Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Onderhoudskosten Huis: Alle Kosten om je Huis te Onderhouden

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 17 mei 2021
  • Sparen

De onderhoudskosten aan je huis kunnen wel eens flink tegenvallen. In het begin zal je er niet zo mee bezig zijn, maar na verloop van tijd merk je dat je steeds vaker wat geld moet neerleggen aan kleine gebreken. Maar na 10 jaar worden deze kleine gebreken steeds groter en kunnen de kosten voor het onderhoud aan je woning wel eens flink tegenvallen.

Zelf kochten wij een woning waar ongeveer een 20 jaar oude keuken en badkamer in zat. Deze waren toe aan vervanging en dit kosten ons ruim €20.000. Dit is een behoorlijke kostenpost, maar dit wisten wij natuurlijk al voordat we het huis kochten. Wij hadden gelukkig voldoende budget om dit te kunnen, maar wat nou als dit niet het geval was?

Om deze reden is het belangrijk om te beginnen met het sparen voor het onderhoud aan je woning. Om met een goed plan te starten heb ik hieronder de belangrijkste kostenposten voor je samengevat zodat je een goed maandbedrag vrij kan maken voor dit onderhoud.

Wat kost het onderhoud van een huis?

Dat je moet sparen voor het onderhoud aan je huis is nu wel duidelijk, maar hoeveel precies?

De meeste huiseigenaren zullen met een bedrag van €300 per maand voldoende sparen om al hun onderhoudskosten te kunnen dekken. Gemiddeld spaar je dus €3.600 per jaar!

Nu hoor ik je denken, dat is wel erg veel?

Maar deze €300 dekt echt alle kosten die je als woningeigenaar hebt. Het onderhoud aan je cv-ketel, vervangen van kozijnen, een lekke dakgoot en het verbeteren van je woning. Ja dus ook één keer in de 10 a 15 jaar bijvoorbeeld een nieuwe badkamer!

Wel een kanttekening het gaat hier om een gemiddelde. Wil je heel specifiek voor jou woning een weten wat je moet sparen? Je kan ook 1% van je woningwaarde per jaar aanhouden. Heb je dus een woning van €250.000 dan kan je met €2.500 per maand voldoende hebben.

Alle onderhoudskosten aan je huis

Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn op alle onderhoudskosten van je huis. Daarom heb ik hieronder alle kosten die je kan bedenken onder elkaar gezet. Zo kan je zelf kijken wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden van je woning.

Let wel op als je een oude woning hebt, dat deze kosten vaak nog hoger uitvallen. Vaak hebben deze op een gegeven moment grotere verbouwen nodig waardoor de onderstaande kosten hoger uit zullen vallen.

Groot onderhoud

Met groot onderhoud versta ik het verbouwen van grotere ruimtes. Denk hierbij aan de badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer. Je zal na verloop van tijd iets aan deze ruimtes moeten doen. Een nieuwe vloer, het vervangen van het behang of de hele ruimte vernieuwen.

De badkamer en keuken zullen absoluut de grootste kostenpost zijn. Vaak gaan deze tussen de 15 a 20 jaar mee en zullen ongeveer €15.000 per ruimte kosten. Je zult dus een groot deel van je spaargeld gebruiken om deze ruimtes te vernieuwen.

Huis verduurzamen

Heb je een woning voor 1974 dan is het belangrijk om je huis op een gegeven moment te gaan verduurzamen. Dit gaat je niet enkel geld kosten, maar uiteindelijk ook een hoop geld besparen.

Zo hebben veel woningen die gebouwd zijn voor 1970 vaak slechte isolatie waarde. Het dak-, vloer- en muren isoleren is hier vaak echt nodig. De kosten zullen aardig oplopen, maar de besparing ook. Je gaat hier vooral besparen op je gaskosten!

Gemiddelde kosten voor deze drie komen uit op ongeveer €8.0000 tot €10.000. Maar je gaat ongeveer €1.500 per jaar besparen aan stookkosten. Op deze manier heb je dus met 7 jaar al je investeringen gedekt!

Heb je een woning na 1974 dan zijn ze vaak een stuk beter geïsoleerd worden, maar ook hier geldt dat je er wel naar moet kijken! Wil je hier je huis verduurzamen dan kan het interessant zijn om zonnepanelen of een warmtepomp te nemen. Dit zijn vaak hogere investeringen, maar dragen wel echt bij aan een energiezuinig huis.

Zeker zonnepanelen kunnen een groot verschil maken. Gemiddeld kosten zonnepanelen €4.000 en heb je direct een besparing van €780 per jaar! Je hebt dus in 6 jaar je investering terugverdient. Let wel op dit is met de huidige salderingsregeling.

huis verduurzamen besparingen 1024x555

Huis schilderen

Veel huizen hebben nog te maken met houten kozijnen. Dit betekent dat je ze ongeveer één keer in de zes jaar moet onderhouden en schilderen.

Gemiddeld kosten kosten de kozijnen van een een rijtjeswoning schilderen je ongeveer €3.000. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel kozijnen en ander houtwerk je hebt en daarom praat ik hier over een gemiddelde prijs. Vaak zeggen ze ook wel dat je €100 a €150 per kozijn kan rekenen.

CV (Verwarming)

De cv-ketel zorgt in veel huishoudens voor het warme water. Je cv-ketel onderhouden is ongelofelijk belangrijk, omdat je uiteindelijk niet wilt dat hier iets mee aan de hand is. Uiteindelijk zit er gas op de cv-ketel aangesloten en blijft het dus een gevaarlijk voorwerp in je huis.

Daarom is het belangrijk om één keer per jaar een onderhoudsbeurt te laten doen. Eenmalig onderhoud kost je ongeveer €80, maar dan moeten er geen grote gebreken zijn. Moeten er onderdelen vervangen worden dan zullen deze kosten hoger zijn.

Je kan er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. Ieder jaar komt er dan kosteloos een monteur het onderhoud doen en betaal je vaak enkel nog de materiaalprijs. Let wel op dat dit aan het contract ligt wat je afsluit. De kosten voor deze contracten liggen vaak tussen de €5 a €10 per maand

Dakgoten en regenpijpen

Een vaak vergeten element en daarom zet ik hem op de lijst. Dakgoten en regenpijpen zijn onzettent belangrijk om te onderhouden. In Nederland hebben we te maken met de nodige regen en het laatste wat je wilt is dat dit regenwater niet goed kan weglopen.

Zelf heb ik een onderhoudscontract voor mijn dakgoten en regenpijpen. Zij maken voor €40 per jaar mijn dakgoten schoon en regenpijpen schoon en maken het indien er iets defect is.

Onderhoud je jouw dakgoot niet goed dan kan het voorkomen dat deze volstroom met water en uiteindelijk kapot gaat. Belangrijk is dus om jaarlijks je dakgoten te laten schoonmaken om zo ophopingen van vuil tegen te gaan.

Tuin

De tuin wordt ook vaak vergeten bij de onderhoudskosten. Maar je wilt toch dat dit ook één keer in de zoveel tijd wordt bijgehouden. Zeker als je last hebt dat je tuin verzakt dan is het verstandig om dit bij te houden.

Gemiddeld kost een tuin bestraten je €30 per m2 zonder kosten van een tegel of extra zand. Heb je dus een tuin die je moet ophogen dan kost je dit dus al minimaal €2.000 aan enkel manuren.

Heb je een zonnewering dan is het verstandig als je deze ook meeneemt in je kosten. Vaak zal het doek na verloop van tijd minder worden en moet je een nieuw doek laten spannen of een nieuwe zonwering nemen. In beide gevallen is dit niet goedkoop en kan je maar beter sparen. Gemiddeld kosten een zonwering ongeveer €2.000

Sparen voor het onderhoud aan je huis

Waarschijnlijk is het toch even schrikken. Logisch, want die €300 per maand of 1% van je woningwaarde is gewoon een hele hoop geld. Maar dit bedrag is echt super reëel. Ik heb het nagerekend en ik kwam ook tot de conclusie dat dit een vrij normaal bedrag is.

Wil je sparen voor het onderhoud aan je huis en het ook volhouden? Hieronder heb ik een aantal tips hoe ik dat doe!

  • Verschillende spaarpotjes: Ik werk met verschillende digitale spaarpotjes en zo ook voor het onderhoud aan het huis. Zo heb ik een spaarpot voor “Groot onderhoud”, “Verduurzamen huis” en “Leuke verbouwingen”. Lekker overzichtelijk en zo is er altijd geld als er iets gedaan moet worden.
  • Bepaal bedrag per spaarpotje: Dit is wat lastiger, maar handig is om per spaarpot wat kosten op te schrijven. Zoek daarbij de kosten en bepaal hierop een maandbedrag wat je daarvoor zou moeten sparen.
  • Automatisch sparen: Wij zorgen ervoor dat ieder maand de spaarpotjes automatisch gevuld worden. Super handig, want je gaat na verloop van tijd wennen aan de vast afschrijving.
  • Maak er gebruik van: Heb je op een gegeven moment een mooi bedrag gespaard dan moet je er ook gebruik van maken. Gaat er iets stuk of moet het vervangen worden dan haal je het geld van het betreffende spaarpotje. Dit is namelijk het moment waarvoor je al die tijd hebt gespaard.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Negatieve rente? Dit kun je doen met je spaargeld
Kakebo: met Japanse Discipline Geld Sparen en Besparen
Hoeveel moet je iedere maand sparen? Volledig spaarplan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram