Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Door 50 30 20 Regel Ruim €9000 per jaar Sparen

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 14 april 2021
  • Sparen

Heb jij wel eens van de 50 30 20 regel gehoord? Nee, dan is dit echt iets voor jou! Ik ga je namelijk uitleggen hoe je met de 50 30 20 regel ruim €7000 per jaar kan besparen!

Zelf maak ik ook gebruik van de 50 30 20 regel zonder dat ik het wist! Sinds vorig jaar ben ik bewust gaan leven en meer gaan sparen en beleggen. Kortom meer grip op de uitgaven om zo meer geld over te houden

De 50 30 20 regel helpt je op een duidelijk manier grip te krijgen op je budget. Nee je hoeft niet overal potjes voor te maken, maar aan de hand van drie richtlijnen kan je al flink besparen! Hieronder leg ik precies uit hoe en waarom je vandaag hier nog mee zou moeten starten.

Wat is de 50 30 20 regel?

De 50 30 20 regel is een manier van budgetteren. Je mag 50% van je uitgaven besteden aan vaste lasten, 30% aan persoonlijke behoeftes en 20% om te sparen.

Ooit werd dit principe bedacht voor het bedrijfsleven, maar het is uitermate goed toepasbaar in het normale leven. Zeker als je begint met budgetteren dan is dit een fijn principe.

De kracht van deze manier van sparen is dat je waarschijnlijk veel meer spaar dan nu, maar er nog een goede verhouding is met de rest. Je houdt dus voldoende geld over voor je vaste lasten, maar kan ook nog genoeg leuke dingen doen.

Spaar je nog geen 20% van je maandbedrag dan moet je natuurlijk ergens concessies maken, maar je zal zien dat dit vaak uitgaven zijn die je ongemerkt doet en prima kan missen.

50 procent voor vaste lasten

We beginnen met de grootste kostenpost en dat zijn je vaste lasten. Dit zijn de kosten die je moet maken om je te kunnen leven.

Denk hierbij aan je hypotheek/huur, energiekosten, boodschappen, verzekeringen, belastingen en vervoerkosten.

Eigenlijk de enigste kosten die niet maandelijks gelijk zijn, zijn je boodschappen. Daarom is het belangrijk om hier echt een maximaal bedrag voor te reserveren. Hou deze kosten dan ook goed in de gaten!

30 procent voor persoonlijke behoeftes

Ja dit zal voor veel mensen even schrikken zijn, want dit is het budget wat je leven zo leuk maakt. Is 30% wel genoeg en kan je daar wel van rondkomen. Laten we eerst kijken wat hier allemaal onder valt.

Leuk of niet, meer eigenlijk alles wat met je behoeftes te maken heeft valt hieronder. Denk hierbij aan kleding, elektronica, hobby, uitjes en vakanties.

Begin je al zenuwachtig te worden of je dit wel redt? Laten we zeggen dat het netto inkomen van jullie €3.800 per maand is. Dan mag je dus €1.140 besteden aan je behoeftes wat toch een aardig besrag is.

Om ervoor te zorgen dat je nou niet direct al het geld opmaakt op de eerste dag, zou ik aanraden om het naar een weekbedrag om te rekenen.

Betekend dit dat je iedere maan dit volledige bedrag kan opmaken? Zelf zou ik van dit geld ook iets sparen voor bijvoorbeeld je vakantie of een grotere uitgaven aan bijvoorbeeld elektronica.

20 procent voor sparen of beleggen

Nu begint het waar het allemaal om draait! Je gaat namelijk 20% per maand sparen of beleggen. Dit is voor heel veel mensen een groot bedrag en daar draait het hier ook om!

Stel er is een inkomen van €3.800 dan spaar je dus iedere maand €760! Dit is per jaar dus €9120!

Nu is het aan jou of je dit allemaal veilig op een spaarrekening zet of dat je hier nog wat rendement op wilt maken. Dit laatste is absoluut het overwegen waard als het gaat om geld wat je voor lange tijd niet hoeft te gebruiken.

Waarom eerst sparen zo belangrijk is?

Voor je overweegt om te beleggen is het verstandig om voldoende spaargeld op te bouwen. Je wilt namelijk eerst je kosten dekken die betaald moeten worden ook als er in de toekomst iets stuk gaat of als je bijvoorbeeld opeens zonder werk komt te zitten.

Om toekomstige kosten zo goed mogelijk te dekken, kan het verstandig zijn om met digitale spaarpotjes te werken. Dit zijn eigenlijk spaardoelen die je aanmaakt en waar je maandelijks direct geld in kan storten.

Waarom met een deel beleggen?

Heb je voldoende spaargeld opgebouwd dan kan je overwegen om wat geld te beleggen. Beginnen met beleggen kan spannend zijn en er zitten natuurlijk ook altijd risico’s aan.

Kijk daarom goed naar hoeveel risico je wilt lopen. Je kan prima beleggen met weinig risico, maar het grote probleem is dat veel mensen direct gouden bergen willen zien. Wil je rendement maken dan moet je het geld de tijd geven om zo het risico te minimaliseren.

sparen vs beleggen 1024x555

De blauwe staven is het spaargeld en de gele staven zijn het rendement als je het spaargeld zou beleggen.

Kortom als je gaat sparen dan zou je dus €182.400 gespaard hebben. Maar als je dit zou beleggen dan zou je vermogen gegroeid zijn met €173.214. Hierdoor zal je uiteindelijk vermogen dus uitkomen op €355.614

50 30 20 regel toepassen

Nu wil je natuurlijk weten hoe je kan starten. Moet je bijvoorbeeld nu iedere maand alle getallen bij elkaar zoeken om te kijken of je eraan voldoet?

Nee je hoeft niet iedere maand te kijken naar je budget. Natuurlijk is dit wel aan te raden, want wanneer jij maandelijks je uitgaven controleert dan zal je zien dat je veel meer grip krijgt op je uitgaven.

Hieronder een stappenplan hoe je vandaag kan starten met de 50 30 20 regel.

Bereken je nettoloon

Om te starten is het belangrijk om te weten wat er precies binnenkomt. Dit noem je ook wel het nettoloon en is de loon die je op je rekening gestort krijgt.

Belangrijk is om even je loonstrook te bekijken. Zeker als je bijvoorbeeld van je salaris de autokosten, zorgkosten of andere privékosten afgehaald worden. Deze dien je namelijk wel mee te nemen in je berekening.

Heb je een wisselt inkomen. Kijk dan of je een gemiddeld inkomen kan berekenen.

Maak een begroting

Een begroting is niets anders als een overzicht van al je kosten.

Hiervoor kan je natuurlijk een mooie app gebruiken, maar ik adviseer het om te doen met een spreadsheet. Hierdoor moet je heel bewust alles invullen en dat zorgt voor nauwkeurigheid en bessef.

Natuurlijk heb ik hier een handig spreadsheet voor gemaakt. Je kan hier makkelijk al je uitgaven invoeren, een categorie eraan hangen en zien wat dit doet met je 50/30/20 regeling!

Klik hier om de spreadsheet te gebruiken en te starten met de 50/30/20 regeling

budgetteren 50 30 20 regeling 1024x555

Herbalanceer je uitgaven

Waarschijnlijk komt je net als ik toen ik starten niet op een 50/30/20 regeling. Dit is helemaal niet erg, want het gaat soms wel een aantal maanden duren voor je dit bereikt.

Belangrijk is om nu te gaan structureren. Je gaat dus je uitgaven aanpassen zodat je dit wel bereikt!

In het voorbeeld hierboven zie je dat er bijvoorbeeld meer dan 50% aan vaste lasten zijn. Dit moet natuurlijk naar beneden, want je mag slechts 50% besteden aan vaste lasten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een goedkopere energieleverancier te nemen, minder te betalen aan je mobiele telefoon of om te besparen op je boodschappen.

Persoonlijke behoeftes is helemaal belangrijk om die onder de 30% te houden. Dit zijn namelijk de kosten die je leven leuker maken en door voor andere dingen te kiezen kan je hier heel makkelijk op besparen.

Als laatste is het helemaal niet erg om meer te sparen dan 20%. In het voorbeeld hierboven staat die op 15.28%, maar je ziet ook dat er nog 7,78% niet gebudgetteerd is.

Conclusie 50/30/30 regeling

De 50/30/20 regeling is vooral een eerste stap om grip te krijgen op je budget. Het is absoluut voor ieder huishouden toepasbaar en naar eigen wens in te vullen.

Zelf heb ik het een paar maanden gedaan en kan ik zeggen dat de aanpassen minimaal waren. Onze vaste lasten waren iets te hoog, maar door onder andere een andere energieleverancier was dit al opgelost.

Vaak hoef je dus helemaal niet drastische dingen in je leven te veranderen om aan de 50 30 20 regeling te voldoen. Het komt meer neer op het bewust omgaan met je geld en de juiste keuzes te nemen.

Wil je dus starten met budgetteren dan is dit absoluut een mooie eerste stap!

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Negatieve rente? Dit kun je doen met je spaargeld
Kakebo: met Japanse Discipline Geld Sparen en Besparen
Hoeveel moet je iedere maand sparen? Volledig spaarplan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram