Digitale spaarpotjes maken sparen makkelijker en een stuk leuker. Het is de ideale manier om met inzicht te sparen voor bepaalde doelen. Zo heb je altijd voldoende geld om uiteindelijk grote kostenposten op te vangen of dromen waar te maken.

Jaren spaarde ik al mijn geld op één grote hoop. Al gauw leek dit heel wat tot kosten zich voor deden en het spaargeld wat sneller opging als gedacht. Digitale spaarpotjes zorgde ervoor dat ik niet alleen wist hoeveel ik wou sparen, maar ook dat ik maandelijks meer ging sparen.

Ik leer je hier alles over het succes van digitale spaarpotjes. Maar nog veel belangrijker om het vol te houden en er ook daadwerkelijk iets aan te hebben. Daarom leggen we onder meer uit wat voor digitale spaarpotjes je zou kunnen aanmaken en geven we de beste tips om hier succes me te hebben.

Waarom gebruik maken van digitale spaarpotjes

Sparen met digitale spaarpotjes is een stuk makkelijk, leuker en motiverender dan enkel een spaarrekening. Kortom wil jij jezelf motiveren om meer te sparen dan zijn digitale spaarpotjes een aanrader.

Met digitale spaarpotjes kan je een spaardoel aanmaken waardoor je direct meer overzicht krijg in je spaargeld. Het grote voordeel is dat je hierdoor altijd wordt herinnert waarvoor je spaart. Kortom je komt minder snel aan dit spaargeld aangezien het voor een ander doel is gereserveerd.

Een ander groot voordeel vind ik dat het absoluut motiverend werkt. Je kan bijvoorbeeld een doel aanmaken wat je maximaal wil sparen in een digitaal spaarpotje. Het leuke is dat je dan kan zien hoever je bent en kan je dus ook je voortgang maandelijks bijhouden.

digitale spaarpotjes overzicht 1024x555

Hoe werken digitale spaarpotjes?

Digitale spaarpotjes zijn super makkelijk. Als je internetbankieren hebt dan kan je dit heel makkelijk doen door naar je spaarrekening te gaan. Hier kan je kiezen voor een digitaal spaarpotje of spaardoel aanmaken. Het ligt eraan welke bank je hebt en hoe ze dit noemen.

Als je deze aanmaakt dan kan je een naam invoeren, afbeelding uploaden en spaardoel opgeven. Ik ben fan van allemaal, want ze werken echt. De naam maakt duidelijk waarvoor je spaart, de afbeelding maakt het inzichtelijk en door een spaardoel maak je het concreet.

Daarnaast zorg ik ervoor dat ik automatisch deze spaarpotjes aanvul. Maandelijks stort ik een vast bedrag in deze spaarpotjes. Dit kan je heel makkelijk automatisch opgeven als je het spaarpotje aanmaakt. Het grote voordeel is dat er dus als geld in het spaarpotje komt voordat jij het kan uitgeven.

Maak je een spaarpotje of spaardoel aan dan maak je geen extra spaarrekening aan. Het maakt deel uit van je spaarrekening en is een gratis functie bij alle banken.

Welke digitale spaarpotje zijn handig?

Voor we ingaan op hoe je succesvol kan omgaan met digitale spaarpotjes is het handig om te weten welke handig zijn. Natuurlijk is dit geheel je eigen keuze, maar de onderstaande digitale spaarpotjes zijn over het algemeen voor iedere handig!

  • Vakantie: Dit is absoluut een must! Vakantie is de ideale manier om even heerlijk te ontspannen en daar mag best wat geld aan gespendeerd worden. Door maandelijks wat opzij te leggen, zal je merken dat je sneller op vakantie gaat.
  • Onderhoud: Heb je een eigen woning dan zal hier ieder jaar wel iets gedaan aan moeten worden. De kozijnen schilderen, iets dat kapot gaat of een keer een andere kleur op de muur. Heel fijn als je hier een mooi spaarpotje voor hebt.
  • Vrij spaargeld: Dit is ook wel het traditionele spaargeld. Het geld wat je nodig hebt als je een keer iets moet aanschaffen of laten doen waar je geen rekening mee had gehouden. Essentieel en voor ieder huishouden noodzakelijk
  • Voor later: Persoonlijk heb ik hier geen spaarpotje voor, maar als je van zekerheid houdt dan is dit wel een aanrader. Wanneer je jong bent dan is het slim om voor je oudere dagen te sparen. Persoonlijk beleg ik voor mijn oudere dag, maar dat is voor iedereen anders.
  • Voor de kinderen: Super handig is om voor je kind te gaan sparen. Krijg je kleintje zorg dan dat je maandelijks een klein bedrag spaart voor als ze wat groter zijn. Hier kan je dan bijvoorbeeld school, zwemmen of andere grotere uitgaven mee financieren.

Tips voor succes met digitale spaarpotjes

Natuurlijk wil je nu weten hoe je het nou succes kan hebben met digitale spaarpotjes. Met deze tips laten we je zien dat sparen ontzettend leuk kan zijn en dat je ook echt iets hebt aan je spaargeld. Hieronder de beste tips.

Maak het “smart”

Sparen is voor veel mensen heel erg moeilijk en daarom is een absolute tip om het SMART te maken. Dit is de afkorting voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Kort gezegd komt dat hier op neer.

  • Specifiek: Zorg voor een duidelijk naam
  • Meetbaar: Veel banken hebben een balkje hoever je bent bij je spaardoel. Super makkelijk en motiverend.
  • Acceptabel: Stel je spaardoelen af op je inkomen. Zeker als je teveel spaart kan dit ten kosten gaan van het leefgeld waardoor je leefgeluk achteruit gaat.
  • Realistisch: Sparen kost tijd en geeft dit ook. Je hoeft morgen niet direct je doel te bereiken. Zorg dat je goed nadenkt hoeveel ieder spaarpotje waard is en hoe snel je een doel wilt bereiken.
  • Tijdgebonden: Motivatie is het allerbelangrijkst en resultaat is daar noodzakelijk bij. Spaar je voor iets zorg dat je dit dan ook doet als je het doel bereikt.

Niet teveel spaarpotjes

Zelf heb ik vijf spaarpotjes en dat is voor ons prima. Het houdt het overzichtelijk en geeft voldoende dekking om onvoorziene of grote uitgaven te dekken. Het voordeel aan minder spaarpotjes is namelijk dat ze sneller groeien. Dit werkt motiverend waardoor het makkelijk vol te houden is!

Heb je nou meer dan vijf spaarpotjes? Kijk dan of je spaarpotjes kan samenvoegen. Je kan bijvoorbeeld onderhoud aan je auto en huis apart doen of in één digitaal spaarpotje doen.

Eerst sparen dan leven

De gouden tip als je echt wilt sparen is dat je eerst je spaargeld apart zet en dan pas gaat leven. Kortom zorg dat je eerst het geld maandelijks op je spaardoelen (laat) storten voordat je het aan andere dingen kan uitgeven. Ik doe het bijvoorbeeld de dag nadat mijn salaris gestort is.

Een absolute tips is om automatisch geld te laten storten op je digitale spaarpot

Geniet van je digitale spaarpotjes

Sparen is leuk en helemaal als je dit inzichtelijk doet met digitale spaarpotjes. Heb je even financiële motivatie nodig dan is het helemaal niet erg om even naar je spaarpotjes te kijken! Heerlijk even op de bank genieten waar je zo hard voor werkt.

Meer sparen mag altijd!

Als je het goed inricht dan laat je automatisch het geld op je digitale spaarpotjes storten. Super handig, want hierdoor spaar je iedere maand automatisch. Maar dit betekend niet dat je niet meer mag sparen? Heb je een financiële meevaller zorg dan dat je dit gebruikt voor je spaardoelen.

Hou je geld over aan het einde van de maand? Stort dit op je spaarrekening! Niets is zo fijn om weer op nul te beginnen bij de start van een nieuwe maand

Geef je spaardoelen een beeld

Bij sommige digitale spaarpotjes kan je een foto uploaden. Persoonlijk vind ik het erg fijn om daar gebruik van te maken. Weet je waar je vakantie naartoe gaat en heb je daar een digitaal spaarpotje voor. Maak dan een foto van je nieuwe bestemming dan weet je waar je het voor doet.

Ditzelfde geldt natuurlijk voor je andere spaardoelen. Heb jij een droomhuis waarvoor je wilt sparen? Niets werkt zo motiverend als dat huis te zien en daar een mooi bedrag bij te zien.

digitale spaarpotjes visualiseren 1024x555

Gebruik het ook echt!

Sparen geeft een goed gevoel en zeker als je het ziet groeien. Het directe nadeel is dat je het bijna zonde gaat vinden om het van je spaarpotje af te halen. Maar je bent aan het sparen voor een bepaald doel en wanneer dit voordoet dan moet je er ook gebruik van maken!

Je zal zien dat het een ontzettend fijn gevoel geeft als je het geld gebruikt waarvoor het bedoelt is. Dit geef je in de toekomst weer voldoende motivatie om het weer op te bouwen. Uiteindelijk geeft niet het bedrag, maar wat je ermee doet het plezier.

Doe het samen

Niet is zo fijn om samen te sparen, want alleen dan kan je het volhouden. Wanneer je de digitale spaarpotjes aanmaakt doe dit dan samen met je partner (als je deze hebt). Samen kan je bepalen wat belangrijk voor jullie is en kan je beide behoeftes in de spaarpotjes kwijt.

Heb je kinderen dan kan je deze ook een beetje erbij betrekken. Zij hoeven niet te weten waar en hoeveel je spaart, maar je kan ze bijvoorbeeld wel helpen met een eigen spaarpotje voor hun doel.

Evalueer ieder jaar

Het einde van het jaar is de perfecte tijd om te kijken wat er allemaal is gebeurt. Dit geldt ook om je spaargeld en dus je digitale spaarpotjes. Evalueer of het is gelopen zoals je had bedacht, maar ook wat je nog allemaal zou kunnen aanpassen. Is iemand meer gaan verdienen dan kan je bijvoorbeeld kijken of je het spaargeld iets kan verhogen. Kortom tijd om de messen te slijpen en even keuzes te maken.

Overweeg ook alternatieven

Ook op digitale spaarpotjes zit nauwelijks tot geen rente. Kortom heb je geld wat je al hele lange tijd op een spaarpotje hebt staan dan kan je overwegen om iets anders ermee te doen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je ‘oude dag geld’ te investeren zodat het geld ook weer geld maakt. Kies hierbij natuurlijk altijd een risico wat bij jou past.