Heb jij wel eens van de 50/30/20 regel gehoord? Nee, dan is dit echt iets voor jou! Ik ga je namelijk uitleggen hoe je met de 50 30 20 regel ruim €7000 per jaar kan besparen!

Zelf maak ik ook gebruik van de 50/30/20 regel. Het was een absolute eye-opener om voor de eerste keer een begroting te maken met deze regel. Ik zal eerder op een 60/35/5 principe, maar na een jaren hard werken is dit al veel beter. Inmiddels sparen wij maandelijks 20% van ons inkomen en dat is een ontzettend prettig idee!

De 50 30 20 regel helpt je op gedegen manier te budgetteren. Nee je hoeft niet overal potjes voor te maken, maar aan de hand van drie richtlijnen krijg je direct meer grip op je uitgaven. Hieronder leg ik precies uit hoe en waarom je vandaag hier nog mee zou moeten starten.

Wat is de 50/30/20 regel?

De 50/30/20 regel is een methode om meer grip te krijgen op je budget. Aan de hand van drie verschillende categorieën kan je een begroting maken om meer grip te krijgen op je uitgaven. Je mag 50% van je uitgaven besteden aan vaste lasten, 30% aan persoonlijke behoeftes en 20% om te sparen.

De 50/30/20 methode is eigenlijk pas sinds 2005 ontstaan. Senator Elizabeth Warren en haar dochter schreven het boek All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. In dit boek schrijven zij over een manier om op gedegen een manier te werken meer balans te krijgen in je geld. Uiteindelijk na 20 jaar onderzoek blijkt de ontwikkelde 50/30/20 methode perfect te zijn.

Uiteindelijk zul je dit leren met de 50/30/20 regel

 • Duidelijke begroting: Het is een makkelijk en overzichtelijke manier om je financiën te managen. Doormiddel van drie eenvoudige categorieën weet je precies hoeveel je waaraan mag besteden.
 • Betere verhouding tussen het geld voor nu en later: Mensen houden ervan om zich op de korte termijn te belonen en vergeten vaak de lange termijn. Deze methode helpt je om geld te besteden voor je toekomstige-jij.
 • Meer zekerheid: Veel mensen sparen veel te weinig waardoor er nauwelijks een noodbuffer is of te weinig geld voor later. Deze methode dwingt je geld vrij te maken om te sparen waardoor er risico’s minimaliseren.
rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Hoe werkt de 50/30/20 regel?

De 50/30/20 regel zal je leven eenvoudig en leuker maken. In het geval van budgetteren is het handig om duidelijkheid te hebben en dit precies wat de 50/30/20 regel doet. Ik leg je hieronder uit hoe je dit kan doen.

hoe werkt de 50 30 20 regel 1024x555

50 procent voor vaste lasten

We beginnen met de grootste kostenpost en dat zijn je vaste lasten. Dit zijn de kosten die je moet maken om je te kunnen leven. Zelf omschrijf ik ze als de kosten die vaak (maandelijks) automatisch worden afgeschreven. Denk hierbij aan de volgende kostneposten

 • Huur of hypotheek
 • Energiekosten
 • Vervoerskosten
 • Basis boodschappen
 • Basis verzekeringen zoals zorgverzekering en hypothekebescherming
 • Belastingen

Heb je €2.500 aan netto inkomsten dan mag je €1.250 aan vaste lasten besteden.

30 procent voor behoeftes

Ja dit zal voor veel mensen even schrikken zijn, want dit is het budget wat je leven zo leuk maakt. 30 procent klinkt niet als een heel groot bedrag, maar is echt meer als voldoende! Bij deze kosten kan je denken aan

 • Vakantie
 • Maandelijkse abonnementen
 • Uiteten of eten bestellen
 • Uitjes
 • Kleding

Heb je €2.500 aan netto inkomsten dan mag je €750 aan vaste lasten besteden.

Voor veel mensen is dit de moeilijkste kostenpost om te beheersen. Niet zo gek, want dit zijn de kosten waar je dagelijks mee te maken kan krijgen. Even een kopje koffie, nieuwe broek of spelletje voor de computer. Allemaal kosten die je snel doet om op de korte termijn geluk te ervaren.

Wil je succes met de 50/30/20 regel dan is het extreem belangrijk om grip te krijgen op deze kosten. Eén tip is om bijvoorbeeld te werken met een weekbudget. Je weet van te voren hoeveel je maandelijks mag uitgeven en door dit te vertalen naar een weekbudget, zal het veel inzichtelijker en makkelijker worden als een maandbudget. Ook bescherm jij jezelf om al je geld al in het begin van de maand uit te geven.

20 procent voor sparen of beleggen

Nu begint het waar het allemaal om draait! Je gaat namelijk 20% per maand sparen of beleggen. Zo adviseert het Nibud om minimaal 10% van je inkomen te sparen. Je gaat dus 10% extra sparen en dat heeft vooral te maken dat je naast sparen ook je vermogen gaat laten groeien door geld voor je te laten werken.

Heb je €2.500 aan netto inkomsten dan moet je minimaal €500 per maand sparen/beleggen.

Nu is het aan jou of je dit allemaal veilig op een spaarrekening zet of dat je hier nog wat rendement op wilt maken. Dit laatste is absoluut het overwegen waard als het gaat om geld wat je voor lange tijd niet hoeft te gebruiken.

Als eerste is het belangrijk om voldoende spaargeld op te bouwen. Zo kan je bijvoorbeeld iets vervangen als dat stuk gaat of een paar maanden doorkomen als je bijvoorbeeld je werk kwijt raakt. Heb je voldoende spaargeld dan kan je kijken of je geld kan investeren om rendement te maken op je vermogen.

In tegelstelling tot sparen, kan je met beleggen rendement maken op je vermogen. Naast de 20% spaargeld ga je dus extra vermogen opbouwen in de vorm van een rendement. Belangrijk is om eerste te kijken waarin je wilt beleggen en wat voor risico bij je past. Er zit namelijk altijd risico aan beleggen, want je belegging kan minder waard worden.

Maar de afgelopen 100 jaar heeft de beurs een gemiddeld rendement opgeleverd van 7% per jaar. Hieronder een voorbeeld als jij maandelijks investeert en hierover rendement maakt. Je ziet dat je na 20 jaar niet alleen over het geld beschikt wat je hebt ingelegd, maar ook over het rendement.

sparen vs beleggen 1024x555

De blauwe staven is je eigen inleg en de gele staven zijn het rendement als je het spaargeld zou beleggen.

Kortom als je gaat sparen dan zou je dus €182.400 gespaard hebben. Maar als je dit zou beleggen dan zou je vermogen gegroeid zijn met €173.214. Hierdoor zal je uiteindelijk vermogen dus uitkomen op €355.614

50/30/20 regel toepassen

Nu wil je natuurlijk weten hoe je kan starten. Moet je bijvoorbeeld nu iedere maand alle getallen bij elkaar zoeken om te kijken of je eraan voldoet?

Nee je hoeft niet iedere maand te kijken naar je budget. Natuurlijk is dit wel aan te raden, want wanneer jij maandelijks je uitgaven controleert dan zal je zien dat je veel meer grip krijgt op je uitgaven.

Hieronder een stappenplan hoe je vandaag kan starten met de 50 30 20 regel.

Bereken je nettoloon

Om te starten is het belangrijk om te weten wat er precies binnenkomt. Dit noem je ook wel het nettoloon en is de loon die je op je rekening gestort krijgt.

Belangrijk is om even je loonstrook te bekijken. Zeker als je bijvoorbeeld van je salaris de autokosten, zorgkosten of andere privékosten afgehaald worden. Deze dien je namelijk wel mee te nemen in je berekening.

Heb je een wisselt inkomen. Kijk dan of je een gemiddeld inkomen kan berekenen.

Maak een begroting

Een begroting is niets anders als een overzicht van al je kosten.

Hiervoor kan je natuurlijk een mooie app gebruiken, maar ik adviseer het om te doen met een spreadsheet. Hierdoor moet je heel bewust alles invullen en dat zorgt voor nauwkeurigheid en bessef.

Natuurlijk heb ik hier een handig spreadsheet voor gemaakt. Je kan hier makkelijk al je uitgaven invoeren, een categorie eraan hangen en zien wat dit doet met je 50/30/20 regeling!

Klik hier om de spreadsheet te gebruiken en te starten met de 50/30/20 regeling

budgetteren 50 30 20 regeling 1024x555

Herbalanceer je uitgaven

Waarschijnlijk kom je net als ik toen ik starten niet op een 50/30/20 regeling. Dit is helemaal niet erg, want het gaat soms wel een aantal maanden duren voor je dit bereikt. Veel belangrijker is dat je het iedere maand een stukje beter probeert te doen

Veel mensen zullen veel meer dan 50% betalen aan hun vaste lasten. De kunst is om deze kosten zo snel mogelijk naar beneden te brengen door bijvoorbeeld te besparen op energiekosten of minder uit te geven aan de basis boodschappen. Het is vaak erg hard werken om uiteindelijk onder deze 50% uit te komen.

Behoeftes kan je veel beter managen. Hier gaat het puur om jezelf te beheersen niet teveel te kopen. Vraag jezelf bij iedere aankoop af of dat dit het geld echt waard is. Ook zul je hier als huishouden mee bezig moeten zijn. Probeer dingen anders in te richten waardoor je meer geld kan besparen.

Uiteindelijk zul je op deze twee kostenposten besparen om meer te kunnen sparen. Met 20% sparen zorg je voor meer zekerheid, maar ook meer opties in de toekomst. Maak bijvoorbeeld spaarpotjes aan om spaardoelen voor de toekomst voor elkaar te krijgen.

Conclusie 50/30/30 regeling

De 50/30/20 regeling is vooral een eerste stap om grip te krijgen op je budget. Het is absoluut voor ieder huishouden toepasbaar en naar eigen wens in te vullen.

Zelf heb ik het een paar maanden gedaan en kan ik zeggen dat de aanpassen minimaal waren. Onze vaste lasten waren iets te hoog, maar door onder andere een andere energieleverancier was dit al opgelost.

Vaak hoef je dus helemaal niet drastische dingen in je leven te veranderen om aan de 50 30 20 regeling te voldoen. Het komt meer neer op het bewust omgaan met je geld en de juiste keuzes te nemen.

Wil je dus starten met budgetteren dan is dit absoluut een mooie eerste stap!