Meer sparen begint bij controle krijgen op je slechte gewoontes. En geloof mij ook jij zit vol slechte gewoontes als het gaat om sparen. Jezelf op de korte termijn belonen is namelijk veel makkelijker als aan de lange termijn denken. Stop deze 6 slechte gewoontes en je zult zien dat je maandelijks direct meer gaat sparen.

Ga eerst sparen en ga daarna pas uitgeven

Wil jij goed worden met sparen? Dan is eerst sparen en daarna uitgeven de absolute basis. Je bent waarschijnlijk gewend om het overgebleven geld op je spaarrekening te zetten, alleen werkt dit simpelweg niet. Zolang er namelijk genoeg geld op je betaalrekening staat, geef je veel makkelijker geld uit. Je moet je budget dus beperken om uiteindelijk meer te kunnen sparen.

Ga daarom eerst sparen voordat je kan uitgaven. Hoeveel jij maandelijks moet sparen? Hou als vuistregel aan dat je 10% van je inkomen op je spaarrekening zet.

Stop betaling waar je niet van weet

Nog veel te vaak hoor ik mensen die opeens een betaling moeten doen, die ze even waren vergeten of waar ze geen rekening mee hadden gehouden. Neem als voorbeeld de auto die naar de garage moet, een verjaardagcadeau of plotseling uiteten. In de extreem dure maanden kan dat er behoorlijk inhakken. Toch hoor jij van de uitgaven op de hoogte te zijn en kan je hier gewoon rekening mee houden.

Een financieel overzicht maken, kan je hierbij helpen. Maar ook zoiets simpels als een agenda met afspraken doornemen, geeft al veel meer financieel inzicht. Voordat een maand start kan jij op deze manier al rekening houden met verjaardagen, etentjes en andere afspraken.

Voordat jij een euro uitgeeft van je salaris, ga je eerst geld apart zetten voor deze kosten. Je weet dat ze toch gaan komen ergens deze maand, dus kan je het maar beter apart zetten. Op deze manier hoef jij niet aan je spaargeld te komen.

Ga enkel winkelen met een doel

Je verveelt je even en gaat even lekker de stad in. Natuurlijk hartstikke fijn om even de deur uit te gaan, maar daar ga je ongetwijfeld aankopen doen die je helemaal niet hoeft te doen. Terwijl jij lekker rondkijkt, zijn er namelijk allemaal verleidingen die jou toch doen besluiten om wat te kopen. Op deze manier raakt jouw portemonnee leeg en jouw huis steeds voller.

Veel beter is om enkel te gaan winkelen met een lijstje! Het klinkt kinderachtig, maar schrijf van te voren op wat je nodig hebt. Als je dan de stad in gaat, koop je alleen wat er op het lijstje staat. Je gaat zoveel geld overhouden 🙂

Gebruik financiële meevallers als spaargeld

Een positieve financiële verassingen is altijd fijn! Nog voor je hebt ontvangen, bedenk jij je waarschijnlijk waaraan je het kan uitgeven. Maar stop deze gedachten direct, want je gaat het niet meer uitgeven. Financiële meevallers ga je namelijk op een spaarrekening zetten!

Structureel sparen zorgt ervoor dat je spaargeld maandelijks groeit, maar door de financiële meevallers kan je jouw spaargeld een injectie geven. Dit is erg fijn, want op deze manier kan je veel sneller naar een spaardoel werken.

Stop met je salarisverhoging uitgeven

De kans is groot dat je ook dit jaar een forse salarisverhoging krijgt. Wellicht is het noodzakelijk om dit geld te gebruiken om de oplopende kosten op te vangen, maar is dit niet het geval dan moet je stoppen met je salarisverhoging uit te geven.

Je bent zo gewend om steeds luxer te leven, dat je niet eens door hebt dat je ieder jaar meer geld gaat uitgeven. Je uitgaven groeien onopgemerkt mee met je inkomsten en dat is zonde. Vraag jezelf eens af of je echt gelukkiger bent geworden door meer geld uit te geven?

Is dat niet het geval, dan is het tijd om je salarisverhoging te gebruiken om meer te sparen. Je zult zien dat dit op de lange termijn veel meer geluk brengt.

Schrap slechte gewoontes/routines

In financieel opzicht waren de bovenstaande punten natuurlijk al slechte gewoontes, maar dit zijn de echte slechte gewoontes. Hierbij denk je waarschijnlijk direct aan roken, drinken of drugs, maar het is veel breder als dat alleen.

Heel langzaam zijn er in je leven tal van routines ontstaan, die je ongemerkt veel geld kosten. Denk maar eens na over de volgende voorbeelden

  • Je ben gek op series en films en dit begon bij een Netflix abonnement. Alleen zijn er inmiddels al veel meer streamindiensten waarop jij een abonnement hebt.
  • Als je naar je werk gaat dan stop je altijd even bij het tankstation voor een bak koffie. Maandelijks kost deze gewoontes je alleen ruim €50.
  • Je hebt geen zin om je brood te smeren in de ochtend en moet daarom iedere dag luncht halen. Kosten zijn €6 per dag en dat loopt dus op tot €120 per maand.
  • Je hebt ooit een abonnement genomen op boxershort, omdat je eentje gratis kreeg. Nu heb je al twee jaar iedere maand een boxershort voor €12 per maand. Een la vol met boxershorts die je niet eens allemaal draagt….

Voorbeelden zijn er genoeg, ga bij jezelf te raden wat jouw consequent geld kost waar je eigenlijk geen grip op hebt. Je moet veel bewuster van deze kosten worden en direct stoppen met deze gewoontes. Je gaat zoveel geld overhouden!