Parttime ondernemen of ook wel een bedrijf starten naast je vaste baan. Iets wat steeds meer mensen overwegen of zelfs al doen. In Nederland tellen we steeds meer ondernemers en dat is iets wat ik ontzettend toejuich. Niets is namelijk mooier als van je passie je werk te maken en zeker als dit iets voor jezelf is.

Zelf begon ik al op mijn 18de mijn eigen bedrijf waar ik vandaag de dag nog steeds hard aan werk. Ondernemen op internet is absoluut mijn passie en zelfs toen ik nog niet voldoende verdiende om ervan te leven, bleef ik het doen. Naast mijn vaste baan als programmeur werkte ik tot de late uurtjes om uiteindelijk de stap te kunnen maken als fulltime ondernemer.

Wil jij ook alles weten over parttime ondernemen? In deze blogpost leg ik je alles uit over hoe ik een bedrijf starten naast mijn vaste baan en hoe ik uiteindelijk fulltime kon ondernemen.

Kijk goed naar je arbeidsovereenkomst

Dit is absoluut de belangrijkste stap voor je naar de Kamer van Koophandel (kvk) gaat. Ben je in dienst bij een werkgever dan heb je een arbeidsovereenkomst getekend. De kans is groot dat er in deze overeenkomst ook iets staat over concurrentiebeding of relatiebeding.

Een concurrentiebeding zegt eigenlijk al een beetje wat het is. Je mag als werknemer niet concurreren met het bedrijf waar je werkzaam voor bent. En hier valt direct ook heel veel onder. Kennis die je vergaart bij je werkgever mag je bijvoorbeeld niet zomaar gebruiken voor eigen gewin. Vaak kan je daarom niet zomaar overstappen naar een concurrent of iets voor jezelf beginnen. Er is vrijwel altijd een tijdsperiode opgenomen hoelang je inactief moet zijn.

Een relatiebeding is om het klantenbestand van je werkgever te beschermen. Dit moet voorkomen dat je als werknemer makkelijk klanten kan meenemen naar een nieuwe werkgever of naar je eigen bedrijf.

Ga je iets voor jezelf beginnen naast je vaste baan? Overleg dan altijd met je werkgever of dit akkoord is. Zeker als het raakvlak heeft met je werk dan kan dit namelijk voor problemen zorgen. Stel in het uiterste geval een apart contract op waarin staat dat je toestemming hebt om te ondernemen naast de werkzaamheden voor je werkgever.

Balans tussen je vrije tijd, werk en onderneming

Dit is ontzettend lastig, want je zal zien dat je zeker in het begin ontzetten enthousiast bent over je onderneming. Maar zeker als je parttime ondernemen gaat dan is balans vinden tussen je vrije tijd, werk en onderneming erg belangrijk. Geef je één van deze te weinig tijd dan gaat dit uiteindelijk problemen geven.

Van 8 tot 17 werken voor je baas, bij thuiskomst eten met het thuisfront en om 8 uur achter de laptop om aan je onderneming te werken. Het klinkt als een goed plan, maar hoe reëel is dit nou echt?

Natuurlijk moet je tijd vrij maken als je parttime ondernemen gaat, maar dit zal waarschijnlijk een stuk minder zijn als je zelf zou willen. Heb je nog geen andere om rekening mee te houden dan is dit al een stuk makkelijker, maar met een partner en/of kinderen is het al een stuk lastiger.

Het beste is om bijvoorbeeld één of twee vaste avonden en een ochtend in het weekend te besteden aan je onderneming. Vaak kan je dan 8 uur per week werken wat in de meeste gevallen een prima start is.

Het is absoluut noodzakelijk om vaste momenten te creëren. Dit zal rust aan jou geven, maar ook aan de mensen om je heen. Ga dan ook niet even snel naast deze uren nog wat doen, want dan is het tijd voor jezelf en/of voor de mensen om je heen.

Minder uren werken?

Merk je dat je het niet meer red met deze 8 uur per week? Dan kan je overwegen om bijvoorbeeld minder te gaan werken. Natuurlijk komt er dan minder salaris binnen, maar als het goed is ben je al een tijdje aan het ondernemen en genereert je onderneming al wat geld.

Ik zou niet direct adviseren om dit geld te gebruiken om van te leven, maar vooral om je bedrijf te laten groeien. Kan je echt niet zonder dit geld dan heb je natuurlijk geen keuze, maar dit belemmert wel het sneller groeien van je eigen onderneming.

Parttime ondernemen belasting

Als werknemer betaal je natuurlijk netjes je belasting. Dit word vaak automatisch geregeld via je loon, maar uit de inkomsten van je onderneming zal je zelf belasting moeten betalen. Dit is ook belangrijk als je arttime ondernemen gaat. Hou je hier geen rekening mee dan kan je bij de volgende belastingaangifte voor grote problemen komen te staan.

Belangrijk is om in ieder geval een goede boekhouding bij te houden. Zodat je makkelijk je BTW- en belastingaangiften kan doen

BTW

Niet iedere ondernemer heeft hiermee te maken. Je moet namelijk over een KVK- en belastingnummer beschikken. Heb je deze dan kan is moet je periodiek BTWaangifte doen. Hier moet je de BTW afdragen die je berekend als ondernemer, maar kan je ook de BTW terugvragen die je hebt betaald.

Heb je geen BTW-nummer dan kan je bijvoorbeeld geen factuur maken. Je kan ook als particulier facturen versturen doormiddel van een kwitantie

Inkomstenbelasting

Deze stap geldt voor iedereen! Iedereen moet inkomstenbelasting betalen. Dit doe je als werknemer vaak automatisch, maar als ondernemer moet je dit zelf doen. Dit kan je doen bij je belastingaangiften door je winst in te vullen uit je onderneming.

Hoeveel belasting je moet betalen, hangt van de winst uit je bedrijf, maar ook hoeveel salaris je ontvangt. In de meeste gevallen zal dit rond de 33% liggen, maar verdien je wat meer dan kan dit ook oplopen naar 50%.

Urencriterium

Als ondernemer kan je een flinke korting krijgen door aan het urencriterium te voldoen. Werk je 1225 uur per jaar aan je onderneming dan krijg je namelijk een flinke korting op de belasting die je betaalt. Deze vergoeding wordt ook wel de zelfstandigenaftrek genoemd.

Lees hier meer over het urencriterium en wat dit betekent voor je belasting.

Verzekeringen en pensioen

Als laatste is het belangrijke om rekening te houden met verzekeringen en je pensioen. Je zou denken wat maakt het uit bij parttime ondernemen, maar de gevolgen kunnen erg vervelent zijn.

Ten eerste is het belangrijk om je te verzekeren wanneer je risico’s kan lopen. Zeker bij zware lichamelijk arbeid is het belangrijk om hier goed naar te kijken. Leg jij bijvoorbeeld tuinen voor andere en gebeurt er iets waardoor je niet meer kan werken dan is het wel zo fijn als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Deze dekt dan een (deel) van je inkomen/kosten.

Ga je bijvoorbeeld een dag minder werken om meer tijd te besteden aan je onderneming dan is de kans groot dat je jouw salaris opvangt met inkomen uit je onderneming. Maar hou je ook rekening met je pensioen? Ga je minder werken dan bouw je minder pensioen op en dat kan wellicht voor een probleem op latere leeftijd zorgen.

Tips bedrijf starten naast vaste baan

Hieronder een lijst met de beste tips als als je parttime ondernemen gaat.

  • Goede boekhouder: Ga je geld verdienen dan ben je op de goede weg! In het begin is het niet zoveel en kan je de boekhouding het wellicht zelf doen. Ga je wat meer verdienen en overweeg je minder te gaan werken dan is een boekhouder super handig. Zij weten precies waar je rekening mee moet houden en hoeveel je bijvoorbeeld aan de belasting moet afdragen. Dit kan veel problemen voorkomen als je belastingaangiften moet doen.
  • Duidelijke planning: Overdag werken en in de avonden en weekend werken aan je eigen bedrijf. Het klinkt makkelijk, maar je gaat het echt niet volhouden. Zorg daarom voor een duidelijk planning wanneer je werk aan je bedrijf. Hou je ook enkel aan deze uren en zorg voor voldoende vrije tijd voor jezelf en belangrijke mensen om je heen.
  • Werk en onderneming gescheiden: Even snel een e-mail beantwoorden van je onderneming op je werk. Doe het niet! Je zal zien dat het eerste een e-mail is en later ben je een uur voor jezelf aan het werk terwijl je eigenlijk aan het werk zou moeten zijn voor je werkgever. Dit gaat uiteindelijk echt voor problemen zorgen en dat is wat je niet wilt.