Hoeveel zakgeld geven aan je kind? Een vraag die voor veel ouders toch een beetje een dilemma is, want het is het begin van je kind om te leren omgaan met geld. Zakgeld geven aan je kind draagt absoluut bij aan de bewustwording van wat geld is en enkel dat is natuurlijk al goed

Zakgeld is veel meer als enkel wat geld geven aan je kind om iets mee te doen. Het is het begin van het gedrag met geld wat zij later zullen toepassen. Natuurlijk zijn daar veel meer factoren bepalend, maar zakgeld speelt daar absoluut een rol in.

Wil jij zorgen dat zakgeld een juiste invloed heeft op het gedrag van je kind met geld? In deze blogpost behandel ik niet enkel hoeveel zakgeld een kind kan krijgen, maar ook waarom zakgeld zo belangrijk is. Daarnaast is het ook super leuk hier met je kind(eren) mee bezig te zijn.

Wanneer zakgeld geven aan kind?

Kinderen zijn vaak op zeer jonge leeftijd al geïnteresseerd in muntjes. In eerste instantie gewoon als voorwerp en niet vanwege de achterliggende gedachten. Voor hun 6de jaar is geld vooral mooi of leuk, maar is de werking achter de munten nog niet helemaal duidelijk. Pas vanaf hun 6de jaar zullen ze langzaam begrijpen wat geld inhoud en de verschillende waarde begrijpen. Vanaf deze leeftijd is het zinvol om te beginnen met zakgeld.

Verwacht op 6 jarige leeftijd niet direct wonderen. In het begin zal het gewoon leuk zijn om het te krijgen en iets mee te kopen. Een besef van waarde is er op deze leeftijd nog niet en dat is ook helemaal niet erg. Het sparen en keuzes maken of ze iets willen kopen of niet komt pas op latere leeftijd. Ieder kind kent eerst een fase van uitgeven voordat het aankomt in de fase van sparen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Waarom zakgeld geven aan je kind?

Omdat we in een digitale tijd leven, zie je veel ouders steeds minder fysiek geld hebben. Toch is het voor kinderen goed om zakgeld te ontvangen in fysiek geld. Hierdoor leren ze dat er verschillende munten zijn, maar is het uitgeven van het geld ook direct zichtbaar. Er zullen in dat geval namelijk minder muntjes in hun spaarpot overblijven. Bij digitaal geld is dit minder zichtbaar, aangezien ze enkel wat getallen zien veranderen.

Geef jij je kind periodiek zakgeld dan gaat het zelfs op een gegeven moment rekening houden met dit geld. Vanaf dat moment zullen ze ook begrijpen dat geld sparen ervoor zorgt dat ze grotere of duurdere dingen kunne kopen.

Daarnaast speelt fysiek geld ook een belangrijke rol in rekenen. Natuurlijk niet direct op hele jonge leeftijd, maar uiteindelijk zullen ze iets geven en soms wat terug krijgen (wisselgeld). Nadat ze de verschillende munten herkennen, zullen ze uiteindelijk ook ermee leren rekenen.

Hoeveel zakgeld geven aan je kind?

Er is geen vast bedrag wat je jouw kind kan geven als zakgeld. Het belangrijkste is dat je zelf erachter staat en er een idee achter zit waarvoor het geld bedoelt is. Stel het kind hoeft er enkel snoepjes of speelgoed van te kopen dan kan dit bedrag lager zijn als wanneer het ook zelf cadeautjes moet betalen voor verjaardagsfeestjes.

Er is geen goed of fout hoe hoog en waarvoor het zakgeld gebruikt moet worden. Het belangrijkste is dat er een idee achter zit en dat het kind er iets van leert. Wil je toch weten hoeveel zakgeld er gemiddeld wordt gegeven dan is het beste om de tabellen van het Nibud kinderonderzoek uit 2018 te hanteren. Dit zijn de bedragen wat de meeste kinderen krijgen per leeftijd op de basis- en middelbare school.

Basisschool

Op de basisschool krijgen de meeste kinderen zakgeld per week. In deze leeftijd zullen veel kinderen nog niet goed om kunnen gaan met sparen. Geld wat ze krijgen gaat over het algemeen wat sneller op en door het per week te geven, leren ze sneller geld sparen.

LeeftijdZakgeld per week
5 jaar€0,50
6 jaar€1,00 –€1,40
7 jaar€1,00 – €2,00
8 jaar€1,00 – €2,00
9 jaar€1,10 – €2,00
10 jaar€2,00 – €2,30
11 jaar€2,00 – €2,30
12 jaar€2,30 – €3.00

Middelbare school

Vanaf deze leeftijd kan je makkelijk geld per maand gaan geven. Kinderen kunnen nu zelf goed afwegingen maken wat ze doen met het geld. Dit betekent niet dat je als ouders hier altijd mee eens bent, maar het kind begrijpt nu wel dat als het op is, er niets meer is.

LeeftijdZakgeld per maand
12 jaar€17 – €22
13 jaar€20 – €22
14 jaar€22 – €25
15 jaar€22 – €30
16 jaar€20- €25
17 jaar€22 – €26
18 jaar€21 – €26

Gebruik zakgeld voor financiële opvoeding

Zakgeld is het ideale middel om je kinder financieel op te voeden. Dit klinkt ontzettend streng, maar het is absoluut noodzakelijk. Op school gaan ze vrijwel niets leren over financiën en als je als ouder wilt dat ze wat houvast hebben dan is zakgeld een uitstekend middel.

Zakgeld is voor kinderen tot een jaar of 13 jaar vaak het enigste inkomen. Vanaf 13 jaar gaan sommige kinderen langzaam werken en zouden ze hun zakgeld aan kunnen vullen met een eigen inkomen. Tot 13 jaar is het ontzettend belangrijk om niet zomaar het zakgeld te geven. Uiteindelijk hebben ze later ook te maken met kosten, afspraken en omstandigheden.

Maak afspraken wat er bijvoorbeeld van dit zakgeld gedaan moet worden. Dit is ontzettend belangrijk om later misverstanden te voorkomen als het zakgeld op is. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk aan te geven hoelang zij moeten doen met het geld. Voor kinderen tot 10 jaar is het echt aan te raden om per week zakgeld te geven. Hierna kan je zelf bepalen of je dit per maand wilt gaan.

Noodzakelijk is om je kind te helpen bij het sparen. Heel veel kinderen zullen geld willen uitgeven aan allerlei leuke dingen. Logisch, want ieder kind is gek op snoep en speelgoed. Toch is het verstandig om ze soms te helpen herinneren aan wat er nog meer mogelijk is. Willen ze iets duurder wat zij nog niet kunnen kopen van hun zakgeld, laat ze er dan voor sparen. Maak het desnoods inzichtelijk door een kleurplaat te maken en in te kleuren hoever ze zijn met sparen.

Op nog latere leeftijd kan het verstandig zijn om ook met terugkerende kosten rekening te laten houden. Laat ze bijvoorbeeld hun eigen mobiele abonnement betalen, hun eigen kleding of een andere kostenpost wat vrijwel iedere maand terugkeert. Hierdoor weten ze dat er een deel van hun zakgeld enkel al opgaat aan vaste lasten.

Een vermogen opbouwen is iets wat je moet leren en rendement is daar essentieel bij. Het klinkt gek, maar heel veel volwassenen hebben dit fenomeen vaak veel te laat ontdekt. Door je kind hier bewust van te maken, weten ze wat het is en hebben ze de rest van hun leven de kans om er iets mee te doen. Laat ze bijvoorbeeld de keuze maken om een deel van hun zakgeld een x aantal maanden vast te laten zetten voor een paar procent rente.

Tip voor zakgeld geven aan je kind

  • Zorg voor een goede spaarpot waar je werkt met fysiek geld! Zeker kinderen die jonger dan 10 jaar zijn, werkt dit ontzettend goed. Hierdoor is het inzichtelijk en hebben ze iets fysieks wat ze bezitten.
  • Kies voor een vast bedrag en vaste periode dat je kind zakgeld ontvangt. Dit zorgt uiteindelijk voor het meeste rust en duidelijk en komt echt ten goede van je kind.
  • Zorg dat er duidelijke afspraken zijn wat er gedaan mag worden met het geld. Zet desnoods deze afspraken op papier en teken er samen met je kind voor. Zo maak je het direct inzichtelijk en kan je als het misgaat, laten zien wat de afspraken ook alweer waren
  • Zakgeld uitgeven is niet erg, maar je kind motiveren om te gaan sparen kan natuurlijk geen kwaad. Stel bijvoorbeeld eens de vraag of er niet iets groter is waarvoor die wilt sparen. Zo kan je kind langzaam wennen aan het idee dat er soms gespaard moet worden voor mooiere en grotere uitgaven.
  • Wil je ze motiveren om echt goed te worden in sparen? Maak een spaarmeter waar ze zelf kunnen zien hoever ze zijn door de meter steeds verder in te kleuren.