Hoeveel moet je iedere maand sparen? Of is een veel betere vraag, hoeveel kan je iedere maand sparen? Deze laatste vraag vind ik veel interessanten, want uiteindelijk zal dat je helpen minder stress te ervaren en meer te genieten van de kansen die dan ontstaan.

Geld uitgeven zat in mijn systeem tot ik drie jaar geleden bewust koos om mijn kosten naar beneden te brengen. Ik begon met eerste sparen en dan pas uitgeven. Zonder moeite spaarde ik opeens iedere maand €400 a €500 zonder enige moeite. Sindsdien is er meer structuur gekomen in hoe ik omga met geld en zonder dat dit ten kosten ging van geluk.

Jij kan ook veel meer sparen dan je denkt! Hoeveel je iedere maand kan sparen, ligt helemaal aan jezelf! Natuurlijk zijn er uitgaven, maar vaak is dit bedrag veel hoger als je zelf denkt. Ik leg je aan de hand van handige methodes, tips en informatie uit hoe je vandaag al kan starten met iedere maand honderden euro’s te sparen.

Hoeveel moet je iedere maand sparen?

Als je de website van het NIBUD doorleest dan zou iedereen 10% van hun inkomen moet sparen. Verdien je dus €2.500 per maand dan zou je €250 aan spaargeld apart moeten zetten.

Maar als je kijkt naar de 50/30/20 regel dan moet je geen 10%, maar zelfs 20% van je inkomen sparen. Je gaat bij dit principe ervan uit dat je 50% aan vaste lasten betaalt, 30% aan persoonlijke behoeftes uitgeven en 20% aan spaargeld.

Heb je nog geen structuur in je financiën dan is de 50/30/20 regel absoluut een handig methode. Het geeft direct structuur en is duidelijk hoeveel je overal aan mag uitgeven. Daarbij mag je nog 30% besteden aan persoonlijke behoeftes en dat is ontzettend belangrijk. Dit zijn namelijk de kosten die je leven leuker maken. Verzorgingsproducten, een dagje weg of nieuwe kleding.

Waarschijnlijk denk je nu dat 20% sparen onmogelijk is. Het is ook zeker niet makkelijk, want als je zonder overzicht geld blijft uitgeven dan ga je deze 20% absoluut niet halen. Je zal er dingen voor moeten laten en minder moeten kopen, maar je krijgt er nieuwe kansen voor terug

Als jij namelijk 20% van je inkomen gaat sparen dan kan je bouwen aan een financieel gezonde toekomst. Geen financiële stress, spaargeld aanleggen voor nood en een vermogen opbouwen om je dromen te verwezenlijken.

Stel jezelf de vraag niet ‘hoeveel moet je sparen iedere maand ?’, maar stel jezelf de vraag ‘hoeveel wil je iedere maand sparen?’

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Waarom is 20% sparen zo belangrijk?

Laat voorop staan dat niets moet! Alles is jouw eigen keuze, maar het is goed om te begrijpen waarom het belangrijk is om 20% van je inkomen te sparen.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen, dat ik met sparen niet enkel geld op een bankrekening zetten bedoel. Met sparen bedoel ik ook rendement maken op je geld door bijvoorbeeld te beginnen met beleggen. Dit is een groot verschil aangezien je geen rente ontvangt op je spaargeld en dus geen rendement kan maken. Met geld wat je belegt is dit wel mogelijk en maak je dus geld met geld.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een doel hebt om dit voor de te doen. Je gaat namelijk iedere maand een hoop geld apart zetten en dat doe je niet zonder reden. Zorg dat je een duidelijk doel voor ogen hebt, wat je uiteindelijk met dit geld wilt doen. Zo kan je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, maar ook sparen voor een wereldreis.

Natuurlijk is de zekerheid van voldoende vermogen met 20% sparen erg fijn, dit is alleen vaak niet de grootste reden om hieraan te beginnen. Het is het hoger gelegen doel om uiteindelijk te begrijpen dat deze 20% sparen en investeren per maand een groot verschil kan zijn in je latere leven.

Maar het is vooral het geluk waarvoor je 20% per maand wilt gaan sparen. Met 20% sparen per maand kom je namelijk op een bedrag uit wat op latere leeftijd een gigantisch verschil kan maken. Je kan bijvoorbeeld een vakantiehuis kopen, eerder stoppen met werken of die wereldreis te maken.

Zo start je met iedere maand sparen

Leuk die 20% sparen per maand, maar hoe ga je dat in hemelsnaam bereiken? Natuurlijk heb ik hierover nagedacht en daarom heb ik een stappenplan ontwikkeld die je helpt om iedere maand 20% te sparen.

Ja en ook mensen die onder modaal verdienen kunnen dit doel bereiken!

Maak een begin met sparen

Had ik al gezegd dat sparen niet altijd makkelijk zou zijn? Gelukkig is de eerste stap wel makkelijk. Je gaat namelijk een startbedrag nemen om vanaf nu maandelijks apart te zetten. Denk even niet na over de 20% regel of hoeveel je apart kan zetten. Je gaat een bedrag bedenken wat je zou willen sparen.

Dit bedrag zet je vanaf nu direct apart. Als je salaris binnenkomt dan stort je dit geld direct naar een rekening waar je niet makkelijk bijkomt. Het apart zetten is namelijk makkelijk, maar er vanaf blijven is een tweede.

Inzicht in je geld

In de vorige stap heb je een bedrag neergezet wat je maandelijks wilt sparen. Nu ga je jouw financiën erbij pakken en kijken of dit mogelijk is. Een confrontatie met je huidige financiën is vaak niet leuk, maar de eerste stap als je echt wilt gaan sparen.

Financieel inzicht creëren is een stuk makkelijk als jezelf denkt. Ik heb hierover geschreven in mijn artikel over budgetteren. Daarbij geef ik allerlei handige tips hoe je inzicht krijgt in je uitgaven.

Maar wil je direct aan de slag dan kan je ook gebruik maken van mijn zelfontwikkelde Excelsheet. Deze vind je in mijn winkel. Hier kan je al je uitgaven per maand invoeren, spaar- en belegdoelen aanmaken en direct gestructureerd werken aan je financiën.

Wist je dat ik drie keer per jaar budgetteer om inzicht te houden in mijn financiën. Zie ik iets vreemds dan pas ik dit direct aan in mijn uitgavenpatroon.

Automatisch sparen en spaardoelen

Ik ben echt een groot fan van spaardoelen in de vorm van digitale spaarpotjes. Dit zijn spaarpotjes die je in de app van je bank kan aanmaken. Hier kan je een eindbedrag instellen en aangeven of je automatisch wilt sparen.

En automatisch sparen is echt één van successen om meer te gaan sparen. Ik maak iedere maand op een vaste dag automatisch geld over naar mijn spaardoelen. Voordat ik überhaupt geld uit kan geven, heb ik dus al gespaard.

Waarschijnlijk is dit totaal het omgekeerde wat jij doet? Veel mensen sparen namelijk het geld wat zij maandelijks overhouden. Dit is een groot verschil met hoe ik spaar. Ik vind het belangrijk om een bepaald bedrag te sparen, van de rest mag ik leven en in de tussentijd hoef ik mij niet druk te maken over het spaargeld.

Dit spaargeld staat namelijk allemaal apart. Het beste zou zijn om dit spaargeld zelfs op een aparte rekening te hebben staan. Dus niet bij dezelfde bank als waar je ook je rekeningen betaalt.

Ga geld besparen om te sparen

Waarschijnlijk lukt het je op deze manier nog niet om 20% te kunnen sparen. Eerder heb je inzicht gecreëerd in je financiën en weet je wat je per maand kan sparen.

In deze stap ga je werken aan je doel om uiteindelijk 20% van je inkomen te sparen of beleggen. Hiervoor moet je eerste weten hoeveel 20% van je inkomen is. Verdien je bijvoorbeeld €2.500 dan moet je €500 sparen.

Het doel is om naar deze 20% toe te werken, dit gaat je dus niet in één maand lukken en dat hoeft ook niet. Om dichter naar dit doel te werken, ga je geld besparen. En nee dit betekent niet dat je geen leuke dingen meer kan doen of dat je niets nieuws meer kan kopen.

Hieronder heb ik een aantal stappen waarop je geld kan besparen zonder dat dit invloed hebt op je directe leven.

  • Hetzelfde maar goedkoper: Heel veel diensten en producten die je afneemt kan je elders goedkoper krijgen. Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier, stap dan eens over. Koop je al jaren je deo bij de supermarkt koop ze dan vanaf vandaag in de aanbieding.
  • Geld moet rollen: We zijn gewend om geld uit te geven. Van kind af aan krijgen we zakgeld om vervolgens aan allerlei spullen uit te geven. Van kleins af aan worden we getraind om geld uit te geven. Stop hiermee en train jezelf bewust te worden van al je uitgaven. Hou het desnoods bij in een schriftje.
  • Kopen maakt niet gelukkig: Heel vele mensen worden gewoon gelukkig van kopen, maar wist je dat dit geluk maar van hele korte duur is? Als je thuis bent, ben je vaak het gelukkig gevoel al kwijt. Stop dus met zomaar een dagje winkelen of even boodschappen doen.

Sparen maakt gelukkig

Wist je dat sparen gelukkig maakt? Niet dat de hoeveelheid geld je gelukkig maakt, maar wel de opties die je erdoor krijgt. Spaar je vrijheid bij elkaar door nu al aandacht eraan te geven.

Een simpel voorbeeld zal je waarschijnlijk overtuigen. Op dit moment doe je werk waar je een behoorlijk salaris mee verdient, maar heb je nagedacht of dit werk over 20 jaar nog steeds zo leuk is? Kan je dit werk dan nog wel doen?

Werk je nu niet aan een vermogen (vrijheidsbuffer) dan heb je over 20 jaar geen keuze. Je zal naar je werk moeten, want er moet brood op de plank komen. Je hebt al die tijd geld uitgegeven aan doelen die je niet het absolute geluk brachten

Doodzonde, want nu heb je jezelf de kans ontnomen om eerde te stoppen met je werken, minder te werken of ander werk te zoeken. De inkomsten kunnen tenslotte niet gemist worden.

Wat kan je bereiken met 20% sparen?

Nu is de grote vraag wat je met 20% sparen kan bereiken. Hiervoor is het belangrijk om eerst vast te stellen wat het inkomen is. In dit voorbeeld ga ik uit van een gemiddeld inkomen van een gezin met tweeverdieners. Ik ga hierbij uit van een jonger koppel van rond de 30 jaar die een inkomen hebben van €4.200 netto (Modaal inkomen ligt op €36.500 per jaar bruto per persoon)

Van deze €4.200 zou je dus 20% moeten sparen wat neerkomt op €840. Hierbij hou ik geen rekening met eventuele salarisverhogingen enz. om het voorbeeld makkelijk te houden.

Spaar je deze €840 per maand voor 20 jaar dan kom je uiteindelijk op €201.600

resultaat 20 jaar sparen 1024x555

Maar ga je niet enkel sparen, maar ook nog eens beleggen met dit geld dan zal dit vermogen nog veel sneller groeien. Hierbij ga ik uit van een gemiddeld rendement van 4% per jaar. Dit is een rendement wat je bijvoorbeeld al met een ETF jaarlijks zou kunnen behalen.

Met 4% beleggen per jaar en een maandelijks inleg van €840 kom je uiteindelijk op een vermogen van €312.170

resultaat 20 jaar beleggen 1024x555

Je ziet dat je met beleggen dus ruim €100.00 extra vermogen kan opbouwen. Natuurlijk zitten er altijd risico’s aan beleggen, maar over de afgelopen 100 jaar is beleggen ontzettend aantrekkelijk geweest.

Wil je zelf bereken wat jouw situatie kan opleveren? Maak dan gebruik van mijn rendement berekenen tool. Hier kan je aan de hand van je eigen gegevens berekenen wat voor vermogen je kan opbouwen.

Wat als je geen 20% per maand kan sparen?

Dat is natuurlijk helemaal geen enkel probleem! Er zijn genoeg mensen die alle moeite moeten doen om de huur en het eten te betalen. Dan is 20% sparen natuurlijk een gigantische opgaven.

De 20% is geen must, het gaat erom dat je inziet dat op jonge leeftijd beginnen met sparen, je later heel veel mogelijkheden geeft. Laat de 20% sparen regel je dan ook niet demotiveren. Doe jij ongelofelijk je best om maandelijks te sparen maar blijf je op enkele procenten hangen dan is het helemaal prima.

Het zal bijvoorbeeld niet voor iedereen mogelijk zijn om financieel onafhankelijk te worden door te sparen en beleggen. Dit is ook helemaal niet erg, want je kan er wel andere doelen mee bewerk stellen. Je kan bijvoorbeeld in dat geval minder gaan werken of een baan zoeken die wat minder betaalt, maar je veel leuker vindt.

Het doel is om klein te beginnen en met kleine stapjes omhoog te gaan. Stel je kan met 5% van je maandinkomen beginnen dan kan je dit de maand erop naar 6% verhogen. Bouw het langzaam iedere maand met 1% op tot je merkt dat je maandelijks structureel te kort hebt.

In dat geval kan je beter een stapje terug doen en wachten tot er meer inkomen zijn of uitgaven naar beneden gaan. Pas als één van de twee is gelukt, ga je weer een stapje omhoog met je spaarpercentage.