Sparen levert vandaag de dag steeds minder op. Steeds meer mensen zijn daarom opzoek naar een manier om iets te doen met dit spaargeld. Want als je al genoeg spaargeld hebt, waarom zou je dan enkel blijven sparen?

Zelf vind ik het ontzettend belangrijk om voldoende spaargeld te hebben. Sparen is de fundering van je financiële toekomst, maar als deze staat dan kan je dit geld inderdaad beter laten renderen. Zo kies ik ervoor om een deel van mijn maandelijkse geld te beleggen om op deze manier extra rendement te maken.

Vraag jij je ook af wat je moet doen met je spaargeld? In dit artikel bespreek ik 15 goede ideeën om te doen met je spaargeld. En er zitten absoluut verrassende suggesties tussen waar jij niet direct aan zal denken.

Waarom wat doen met je spaargeld?

 • Inflatie: Jaarlijks hebben we ongeveer met 1 a 2 procent inflatie. Dit betekent dat je ieder jaar 1 a 2 procent minder kan kopen met hetzelfde geld. Als je spaargeld blijft opbouwen en hier 20 jaar iets mee gaat doen dan kan je hier dus aanzienlijk minder mee doen als je op dit moment gewend bent.
 • Geen rendement: Vroeger kregen we nog rente over het spaargeld. Jarenlang lang dit tussen de 2 en 5 procent, maar dat is de laatste jaren snel gedaald. De meeste banken geven nauwelijks rente en bij sommige moet je zelf rente betalen over je spaargeld.
 • Betaalt belasting: Over de eerste €50.000 betaal je in Nederland geen belasting, dit is bij koppels €100.000. Hierna ga je belasting betalen over het overige spaargeld. Dit percentage gaat stapsgewijs omhoog en kan varieren van 0,59 tot 1,75 procent.
 • Nieuwe kansen: Voldoende spaargeld is voldoende, maar als je genoeg spaargeld hebt dan ontneem je jezelf vaak kansen door te blijven sparen. Soms zorgt investeren voor meer optie’s in je leven waardoor je gelukkiger wordt.
rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Spaargeld beleggen in ETF’s

Eén van mijn favorieten als ik eerlijk mag zijn! Met een ETF beleg je direct in heel veel verschillende bedrijven tegelijk. Hierdoor ben je niet direct afhankelijk van de prestaties van één enkel bedrijf, maar spreid je het risico over honderden of duizenden bedrijven.

Als voorbeeld is het goed om de S&P 500 ETF te nemen. Met deze ETF beleg je direct in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Je kan je voorstellen dat beleggen in de sterkste bedrijven van Amerika een ontzettend sterke basis is.

Zeker als je voor de lange termijn wilt beleggen dan is een beleggen in een ETF het overwegen waard. Voor veel beleggers zijn losse aandelen selecteren erg lastig en risicovol. Een ETF zorgt voor direct een goede spreiding en je kan zo een toekomstbestendige belegging beginnen door heel gerichte ETF’s te kopen.

Zo bracht de S&P 500 ETF over de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement van 18% per jaar op

Extra aflossen op schulden

Extra aflossen op schulden is absoluut een goed idee. Los van het rendement zorgt het voor veel meer zekerheid in je financiën. Bij schulden betaal je namelijk renten en laat die precies de reden zijn waarom het verstandig kan zijn om extra af te lossen op schulden.

Bij schulden denken veel mensen direct aan de creditcard of andere schimmige leningen, maar ook je hypotheek of studieschuld vallen onder schulden. Bij al deze schulden betaal je waarschijnlijk een rente en door extra af te lossen bespaar je op deze rente.

Stel je hebt een hypotheek van €200.000 en betaalt daar 3% over. Kan je €10.000 extra aflossen op je hypotheek dan bespaar je ieder jaar 3% rente over deze €10.000. In dit geval dus €300 per jaar en dat klinkt niet veel, maar betaal je nog 10 jaar deze kosten dan gaat het ineens om €3.000.

Door extra af te lossen op je schulden heb je een gegarandeerd rendement van de rente die je bespaart.

Extra pensioen opbouwen

Ben jij al bewust bezig met je oude dag? Veel te veel mensen gaan er vanuit dat alles goed geregeld is wanneer zij met pensioen gaan. Vaak valt dit toch wat tegen en kunnen ze niet alles op hun oude dag doen wat ze eigenlijk willen.

Extra pensioen opbouwen kan je doormiddel van pensioenbeleggen. Eigenlijk werkt het exact hetzelfde als wanneer je normaal wilt beginnen met beleggen, maar dan open je een speciale pensioenrekening. Het vermogen wat je hier opbouwt betaal je geen belasting over waardoor je uiteindelijk meer geld overhoudt voor je oude dag.

Vanaf het moment dat je met pensioen gaat dan kan je van deze rekening extra pensioen afhalen. De meeste zullen dit doen door niet hun hele vermogen op te nemen, maar vooral het rendement wat hier wordt gemaakt.

Stel je hebt €100.000 op deze pensioenrekening staan en maakt 5% rendement per jaar. Dan kan je jaarlijks €5.000, oftewel €420 per maand aan extra pensioen opnemen zonder dat je vermogen afneemt.

Verduurzaam je huis

Verduurzamen staat vaak voor hoge kosten, maar vaak vergeten mensen wat zij kunnen besparen door hun huis te verduurzamen. Zo kosten zonnepanelen ongeveer €4.500 voor een normale rijtjeswoning, maar is de terugverdientijd van zonnepanelen slechts 7 jaar! Na deze 7 jaar maak je dus pure winst met de opgewekte energie van deze zonnepanelen.

Heb jij een woning voor 1993 dan is verstandig om eens te kijken naar welke verduurzaming je allemaal kan doen. De meeste van deze huizen kunnen bijvoorbeeld hun spouwmuur-, vloer- of dak isoleren. Dit kost vaak slechts enkele duizenden euro’s, maar kan honderden euro’s per jaar schelen.

huis verduurzamen besparingen 1024x555

Je dak-, spouwmuur isoleren en zonnepanelen plaatsen zijn erg populair. Niet gek, want vaak heb je in 5 tot 7 jaar al deze investering al terugverdient en kan je hierna profiteren van een mooi rendement.

Beleg in vastgoed

Beleggen in vastgoed is iets wat echt iedereen kan doen. Vaak denken mensen dat zij over ontzettend veel geld moeten beschikken, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Je hoeft namelijk niet zelf een huis te kopen om in vastgoed te kunnen beleggen. Je kan bijvoorbeeld ook een garagebox van €10.000 kopen en verhuren voor €150 per maand.

Hieronder een aantal voorbeelden wat je kan doen om in vastgoed te investeren

 • Zelf vastgoed aankopen: Heb je een flink vermogen dan kan je kijken of je een huis kan kopen en verhuren. Handig om te weten is dat je vaak 30% van deze woning zelf moet financieren en de rest met een hypotheek kan verkrijgen.
 • Beleggen in garageboxen: Hier denken veel mensen niet aan, maar wil je wel vastgoed hebben, maar heb je niet zoveel geld dan kunnen garageboxen een goede keuze zijn. Vaak maken ze een rendement van ongeveer 10% per jaar.
 • Beleg in vastgoedfonds: Wil jij geen omkijk hebben naar eigen vastgoed dan kan je geld investeren in een vastgoedfonds. Zij kopen en verhuren panden met het geld wat zij verkrijgen van hun investeerders. Hier ligt vaak het rendement in de huur en ligt vaak op ongeveer 6% per jaar.
 • Beleg in vastgoed ETF: Ben je al aan het beleggen dan kan je ervoor kiezen om een ETF te nemen die specifiek op vastgoed is gericht. Met de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF beleg je direct in 100 verschillende vastgoedaandelen.

Bouw een vermogen op voor je kinderen

Sparen voor je kinderen is altijd een goede investering. In het begin zullen de kosten voor kinderen al opvallen, maar later kunnen deze kosten nog veel hoger uitpakken. Vanaf hun 18de zullen de meeste studiekosten namelijk uit eigen zak moeten worden betaald, maar ook een rijbewijs kan flink in de papieren oplopen.

Zo kost een rijbewijs halen gemiddeld €2.500 en het lesgeld en de boeken om te studeren al gauw €11.000. Gezamenlijk kom je dan al gauw op €13.500.

Wil je helpen financieren dan kan het verstandig zijn om hier vroeg mee te beginnen. Zo kan je maandelijks geld apart zetten voor deze kostenposten of ervoor kiezen om van jongs af wat te beleggen voor ze. Vaak sparen ouders vanaf de geboorte voor hun kind, maar vergeten ze rendement te maken op dit vermogen.

Stel je spaart 18 jaar lang €50 per maand dan heb je €10.800 gespaard. Maar kies jervoor om dit geld te beleggen in een ETF dan kan dit al gauw oplopen tot €17.723. Bijna €7.00 extra zonder dat je hier iets voor hoef te doen.

Spaargeld investeren in jezelf

Veel te vaak vergeten mensen om in zichzelf te investeren. Doodzonde, want naast dat het je meer salaris kan opleveren heeft het nog veel meer voordelen. Je kan je horizon verbreden en misschien wel dingen doen die je niet eerder voor mogelijk had gehouden

Dit kan door heel simpel boeken te lezen, maar een cursus kan je ook al snel verder helpen. Zo verkoop ik een cursus “Meer geluk uit je geld halen”. Met deze cursus leer je jouw geld beter in te zetten waardoor je meer geld maandelijks overhoudt en direct kan spenderen aan geluk. Enkel door deze cursus kan je dus al heel anders tegen geld aankijken wat je de rest van je leven kan helpen.

Online zijn er ontzettend veel cursussen te volgend. Vind jij fotograferen bijvoorbeeld leuk dan kan je jouw skills verbeteren door hier een cursus in te doen. Doe je daarnaast ook nog eens een photoshop cursus dan kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat je in de toekomst misschien wel fotograaf kan worden. Van je beroep dus je werk kan maken!

Steek spaargeld in dividendaandelen

Dividend beleggen blijven vaak een beetje in de schaduw staan in het beleggen. Dit terwijl dividend aandelen vaak veel minder risico met zich meebrengen als groei aandelen. Vaak zijn dividend aandelen van toonaangevende bedrijven die het al jaren ontzettend goed doen op de markt. Ze hebben vaak al zo een groot vermogen opgebouwd dat zij hun aandeelhouders willen belonen doormiddel van een deel van de winst.

Bij dividend aandelen ligt het rendement vaak niet in de groei van het bedrijf, maar in het dividend. Dit is (een deel) van de winst wat het bedrijf uitkeert aan hun aandeelhouders. In Nederland is Shell bijvoorbeeld een populair bedrijf als het gaat om dividend, maar zelf ben ik bijvoorbeeld een groot fan van Microsoft. Zij investeren nog voldoende om te blijven groeien als bedrijf, maar keren ook nog eens dividend uit.

Vaak zie je dat beleggers in hun jonge jaren vooral groei aandelen bezitten en dit langzaam afbouwen als zij ouder worden. Ze verlagen hun risico door in stabiele dividend bedrijven te beleggen en hun rendenemt op deze manier te maken.

Meestal ze je bij dividend aandelen dat zij ongeveer 3% rendement maken. Maar er zijn ook dividend aandelen die op 5 tot 7 procent zitten. Let wel op dat deze bedrijven vaak iets meer risico met zich meebrengen.

Begin je eigen bedrijf

Ik heb echt nooit spijt gehad om mijn eigen bedrijf te beginnen. Op mijn 18de begon ik mijn eigen bedrijf en vandaag de dag werk ik nog steeds hard aan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je vaak helemaal niet veel geld te hebben om je eigen bedrijf te starten.

Maar wil je direct fulltime aan een eigen bedrijf beginnen dan is het verstandig om hier een spaarpotje voor op te bouwen. Zo is het verstandig om minimaal 1 jaar aan salaris te sparen voor je gaat starten. Kan je niet hier niet op wachten dan kan je ook een parttime ondernemen. In dat geval onderneem je naast je huidige baan.

Het leuke aan ondernemen is dat je zelf in de hand hebt hoeveel je verdient. Kan jij jouw bedrijf uitbouwen tot een succes dan kan je veel meer verdienen dan als je blijft werken voor een baas.

Gemiddeld verdient een zelfstand ondernemer bruto €45.00 per jaar, terwijl een werknemer gemiddeld €36.000 per jaar verdient. Een flink verschil dus!