Iedereen kent nog de ouderwetse piekenpijp of tegenwoordig spaarbuis. Ongetwijfeld heb je vroeger zelf één gehad of ergens eentje zien hangen. Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer te vinden en dat is ontzettend jammer, want sparen met een piekenpijp of spaarbuis kende ontzettend veel voordelen.

Zelf heb ik ooit 100 euro bij elkaar gespaard door mijn losse euro’s in zo een spaarpijp te doen. In het begin ging het langzaam, maar naar verloop van tijd werd de motivatie om hem volledig vol te krijgen steeds groter. Een ontzettend leuke uitdaging en beloning!

Wellicht is de spaarbuis niet meer van deze tijd door het weinig losgeld, maar de voordelen van dit systeem zijn nog steeds van toepassing. Daarom heb ik een artikel geschreven over alle geheim achter de spaarbuis en hoe jij hiervan kan leren om meer geld te sparen.

Wat is een piekenpijp?

Iedereen kan zich vast wel een doorzichtige koker bedenken met daarop getallen van 0 naar 100. In de beginjaren van de piekenpijp werden deze gevuld met guldens, ook wel pieken genoemd. Was de pijp vol dan had je uiteindelijk 100 gulden te besteden.

In de bovenkant van de pijp zat vaak een opening waarin je de gulden kon doen. Door een slot op de bovenkant kan er geen geld uitgehaald worden, wat natuurlijk ten goede kwam van het sparen. Wou je het geld eruit halen dan was er vaak een sleutel nodig die de pijpenpijp kon openen.

Na het guldentijdperk werden de piekenpijpen vernoemd naar spaarpijpen. Simpel, omdat er geen guldens meer in gingen, maar euro’s.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Direct een spaardoel

De piekenpijp is de ideale manier om direct te starten met een doel, je wilt hem namelijk vol hebben. In de meeste gevallen is het doel dan om 100 munten van €1 te sparen. Uiteindelijk moet je dus €100 in de piekenpijp hebben om je doel te behalen.

Een duidelijker doel als dit ga je nergens vinden. Onderin de piekenpijp zie je €0 staat en helemaal bovenin €100. Gooi je er euro’s in dan gaat deze stapel omhoog totdat je de €100 hebt behaalt. Super simpel, duidelijk en motiverent!

De piekenpijp is een mooie verhaal hoe je met spaardoelen kan werken. Digitale spaarpotjes kan je makkelijk met een spaardoel aanmaken en werken exact hetzelfde als de piekenpijp. Alleen stel je hier zelf een doel in en kan je zelf kiezen wat voor geld hierin gaat.

Piekenpijp maakt sparen inzichtelijk

Ik ben groot fan van de spaarpijp vanwege hij transparant is! Was de pijp wit, zwart of een kleur waardoor je niks kon zien, dan was het lang niet zo krachtig geweest. Doordat jij een stapel met muntjes ziet groeien, zal je namelijk sneller gemotiveerd zijn om dit proces te voltooien.

Dit is ook precies de reden waarom ik iedereen adviseer om spaardoelen inzichtelijk te maken. Desnoods hang je een barometer op en kleur je deze in als je geld stort voor je spaardoel. Als je het spaardoel ziet groeien dan ben je eerder bereidt om hier iets voor te laten. En dat zorgt er weer voor dat je sneller je spaardoel kan behalen.

Wisselgeld omzettend in vermogen

Vroeger betaalde iedereen vooral met losgeld. Misschien niet zo praktisch als de digitale mogelijkheden van nu, maar één voordeel had dit wel. Muntgeld werd bij veel gezinnen in een pot of piekenpijp gedaan. Hing er een piekenpijp in de woonkamer en had je veel muntgeld in je zak dan werden de guldens eruit gehaald en in de pijp gedaan.

Het principe om wisselgeld te gebruiken om vermogen opbouwen is natuurlijk ontzettend slim. Betaald je een product van 4 gulden met een munt van vijf dan kreeg je een gulden terug. Deze gaf je niet zo snel uit, want je wist dat deze in de piekenpijp kon.

Een super handig manier om wisselgeld te gebruiken om vermogen op te bouwen is via de app van Peaks. Deze app is speciaal bedoelt om na een pin transactie direct je wisselgeld aan het werk te zetten. Het gaat hierbij niet in een koken, maar je geld zal worden belegt met een risico wat bij jou past. Dit werkt allemaal automatisch en is super handig als je wilt beleggen met je wisselgeld.

Spaarbuis maakt verlies inzichtelijk

De spaarbuis is een ontzettend goed middel om controle te krijgen op je spaargedrag. Het is bij uitstek de beste manier om verlies inzichtelijk te maken. Haal je namelijk geld af van je spaarrekening dan zie je hooguit een minder groot getal op je spaarrekening, maar bij de spaarbuis zie je daadwerkelijk minder munten.

Naast dat je weet dat er dus minder geld in de spaarbuis zit, is dit ook direct inzichtelijk. Iedere keer als je de piekenpijp ziet dan weet je hoeveel geld er in heeft gezeten. Je weet inmiddels hoe hoog deze gestaan heeft en zal daarom sneller te raden gaan of dit het wel waard was.

Werkt motiverend

De spaarbuis had vaak een prominente plek in huis. Voor de kinderen hing deze vaak in hun kamer, maar er waren ook heel veel gezinnen waar ze gewoon in de woonkamer hingen. Je liep dus iedere dag langs de piekenpijp en dat was ook zo krachtig.

Iedere dag werd je herinnert aan je spaardoel en wist je hoeveel je nog moest sparen om dit doel te behalen. Deed je er iets in dat zag je de stapel met geld groeien. De vreugde van direct resultaat zien zorgt er uiteindelijk voor dat je eerdere bereidt bent om er iets voor te laten. Stond je de snoepwinkel met een gulden dan was de vraag of je daar snoep van ging kopen of deed je hem in de piekenpijp om weer datzelfde resultaat van vreugde te ervaren.

Spaarbuis met beloningen

Op de spaarbuis kan er gewerkt worden met stickers. Deze stickers zorgde ervoor dat je op een bepaald bedrag een beloning kon ontvangen. Had je bijvoorbeeld een sticker van een zuurstok op de 50 gulden zitten dan mocht je een zuurstok kopen op het moment dat je deze 50 gulden had gehaald.

Sparen en belonen zijn ontzettend krachtig. In de meeste gevallene kosten deze beloningen je wel wat geld, maar je zal zien dat je veel sneller bereidt bent om er dan iets voor te laten. Vaak is het spaardoel zien groeien niet motiverend genoeg.

Heb jij bijvoorbeeld als spaardoel een elektrische fiets van €2.500. Dan kan je aan de volgende beloningen denken.

  • €500 – Een fles wijn om samen te drinken
  • €1.000 – Een gezellig avondje naar de film
  • €2.000 – Een avondje overnachte in een hotel

De beloning kost hier ongeveer €200, maar bedenk maar eens wat jij allemaal zou laten voor deze beloningen. Zou jij die trui van €80 laten liggen als je weet dat je anders volgende maand samen naar de film kan? Mijn tip is om daarom altijd de beloningen mee te nemen in je spaardoel en deze eraf te halen als je een beloning hebt gehaald.