Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Van uurtje factuurtje naar een goed lopend verdienmodel

Uurtje factuurtje of per uur betaald worden is voor veel (online) ondernemers nog steeds de normaalste zaak. Ze doen een klusje en krijgen vervolgens per uur betaald. Natuurlijk niets mis mee, maar wist je dat je veel meer geld kon verdienen door andere verdienmodellen te implementeren?

Zelf heb ik jaren geld verdiend door uurtje factuurtje, maar ben ik hiermee gestopt toen ik merkte dat ik enkel meer kon verdienen door meer uur te werken of meer per uur te vragen. Meer uur kon ik niet meer werken en om mijn inkomsten te verhogen ging ik mijn bedrijf uitbreiden. En nee ik nam geen personeel in dienst!

Wil je weten hoe jij jouw bedrijf kan uit laten groeien tot een goed lopen bedrijf waarbij uren niet meer doorslaggevend zijn voor je verdiensten? In dit artikel geef ik allerlei tips om je bedrijf zo op te zetten dat je geld kan verdienen ook als je in je bed ligt!

Waarom stoppen met uurtje factuurtje?

Natuurlijk is er niks mis met uurtje factuurtje. Bij een juist uurloon kunnen de verdiensten natuurlijk aanzienlijk zijn. Maar wil je wat minder werken dan heeft dit direct gevolgen voor je inkomsten. Veel ondernemers blijven daarom 40 uur of nog langer werken om de inkomsten zo hoog mogelijk te houden.

Doodzonde, want er is meer in het leven als enkel hard werken. Om niet direct in te leveren op je inkomsten kan je daarom een slim zijn om (deels) voor een ander verdienmodel te kiezen. Een nee je hoeft niet direct een digital nomad te worden, maar het is natuurlijk wel mogelijk!

Nu hoor ik je denken, en hoe ga ik dat in mijn branch dan doen? Als timmerman, sportinstructeur, tuinman, programmeur of nagelstylist kan ik enkel per uur geld verdienen.

Wat nou als ik zeg dat dit allemaal verleden tijd is en dat je tegenwoordig op veel meer manieren geld kan verdienen. Zo hoef je als nagelstylist niet enkel geld te verdienen met het verzorgen van nagels. Verkoop bijvoorbeeld een nagelabonnement waarbij klanten iedere maand hun nagels voor mogen komen doen. Of beter nog verkoop een pakket waarbij vriendinnen een verzorgde middag krijgen waarbij hun nagels gedaan worden met wat lekkers erbij.

Stop met denken in uurprijzen en start met nadenken hoe je meer geld kan verdienen in minder tijd

Wanneer is uurtje factuurtje wel een goed verdienmodel?

Er is natuurlijk helemaal niets mis met uurtje factuurtje. Voor sommige beroepen werkt het gewoonweg hartstikke goed, maar vaak is het eerder een gewoonte als een bewuste keuze.

Verstandig is om dus eerste te kijken of je ook op een andere manier je geld kan verdienen als uurtje factuurtje

Heb je ongelofelijk veel werk en is de prognose dat dit de aankomende jaren zo blijft, dan is uurtje factuurtje natuurlijk een prima verdienmethode. Eigenlijk is uurtje factuurtje voor alle beroepen aan te raden waarbij het te moeilijk is voor consumenten zelf om te doen.

Kortom een advocaat, monteur of programmeur doen er vaak verstandig aan om op uurbasis te werken. Het is in deze gevallen vaak lastiger om een business op te stellen wat niet op uurbasis werkt. Maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat het helemaal niet mogelijk is.

Alternatief voor uurtje factuurtje

Tijd om eens te kijken welke alternatieven er allemaal zijn om de verdiensten van je bedrijf anders in te richten. En ja alles in je lichaam zal schreeuwen doe het niet! Je bent namelijk niet anders gewend om je geld per uur te verdienen, maar op de lange termijn zal het absoluut zijn vruchten kunnen afwerpen.

Vaste prijsafspraak

Veel opdrachtgevers zullen om een offerte vragen. Dit is vaak op basis van de verwachten werkuren + materiaalkosten. Deze offerte noem je ook wel een vast prijsafspraak.

Hier is het belangrijk om een goede inschatting van het werk te kunnen maken. Het risico ligt dus bij jou! Schat je te weinig tijd in dan zak je uurprijs en ben je dus eigenlijk voor minder geld aan het werk.

Ga je op deze manier factureren dan is het verstandig om iedere klus, je uren goed bij te houden. Uiteindelijk kan je berekenen hoe goed je inschatting was en wat je daadwerkelijk per uur verdiende. Bij de volgende klus kan je hierdoor nog beter je uren inschatten. Net zolang tot je waterdicht systeem hebt ontwikkeld.

Werk met pakketten

Pakketten zijn ideaal als je niet iedere keer offertes wilt maken. Door het creëren van pakketten maak je direct inzichtelijk wat je klanten kunnen verwachten en hoeveel dit gaat kosten. Omdat de klant geen contact met op hoeft te nemen, maak je de stap om iets af te nemen een stuk kleiner.

Het voordeel van eenmalige pakketten is dat mensen direct weten waar ze aan toe zijn. Je verkoopt dus een dienst voor een vaste prijs. Denk hierbij aan een website bouwen, tuin aanleggen, kast op maat maken of schrijven van teksten.

Pakketten werken erg goed, omdat direct duidelijk is wat klanten krijgen. Belangrijk is om hier wel verschillende pakketten aan te bieden met een duidelijk onderscheid. Hierbij moeten de klanten direct kunnen zien waarom ze voor een bepaald pakket willen kiezen.

Als tuinman kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om tuinpakketten op basis van vierkante meters aan te bieden. Daarnaast zou je kunnen denken aan volledige bestraten of met planten. En bij het luxe pakket kan je denken aan een overkapping of de tuin opleveren met tuinmeubilair.

verdienmodel pakketten 1024x555

Abonnementen

Persoonlijk ben ik groot fan van abonnementen verkopen. We leven sowieso in een tijd waarbij mensen verschillende abonnementen hebben. We zijn dus gewend om op maandbasis voor diensten te betalen en hier kan jij ook makkelijk op inspringen.

Of je nou designer, programmeur, boekhouder, sportinstructeur of iets anders doet. Heel veel beroep waar je op uurbasis werkt, kan je ook aanpassen naar abonnementsvorm. Het voordeel aan abonnementen is dat je iedere maand verzekert bent van een bepaald inkomen. Mensen die namelijk een abonnement bij je afnemen betalen maandelijks waardoor jij meer zekerheid hebt.

Belangrijk hierbij is dat je verschillende pakketten gaat maken. In het vorige hoofdstuk schreef ik al over pakketten, maar deze verkocht je eenmalig. Dat is dus wel degelijk anders als deze pakketten. Hier stopt het niet bij het eenmalig produceren, maar denk je ook na over wat je klanten nodig hebben als jij het meeste werk hebt gedaan.

Je kan hier echt alles denken. Ben je bijvoorbeeld een sportinstructeur dan kan je één les per week verkopen voor €25 per maand. Maar je kan ook pakketten verkopen waarbij ze meerdere lessen per week kunnen afnemen, lessen in de avond of naast hun sportlessen ook advies krijgen of hun voeding.

Belangrijk is dat je nadenkt wat in de basis een goed pakket is en vervolgens gaat nadenken over eventuele uitbereidingen.

Extra inkomstenbronnen

Extra inkomstenbronnen zijn erg prettig. Met deze inkomsten bedoel ik inkomsten waar je niet daadwerkelijk uren voor hoeft te verzetten. Deze inkomstenbronnen kan je bijvoorbeeld opzetten naast je oorspronkelijke business. Zo kan je bijvoorbeeld jezelf wel per uur laten betalen en toch extra inkomsten genereren.

  • Verkoop een e-book: Een e-book verkopen is ontzettend handig om al je kennis op papier te delen met potentiële klanten zonder vast te zitten aan hoge kosten. Je schrijft namelijk één keer de e-book en kan deze vervolgens gaan verkopen. Los met het e-book bijvoorbeeld een probleem op, leer ze iets of inspireer je nieuwe klanten.
  • Geef een e-cursus: Wil je een stapje verder met je klanten iets bijbrengen dan is een online cursus ideaal. Dit kan je (deels) op papier maken, maar natuurlijk ook op video. Het voordeel hiervan is dat je eenmalige de opnames kan maken en vervolgens als cursus kan verkopen.
  • Online les geven: Normaal gesproken verhuur jij je per uur en is dat je verdiensten, maar met een groepsles kan jij je uurloon laten gelden * het aantal deelnemers. Ontwikkel bijvoorbeeld een lespakket waarbij ze een e-cursus kunnen doen en bied ze daarnaast een extra pakket aan om online vragen te kunnen stellen. Wedden dat veel mensen deze voor een kleine extra bedrag erbij nemen!

Natuurlijk kosten deze producten ontwikkelen wel de nodige tijd, maar de bedoeling is dat dit eenmalige werk uiteindelijk veel meer opbrengt als de uren die je erin hebt gestopt. Het is inderdaad de weg van de lange adem, maar je kan deze producten waarschijnlijk jaren verkopen zonder dat je er maar iets voor hoeft te doen!

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Beste zakelijke rekening openen voor ondernemers
Geld verdienen met Instagram: Succes op Instagram
Parttime ondernemen: Bedrijf Starten naast Vaste Baan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram