€100.000 is een magisch getal, maar wat nou als ik je vertel dat jij dit ook bij elkaar kan sparen. Met handige sparen tips kan je iedere maand een flink bedrag bij elkaar sparen om na verloop van tijd je eerste ton bij elkaar te sparen.

Natuurlijk zul je hiervoor dingen anders moeten doen. Het grootste probleem zijn je keuzes met geld. Wij mensen zijn helemaal niet goed met geld en daarom moet je jezelf een beetje helpen. Dit kan met deze 10 handige sparen tips.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Waarom die €100.000 sparen?

Die €100.000 bij elkaar sparen is iets magisch, maar daar gaat het natuurlijk niet perse om. Het gaat erom dat je gaat begrijpen dat je gedrag met geld echt anders moet. Steeds groter leven, geen zicht op je financiën en veel te hoge schulden leiden tot een lege spaarrekening.

Een lege spaarrekening leidt sneller tot financiële problemen en dat is het laatste wat je wilt. Om maandelijks meer over te houden, hoef je enkel het verschil tussen je inkomsten en uitgaven te vergroten. Maar zo makkelijk als het klinkt is het natuurlijk niet.

Waarschijnlijk heb jij het geheim van sparen nog niet ontdekt. Geen zorgen, want hieronder leg ik je in 8 verschillende spaartips uit hoe jij ook goed in sparen kan worden en deze €100.000 bij elkaar kan sparen.

Rijk leven is een lege spaarrekening

Heb je een lege spaarrekening dan is de kans groot dat je een veel te rijk leven leeft. Het lijkt logisch dat alles moet kunnen, maar vaak is dit helemaal niet nodig.

Realiseer dat alles in het leven geld kost. Groter wonen, luxere producten, duurdere activiteiten, en abonnementen zorgen voor hogere maandlasten. Hierdoor blijft er minder over om te sparen.

De kans is groot dat jij veel te weinig aandacht hebt voor je uitgaven. Zorg dat je uitgaven niet meegroeien met je inkomsten. Gaat je inkomen omhoog dan is het heerlijk om dit te sparen!

Geef je spaardoel een gezicht

Een spaardoel van €100.000 is super abstract. Het is natuurlijk een prachtige doel, maar je hebt er geen emotie bij. Maak daarom het spaardoel inzichtelijk door na te denken wat dit voor verschil kan maken in je leven.

Wat betekent het als je deze €100.00 hebt? Dit kan je heel makkelijk doen door het op te schrijven, maar ook door het te visualiseren doormiddel van woorden of plaatjes. Hang desnoods je spaardoel met afbeeldingen op een plek waar je dagelijks langsloopt. Hierdoor krijg je iedere dag een herinnering waarvoor je alles doet.

Ga automatisch sparen

Spaar jij nog steeds wat er overblijft dan is het tijd om dit te gaan veranderen. Je korte termijn geluk wint het namelijk van de lange termijn. Dit betekent dat je liever nu iets koopt waar je gelukkig van wordt, als dat je spaar voor later.

Om jezelf optimaal beschermen voor deze valkuil moet je automatisch gaan sparen. Zodra je salaris binnenkomt, stort je met een automatisch betaling geld naar je spaarrekening. Super handig, want zo weet je zeker dat je maandelijks het bedrag spaar wat nodig is.

Zorg voor een reëel maandbudget

Als je ooit een dieet hebt gedaan dan herken je het volgende vast wel. Als je begint met diëten dan mag je heel veel niet meer eten. In het begin is dat vervelend, maar goed vol te houden. Zolang de kilo’s eraf gaan is er geen enkele reden om terug te vallen in oude gewoontes.

Maar zodra de weegschaal een ander getal laat zien als je wilt dan ga je hier last van krijgen. Laat ik daarom al de lekkere eten liggen? Het heeft toch geen zin! Vaak zijn dit de eerste tekenen om weer terug te vallen in oude gewoontes en voor je het weet vliegen de kilo’s er weer aan.

Als jij wilt gaan sparen dan is de kans groot dat je daarmee ook minder moet gaan uitgeven. Dit is goed, maar ontneem jezelf niet alles. Als jij een te krap maandbudget hebt en steeds geld van je spaarrekening moet halen dan werkt dit ontzettend demotiverend. Je zult zien dat je uiteindelijk vervalt in ouder uitgavenpatronen.

Zorg daarom voor een passend budget door op goed te budgetteren. De juiste balans tussen sparen en uitgeven is een continue zoektocht, maar ontzettend belangrijk.

Spaar bij een andere bank

Je bankieren app is super makkelijk. Je kan altijd en overal je banksaldo controleren of geld overboeken. Maar als je wilt gaan sparen dan is dit voordeel ook direct een nadeel. Het is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest om geld van je spaarrekening te halen.

Daarom is het slim om je spaarrekening los te koppelen van je betaalrekening. Van je spaarrekening zet je ook geen mobiel bankieren app op je telefoon, want je wilt jezelf beschermen tegen het leegroven van je eigen spaarrekening.

Vier bijzondere spaarmomenten

Een ton sparen duurt ontzettend lang en als je enkel blij bent bij het einddoel dan is het een lange zit. Belangrijk is om daarom tussendoelen te specificeren. Bij zo een groot spaarbedrag als €100.000 zijn er gelukkig genoeg mooie tussendoelen te vinden zoals

  • De eerste €1.000
  • Voor het eerste de dubbele cijfers in met €10.000
  • En kwart ton (€25.000) is een hele prestatie
  • Je bent halverwege (€50.000)
  • Je hoeft nog maar een kwart (€75.000)
  • Eindelijk je hebt een ton gespaard (€100.000).

Deze spaarmomenten laat je natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Je moet ze vieren en je jezelf belonen voor al het goede werk. Trek bij de eerste €1.000 eens een lekkere fles bubbels open, ga bij €10.000 samen lekker uiteten en bij de €25.000 romantisch overnachten.

Het klopt dat al deze vieringen geld kosten, maar het is goed om ze te vieren.

Zie wat het op de lange termijn kan opleveren

Je wilt snel resultaat en dat is logisch, maar zo werkt een vermogen opbouwen niet. Die enen euro sparen helpt toch niets! Die ene euro zal inderdaad geen verschil maken, maar als dit je heel vaak die ene euro kan sparen dan wel.

Daarom is het belangrijk om naar de lange termijn te kijken. Dat iets eenmalig geen verschil maakt, betekent niet dat het geen goede idee is op de lange termijn. Hou daarom altijd het grote plaatje in gedachten als je beslissing neemt.

Je zult uiteindelijk zien juist die kleine aanpassingen, die niets lijken op te leveren, op de lang termijn ontzettend belangrijk zijn. Het gaat niet om in één keer veel geld opzij te zetten, maar om op de stabiele manier veel spaargeld op te bouwen.