Een doel zonder plan, is slechts een wens. Een spaarplan maken is dus noodzakelijk als jij een spaardoel daadwerkelijk wilt realiseren. Daarom heb ik hieronder 6 stappen hoe jij van je spaardoelen een spaarplan kan maken waardoor jij veel meer succes gaat hebben met sparen.

Waarom een spaarplan maken?

Spaar jij nog maandelijks wat overblijft? Dan is het tijd om te werken met een spaarplan. Ongetwijfeld heb je op dit moment verschillende (spaar)doelen waarvoor je geld nodig hebt. Met een spaarplan zet je deze doelen om naar een plan hoe je dit bij elkaar gaat sparen.

Bij sparen denk je waarschijnlijk alleen aan een financiële buffer. Dat is het geld wat je nodig hebt, voor als iets stuk gaat of als er iets anders onverwachts gebeurt. Natuurlijk moet dit prioriteit krijgen, maar sparen is natuurlijk veel meer dan dat.

Sparen doe je natuurlijk ook om grote bedragen bij elkaar te krijgen. Zo kan je uiteindelijk een nieuwe badkamer plaatsen, auto kopen of een droomreis maken. Voor al deze specifieke wensen is he slim om een spaardoel te maken. Je weet dan heel specifiek waarvoor je wilt sparen en hoeveel je nodig hebt.

Deze spaardoelen zet je vervolgens om naar een spaarplan en dat ga ik je nu leren.

Stap 1: Bepaal je spaardoelen

Als eerst moet je weten waarvoor je nou gaat sparen. Natuurlijk zou je altijd moeten sparen, maar als je weet waarvoor dan wordt sparen een stuk leuker. Als eerste is het handig om te kijken of je voldoende spaargeld hebt.

Een goede vuistregel is, dat je drie keer je maanduitgaven aan spaargeld moet hebben

Daarnaast kan je ook andere spaardoelen hebben. Dit zijn vaak spaardoelen waarvoor je graag extra wilt besparen. Denk hierbij aan verbouwingen aan je huis, een auto, een vakantie of iets anders waar je heel gelukkig van wordt.

Maak een lijst van het liefst 3 spaardoelen. Zet deze spaardoelen vervolgens op prioriteit en hoeveel spaargeld je nodig hebt om het spaardoel te behalen.

Stap 2: Ga maandelijks sparen

Nu is het tijd om echt te gaan sparen. Je gaat niet enkel sparen wat er overblijft, maar gaat structureel sparen door na het ontvangen van je salaris direct te sparen. Om direct met de deur in huis te vallen, je moet volgens het Nibud minimaal 10% van je inkomen sparen.

Bereken daarom van hoeveel 10% van je netto inkomen (geld wat je ontvangt aan salaris) is. Is het nettoinkomen bijvoorbeeld € 3.500 dan moet je minimaal €350 per maand sparen.

Nadat jij je salaris hebt ontvangen moet je dit geld direct apart zetten. Doe je dit namelijk niet dan ga je dit geld ongetwijfeld uitgeven en dan schiet het sparen niet op.

Stap 3: Bepaal hoe je gaat sparen

Nu is het aan jou hoe je aan deze spaardoelen wilt sparen. Over het algemeen heb je twee verschillende keuzes.

  • Spaardoel voor spaardoel: Je begint bij het spaardoel met de hoogste prioriteit en als je dit doel hebt behaalt dan ga je naar het volgende spaardoel. Hiermee heb je het snelst resultaat.
  • Alle spaardoelen: Je maandelijkse spaargeld verdeel je over de verschillende spaardoelen. Dit kan met dezelfde inleg, maar ook met een andere verdeling. Zo je 50% van je inleg gebruiken voor je belangrijkste spaardoel, 30% voor de tweede en 20% voor het laatste spaardoel.

Het handige is dat je het sparen kan automatiseren en dat leg je ik precies uit in de volgende stap.

Stap 4: Van spaardoelen naar spaarpotjes

Dat je met spaardoelen gaat werken is waarschijnlijk al nieuw, maar hoe ga je dit omzetten naar de praktijk. Daarvoor is het handig om bij je spaarrekening verschillende spaarpotjes aan te maken.

Als het goed is hebt je maximaal drie spaardoelen en dat heeft een reden. Ga je met meer spaardoelen werken dan heb je te weinig focus en ga je nooit je spaardoel behalen.

Voor ieder spaardoel maak je een spaarpotje aan en stel je een bedrag in, hoeveel je wilt sparen. Dit bedrag wordt dan maandelijks automatisch naar dit spaarpotje overgemaakt.

Stap 5: Geen toegang tot je spaarrekening

Het klinkt gek, maar ontneem jezelf makkelijk toegang te krijgen tot je spaarrekening. Vaak zit je actieve betaalrekening gekoppeld aan je spaarrekening. Hierdoor kan je met je bankieren app ook je spaarrekening plunderen. In het verleden is dit vaak genoeg gebeurt en daarom bescherm jij hier zelf tegen.

Open een extra spaarrekening bij een andere bank en installeer geen bankieren app hiervan. Vanaf dan is het een stuk moeilijker om aan je spaargeld te komen waardoor je veel meer moeite moet doen om het eraf te halen. Al deze moeite is het vaak niet waard waardoor je spaargeld veilig blijft.

Stap 6: Vier de vooruitgang van je spaardoelen

Als je goed bezig bent dan wordt dit al gauw heel normaal. Het nadeel hiervan is dat je niet meer inziet hoe gaat je bezig bent. Daarom is het belangrijk om je eigen vooruitgang te blijven zien en af en toe te vieren.

Maak de vooruitgang van je spaardoelen inzichtelijk. Dit kan in een Excel, maar ook door een spaarbarometer op te hangen en deze iedere keer in te kleuren.

Soms moet je hoogtepunten vieren en zeker als je een groot spaardoel bezig bent. Moet jij bijvoorbeeld €10.000 sparen dan kan dit wel even duren. Maak daarom verschillende momenten aan om je vooruitgang te vieren. Vier je eerste €1.000 door een lekker ijsje te halen, Bij €2.500 je lievelingseten te koken en bij €5.000 een bezoek te brengen aan de biscoop. Je zult zien dat dit je motivatie ten goede komt en je op dit soort moment beseft waarvoor je het doet.