Wie wilt er nou geen spaartips ontvangen om beter te worden in sparen? Ik mag hopen iedereen, want steeds meer mensen hebben de grootste moeite om hun spaarbudget op peil te houden. Dit met alle risico’s van dien, want spaargeld is de absolute fundering van je financiën.

Zelf ben ik sinds 2015 actief begonnen met een systeem ontwikkelen om systematisch te gaan sparen. Toen was het nodig om jaarlijks grote uitgaven te financieren, maar al gauw merkte ik dat dit ervoor zorgde dat ik veel meer kon sparen als ik dacht.

Waarschijnlijk kan jij ook veel meer sparen als je denkt! En nee je leven wordt er echt niet minder leuk op. Sparen is ontzettend belangrijk en zal je uiteindelijk door de moeilijkere tijden heen helpen. Daarom geef ik hier mijn 10 beste spaartips.

Ga samen sparen

Woon je samen dan is het verstandig om ook samen te gaan sparen. Vaak hoor je dat één van de twee bezig is met de financiën en ander geen idee heeft. Dit zorgt er in de praktijk vaak voor de nodige irritaties, want waarom geef je zoveel geld uit als er nauwelijks geld op de spaarrekening staat?

Wil je sparen tot een succes maken dan zullen jullie beide op de hoogte moeten zijn van je financiën. Duik samen de inkomsten en uitgaven in en zorg dat er maandelijks geld overblijft om te sparen. Maak duidelijk afspraken wat hiervoor nodig is.

Stel duidelijke doelen

Ik ging pas echt van sparen houden toen ik duidelijk spaardoelen ging formuleren. Voorheen had ik al mijn spaargeld op één spaarrekening staan, maar nu verdeel ik dit in verschillende spaarpotjes en spaardoelen. Super handig, want zo kan ik het gebruiken waarvoor het bedoelt is.

Zo doen wij iedere maand €100 in een vakantie spaarpotje. Willen wij een keer een weekend weg dan kunnen wij hier het geld vanaf halen. Het grote voordeel hiervan is dat er dus geld is om dit te doen en we nu makkelijker een boeking doen als voorheen.

Daarnaast kunnen digitale spaarpotjes en doelen je helpen om voor grote maandelijks lasten te sparen. Denk aan belastingen, onderhoud van je huis, garagekosten of school voor de kinderen.

Bepaal hoeveel je wilt sparen

Hoeveel je wilt sparen, heeft natuurlijk te maken met waarvoor je wilt sparen. Toch is het antwoord op deze vraag waarschijnlijk een stuk makkelijker als je denkt. Je hoeft jezelf enkel de vraag te stellen, hoeveel je nou echt wilt sparen?

Zorg daarom voor een duidelijk overzicht van je uitgaven en inkomsten om te bepalen hoeveel geld er op dit moment overblijft om te sparen. Je kan zelfs nog een stap verder gaan om op uitgaven te besparen om uiteindelijk nog meer maandelijks over te houden.

Zelf ben ik groot voorstander om minimaal 20% van mijn inkomen te gebruiken om te sparen. Ik maak hiervoor gebruik van de 50/30/30 methode. Het is een fijne methode als je opzoek bent naar structuur en regels voor je financiën.

Eerst sparen dan uitgeven

Ga je sparen wat er overblijft dan gaat het echt nooit een succes worden. Het klinkt kinderachtig, maar je gaat pas echt anders je geld spenderen als er niet zoveel uit te geven is. Heb jij nog een groot budget openstaan dan geef je veel makkelijk uit als wanneer er een kleine bedrag open staat.

Ik raad daarom iedereen aan om als eerste geld op je spaarrekening te zetten voor er geld afgeschreven gaat worden. Kortom, stort na het ontvangen van je salaris direct je spaargeld apart. Merk je dat je nog steeds iedere maand geld overhoudt dan kan je het spaarbedrag verhogen.

Maak sparen inzichtelijk

De eerste stap heb je waarschijnlijk al gedaan en dat is het niet meer al je geld op één spaarrekening zetten. Door verschillende potjes is het direct overzichtelijk waar al het spaargeld voor is en kan je het ook daarvoor gebruiken.

Maar ik wil in deze stap vooral dat je het inzichtelijk maakt door het te visualiseren. Zorg dat je wet hoever je bent door een iedere keer als je geld stort iets in te kleuren waarop je de voorgang kan zien. Dit werkt vooral goed als je spaart voor iets eenmaligs zoals een nieuwe fiets of computer.

Gemotiveerd sparen met beloningen

Sparen om het sparen gaat echt niet werken en daarom is het belangrijk om jezelf soms te belonen. Ik heb hiervoor twee principes.

Heb je een spaarpot ergens voor gemaakt, zorg dat je deze dan ook gebruikt voor dit doel. Vaak is het lastig om geld te gebruiken wat je in lange tijd hebt opgebouwd. Maar moet je naar de garage voor onderhoud en heb je hier een spaarpotje voor dan moet je het er ook voor gebruiken. Enkel dan heeft het zin om met deze spaarpotjes te werken.

Het laatste principe is vooral toepasbaar als je gaat sparen voor de lange termijn. Je wilt bijvoorbeeld een boot kopen van €30.000. Leg je hier iedere maand €250 voor apart dan gaat dit ontzettend lang duren. Zorg dat je tussendoor beloningen gaat inbouwen. Trakteer jullie op een lekker fles wijn bij €10.00, ga romantisch overnachten bij €20.000 en koop de boot bij €30.000. Door jezelf bij mijlpalen te belonen, hou je het echt langer vol.

Meer sparen met een huishoudboekje

Hoe minder je uitgeeft, des de meer je kan sparen. Zo simpel als het klinkt is het echt en een huishoudboekje is daar de eerste stap in! Natuurlijk niet het leukste werk, maar het werk echt om snel inzicht te krijgen in je uitgaven. Ieder uitgaven schrijf je op in dit boekje om zo inzichtelijk te krijgen waar al je geld naartoe gaat.

En huishoudboekje is absoluut niet iets wat ik iedere maand doe, maar een aantal maanden per jaar. Een maand lang schrijf ik aan het einde van de dag de uitgaven op. Dit werkt ontzettend goed, omdat je in dit proces direct stilstaat bij alle uitgaven. Was het echt nodig en heb ik echt zoveel uitgegeven?

Door bewustwording van je uitgaven ga je absoluut meer geld maandelijks overhouden. Je zult zien da maandelijks geld besparen echt leuker is als je jouw spaarpot ziet groeien!

Spaar bij een andere bank

Iedereen kent het fenomeen dat je net te weinig op je betaalrekening hebt staan en even snel wat geld van je spaarrekening afhaalt. Wil je echt gaan sparen dan is dit echt dodelijk! Daarom raad ik iedereen aan om een spaarrekening te openen bij een andere bank.

Door een spaarrekening te openen bij een andere bank, zorg je voor een grote barrière om geld van je spaarrekening af te halen. Zorg dat je van deze rekening geen bankapp op je telefoon zet. Hierdoor is het niet mogelijk om even snel geld van je spaarrekening af te halen. Je spaargeld kan je gewoon beheren via de laptop of computer.

Spaar ook je extra geld

Wil je sneller sparen dan doe je er verstandig aan om al je extra inkomsten weg te sparen. Krijg je geld terug van de belasting, ontvang je vakantiegeld of krijg je winstuitkering. Zet dit geld dan direct op je spaarrekening en laat het niet op je betaalrekening staan.

Van een financiële meevaller ga je pas echt profiteren als je dit geld niet laat verdwijnen door kleine uitgaven. Het helpt je bij je spaardoelen sneller behalen waardoor je sneller kan genieten van de dingen die je echt graag wilt.

Foutjes horen bij sparen

Er gaan ongetwijfeld dingen fout tijdens het sparen en dat is ook helemaal niet erg. Een keertje een iets duurdere maand waardoor je spaargeld moet gebruiken is geen ramp. Probeer het die maand erop weer iets beter te doen en kijk of je kan zien waar het fout is gegaan die maand.

Iedereen kent periodes dat het geld wat makkelijker eruit gaat. Gaat het een dag wat minder en heb je meer geld uitgegeven als begroot, gooi dan niet direct alle remmen los. Omdat het één keer fout gaat, betekent het niet dat het sparen mislukt is.

Heb jij nog spaartips? Laat mij gerust weten en dan voeg ik ze toe!