Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Profit First Methode: Meer Salaris en Inzicht in je Financiën

De profit first methode kan ontzettend handig zijn om als ondernemer meer grip te krijgen op je financiën, maar vooral om anders met je financiën om te gaan. Veel ondernemers zijn namelijk gewend om hun salaris af te laten hangen van hun winst minus de omzet minus de belasting. Wat er overblijft kan je als salaris gebruiken.

Met de profit first methode staat van te voren vast hoeveel procent jij jezelf mag uitkeren aan salaris! Super motiverend, want maak draai je meer omzet dan gaat je salaris ook direct omhoog!

Zelf heb ik het boek Profit First een tijdje geleden als gelezen, maar hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe jij als ondernemer gebruik kan maken van deze methode.

Wat is profit first?

Met de profit first methode is speciaal ontwikkeld voor ondernemers waarbij een ondernemer altijd eerst zijn eigen salaris uitbetaald. Het geld wat je vervolgens overhoudt gaat richting de overige potjes.

Eigenlijk komt het erop neer dat je na het ontvangen van geld het direct verdeelt over verschillende potjes (kosten, salaris, belasting en winst). De kracht van deze methode ligt dan ook vooral in de duidelijkheid in financiën.

Normaal start een ondernemer en weet diegene niet precies hoeveel salaris die heeft. De inkomsten – belasting – kosten zorgen uiteindelijk voor je salaris. Maar met deze methode staat van te voren vast hoeveel procent aan inkomsten, belasting, salaris en winst weggelegd moet worden.

Maak je dus meer omzet dan neemt ook direct je salaris toe en dat werkt ontzettend motiverend!

Hoe werkt profit first?

In tegenstelling tot veel ondernemers ga je bij de profit first methode dus niet kijken wat je jezelf kan betalen aan salaris. Van te voren is duidelijk hoeveel procent van het inkomen richting de verschillende potjes gaat en dus ook naar jou salaris.

Eén keer per twee maanden ga je als ondernemer kijken naar je financiën. Tijdens deze evaluatie ga je kijken of de percentages die naar de verschillende potjes gaan nog reëel zijn.

Een voorbeeld van een verdeling van de potjes kan er alsvolgt uitzien

 • Belasting (30%): BTW en omzetbelasting
 • Salaris (40%) – Dit is wat jezelf uitkeert iedere maand
 • Kosten (25%) – De kosten die je maakt als ondernemer (adverteren, hosting enz)
 • Beloning (5%) – Een extra pot om jezelf af en toe extra te belonen.

Belangrijk is om dit echt iedere twee maanden te blijven doen! Het kan namelijk zijn dat je kosten ineens toenemen en dat de verhouding dus niet meer werkt. Ook kan het gebeuren dat de omzet gigantisch toeneemt waardoor je misschien meer salaris kan uitbetalen.

Je financiën verdelen kan je bijvoorbeeld doen door digitale spaarpotjes aan te maken bij je bank.

Voordelen van Profit first

 • Motiverend: Je betaalt als eerste jezelf uit! Hoe blij moet je hier wel niet worden? Jij bepaald hoeveel procent van de inkomsten van jou zijn en daar pas je de rest op aan.
 • Duidelijkheid in je financiën: Zodra er geld binnenkomt dan verdeel je dit geld over de verschillende potjes. Dit zorgt voor duidelijk waardoor je precies weet hoeveel geld je zelf kan uitgeven.
 • Meer omzet is meer salaris: Voor heel veel ondernemers geldt dit niet, want de omzet is om omhoog gegaan. Maar als ze onder de streep kijken dan zien ze ook dat de kosten flink zijn toegenomen. Met dit principe heb je een maximum wat je kan spenderen waardoor je de kosten in de hand houdt.
 • Bewustwording: Door geld over te maken naar verschillende potjes weet je hoeveel je uitgeeft aan verschillende onderdelen. Dit zorgt voor meer bewustwording wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat je meer grip krijgt op je uitgaven.
 • Iedere euro telt: Als laatste speel deze methode in op dat iedere euro echt telt. Wanneer geld op één hoop ligt dan lijkt het ontzettend veel. Een bepaald uitgaven merk je dan niet zo snel terwijl dit bij kleinere potjes wel opvalt.

Mijn mening over profit first

Als je geen of vrijwel geen inzicht hebt in je financiën als ondernemer dan is de profit first methode een goede start!

Het idee dat je eerst jezelf beloont vind ik een groot voordeel. Het werkt absoluut motiveren om meer omzet te draaien en bewuster naar je uitgaven te kijken.

Ook de potjes vind ik een goede toevoeging, al mag ik hopen dat iedere ondernemer bijvoorbeeld al zijn belasting apart zet.

Moet je het boek lezen?

Kortom het is absoluut de moeite waarde om het boek eens te lezen. Het geeft je absoluut meer inzicht hoe je met je financiën moet omgaan. Veel ondernemers kijken naar hun boekhouders als het om de financiën gaan en met dit boek kan je op een simpele manier zelf bepalen wat er gebeurt.

Nee je hoeft hier niet al je facturen door te bladeren! Je logt in op je internetbankieren en kijkt wat er gebeurt op je rekening. Simpel, maar ongelofelijk effectief.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Beste zakelijke rekening openen voor ondernemers
Geld verdienen met Instagram: Succes op Instagram
Parttime ondernemen: Bedrijf Starten naast Vaste Baan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram