Hoeveel procent van je inkomen moet je maandelijks sparen? Krijg je het spaarpercentage omhoog dan ga je maandelijks meer sparen en geloof mij daar word je absoluut een gelukkiger mens van! Daarom hier alles over hoeveel procent sparen normaal is en hoe jij dit omhoog kan brengen.

Hoeveel procent sparen?

Het Nibud adviseert om minimaal 10% van je inkomen te sparen.

Dit klinkt niet direct extreem veel, maar kan in de praktijk toch een behoorlijk bedrag zijn. Stel jullie inkomen is €3.500 per maand, dan moet minimaal €350 naar je spaarrekening. Voor sommige geen enkel probleem, terwijl andere geen idee hebben hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Maar een nog mooier spaarpercentage is 20%. Dit is volgens de bekende 50/30/20 methode de perfecte spaarpercentage. Aan de hand van 20 jaar onderzoek is dit percentage zorgvuldig tot stand gekomen.

Dit zou in de praktijk betekenen dit met een inkomen van €3.500 dat je €700 moet sparen. En dit is een bedrag, wat voor veel mensen met dit inkomen, onhaalbaar lijkt. En ook in de praktijk blijkt een spaarpercentage van 20% een echte uitdaging.

Waarom je spaarpercentage verhogen?

Bijna iedereen groeit op met het idee dat je inkomen de basis bied voor je uitgaven. Groeit je inkomen dan groeien je uitgaven mee. Maar wil jij je spaarpercentage verhogen dan gaat dit niet op. Je zult simpelweg minder geld moeten uitgeven om uiteindelijk meer te kunnen sparen.

Dit klinkt ontzettend saai, maar je spaarpercentage levert je ook ontzettend veel op. Je spaarrekening zal zich namelijk sneller als ooit tevoren en daarnaast kan je jouw vermogen nog sneller laten groeien door wat geld op een beleggingsrekening te zetten. Je gaat dus gewoon veel meer vermogen opbouwen en wie wilt dat nou niet?

resultaat spaarpercentage verhogen.png 1956w

In de grafiek hierboven kan je het resultaat zien je spaarpercentage verhogen. Met een inkomen van €3.500 per maand en een spaarpercentage van 10% bouw je na 10 jaar een vermogen op van €42.000. Kan jij het spaarpercentage met 1% verhogen dan ligt dit vermogen op €46.200. Kan je dit verhogen naar 12% dan is je vermogen €50.400. Een aanzienlijk verschil voor slechts 1 of 2 procent meer sparen.

Hoe hoog ik jouw spaarpercentage?

Als eerste is het leuk om te weten wat je spaarpercentage is. Schrik niet, want als je hier nog nooit mee bezig bent geweest dan kan dit wel eens tegenvallen. Dit gaat waarschijnlijk de eerste keer worden dat je bewust gaat worden van je spaargedrag.

Je kan het spaarpercentage op de volgende manier berekenen: (Je maandelijkse spaargeld / Het netto inkomen) * 100 = Spaarpercentage

Stel je inkomen is €3.500 en je spaart €300 per maand dan is je spaarpercentage 8,6%. De formule ziet er dan zo uit: (300 / 3500) * 100 = 8,6%

Hoe kan je het spaarpercentage verhogen?

Natuurlijk wil jij jouw spaarpercentage verhogen, dat is ook wat ik maandelijks probeer! So let’s go en laten we ermee aan de slag gaan. Meer sparen is ontzettend leuk en levert je ook hartstikke veel op.

  1. Begrijp je inkomen en uitgaven: Weet precies hoe jij er financieel voorstaat. Alleen dan kan je financiële keuzes maken en uiteindelijk meer geld overhouden om te sparen.
  2. Hoeveel spaar je nu? Kijk naar je spaargeld over de afgelopen maanden en bepaal hoeveel je maandelijks spaart. Vanaf nu kan je ook jouw spaarpercentage berekenen.
  3. Bepaal een doel: Wil je meer sparen moet er een reden voor zijn, enkel je spaarpercentage verhogen is niet voldoende. Ga bij jezelf te raden waarom je meer spaargeld en vermogen wilt en formuleer een doel.
  4. Schrap op uitgaven: Nu je een doel hebt kan je keuzes maken om op bepaalde doelen te bezuinigen. Begin bij maandelijkse uitgaven en ga daarna kritisch kijken naar eenmalige uitgaven. Deze laatste zijn het moeilijkst om grip op te krijgen.
  5. Doe het iedere maand een beetje beter: Rome is niet in één dag gebouwd en nu ga je ook niet direct naar 20% spaarpercentage. Door het iedere maand iets beter te doen, groeit je spaarpercentage en dat is het uiteindelijk het doel. Stapje voor stapje kom je er vanzelf.