Ontspullen of minimaliseren is steeds populairder. Waar je vroeger niet genoeg spullen kon hebben, is het tegenwoordig steeds gebruikelijker om met zo min mogelijk spullen te leven. Steeds meer mensen vinden hun ultiem geluk door te ontspullen en enkel te leven met de spullen die hun geluk brengt.
Ontspullen gaat niet enkel om spullen wegdoen om uiteindelijk met zo min mogelijk spullen te kunnen leven. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je veel meer rust en overzicht krijgt. Maar natuurlijk scheelt het ook flink in de portemonnee en kan je een hoop geld besparen door slim te ontspullen.
Het minimaliseren van je leven geeft niet enkel beperken, maar brengt je ook ontzettend veel. In dit artikel vertel ik je alles over ontspullen om uiteindelijk je leven te minimaliseren om meer levensgeluk te ervaren.
Waarom ontspullen?
We zijn gewend dat we steeds meer spullen hebben. Deze spullen hebben ons natuurlijk ontzettend veel gebracht. Gemak, comfort en plezier. Dus waarom zou je nu opeens moeten ontspullen?
In het huidige systeem is het doodnormaal om maar te kopen, kopen en kopen. Eigenlijk kijken we niet eens meer of we het echt nodig hebben en geeft het gevoel van kopen ons al voldoende voldoening. Of we het uiteindelijk echt nodig hebben, is eigenlijk niet eens meer een vraag. Het zit in ons systeem om continue nieuwe spullen te kopen.
Pas als je gaat onstpullen dan ga je merken wat al deze spullen met ons doen. Je zal zien dat veel spullen je eigenlijk veel onrust en stress geven. Los van het geld wat het natuurlijk allemaal kost.
Stel je voor dat je enkel een leven hebt met spullen die je echt nodig hebt? Je zal hierdoor nooit meer zoveel spullen hebben dat je niks meer kan vinden, oneindig keuzes hebben dat je eigenlijk niet weet wat je moet kiezen en alsmaar moeten opruimen.
Kortom ontspullen zal je uiteindelijk veel meer rust, overzicht en geluk brengen.
Moet je beginnen met ontspullen?
We zijn zo gewend geraakt aan het kopen en bewaren van spullen dat je bijna zou denken dat we niet zonder kunnen. Toch kennen we allemaal het gevoel van ontspullen!
Heb jij wel eens een grote schoonmaak gedaan in je huis? Echt ieder hoekje van je huis uitzoeken en schoonmaken. De spullen die je niet meer gebruikt gooi je weg en uiteindelijk kan je voldoen neerploffen. Een opgeruimd schoon huis waarbij de spullen weer allemaal zijn geordend.
Maar waarom gun je jezelf dit gevoel niet iedere dag? Wil je het geheim weten?
Alles begint bij bewustwording! In ons systeem zitten namelijk veel te veel gewoontes die je moet doorbreken om te kunnen ontspullen.
Hoe moet je ontspullen?
Ben je al enthousiast geworden om te beginnen met ontspullen? Mooi, want ik ga je hier 15 tips geven om vandaag te starten met ontspullen.
Simpele tips die je helpen om meer rust geven in je huis om uiteindelijk een gelukkiger leven te leven.
Begin met spullen opruimen & weggooien
- Je doet het voor jezelf: Denk niet na over andere, want je leeft voor jezelf. Ben jij gelukkig een lege woonkamer dan is daar niets mis mee.
- Begin met weggooien: Dit klinkt simpel, maar na een dag werken heb je waarschijnlijk weinig puf. Toch ga je direct starten met ontspullen. Heb je iets vast waarvan je denkt dat het weg kan? Gooi het direct weg!
- 90/90 regel: Heb je iets al 90 dagen niet gebruikt en denk je dit de aankomende 90 dagen ook niet te gebruiken? Gooi het dan weg!
- Knieschot is geen schroothoop: Het knieshot is bij veel huishoudens de ideale plek om spullen op te slaan. Natuurlijk ideaal voor je kerstspullen of om wat oude herinneringen te bewaren, maar ook hier kan je makkelijk spullen wegdoen.
- Laden en kasten: Ideaal om even snel wat troep in te gooien. Niemand ziet het! Maar ook dit geeft veel onrust en zal eens uitgezocht moeten worden. Gebruik je het niet dan heeft het ook geen zin om in een la of kast te bewaren.
- Voorraadkast: Ga standaard iedere maand door je voorraadkast en gebruik de spullen die bijan over datum zijn die maand. Dat scheelt je een hoop geld en zorgt ervoor dat je enkel spullen in je voorraadkast hebt wat je echt kan gebruiken.
- Herinneringen: Het loslaten van spullen is echt iets anders als het loslaten van herinneringen. Natuurlijk bewaar je de spullen die echt een emotionele waarde hebben, maar heel veel spullen kunnen gewoon weg! Een herinnering zit vaak in gedachten en niet in de spullen.
- Geeft het plezier?: Dit is absoluut de beste vraag om te stellen. Kan je dit niet met “Ja” beantwoorden dan kan je het weggooien!
- Geef waardevolle spullen een plekje: Heb je spullen met waardevolle herinneringen geef deze dan een plekje in je huis.
Minder spullen kopen
- Kies voor kwaliteit: Liever één product wat heel goed is als vier die niet helemaal voldoen. Waarom zou je iedere maand een broek kopen als je ook een betere spijkerbroek kan kopen waar je veel langer mee kan doen.
- Stop met kopen: Natuurlijk moet je soms wel wat kopen, maar stop met kopen om het kopen. Als je ontdekt hoe ons systeem werkt dan zal je gauw ontdekken dat alles enkel draait om geld uitgeven.
- Koop geluk: Dit klinkt zo logisch, maar koop echt enkel geluk. Dit betekent niet dat jij je gelukkig moet kopen, want daar zit een groot verschil in. Wil je iets kopen, stel jezelf dan de vraag of je er echt gelukkiger van zal worden.
Digitaal ontspullen
- Mailbox: Een opgeruimde mailbox zal veel sneller werken. Heb je een e-mail gelezen en niet meer nodig? Gooi hem direct weg. Moet je actie ondernemen, maar kan je dat niet meteen doen? Sla deze tijdelijk op in aparte map zodat je precies weet wat je nog moet doen. Je postvak blijft hierdoor leeg en opgeruimd.
- Bureaublad: Overzicht is ontzettend fijn en toch is het bureaublad van onze computer en telefoon binnen no-time een puinhoop. Gebruik je niet dagelijks een snelkoppeling dan hoeft deze ook niet zo prominent aanwezig te zijn.
- Minder je digitale leven: Zo heb ik de afspraak met mijzelf om maar één social media kanaal te gebruiken. Nu kies ik voor Instagram en daarom heb ik bijvoorbeeld mijn Facebook verwijderd. Ook volg ik enkel de mensen die ik in real life zou willen volgen. Dit scheelt een hoop onnodige informatie en kan ik echt mijn energie besteden aan de mensen die ik lief heb. Ditzelfde geld voor accounts op websites, online diensten en nieuwsbrieven.