Extra inkomen zijn erg prettig en toch blijven veel mensen teveel denken uit één inkomstenbron. Of je nou in vaste dienst zit of een eenmanszaak hebt. Heel veel mensen hebben enkel inkomsten uit hun werk en dat is absoluut een beperking. Je inkomsten kan namelijk veel sneller groeien als je verschillende inkomstenbronnen weet aan te leggen.

Zelf heb ik eigenlijk nooit één inkomstenbron gehad. Ik begon al vroeg met online ondernemen waardoor ik in de tijd dat ik een vaste baan had ook mijn inkomsten uit mijn websites had. Hierna ben ik begonnen met beleggen in crypto waar ik ook een mooi inkomen uit wist te halen.

Natuurlijk gaat dit niet van de ene op de andere dag. Eerst zal je moeten wennen aan het idee dat je ook geld kan verdienen uit andere inkomstenbronnen als je werk. Om je een idee te geven hoe je dit kan doen, heb ik hieronder een uitleg om meerdere inkomstenbronnen aan te leggen met praktische voorbeelden.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Waarom meerdere inkomstenbronnen aanleggen?

De belangrijkste stap is om eerste te begrijpen waarom je meerdere inkomstenbronnen wilt aanleggen.

Voor mij was de belangrijkste reden om de kans op een groot vermogen opbouwen te vergroten. Ik ben van beroep programmeur en ondanks daar goed in te verdienen is, zag ik de voordelen van meerdere inkomstenbronnen. Zo was ik minder afhankelijk van mijn werk en ik genoot echt van mijn inkomstenbronnen te zien groeien.

Zeker voor de doelgroep die een vaste baan hebben, is het aantrekkelijk om meerdere inkomstenbronnen aan te leggen.

Belangrijk hierbij is dat je niet teveel inkomstenbronnen gaat starten waar je geen uren voor hoeft te maken. Het beste voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld beleggen, maar ook een appartement- of vakantiehuis verhuren kan een goede investering zijn.

Een aantal voordelen van meerdere inkomstenbronnen zijn

 • Minder stress: Je zal zien dat het uiteindelijk heel veel stress wegneemt dat je niet enkel rond hoeft te komen uit je salaris. Voor veel mensen geldt nog steeds dat het iedere maand opletten is om rond te kunnen komen.
 • Sneller je vermogen opbouwen: Een vermogen opbouwen met een enkel salaris is lastig als je geen discipline hebt. Maar zorg je voor meerdere inkomstenbronnen en investeer je deze verstandig dan kan je echt snel een vermogen opbouwen.
 • Uiteindelijk minder werken: Beginnen je inkomstenbronnen rendabel te zijn en rendement op te leveren dan kan je overwegen om minder te werken en meer tijd hierin te investeren. Wellicht kan je met deze vrij gekomen uren nog meer investeren en nog meer inkomstenbronnen aanleggen.
 • Een financieel vrij leven: Uiteindelijk zou het fijn zijn als je financieel vrij kan leven van deze inkomstenbronnen. Je hoeft dus niet meer (zoveel) te werken en kan leven van het rendement. Financieel onafhankelijk leven is toch wat iedereen wilt?
 • Het is leuk: Meerdere inkomstenbronnen opbouwen is vooral heel erg leuk! Iets opbouwen voor jezelf en het zien groeien is ontzettend cool. Het zal je nog meer stimuleren en geeft je absoluut een voldaan gevoel.

Hoe extra inkomen genereren

Ben je al overtuigd om te starten met meerdere inkomstenbronnen? Ik hoop het, want het gaat echt je leven veranderen en je kansen bieden die je voorheen niet had. Om je verder te helpen heb ik hieronder de beste manieren om extra inkomstenbronnen aan te leggen.

Beleggen

Beginnen met beleggen is echt één van de makkelijkste manieren om te starten met extra inkomsten. Sinds de rente is gezakt, zijn er ook veel meer mensen geïnteresseerd in beleggen. Niet zo gek, want dit is nog een goede manier om rendement te maken op je vermogen.

Het doel met beleggen is dat je op je vermogen jaarlijks zoveel mogelijk rendement probeert te maken. Natuurlijk met een risico wat bij jou past. Aan beleggen zit namelijk een risico, maar dit heb je deels wel zelf in de hand.

Zo kan je ervoor kiezen om zelf te beleggen of dit laten doen. Tegenwoordig kan je heel makkelijk zelf beleggen ook als je er niet al te veel verstand van hebt. Zo is beleggen in ETF’s bijvoorbeeld een manier van beleggen waar het risico vrij laag is. Je belegt met ETF’s namelijk in een groot pakket van aandelen waardoor het gemiddelde het rendement bepaalt.

Koop je weer losse aandelen dan ligt het risico wat hoger, maar kunnen de rendementen ook een stuk hoger liggen. Hier ben je namelijk afhankelijk van de prestatie van het bedrijf. Natuurlijk kan je dit ook weer afdekken door te beleggen in meerdere aandelen, het liefst uit verschillende branches.

Verhuur accommodatie

Accommodaties verhuren kan ontzettend veel rendement maken. Nu denk je dat je direct grote aankopen moet doen, want een extra appartement of huis aankopen kost een hoop geld.

Maar wat nou als jij een unieke locatie hebt en een kamer kan verhuren in je huidige woning. Woon je bijvoorbeeld bij een groene omgeving dan kan je bijvoorbeeld fietstochten organiseren. Verhuur een kamer in je huis en bied daarbij de fietstocht aan.

Mensen vinden het ontzettend leuk om een workshop of eigen activiteit te doen en te blijven overnachten. Voor een kamer kan je bijvoorbeeld €100 per nacht vragen en een workshop of activiteit ook nog eens €25 per persoon. Voor één overnachting met twee personen verdien je dan €150 per nacht!

Natuurlijk moet dit wel bij je passen. Hou je niet van mensen in je eigen woning? Kijk dan of je bijvoorbeeld een appartement of huisje kan aankopen die je kan verhuren. Zorg dat dit wel op een plek is waar je mensen iets te bieden hebt.

Verhuur spullen

Spullen verhuren kan echt iedereen! Wist je dat er verschillende platforms zijn waar jij je spullen kan verhuren. Denk hierbij aan je grasmaaier, partytent of zelfs je auto.

Hieronder heb ik een aantal platforms waar jij kan starten met je spullen verhuren.

 • Marktplaats: Ontzettend bekend om spullen te verkopen, maar je kan ook spullen verhuren via Marktplaats. Maak wel even een advertentie voor jou regio aan om je spullen te verhuren, want dit vergroot je kansen echt.
 • Peerby.com: Dit is het platform om al je spullen te verhuren. Heb je een boormachine, bbq, partytent of bakfiets? Zet hem dan op Peerby.com en laat mensen in de buurt het huren.
 • Snappcar: Snappcar is een platform waar je jouw eigen auto kan verhuren aan andere. Op de website adverteren ze dat je makkelijk €350 per maand kan verdienen door je auto te verhuren. Het mooie is dat dit keyless kan waardoor mensen je auto kunnen huren zonder dat jij je sleutel hoeft af te staan.

Begin online iets voor jezelf

Iets voor jezelf beginnen zal in het begin niet al te veel opleveren, maar op de lange termijn kan het echt een goudmijn zijn. Je zal in het begin dus de nodige tijd investeren zonder hier iets uit te halen, maar met de tijd zal het inkomen steeds meer groeien.

Hier is het belangrijk dat je een idee hebt wat vooral schaalbaar is. Probeer dus niet uurtje factuurtje te werken, want daar zit al gauw een beperking aan. Beter is om digitale producten aan te bieden die je makkelijk kan opschalen en er eigenlijk geen limiet is.

 • Eigen blog/website: Een eigen blog beginnen kost je ontzettend veel tijd, want in het begin zal je vooral veel content maken. Maar als je bezoekers binnenkrijgt en advertenties kan verkopen dan kan er geld verdient gaan worden. Daarbij kan beginnen met affiliate marketing ook erg veel geld opleveren.
 • E-book: Een digitaal boek boek ontwikkelen kost natuurlijk redelijk veel tijd, maar als je eenmaal het product hebt staan dan kan je het oneindig verkopen. Het grootste voordeel is dat er nauwelijks kosten aan verbonden zijn waardoor je het verkoopbedrag bijna pure winst is.
 • E-course: Is je E-book een succes? Kijk dan of je een online cursus kan ontwikkelen. Je kan heel simpel video’s maken die mensen kunnen volgen. Maak daarbij altijd werkbladen of andere opdrachten zodat mensen een compleet pakket krijgen.
 • Lidmaatschappen: We leven een in tijd van lidmaatschappen. Iedereen heeft wel een maandelijkse kosten voor een product. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of boxershort. Maar je kan ook geld vragen voor een digitaal product van je. Zo krijgen ze bijvoorbeeld toegang tot een speciale groep, unieke content en een maandelijkse meeting.

Maak geld vrij om extra inkomen te genereren

Uiteindelijk kan je enkel extra inkomsten generen als je er ook geld instopt. Eigenlijk vraagt iedere inkomstenbron in het begon veel tijd, energie en geld. Daarom is het belangrijk om periodiek geld hiervoor vrij te maken zodat je over het geld beschikt als je het nodig hebt.

Zelf zijn we begonnen met €100 per maand beleggen. Dit is niet extreem veel, maar op een gegeven moment vond ik het beginnen belangrijker als de hoogte van het bedrag. Naar verloop van tijd kwam er zelfs een punt waarbij we allebei zeiden dat het tijd werd om meer geld hiervoor vrij te maken. We belegde dus niet die €100 die we overhadden, maar gingen ons uitgavenpatroon doorbreken en bewust geld vrij maken voor ons doel.

Inmiddels beleggen wij veel meer dan die €100 per maand om ons doel van financieel onafhankelijk worden te behalen. Vooral het doel en zien dat de extra inkomstenbron werkte zorgde ervoor dat we de urgentie zagen om er iets mee te doen.

Maar zo werkt het natuurlijk bij alle extra inkomsten die je wilt maken. In het begin zal het voelen als iets wat geld kost. Je gaat namelijk dit geld spenderen aan iets wat je voorheen als vrijruimte had. Pas als je resultaat ziet en het doel dichtbij ziet komen dan kijk je hier anders tegen aan. Het kost dan geen geld meer, maar je investeert dan opeens je geld.

Wil je ook starten met geld vrij maken om extra inkomen te generen? Lees dan mijn blogpost over budgetteren om te kijken of jij geld kan besparen.