Hoeveel is het gemiddeld spaargeld en wat moet je echt hebben? Een vraag die ontzettend vaak voorbij komt en logisch, want hoeveel spaargeld is nou eigenlijk voldoende? Wij gaan in op deze vraag en het zal je verbazen hoeveel je eigenlijk zou moeten sparen om al je kosten op te vangen.

Natuurlijk is er op deze vraag geen éénduidig antwoord. Voel jij je bijvoorbeeld prima zonder spaargeld dan is het helemaal prima. Maar de risico’s zijn dan ook groter waardoor je wellicht in de toekomst voor wat uitdagingen komt staan. Om dit te voorkomen is spaargeld handig en wij nemen je bij de hand hoeveel je precies moet sparen!

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Hoeveel gemiddeld spaargeld moet je hebben?

Zelfs deze vraag is ontzettend lastig! Dis is namelijk afhankelijk van je inkomen, maar ook je leeftijd. Je kan je voorstellen dat oudere mensen langer de tijd hebben om te sparen en dus vaak wat meer spaargeld hebben.

Gemiddeld moet je minimaal €7.200 aan spaargeld hebben. Dit geldt voor gezinnen met een kind en een eigen koopwoning. Ben je alleenstaande en heb je een een huurwoning dan kan je al voldoen met €4.000 per maand aan spaargeld

Om je antwoord op deze vraag te kunnen geven, heb ik bij het Nibud verschillende berekeningen gemaakt. Hierbij heb ik verschillende gezinssamenstellingen en situaties ingevoerd. Hieronder een tabel met de bedragen hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben.

SamenstellingInkomenWoningMinimaal spaargeld
Gezin met één kind€3.500Koopwoning (WOZ: €250.000)€8.500
Gezin met twee kinderen€3.500Koopwoning (WOZ: €250.000)€8.900
Alleenstaande met 1 kind€2.000Huurwoning€ 4.100
Alleenstaande met 1 kind€2.000Koopwoning (WOZ: €200.000)€ 6.300
Gezin met twee pubers€5.000Koopwoning (WOZ: €400.000)€10.650

Ik heb de auto hier niet in meegenomen. Volgens het NIBUD moet je dan ook sparen om je auto te vervangen. Dit is naar mijn idee een veel te hoog bedrag en ligt echt aan de situatie.

Het Nibud adviseert 10% van je netto inkomsten maandelijks te sparen

Je spaargeld laten groeien

Nu je weet hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben, is het ook leuk om te kijken hoe jij je spaargeld kan laten groeien. Natuurlijk is geld besparen een belangrijke stap, maar ook de juiste keuzes maken om dit geld te laten groeien.

Daarom heb ik hieronder een lijst met handig aanbieders. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld meer inzicht te krijgen in je uitgaven, maar ook om bijvoorbeeld je spaargeld op een veilige manieren te laten groeien.

Mijn toplijst
13.png
Voordelen
  • Volwaardig huishoudboekje
  • Bespaar direct op je uitgaven
  • Gratis te downloaden
9.png
Voordelen
  • Kies de spaarvorm die bij jou doelen past
  • Zoveel spaarrekeningen als je zelf wilt
  • Werk met spaardoelen om sparen makkelijker te maken
14.png
Voordelen
  • Sparen met 1,5% rente per jaar
  • Welkomstbonus tot €100
  • Europa's grootste spaarbemiddelaar

Gemiddeld spaargeld per leeftijd

Leuk dat gemiddeld spaargeld, maar dit zegt natuurlijk helemaal niets! Spaargeld is namelijk echt afhankelijk van de tijd dat je ermee bezig bent. Natuurlijk speelt de hoogte van bijvoorbeeld je maandelijks spaargeld een rol, maar vooral de tijd is doorslaggevend.

Het grootste deel van de huishoudens heeft ongeveer €14.000 spaargeld op de rekening staan. Dit is niet het gemiddelde, maar wat het grootste deel van de Nederlanders ongeveer op hun rekening hebt staan. Het gemiddelde spaarbedrag ligt namelijk veel hoger. Dit ligt namelijk op €40.000, maar dat bedrag is vooral zo hoog door het wat meer vermogende groep mensen in Nederland.

In de tabel hieronder zal je dat ook zien. Hogere leeftijdsgroepen hebben gewoonweg meer spaargeld.

LeeftijdGemiddelde spaarbedragSpaargeld gemiddelde Nederlander
Tot 25 jaar€ 7.700€ 2.600
25 tot 35 jaar€ 15.000€ 6.000
35 tot 45 jaar€ 25.600€ 10.100
45 tot 55 jaar€ 41.000€ 15.300
55 tot 65 jaar€ 53.300€ 19.800
65 tot 75 jaar€ 59.300€ 23.100
75 tot 85 jaar€ 58.700€ 23.600
85 jaar of ouder€ 62.700€ 24.400
Gegevens komen van Statline (CBS)

Hier geldt weer dat het gemiddelde spaarbedrag een stuk hoger uitvalt als het spaargeld van de gemiddelde Nederlander. Het “Spaargeld gemiddelde Nederlander” is hierdoor veel veel huishoudens een betere maatstaaf. Dit is namelijk het bedrag wat echt de gemiddelde Nederlander op hun spaarrekening heeft staan.

Zo bereken je hoeveel spaargeld je moet hebben

Leuk al die gemiddelde cijfers, maar daar heb je natuurlijk niets aan! Je wilt weten hoeveel spaargeld je precies moet hebben. Daarom gaan we berekenen hoeveel spaargeld je moet hebben en dat is een stuk makkelijker als je zou denken.

Vul per categorie hieronder jouw gegevens in en je komt direct op een bedrag uit wat het beste is voor jou. Kortom laten we kijken hoeveel je precies moet sparen voor een mooie toekomst.

Spaargeld voor woning

Heb je een koopwoning dan zal deze onderhouden moet worden. Denk hierbij aan je kozijn die bijgehouden moeten worden, het onderhoud van je cv-kelel of wanneer er bijvoorbeeld waterschade is. Ongelukken zitten vaak in een klein hoekje en dan is het wel fijn om wat achter de hand te hebben.

Een goede vuistregel is om 1% van je WOZ waarde te sparen voor onderhoud aan je woning. Is je woning dus €300.000 waard dan moet je dus €3.000 hiervoor apart zetten.

Spaargeld voor (huishoudelijke) apparaten

Er kan altijd wat stuk gaan in huis. Je wasmachine, droger, televisie of oven. Alle elektrische apparaten zijn op een gegeven moment aan vervanging toe. Soms zelfs wanneer je het niet verwacht. Sterker nog vaak gaan ze stuk op het moment dat je het even er niet bij kan hebben. Kortom spaar ervoor, want het kom nooit uit.

De kans is klein dat alles tegelijk stuk gaat, maar hou toch rekening met een bedrag van €5.000. Dit is dan het geld wat je kan gebruiken wanneer er apparaten of meubels stuk gaan.

Spaargeld voor auto

Heb je een auto dan moet je hier absoluut rekening mee houden. Eerder schreef ik al dat het belangrijk is om voor je auto een digitaal spaarpotje aan te maken. Maar dit is vooral voor het onderhoud aan je auto. Natuurlijk moet je daar altijd een minimum bedrag voor hebben, maar je moet ook bijvoorbeeld sparen voor als je auto echt stuk gaat.

Je moet dus voor je auto twee spaarpotjes hebben. Spaargeld voor het onderhoud van je auto (€1000) en spaargeld om een nieuwe auto te kopen als deze stuk gaat. Dit bedrag is dus afhankelijk aan wat jij een goede vervanging vind

Spaargeld voor kind(eren)

Kinderen zijn vaak een stuk duurder als je zelf zou denken. Wat dacht je van zwemles, maar ook wanneer zij naar op latere leeftijd naast school gaan. De basisschool en middelbare school zijn gratis, maar vanaf de hogere school kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Studeren is duur en wil je dat je kind kan studeren of bijvoorbeeld een rijbewijs kan halen dan kost dit een hoop geld. Zo betaal je in totaal ongeveer €10.000 aan alleen schoolkosten voor je HBO. Dit is alleen het collegegeld zonder eventuele kosten van boeken enz.

Spaargeld voor onvoorziene rekeningen

Hoeveel inzicht je ook in je financiële situatie hebt het kan altijd gebeuren dat er onverwacht een rekening op de mat valt. Een energierekening die hoger uitvalt, een extra tandarts bezoek of de Belastingdienst die opeens met een aanslag komt.

Wil je deze kosten opvangen dan kan je het beste €1.000 hiervoor apart zetten.

“Fuck you”spaargeld

Persoonlijk ben ik gek op “Fuck you” spaargeld. Ik zou iedereen aanraden om direct te starten met dit spaargeld. Dit is het geld wat je nodig hebt om een x aantal maanden al je vaste lasten te betalen. Dus je hypotheek, energie, zorgverzekering enz.

Ik noem het “Fuck you” spaargeld, omdat het geld is wat je kan gebruiken als je wilt stoppen met je werk. Je kan je ontslag indienen en weet dat je in ieder geval een x aantal maanden vooruit kan. Ook super handig in deze tijd waarbij de ontslagen wat sneller vallen.

Persoonlijk heb ik voor 6 maanden “Fuck you” spaargeld. Je kan dan een half jaar overbruggen zonder je zorgen te maken of je in je rondkomt.

Hoeveel spaargeld mag je belastingvrij hebben?

Goed nieuws! Vanaf 2021 is het spaargeld wat je mag hebben zonder dat je er belasting over betaald behoorlijk verhoogd. Een alleenstaande mag €50.000 spaargeld hebben en een koppel €100.000. Alles wat je boven dit bedrag hebt moet je belasting over betalen.

Eerlijk is eerlijk heeft niemand €100.000 spaargeld nodig en zou het juist zonde zijn als je zoveel geld op de bank hebt staan. Heb je het spaargeld wat je nodig hebt achter de hand dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen voor de lange termijn.