Een noodbuffer zorgt voor meer zekerheid in onzekere tijden. Denk hierbij aan het verlies van een baan, ziekte of opeens een gigantisch kostenpost. Die gebeurtenissen zijn vaak al vervelend genoeg, maar als je er ook het geld niet voor hebt dan is dat extra vervelend.

Zelf leggen wij iedere maand €150 in een noodbuffer. Dit is een buffer die ons beschermt tegen allerlei onvoorzienbare kosten. Zo kwam bij ons op een dag het water omhoog en bleek er een probleem met de riolering te zijn. Iets wat direct opgelost moest worden en niet even kon wachten tot er geld was. Gelukkig hadden wij de noodbuffer.

Iedereen zou een noodbuffer moeten aanleggen. Ben je hier nog niet mee bezig dan is het absoluut verstandig om te lezen waarom je met een noodbuffer moet beginnen. Ook jij kan te maken met onverwachte situaties en het laatste wat je dan wilt is financiële stress.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Wat is een noodbuffer?

Een noodbuffer is een bedrag op je spaarrekening die je kan gebruiken in tijden van nood. Dit zijn vaak onvoorzienbare maatregelen als ziekte, het verliezen van je baan of een noodsituatie die je niet kon voorzien.

Wat er precies onder valt, is natuurlijk echt aan jezelf. Maar eigenlijk maak je nooit gebruik van je noodbuffer. Klinkt gek, want waarom zou je hem dan opbouwen? Zoals de naam het al zegt, is het bedoelt voor nood. En wanneer is er nou echt nood in je leven?

Onderhoudskosten aan je huis, een nieuwe wasmachine, een vakantie of nieuwe kleding vallen hier bij ons niet onder. Tenzij er een extreme situatie ontstaat waardoor het niet anders kan.

Een noodbuffer is iets anders hoeveel spaargeld je moet hebben. Lees hier meer over hoeveel spaargeld je moet hebben.

Hoe groot moet je noodbuffer zijn?

Hoeveel je uiteindelijk in je noodbuffer moet hebben, is geheel aan jezelf. Natuurlijk zijn er wel een aantal tips en die ga ik hieronder met je delen.

Een noodbuffer is leeftijdsgebonden. Zo kunnen twintigers natuurlijk minder sparen als vijftiger. Daarnaast hebben jongen mensen vaak minder hoge kosten waardoor ze ook een minder hoge noodbuffer hoeven te hebben.

Over het algemeen kan je aanhouden dat je minimaal 3 maanden moeten kunnen rondkomen van je noodbuffer

Word je ouders dan is het verstandig om dit uit te bereiden naar 6 tot 12 maanden. Dit heeft vooralt te maken met dat je op latere leeftijd kwetsbaarder wordt voor risico’s zoals bijvoorbeeld baanverlies. Vaak duurt het dan langer om weer werk te vinden en is het wel zo fijn om voldoende geld te hebben.

Twintiger3 keer maandelijkse uitgaven
Dertiger3 tot 6 keer maandelijkse uitgaven
Veertiger6 tot 12 keer maandelijkse uitgaven
Vijftiger en zestiger12+ maandelijkse uitgaven

Tips voor het aanleggen van een noodbuffer

Hopelijk zie je de urgentie van het aanleggen van een noodbuffer. Om je te helpen bij het aanleggen van een noodbuffer heb ik hieronder mijn handigste tips voor je samengevat. Hopelijk heb je er iets aan

Ga automatisch sparen

Ik ben echt gek op automatisch sparen en jij kan dit ook doen. Bij je bank kan je digitale spaarpotjes gebruiken om maandelijks automatisch geld te sparen. Geef je digitale spaarpotje de naam “Noodbuffer” en stel een maandelijkse inleg in.

Het grote voordeel aan automatisch sparen, is dat je went aan deze kostenpost. Je gaat het uiteindelijk ervaren als al je andere kosten. Hierdoor zal dit geld dus eerste worden afgeschreven voordat je het kan uitgeven.

Bepaal je nood

Dit is vaak lastig, maar het is wel verstandig om (samen) te kijken naar wat er precies onder nood valt. Stel een aantal situaties voor en kijk of deze onder nood vallen. Hieronder heb ik een aantal situaties

  • Stel je vindt je werk niet meer leuk en wilt een andere baan. Is dit nood?
  • Je wasmachine gaat stuk en hebt op dat moment genoeg geld op je spaarrekening. Vallen de kosten hiervoor onder je noodbuffer?
  • Na een jaar hard werken ben je uitgeput en ben je toe aan vakantie. Op je rekening staat niets meer en ook je vakantiegeld is allang uitbetaald. Mag je gebruik maken van je noodbuffer?
  • Je huisdier wordt ziek en moet een ingreep krijgen die enkele duizenden euro’s kost. Mag dit uit het noodfonds?

Belangrijk is om verschillende van deze situaties door te nemen. Schrijf desnoods op wat er precies onder het noodfonds valt en wat niet.

Bepaal je uitgaven

In een noodfonds zit uiteindelijk minimaal drie maanden aan geld om van te leven. Belangrijk is om te weten hoeveel geld je precies uitgeeft. Dit kan je doen door te gaan budgetteren. Het grote voordeel van budgetteren is dat je direct weet waar al je uitgaven naartoe gaan en dat je dus ook kan zien waar je kan besparen.

Maandelijks meer besparen voor je noodbuffer

Veel mensen denken dat ze geen geld hebben om een noodbuffer aan te leggen en toch moet je er echt mee starten! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat zekerheid in nood erg prettig zijn en je zit echt niet te wachten op financiële stress.

Nadat je inzicht hebt in al je uitgaven, kan je beginnen met kosten verlagen of schrappen. Er zullen talloze uitgaven zijn die minder belangrijk zijn als je noodbuffer. Stel je dan ook de vraag bij iedere uitgaven, is deze uitgaven belangrijker als mijn noodbuffer?

Je kan waarschijnlijk veel meer geld besparen als je zelf denkt. Je moet enkel de urgentie inzien van een noodfonds en wellicht ga je zo wennen aan je besparingen dat je hierna het geld ergens anders voor kan gebruiken. Dingen die wel belangrijk kunnen zijn in je leven.

Gebruik financiële meevallers

Krijg je opeens geld terug van je energieleveranciers, de belastingdienst of een extra vergoeding van je baas? Dan is het natuurlijk super leuk om iets leuks te doen met dit geld. Toch raad ik je aan om (een deel van) dit geld te gebruiken voor je noodbuffer.

Deze bedragen kunnen je noodbuffer in één keer een flinke boost geven waardoor je sneller op niveau bent. Je weet namelijk nooit wanneer je te maken krijgt met nood.

Stop met uitstellen

Uitstelgedrag is volkomen normaal, maar wees je hier bewust van. Zeker als het gaat om iets wat voor later is en wellicht helemaal niet voorkomt, is het ontzettend moeilijk om de urgentie ervan in te zien.

Veel mensen leven in het nu en wat er later op het pad komt, zie je dan wel. Zorg dat je gaat begrijpen wat deze noodsituatie’s uiteindelijk voor impact op je leven zouden kunnen hebben. Uiteindelijk is dit de enigste manier om te begrijpen waarom je een noodbuffer moet aanleggen.

Het laatste wat je wilt is jezelf verwijten dat je in de goede tijden geen appeltje voor de dorst hebt bewaard. Stop met uitstellen en ga alsjeblieft aan de slag met een noodfonds. Het is absoluut de moeite waard, want iedereen gaat er mee te maken krijgen in het leven.

Denk na over….

Dit onderwerp ontlopen we het liefst natuurlijk zoveel mogelijk, maar het kan zomaar gebeuren dat je op een dag te horen krijgt dat je ongeneselijk ziek bent. Niemand wilt dit en je gunt het ook niemand, maar voor sommige is het de werkelijkheid.

Het laatste wat je dan wilt, is zorgen hebben over geld. Je wilt waarschijnlijk deze tijd zo goed mogelijk besteden en wellicht nog wensen uit laten komen. De noodbuffer is daar het ultieme redmiddel voor. Er is geen enkele reden te bedenken waarom jij je volledige noodbuffer niet zal besteden voor dit laatste traject.