Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken

Winstgevende blog beginnen: In 10 minuten een website

Een blog beginnen is nog nooit zo makkelijk geweest als vandaag de dag. Ik weet nog precies dat ik 12 jaar geleden starten met mijn eerste website. Helemaal zelf gemaakt zonder betrouwbaar contentmanagementsysteem. Het duurder lang en was veel werk, maar dat is allang niet meer zo!

Gelukkig is dat vandaag de dag anders en kan je heel gemakkelijk zelf een succesvolle website of blog beginnen! Naja succesvol is nog maar de vraag, want 95% van de bloggers stopt al in het eerste jaar. Met andere woorden een website of blog beginnen betekent nog niet dat het een succes wordt.

Nu wil je natuurlijk weten hoe je succesvol een blog kan beginnen en daarom help ik je bij het starten van je eigen website en/of blog. Heb je het nog nooit gedaan? Denk dan maar zoals Pipi Langkous “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik wet kan”. Lets go!

Kies je onderwerp en naam

Om te starten is het belangrijk om een onderwerp te kiezen. Oorspronkelijk is een blog natuurlijk een website waar je een persoonlijke dagboek op bijhoudt. Tegenwoordig is dit begrip veel ruimer en kan je dit het best beschrijven als een website waar je regelmatig (liefst dagelijks) nieuwe content op plaatst.

De eerste stap is om een onderwerp (niche) te verzinnen. Meestal weet je ongeveer waarover je wilt schrijven, maar probeer daar nu echt een enkel onderwerp op te plakken. Belangrijkste is dat je wel moet bedenken dat er voldoende interesse over is en jij er voldoende belangstelling in moet hebben.

Een goede manier om je onderwerp vast te leggen, is om alles waarover je wilt schrijven op een post it te schrijven. Kijk op een gegeven moment naar je post its en kijk of je een overkoepelend onderwerp kan bedenken.

Domeinnaam en hosting

Nu begint het voor de meeste spannend te worden, maar dat is nergens voor nodig. Je domeinnaam en hosting registreren is ongelofelijk simpel en werkt hetzelfde als iets anders wat je online zou kopen.

Een domeinnaam kost je een paar euro per jaar en hosting een paar euro per maand. Veel websites met niet al te veel verkeer kan je makkelijk draaien voor ongeveer €55 per jaar (Eerst jaar €75)

kosten blog beginnen 1024x555

Kies je dominnaam

Voor je een blog beginnen kan, moet je een onderwerp hebben. Met het onderwerp kan je een domeinnaam bedenken en dit is waarschijnlijk het lastigst. Dit is namelijk de naam waar je bekend om kom te staan. Veelal is de domeinnaam ook direct je naam voor bijvoorbeeld je Youtube kanaal, Instagram en Facebook. Enkele tips om rekening mee te houden zijn

 • Start je een Nederlandse of internationale blog? Ik raad iedereen aan om een .nl domeinnaam te kiezen als je een Nederlandstalige blog begint.
 • Kies een domeinnaam die direct tot de verbeelding spreekt
 • Maak je domeinnaam niet te moeilijk!
 • Wees creatief en probeer breder te denken dan alleen je onderwerp. Schrijf je bijvoorbeeld over “vegans” dan kan je als domeinnaam “GreenSmile.nl” kiezen.

Loop je vast bij een domeinnaam bedenken? Probeer dan eens deze domeinnaam generator. Deze tool helpt je bij het maken van domeinnamen.

Heb je een domeinnaam? Dan kan je kijken of deze ook vrij is. Dit kan je doen op op de volgende website. Daar kan je ook direct je domeinnaam en hosting regelen.

Hosting

Je domeinnaam is de eerste belangrijke stap bij het beginnen van je blog, maar hosting is ook nodig. Een goede betrouwbare hosting die ik zou adviseren is Yourhosting

Het mooie van Yourhosting is dat je heel makkelijk hier je WordPress kan installeren en dus direct aan de slag kan gaan. Ook is deze hosting speciaal geoptimaliseerd voor WordPress.

Een pakket om mee te starten betaal je slechts €2 per maand voor!

Bouw je website met WordPress!

Ik zie nog veel te vaak dat mensen moeilijk gaan doen als zij een blog beginnen. Hou het vooral simpel en kies voor WordPress. Heel veel grote websites draaien op WordPress (Viva, Autoblog, Emerce en zelfs Radio 538)

Jouw blog kan dus makkelijk opgebouwd worden met WordPress en het grote voordeel hiervan is dat je super snel kan starten en eigenlijk in een paar minuten je website hebt staan

Zorg voor de juiste uitstraling

Bij je blog beginnen is er niets leukers als je website helemaal mooi te maken. Als ik een tip mag geven dan zal ik er vooral voor kiezen om het uiterlijk van je website zo simpel mogelijk te houden. Teveel element zorgt alleen maar voor afleiding en het draait uiteindelijk toch om wat je schrijft

Standaard kan je kiezen uit een aantal templates op WordPress, maar wil je iets anders dan kan je het beste een kijkje nemen op ThemeForest. Dit is een websites waar je complete WordPress templates kan kopen. Na het kopen hoef je ze alleen nog maat te uploaden en activeren en je kan direct starten.

Een template waar je bijvoorbeeld naar zou kunne kijken is het “Gillion” template op Temeforest. Een eenvoudig thema waar heel veel functionaliteiten in zitten voor vrijwel iedere type blog.

blog beginnen template 1024x555

Mobielvriendelijk

Het grote voordeel van een goed template is dat deze waarschijnlijk ook goed op mobiele telefoons werkt. Sterker nog waarschijnlijk is je mobiele telefoon weergaven belangrijk als je desktop weergaven! Zeker met het ook op de toekomst raad ik je aan om voor een template te kiezen die 100% mobielvriendelijk is.

Een goede tip hiervoor is om je mobiele weergaven te testen via de Google mobielvriendelijkheids test te doen. Je voer hier je domeinnaam in en Google laat direct zien of je website mobielvriendelijk is!

crossdevice 1024x555

Start met bloggen!

Heel veel bloggers gaan nadat ze hun website live hebben dagen of zelfs weken hun website finetune. Super leuk natuurlijk om je website helemaal mooi en netjes te maken, maar dit draagt niets bij aan je succes.

Bezoekers komen voor je content en zonder content geen bezoekers. Ik kan dus alleen maar zeggen, start direct met bloggen als je website live staat.

Zorg voor structuur

Nee hier bedoel ik niet de frequentie van het schrijven mee. Hoewel dit ook belangrijk is, gaat het hier om de werkelijke structuur. Niets is zo fijn als bezoekers snel en gemakkelijk geschikt onderwerpen kunnen vinden. Dit kan je op verschillende manier doen in WordPress

 • Categorieën: Wil je jouw blogposts op een goede manier indelen dan zijn categorieën het makkelijkst. Hierdoor kan je subcategorieën maken in je hoofdonderwerp. Zo vind je deze website bijvoorbeeld categorieën als “Besparen”, “Vaste lasten”, “Ondernemen” en “Beleggen”. Allemaal onderwerpen die onder het hoofdonderwerpen “Passief inkomen” vallen.
 • Tags: Tags zijn eigenlijk hetzelfde als hashtags en kan je aan ieder bericht hangen. Als bezoekers op zo een tag klikken kunnen ze alle blogs vinden die daarmee te maken hebben.

Zorg voor de belangrijkste pagina’s

Als je online bent dan duurt het even voor je bezoekers krijgt. In het begin is het daarom vooral belangrijk dat je blogs schrijft. Dit zijn de pagina’s die je bezoekers tenslotte lezen en waarschijnlijk voor komen.

Naast je blogs moet je ook wat algemene pagina’s schrijven. Hierbij kan je denken aan een “Over mij”, “Contact”, “Privacybeleid” en “Samenwerken”. Dit zijn pagina’s die noodzakelijk zijn om optimale vertrouwen te krijgen van je bezoekers. Tenslotte willen ze weten met wie ze te maken hebben en hoe je bijvoorbeeld omgaat met persoonsgegevens.

Maar natuurlijk zijn dit ook de eerste stapjes richting succes. Via de contactpagina kunnen bezoekers en bedrijven tenslotte contact met je opnemen.

Zo krijg je bezoekers naar je blog

Leuk een blog beginnen, maar hoe kom je nou aan bezoekers? Uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat je content gelezen wordt. En gelukkig is het vandaag de dag goed te doen om bezoekers naar je blog te krijgen. De belangrijkste tips hierbij is, geef het tijd!

Google is je vriend!

Er is geen blog ter wereld die rendabel is zonder Google! Iedere blog haalt het grootste gedeelte van de bezoekers uit Google. Je website optimaliseren voor Google is dus een absolute must. Dit noemen ze met een mooi woord ook wel SEO

Je kan hierbij denken aan een blog schrijven waarvan je weet dat hier veel zoekverkeer op zit. Maar ook om bijvoorbeeld je titel en content te optimaliseren om zo hoog mogelijk in google te scoren.

In WordPress kan je dit makkelijk doen door de populaire plugin Yoast SEO te gebruiken. Na het installeren van deze plugin kan je stap voor stap blogs optimaliseren voor Google. Persoonlijk ben ik een grotere fan van Rank Match.

organisch verkeer google 1024x555

Social Media

Nu je eerste bezoekers via Google binnenkomen kan je starten met Social Media. Natuurlijk kan je dit ook eerder doen, maar ik vind het vooral sterk om bezoekers te binden aan je. Wanneer ze je namelijk volgen op Facebook, Instagram of Twitter dan kan je ze hierna makkelijk bereiken.

Zo kan je op deze social media bijvoorbeeld een nieuwe blog delen. Hierdoor kan je gemakkelijk je fans bereiken en weer terugkerende bezoekers op je website krijgen.

Nieuwsbrief

Lang werd gedacht dat e-mail een beetje op de achtergrond zou raken, maar eigenlijk is het de beste manier om direct contact te houden met je bezoekers. Zorg daarom voor een inschrijfmodule voor de nieuwsbrief.

Een makkelijk en gratis manier om daarmee te starten is Mailchimp. Een andere goede aanbieder is Laposta. Een makkelijk plugin hiervoor is bijvoorbeeld Mailchimp For WordPress.

Geld verdienen met je Blog

Natuurlijk een mijlpaal die bezoekers! Niets is zo leuk dat je blog leeft. Waarschijnlijk heb je je eerste reacties gehad en hopelijk zijn ze voornamelijk positief. Maar nu moet er ook wel wat extra geld verdient worden. Een blog beginnen is namelijk pas echt leuk als je er een passief inkomen mee kan opbouwen.

Als je geld wilt verdienen met je blog dan kan dit via een aantal kanalen. Hieronder som ik ze heel kort op. Voor meer informatie over hoe alle advertenties precies werken zal ik in de toekomst een uitgebreide blogpost schrijven.

 • Google Adwords: Dit zijn de reclameblokken zoals je die op heel veel websites ziet staan. Ze kunnen bestaan uit tekst of afbeeldingen. Door je aan te melden bij Google Adwords kan je gemakkelijk advertenties van grote bedrijven weergeven zonder hier iets voor te hoeven doen.
 • Affiliate: Als je kiest om bedrijven op affiliate marketing basis te promoten dan krijg je een vergoeding per sale. Je meldt je aan bij een affiliatenetwerk waar je kan samenwerken met heel veel bedrijven. Na goedkeuring kan je het bedrijf promoten door bijvoorbeeld een banner of product. Klinkt een bezoeker hierop en volgt hier een bestelling uit dan krijg je hier een percentuele vergoeding over.
 • Advertorial: Verkoop je advertorials dan verkoop je eigenlijk gesponsorde blogpost. Dit betekend dat je een blogpost schrijft in samenwerking met een adverteerder. Deze samenwerking kan bestaan uit eigenlijk alles van een vakantiebestemming bezoeken voor een adverteerder tot het specifiek schrijven over een product van de adverteerder. Hiervoor krijg je natuurlijk een mooi vergoeding en ik raad je aan om hier wel een mooi bedrag voor te vragen.
 • Cursus of ebook: Deze manier van verdiensten is zeker de afgelopen jaren ontzettend snel gegroeid. Op je blog schrijf je heel veel gratis content, maar je kan ervoor kiezen om hiernaast ook een ebook of cursus aan te bieden. Hier kan je dan veel meer kennis delen als op je blogposts.
 • Abonnement: Dit was tot een aantal jaar ook niet zo populair als nu, maar bezoekers hebben echt geld over voor goed werk. Je kan er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een abonnement aan te bieden. Dit kan extra informatie zijn of bijvoorbeeld tools waar ze toegang tot krijgen.

Wil jij een blog beginnen wacht dan niet en start gewoon! Dat is de enigste manier om erachter te komen of het echt iets voor jou is.

Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *