Een blog beginnen is nog nooit zo makkelijk geweest als vandaag de dag. Ik weet nog precies dat ik 12 jaar geleden starten met mijn eerste website. Helemaal zelf gemaakt zonder betrouwbaar contentmanagementsysteem. Het duurder lang en was veel werk, maar dat is allang niet meer zo!

Gelukkig is dat vandaag de dag anders en kan je heel gemakkelijk zelf een succesvolle website of blog beginnen! Naja succesvol is nog maar de vraag, want 95% van de bloggers stopt al in het eerste jaar. Met andere woorden een website of blog beginnen betekent nog niet dat het een succes wordt.

Nu wil je natuurlijk weten hoe je succesvol een blog kan beginnen en daarom help ik je bij het starten van je eigen website en/of blog. Heb je het nog nooit gedaan? Denk dan maar zoals Pipi Langkous “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik wet kan”. Lets go!

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Stap 1: Kies je onderwerp en naam

Om te starten is het belangrijk om een onderwerp te kiezen. Oorspronkelijk is een blog natuurlijk een website waar je een persoonlijke dagboek op bijhoudt. Tegenwoordig is dit begrip veel ruimer en kan je dit het best beschrijven als een website waar je regelmatig (liefst dagelijks) nieuwe content op plaatst.

De eerste stap is om een onderwerp (niche) te verzinnen. Meestal weet je ongeveer waarover je wilt schrijven, maar probeer daar nu echt een enkel onderwerp op te plakken. Belangrijkste is dat je wel moet bedenken dat er voldoende interesse over is en jij er voldoende belangstelling in moet hebben.

Bloggen is namelijk ontzettend moeilijk!

Veel mensen start met bloggen om hun droom te verwezenlijken. Flink geld verdienen terwijl je de wereld ontdekt… Dat is de reden waarom veel mensen starten met bloggen, maar ik kan je nu al verklappen dat het dan nog wel eens kan tegenvallen.

Bloggen is ontzettend veel werk en meestal duurt het minimaal een jaar voor je bezoekers en inkomsten ziet.

Wanneer jij dus je onderwerp kiest, wees dan bewust van het lange traject en of jij er zoveel tijd en werk in wilt stoppen. Nog belangrijk is dat ik je aanraad om je onderwerp aan te laten sluiten op de volgende voorwaarde

 • Vervul een behoefte: Vervult jouw onderwerp een behoefte of zijn er eigenlijk niet zoveel mensen in geïnteresseerd? Zorg dat dit niet te breed is, maar ook niet te small. Stel je wilt scrhrijven over reizen dan is dat vrij breed. Maar misschien reis jij wel kinderen of doe jij enkel aan soloreizen. Deze onderwerpen zijn nog breed genoeg, maar wel veel specifieker voor een groep mensen.
 • Zorg voor een meerwaarde!: Nee je gaat geen uniek onderwerp vinden en dat hoeft ook helemaal niet! Wat je wel moet doen is het beter als je concurrenten. Schrijf je het zelfde dan ga je het niet redden.
 • Zijn er meerdere inkomstenbronnen: Eén inkomstenbron voor je blog is niet voldoende. Kan je enkel met Adsense geld verdienen dan is het risico te groot. Zorg daarom dat je altijd meerdere inkomstenbronnen hebt als je een onderwerp bedenkt.

Stap 2: Het juiste platform

In de vorige stap mocht je vooral veel nadenken, maar nu gaan we echt iets doen. Je blog zal namelijk online moeten komen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je eerst een platoform kiezen om dit te doen.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om dit gratis te doen. Zo kan je bij WordPress.com een eigen website starten zoals succesmetgeld.wordpress.com. Geheel kosteloos en je kan in een paar minuten al van start gaan.

Toch ben ik een beetje huiverig als het gaat om gratis platforms als WordPress.com en Wix.com. En wel om deze redenen!

 • Niet alles in eigen hand: Je blog zal draaien op een gratis server. Mocht er iets aan de hand zijn dan heb je eigenlijk niets te zeggen. Het is allemaal gratis en mag eigenlijk al blij zijn dat ze je dit aanbieden.
 • Advertentie’s: Als blogger kan jij je geld verdienen met het verkopen van advertenties. Toch zie je vaak dat op gratis platforms de mogelijkheden op het plaatsen van deze advertenties beperkt zijn. Ook plaatsen zij waarschijnlijk advertenties op je website.
 • Problemen bij groei: Mocht het je ooit lukken om een goed lopende blog op te bouwen op een gratis platform dan kan het zomaar zijn dat je wil professionaliseren. Kortom je wilt een echte domeinnaam of andere hosting. Eigenlijk kan je vanaf dat moment opnieuw beginnen. Je SEO waarde zal voor een groot deel vervallen en als je werk is voor een groot deel voor niets geweest.
 • Geen mooi domeinnaam: Wat vind je mooier? succesmetgeld.wordpress.com of succesmetgeld.nl? Ja zo dacht ik dus ook en daarom ben ik succesmetgeld.nl begonnen. Het kost je slechts €10 per jaar voor een domeinnaam en daardoor heb je een veel professionelere uitstraling!

Wat voor blog platform raad ik aan?

Het zal je niets verbazen dat ik het platform WordPress aanraad. Dit kan je gratis instaleren op een eigen hosting met een eigen domeinnaam. Meer hierover leg ik uit in stap 3 en daar vertel ik je ook dat het je slechts enkele tientjes per jaar kost.

WordPress is een systeem waar je gemakkelijk een eigen website of blog kan bouwen. Met een super gebruiksvriendelijk dashboard kan je zelf pagina’s en artikelen maken. Tevens kan je gemakkelijk het uiterlijk aanpassen met gratis of betaalde theme’s zonder technische kennis hiervoor nodig te hebben.

Ik gebruik WordPress voor al mijn eigen websites. Het is een ongelofelijk makkelijk systeem waar je zonder technische kennis veel kan customize. Veel andere grote bedrijven zoals Viva, Autoblog, Emerce en zelfs Radio 538 maken ook gebruik van WordPress.

Wil je dus een professionele website bouwen zonder al te hoge kosten dan is WordPress wat mij betreft de beste keuze!

Stap 3: Domeinnaam en hosting

Nu begint het voor de meeste spannend te worden, maar dat is nergens voor nodig. Je domeinnaam en hosting registreren is ongelofelijk simpel en werkt hetzelfde als iets anders wat je online zou kopen.

Een domeinnaam kost je een paar euro per jaar en hosting een paar euro per maand. Veel websites met niet al te veel verkeer kan je makkelijk draaien voor ongeveer €55 per jaar (Eerst jaar €75)

kosten blog beginnen 1024x555

Kies je domeinnaam

Voor je een blog beginnen kan, moet je een onderwerp hebben. Met het onderwerp kan je een domeinnaam bedenken en dit is waarschijnlijk het lastigst. Dit is namelijk de naam waar je bekend om kom te staan. Veelal is de domeinnaam ook direct je naam voor bijvoorbeeld je Youtube kanaal, Instagram en Facebook. Enkele tips om rekening mee te houden zijn

 • Start je een Nederlandse of internationale blog? Ik raad iedereen aan om een .nl domeinnaam te kiezen als je een Nederlandstalige blog begint.
 • Kies een domeinnaam die direct tot de verbeelding spreekt
 • Maak je domeinnaam niet te moeilijk!
 • Wees creatief en probeer breder te denken dan alleen je onderwerp. Schrijf je bijvoorbeeld over “vegans” dan kan je als domeinnaam “GreenSmile.nl” kiezen.

Loop je vast bij een domeinnaam bedenken? Probeer dan eens deze domeinnaam generator. Deze tool helpt je bij het maken van domeinnamen.

Heb je een domeinnaam? Dan kan je kijken of deze ook vrij is. Dit kan je doen op op de volgende website. Daar kan je ook direct je domeinnaam en hosting regelen.

Hosting

Je domeinnaam is de eerste belangrijke stap bij het beginnen van je blog, maar hosting is ook nodig. Een goede betrouwbare hosting die ik zou adviseren is Yourhosting

Het mooie van Yourhosting is dat je heel makkelijk hier je WordPress kan installeren en dus direct aan de slag kan gaan. Ook is deze hosting speciaal geoptimaliseerd voor WordPress.

Een pakket om mee te starten betaal je slechts €2 per maand voor!

Welke hosting raad ik aan?

Je hebt ongelofelijk veel verschillende hosting partijen. Voor startende ondernemers kan ik mij voorstellen dat het vooral belangrijk is dat de hosting betaalbaar is.

Maar er zijn nog een aantal onderdelen erg belangrijk als je hosting gaat zoeken. Zelf zit ik bijvoorbeeld bij een wat onbekendere partij, maar heb ik een ongelofelijk goede service. Ik hecht veel waarde aan snelle communicatie en weinig problemen. Ik betaal daar graag iets meer voor.

Daarnaast wil je bij een partij zitten met weinig downtime. Je blog moet natuurlijk wel elk moment van de dag bereikbaar zijn.

Als laatste punt is het belangrijk dat de hosting gebruiksvriendelijk is. Kortom een interface bied waar je makkelijk alles kan beheren. Je wilt namelijk niet teveel tijd kwijt zijn aan je hosting, maar vooral bezig zijn met je blog. Een automatisch installatie van WordPress is bijvoorbeeld een must.

Stap 4: Bouw je blog!

Nu je hosting, domeinnaam en platform draaien, kan je starten met je website te bouwen. Het volgende wat ik je ga vertellen, klinkt gek, maar is echt iets om rekening mee te houden. Steek zo min mogelijk tijd in het bouwen van je website!

Je kan ervoor kiezen om een premium plugin te kopen wat er vaak direct goed uitziet. Het nadeel is dat dit alleen geld kost en er vaak heel veel functionaliteiten inzitten waar veel startende bloggers geen gebruik van maken.

Start dus lekker simpel en kies een goed gratis thema.

Voor heel veel mensen is een logo toch wel een hoogtepunt. Het visitekaartje van je website.

Vaak gaat hier heel veel tijd inzitten om uiteindelijk erachter te komen dat een goed logo maken toch wel erg lastig is.

Wil je een gratis logo maken dan is Canva een goed oplossing. Je kan direct in de editor een eigen logo ontwerpen aan de hand van een gigantisch aantal sjablonen. Het grote voordeel hiervan is dat eigenlijk voor ieder thema wel iets te vinden is.

In letterlijk een aantal minuten heb je een professionele logo waar je absoluut mee voor de dag kan komen.

Canva eigen logo maken 2048x1088.png 2048w

Kies een thema

Bij je blog beginnen is er niets leukers als je website helemaal mooi te maken. Als ik een tip mag geven dan zal ik er vooral voor kiezen om het uiterlijk van je website zo simpel mogelijk te houden.

Teveel element zorgt alleen maar voor afleiding en het draait uiteindelijk toch om wat je schrijft

Standaard kan je kiezen uit een aantal templates op WordPress, maar wil je iets anders dan kan je het beste een kijkje nemen op ThemeForest. Dit is een websites waar je complete WordPress templates kan kopen. Na het kopen hoef je ze alleen nog maat te uploaden en activeren en je kan direct starten.

Een template waar je bijvoorbeeld naar zou kunne kijken is het “Gillion” template op Temeforest. Een eenvoudig thema waar heel veel functionaliteiten in zitten voor vrijwel iedere type blog.

blog beginnen template 1024x555

Mobielvriendelijk

Het grote voordeel van een goed template is dat deze waarschijnlijk ook goed op mobiele telefoons werkt. Sterker nog waarschijnlijk is je mobiele telefoon weergaven belangrijk als je desktop weergaven! Zeker met het oog op de toekomst raad ik je aan om voor een template te kiezen die 100% mobielvriendelijk is.

Een goede tip hiervoor is om je mobiele weergaven te testen via de Google mobielvriendelijkheids test te doen. Je voer hier je domeinnaam in en Google laat direct zien of je website mobielvriendelijk is!

crossdevice 1024x555

Stap 5: Start met bloggen!

Heel veel bloggers gaan nadat ze hun website live hebben dagen of zelfs weken hun website finetune. Super leuk natuurlijk om je website helemaal mooi en netjes te maken, maar dit draagt niets bij aan je succes.

Bezoekers komen voor je content en zonder content geen bezoekers. Ik kan dus alleen maar zeggen, start direct met bloggen als je website live staat.

Zorg voor structuur

Nee hier bedoel ik niet de frequentie van het schrijven mee. Hoewel dit ook belangrijk is, gaat het hier om de werkelijke structuur. Niets is zo fijn als bezoekers snel en gemakkelijk geschikt onderwerpen kunnen vinden. Dit kan je op verschillende manier doen in WordPress

 • Categorieën: Wil je jouw blogposts op een goede manier indelen dan zijn categorieën het makkelijkst. Hierdoor kan je subcategorieën maken in je hoofdonderwerp. Zo vind je deze website bijvoorbeeld categorieën als “Besparen”, “Vaste lasten”, “Ondernemen” en “Beleggen”. Allemaal onderwerpen die onder het hoofdonderwerpen “Passief inkomen” vallen.
 • Tags: Tags zijn eigenlijk hetzelfde als hashtags en kan je aan ieder bericht hangen. Als bezoekers op zo een tag klikken kunnen ze alle blogs vinden die daarmee te maken hebben.

Stap 6: Zorg voor de belangrijkste pagina’s

Nu elke week een aantal blogs online komen, kan je ook starten met de belangrijke pagina’s online zetten. Er zijn namelijk een aantal pagina’s essentieel voor een goede blog.

Over: De over-pagina geeft inzicht in wie je bent en wat je doet. Mensen die een tijdje op je website komen zullen na verloop van tijd meer over je willen weten. De over-pagina is daar bij uitstek de pagina voor. Schrijf over wie je bent, wat je doet en waarom je de blog bent begonnen.

Contact: Na verloop van tijd word de contact-pagina steeds belangrijker. Zeker als je bezoekers flink gaan toenemen dan zullen bezoekers en bedrijven steeds meer interesse in je krijgen. Ga je dingen aanbieden zoals cursussen of ebooks dan is het essentieel om deze mensen goed te woord te staan. Je wilt tenslotte dat iedereen zijn of haar vraag kwijt kan en dat jij ze goed kan helpen.

Privacybeleid: Het is verschrikkelijk om te schrijven, maar essentieel! Ga je advertenties plaatsen dan verplichten veel netwerken dit zelfs. Maar ook voor jezelf en je bezoekers is het goed om een privacybeleid te hebben. Hier schrijf je namelijk precies hoe je met data omgaat. Je kan er ook voor kiezen om een privacybeleid te maken met een tool. Veel makkelijker en minder tijdrovend.

Samenwerken: De pagina is ontzettend leuk om te maken! Hier kunnen bedrijven namelijk vinden waarom ze met jou moeten samenwerken. Schrijf hier over de samenwerkmogelijkheden, hoeveel bezoekers je hebt en waarom juist jou blog de plaats is om hun te promoten. Hier kan je bijvoorbeeld ook je volgens op Instagram, Facebook en/of Pinterest vermelden.

Natuurlijk kan je blog ook prima draaien zonder deze pagina’s. Maar uit mijn ervaring zijn deze pagina’s minimaal vereist voor een goede website.

Stap 7: Zo krijg je bezoekers naar je blog

Leuk een blog beginnen, maar hoe kom je nou aan bezoekers? Uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat je content gelezen wordt. En gelukkig is het vandaag de dag goed te doen om bezoekers naar je blog te krijgen. De belangrijkste tips hierbij is, geef het tijd!

Google is je vriend!

Er is geen blog ter wereld die rendabel is zonder Google! Iedere blog haalt het grootste gedeelte van de bezoekers uit Google. Je website optimaliseren voor Google is dus een absolute must. Dit noemen ze met een mooi woord ook wel SEO

Je kan hierbij denken aan een blog schrijven waarvan je weet dat hier veel zoekverkeer op zit. Maar ook om bijvoorbeeld je titel en content te optimaliseren om zo hoog mogelijk in google te scoren.

In WordPress kan je dit makkelijk doen door de populaire plugin Yoast SEO te gebruiken. Na het installeren van deze plugin kan je stap voor stap blogs optimaliseren voor Google. Persoonlijk ben ik een grotere fan van Rank Match.

organisch verkeer google 1024x555

Social Media

Nu je eerste bezoekers via Google binnenkomen kan je starten met Social Media. Natuurlijk kan je dit ook eerder doen, maar ik vind het vooral sterk om bezoekers te binden aan je. Wanneer ze je namelijk volgen op Facebook, Instagram of Twitter dan kan je ze hierna makkelijk bereiken.

Zo kan je op deze social media bijvoorbeeld een nieuwe blog delen. Hierdoor kan je gemakkelijk je fans bereiken en weer terugkerende bezoekers op je website krijgen.

Nieuwsbrief

Lang werd gedacht dat e-mail een beetje op de achtergrond zou raken, maar eigenlijk is het de beste manier om direct contact te houden met je bezoekers. Zorg daarom voor een inschrijfmodule voor de nieuwsbrief.

Een makkelijk en gratis manier om daarmee te starten is Mailchimp. Een andere goede aanbieder is Laposta. Een makkelijk plugin hiervoor is bijvoorbeeld Mailchimp For WordPress.

Zolang duur het voor je blog echt gaat groeien!

Je bent als het goed is al aardig goed bezig met het schrijven van blogs. Maar je ziet nog steeds nauwelijks bezoekers op je website.

Dit is helemaal niet gek! Als je een nieuwe website begint dan duurt het minimaal 6 maanden voor je een beetje begint score in Google. Tot die tijd moet je website namelijk eerst het vertrouwen van Google verdienen.

Na deze 6 maande zie je als het goed is langzaam wat groei en naarmate van tijd zal deze exponentieel toenemen.

Belangrijk hierbij te vermelden is dat je deze gehele periode wel blijft schrijven! Zorg dat je minimaal 3 tot 5 blogpost per week online zet! Doe je dit niet dan zal deze periode langer duren en is de exponentiële groei waarschijnlijk minder.

Hieronder heb ik een voorbeeld van de bezoekers van Succesmetgeld.nl. De website ben ik in oktober 2020 begonnen, maar ik begon pas echt in het nieuwe jaar iedere week blogposts erop te schrijven. De echte groei moet dus nog komen, maar je ziet duidelijk dat er een exponentiële groei te zien is.

bezoekers succesmetgeld 2048x362.png 2048w

In het begin is het dus heel hard werken zonder dat je direct resultaat ziet. Maar hou vol! Na een paar maanden ga je echt al bezoekers ontvangen en na 6 maanden zal dit steeds sneller gaan. Stop dus niet met schrijven en investeer in goede content!

Stap 8: Geld verdienen met je Blog

Natuurlijk een mijlpaal die bezoekers! Niets is zo leuk dat je blog leeft. Waarschijnlijk heb je je eerste reacties gehad en hopelijk zijn ze voornamelijk positief. Maar nu moet er ook wel wat extra geld verdient worden. Een blog beginnen is namelijk pas echt leuk als je er een passief inkomen mee kan opbouwen.

Als je geld wilt verdienen met je blog dan kan dit via een aantal kanalen. Hieronder som ik ze heel kort op. Voor meer informatie over hoe alle advertenties precies werken zal ik in de toekomst een uitgebreide blogpost schrijven.

 • Google Adwords: Dit zijn de reclameblokken zoals je die op heel veel websites ziet staan. Ze kunnen bestaan uit tekst of afbeeldingen. Door je aan te melden bij Google Adwords kan je gemakkelijk advertenties van grote bedrijven weergeven zonder hier iets voor te hoeven doen.
 • Affiliate: Als je kiest om bedrijven op affiliate marketing basis te promoten dan krijg je een vergoeding per sale. Je meldt je aan bij een affiliatenetwerk waar je kan samenwerken met heel veel bedrijven. Na goedkeuring kan je het bedrijf promoten door bijvoorbeeld een banner of product. Klinkt een bezoeker hierop en volgt hier een bestelling uit dan krijg je hier een percentuele vergoeding over.
 • Advertorial: Verkoop je advertorials dan verkoop je eigenlijk gesponsorde blogpost. Dit betekend dat je een blogpost schrijft in samenwerking met een adverteerder. Deze samenwerking kan bestaan uit eigenlijk alles van een vakantiebestemming bezoeken voor een adverteerder tot het specifiek schrijven over een product van de adverteerder. Hiervoor krijg je natuurlijk een mooi vergoeding en ik raad je aan om hier wel een mooi bedrag voor te vragen.
 • Cursus of ebook: Deze manier van verdiensten is zeker de afgelopen jaren ontzettend snel gegroeid. Op je blog schrijf je heel veel gratis content, maar je kan ervoor kiezen om hiernaast ook een ebook of cursus aan te bieden. Hier kan je dan veel meer kennis delen als op je blogposts.
 • Abonnement: Dit was tot een aantal jaar ook niet zo populair als nu, maar bezoekers hebben echt geld over voor goed werk. Je kan er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een abonnement aan te bieden. Dit kan extra informatie zijn of bijvoorbeeld tools waar ze toegang tot krijgen.

Wil jij een blog beginnen wacht dan niet en start gewoon! Dat is de enigste manier om erachter te komen of het echt iets voor jou is.