in Bitcoin, omdat ik al sinds de 2016 interesse heb in Bitcoin. Ik geloof in een decentraal systeem, maar zie ook alle tekortkomingen en risico’s. Iets wat nog zo veel voordelen kent hoeft uiteindelijk niet perse een prominente rol in leven te krijgen.
Ik kan mij volledig vinden in de mensen die vinden dat Bitcoin en andere crypto een soort piramidespel is. Er zijn tenslotte ontzettend veel voorbeelden te noemen van zogeheten ‘pumps & dump’ waar vooral de kleine beleggers de dupe zijn geworden.
Bitcoin en vooral andere crypto zijn een risicovolle belegging. Op dit zie je steeds meer acceptatie van het decentrale systeem van Bitcoin. Wereldwijd zie je wat implementaties, maar het is nog veel te vroeg om van het nieuwe betaalmiddel te spreken.
Zolang Bitcoin geen echte implementaties kent, blijft de waarde vooral gebaseerd op vraag en aanbod. Dit is het risico dat jij als belegger moet durven nemen.